KEH..KEH..KEH.......HAAAAA....APA MACIAM....ORANG LALUI LAMA DAH DULU....WOIII NAK PILIHANRAYA DAH...PEMBAHAGIAN KERUSI TAK SELESAI...INI MACIAM MANA BOLEH MENANG..NANTI NAYA RAKYAT SELANGOR.....

 

Hubungan PAS-Bersatu Selangor ‘dingin’, tak puas hati pembahagian ketua PN bahagian.
Sumber berkata pergolakan antara PAS dan Bersatu di Selangor akibat
 ketidakpuasan hati pembahagian jawatan ketua Perikatan Nasional
 bahagian.

PETALING JAYA: Hubungan PAS dan Bersatu di Selangor didakwa “semakin dingin” apabila timbul ketidakpuasan hati antara pimpinan parti komponen Perikatan Nasional (PN) itu berhubung pembahagian jawatan peringkat bahagian.

Sumber parti dalam gabungan PN Selangor berkata, pergolakan itu berlaku apabila pemimpin PAS negeri difahamkan tidak berpuas hati dengan pembahagian jawatan ketua PN bahagian membabitkan 22 Parlimen bagi tiga parti dalam komponen itu.

“Di Selangor ada 22 kawasan Parlimen, mengikut perjanjian awal pembahagian bagi jawatan ketua perhubungan PN bahagian adalah sembilan untuk Bersatu, sembilan untuk PAS dan empat untuk Gerakan yang dipersetujui oleh tiga parti dalam PN.

“Tiba-tiba diubah kepada 10 Bersatu, lapan PAS dan empat Gerakan tanpa persetujuan PAS,” katanya sumber itu kepada FMT.

Katanya, susulan keputusan itu beberapa pemimpin peringkat bahagian PAS dikatakan memboikot untuk menghadiri majlis makan malam bersama Pengerusi Perikatan Nasional, Muhyiddin Yassin dan penyerahan watikah ketua badan perhubungan kawasan di sebuah hotel di Shah Alam malam ini.

“Sepatutnya setiap kawasan PAS hantar 30 wakil, termasuk 10 Pemuda dan 10 Muslimat (Wanita). Tetapi sebagai tanda bantahan cuma ketua PAS kawasan saja akan hadir. Sepatutnya lebih 400 wakil PAS akan hadir malam ini tapi yang akan hadir tidak sampai 40 orang,” katanya.

PN Selangor diketuai Mohamed Azmin Ali.

Selangor mempunyai 22 kerusi Parlimen dan 56 DUN yang mana Pakatan Harapan(PH) menguasainya pada pilihan raya umum ke-14 lalu.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Selangor Yunus Hairi berkata dia tidak tahu mengenai dakwaan sesetengah pihak bahawa hubungan partinya dengan Bersatu dingin.

“Saya tak tahu,” katanya menurut Malaysiakini.

Yunus turut mengesahkan dia akan menghadiri majlis bersama Muhyiddin malam ini.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

PH-BN AKAN JADI GABUNGAN BESAR – ZAHID HAMIDI

  Kerajaan Perpaduan dibentuk Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) diyakini terus menjadi gabungan besar yang tidak akan berakhir ...