Mengapa tergamak makan harta amal jariah?Mengapa tergamak makan harta amal jariah?

Yapeim
SAYA tertarik dengan pendedahan terbaru National Oversight and Whistleblowers hari ini tentang pemusatan kekayaan sebuah badan amal jariah kepada beberapa individu dan kaum kerabat mereka.
Ini amat memeranjatkan. Saya tidak pernah menyangka sebuah yayasan yang berfungsi membantu umat Islam memajukan ekonomi mereka boleh dicemari skandal yang begitu jijik dan memualkan.
Pada saat rakyat seluruh negara sedang diperah keringat dan wang ringgit mereka dengan pengenaan cukai dan kenaikan kos sara diri, saya amat terkejut dengan pendedahan yang dibuat berkenaan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).
Antara yang paling memualkan ialah pendedahan mengenai seorang pemimpin wanita Umno, yang menerima elaun untuk dua jawatan yang pada saya seolah-olah tidak ada banyak beza.
Jawatan pertama ialah Timbalan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah, dan yang satu lagi berbunyi Timbalan Presiden Lembaga Pemegang Amanah. Kedudukan ini memberi pulangan elaun bulanan dan keraian bernilai RM15,000 setiap satu, secara bulanan.
Pening juga kepala memikirkannya. Bagaimanakah seseorang diperuntuk elaun keraian setiap bulan pada jumlah RM15,000? Apakah yang diraikannya setiap bulan sampai sebanyak itu? Malah, jumlah pulangan beliau setiap bulan mencecah RM45,000.
wanita umno
Lebih menarik lagi, anak dan suami pemimpin wanita Umno itu turut menerima pulangan bulanan daripada YaPEIM; menjadikan pendapatan setiap bulan keluarga tersebut mencecah RM81,700.
Si anak memegang jawatan pengarah di enam anak syarikat yayasan terbabit, dengan hasil mudah RM31,200 satu bulan.
Itu baru timbalan.
Presiden Lembaga Pemegang Amanahnya pula mempunyai sepuluh jawatan di pelbagai panel, jawatankuasa dan anak syarikat yayasan tersebut. Beliau membawa pulang pendapatan bulanan sebanyak RM73,000.
Hairan, kerana pada kedua-dua surat yang mengesahkan bayaran itu diluluskan ada tertulis: ‘Institusi Amal Jariah Anda’. Mungkin slogan ini boleh ditukar menjadi ‘Institusi Amal Jariah Kami dan Anak-beranak Kami’.
Tidak masuk akal sebuah yayasan berasaskan ‘amal jariah’ khusus buat pembangunan ekonomi umat Islam memberi keuntungan atas angin kepada ‘pemegang amanah’nya dengan jumlah yang begitu besar, hanya dengan kedudukan dan jawatan sebagai pemegang amanah.
Padahal kita semua sedia maklum, masih lagi ramai orang Melayu beragama Islam yang jenuh mencari rezeki mengais sesuap nasi untuk mandiri hari demi hari.
khemah kelantanSaya terkenang nasib mangsa banjir di Kelantan, yang membanting tulang saban hari memotong getah. Mereka sehingga hari ini masih lagi belum menemukan punca rezeki. Malah pisau toreh getah juga hanyut dibawa air bah.
Bukan itu sahaja, kebanyakannya masih lagi menetap di khemah-khemah. Dan kini apabila musim tengkujuh kembali, masing-masing dirundung  bimbang; ke mana akan mereka bawa harta benda yang tersisa sejak bencana tersebut berlaku satu tahun lalu.
Dalam keadaan rakyat terbanyak berhadapan situasi ekonomi yang menjerut leher mereka, sekelompok kecil yang beruntung mempunyai pertalian dan kenalan politik boleh sahaja bersenang-senang dengan pendapatan puluhan ribu setiap bulan, tanpa perlu letih membanting tulang.
Ada kawan-kawan yang pernah menceritakan kepada saya tentang sifat amanah yang dimiliki Nabi Muhammad SAW, sehingga diberi gelaran Al-Amin, dikeranakan integriti yang ada padanya.
Baginda berpesan supaya mengembalikan harta kepada yang berhak, dan jangan memakan harta anak yatim.
Saya juga diberitahu bahawa apabila matinya seorang orang Islam, segala-galanya ditinggalkan kecuali tiga perkara. Salah satunya ialah amal jariah.
Maka, jika institusi amal jariah umat Islam seperti YaPEIM secara sesuka hati meluluskan elaun puluhan ribu ringgit yang bersumber amal jariah umat Islam kepada si pemegang amanah; saya tidak tahu bagaimana rantaian sedekah dan amal jariah yang ditinggalkan akan memberi manfaat di alam sana.
Saya justeru rasa bertanggungjawab untuk menasihati mereka yang sedang bersenang lenang dengan wang hasil amal jariah umat Islam ini untuk segera bertaubat dan menyucikan harta mereka yang didapati dengan cara yang penuh keraguan.

* Lim Lip Eng ialah Ahli Parlimen Segambut

INI DIA CARTA CYBER NAJIB????

Kita lawan Umno dan Barua Umno! -AL HUSSEYN


Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Amanah membohongi rakyat kerana sebelum ini ghairah menabur janji tidak akan mengganggu usaha PAS menentang Umno di Kelantan.

 "Mereka (Amanah) sudah tipu rakyat. Dulu kata nak jatuhkan Umno sekarang sudah mungkir janji, kacau Kelantan pula," katanya yang juga merupakan naib presiden PAS. ~  baca lagi di sini

Gak mung nok wat guano? Paku dulang paku serpih, mu ngoyak kat ore tapi mung yang lebih!

Perlu dijelaskan bahawa AMANAH memang mahu jatuhkan Umno.Bukan Umno sahaja, malah mana-mana barua yang berbaik-baik dengan Umno!

PAS sekarang ini menganggap AMANAH sebagai musuh nombor satu. Presiden PAS, Hj Hadi menganggap mereka yang keluar dari PAS sebagai golongan pengkhianat yang disifatkannya lebih teruk daripada lawan. Menurut Hj Hadi, Islam tidak membenarkan bertahaluf dengan mereka berbanding dengan pihak lawan. Pengkhianat hanya ada dua pilihan sahaja : Bertaubat ataupun Dihapuskan

Setelah AMANAH menghulurkan tangan perdamaian dan ajak berbincang supaya Kelantan tidak jatuh ke tangan Umno, tapi PAS tolak mentah-mentah.

Malah diugut untuk dihapuskan! Kini dia mahu supaya AMANAH ikut telunjuknya supaya jangan bertanding melawan PAS di Kelantan....banyak cantik lu punya muka? Kita lawan Umno dan Barua Umno!

Mohd Amar in adalah jenis manusia yang sanggup memfitnah menggunakan nama almarhum TGNA hanya semata-mata mahu membawa PAS berbaik-baik dengan Umno.

Mohd Amar ini mendakwa kononnya almarhum TGNA meninggalkan amanat terakhir yang mahu anggota parti itu mewujudkan hubungan baik dengan Umno. 

 Kononnya, bahawa  bekas menteri besar Kelantan itu meminta beliau dan ahli parti tidak mengkritik Umno kerana pihaknya perlu berurusan dengan parti itu antaranya mengenai pelaksanaan hudud di Kelantan. baca lagi di sini

Kemudian mangkuk ni cuba menafikannya . Hodoh sungguh kelaku timbalan MB Kelantan nih! Dia tuduh berita tu berunsur fitnah dan berniat jahat. Kenapa tak samman? Dia suruh dengar ucapan asalnya.

 Tidak ada masalah untuk mendengar apa yang dia kata sebenarnya.Saya ada rakamannya di sini

Memang itulah butir katanya sebagaimana yang akhbar laporkan. 

Inilah pembohong besar. Kemaruk sangat nak cium bontot Umno sampai sanggup jual nama almarhum TGNA.

#tolakbajet2016 #tolaknajib Rumusan Bajet2016 oleh YB Pandan
JANGAN BIMBANG ....ADA PENASIHAT DAN PAKAR EKONOMI YANG AKAN MENASIHATI PM KERANA BELANJAWAN INI BAIK UNTUK RAKYAT....KAH...KAH...KAH......CEELAKA,...BARUA.....ANJING....SALAK BUKIT......