MGID

BN zalimi rakyat marhaen

BN zalimi rakyat marhaen
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 3 Dis: Kenaikan harga petrol RON95, diesel, gas petroleum cecair (LPG) dan gula adalah bukti jelas kerajaan BN zalim kepada rakyat marhaen.

Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus berkata, rakyat marhaen paling terkesan dengan kenaikan itu kerana mereka adalah majoriti pengguna petrol RON95.

Sambil menyifatkan kenaikan mengejut itu sebagai 'gila', beliau mengharapkan rakyat menolak Umno BN yang secara terang terangan tidak mengutamakan rakyat terbanyak.

"Harap pengguna RON95 mesti tolak BN.

"BN zalimi rakyat marhaen, tak peduli kesusahan rakyat," katanya yang juga Pengarah Pilihan raya Dewan Pemuda PAS Pusat.

Beliau mengulas kenaikan petrol RON95, sebanyak 5 sen menjadikan RM1.90 seliter, diesel naik 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram.

Harga gula pula naik 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.

Kerajaan terus memberi alasan sama terhadap kenaikan itu dengan mendakwa ianya bagi menyelaraskan subsidi.

Semua harga baru itu berkuatkuasa pada jam 12.01 pagi esok.

Dua hari lalu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter.

Kenaikan itu berikutan perubahan harga pasaran yang diapungkan sejak Julai lalu.

Mengulas lanjut, Firdaus berkata, ketidakprihatinan BN kepada nasib rakyat bukan lagi dongeng semata-mata.

Ianya terbukti, apabila rakyat terus dibebankan sedangkan Perdana Menteri semalam mengumumkan akan meneruskan cadangan membina Menara Warisan 100 tingkat yang tiada manfaat secara langsung kepada rakyat.

"Kalau betul ikhlas, batalkan sahaja niat nak buat menara 100 tingkat, guna duit tu tampung beban rakyat.

"Saya tengok rakyat hanya diguna untuk pilihan raya sahaja," katanya lagi.

Lebih malang, kenaikan itu berlaku diwaktu rakyat sedang terbeban dengan persiapan persekolahan sesi akan datang.

Kesan kenaikkan itu juga jelasnya, memberi alasan kepada peniaga barangan menaikkan harga barang mereka dan menyebabkan pengguna sekali lagi terbeban.

"Saya hairan, kenapa menteri tak umum di parlimen, sedangkan parlimen tempat bincang masalah rakyat," soalnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru rakyat turun beramai-ramai pada himpunan membantah kenaikan harga air oleh Syabas di Masjid Negara, Ahad ini.

Biarpun himpunan itu bagi membantah tindakan Syabas menaikkan tarif air Selangor, kesempatan itu juga jelasnya wajar diguna untuk menyatakan bantahan terhadap kenaikan harga barangan keperluan tersebut.


PRU 13: Masuk gear 3 - 4

PRU 13: Masuk gear 3 - 4
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 3 Dis: Keputusan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak menangguhkan pemilihan parti pada 2011 selama 18 bulan bagi memberi ruang untuk mengukuhkan parti merupakan petanda pilihan raya umum ke-13 (PRU 13) semakin hampir.

Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berkata, PAS mengambil serius petanda tersebut dan memulakan 'pecutan gerak kerja pilihan raya' bagi menawan Putrajaya.

“Saya melihat bahawa penangguhan ini satu daripada petanda kebarangkalian pilihan raya umum ini akan diadakan pada tahun hadapan. Saya telah pun membuat kenyataan ini dalam beberapa siri ceramah saya.

"Kalau lihat perkembangan-perkembangan yang berlaku dalam negara kita dan seperti mana yang telah diandaikan oleh lain-lain pimpinan PAS, persiapan untuk menghadapi pilihan raya umum 13 mesti diaktifkan parti dan kami telah pun membuat beberapa perancangan dalam konteks itu yang telah pun diputuskan oleh mesyuarat jawatankuasa politik," kata Nasharudin kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu katanya, PAS bersama Pakatan Rakyat sedang giat mengadakan siri jelajah bagi menyampaikan mesej kepada rakyat agar menyokong Pakatan Rakyat dalam PRU 13 nanti.

"PAS akan mula dengan siri roadshow yang melibatkan setiausah agung (PAS) dan pengarah pilihan raya untuk mereka memantau dari dekat tentang persiapan-persiapan pilihan raya ini secara lebih teratur.

"Kita sudah mobilisasi persiapan pilihan raya ini mengikut fasa-fasa. Contohnya di Sarawak kita telah menubuhkan Sekretariat Pakatan Rakyat di peringkat negeri hasil daripada pilihan raya kecil Sibu dan beberapa siri lawatan kita.

"Turunnya setiausaha dan pengarah pilihan raya ini dalam konteks PAS adalah bagi memantapkan lagi persiapan tersebut. Kita nak masuk gear tiga hingga gear 4," katanya.

Diminta mengulas mengenai jangkaan PRU 13 akan berlangsung sekitar Mac hingga Jun, beliau berkata, tahap demokrasi di Malaysia masih rendah apabila rakyat khususnya parti-parti yang bertanding tidak dapat mengetahui secara tepat tarikh pilihan raya.

"Inilah dia tahap demokrasi di Malaysia yang kita walaupun sebahagian daripada komponen penting dalam proses demokrasi, parti yang telah melibatkan diri dalam proses itu, parti yang pernah dan sedang memerintah, kita tidak tahu bila pilihan raya akan diadakan.

"Kalau di negara-negara lain, paling tidak mereka akan tahu dalam masa 3 bulan, 6 bulan, bila pilihan raya akan berlaku. Tapi di Malaysia kita hanya dapat mengagak dan mengandaikan bila pilihan raya," katanya yang juga ahli Parlimen Bachok.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan perkara itu dilakukan bagi menjejaskan usaha Pakatan Rakyat memenangi hati rakyat.

"Ini sudah tentu sedikit sebanyak akan menjejaskan beberapa perkara penting khususnya kekangan media kita agak terbatas. Kita sudah tentu tak dapat sampaikan mesej kepada rakyat untuk menyokong kita," katanya lagi.

Dalam pada itu katanya, PAS akan terus meningkatkan usaha ke arah memenangi PRU 13 di samping memperbaiki kelamhan-kelemahan yang ada.

"Saya sebagai pengerusi lajnah hal ehwal parlimen akan megadakan persidangan melibatkan semua ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri untuk berhimpun dan muhasabah apa yang telah kita buat dan kekurangan kita bagi memastikan kerusi yang telah kita menang, kita pertahankan dan kerusi yang tidak menang dapat kita menangi," katanya.

LIHAT VIDEO TEMUBUAL

TERKINI: 4-1 HARGA MINYAK GULA GAS,PATROL NAIK LAGI....

DASAR PENYAMUN DUIT ORANG KAMPUNG.TU PUN TRADISI MEMBELA RAKYAT...APANAMA....TRADISI RAKYAT DI DAHULUKAN.....kiaaaqqqqtuih...
Dis 3, 10 5:07PM
TERKINI Harga petrol RON95, diesel, gas dan gula dijangka mengalami kenaikan lagi mulai tengah malam ini. Ia berikutan keputusan kerajaan menyelaraskan kadar subsidi.

Pulau Pinang juga tunjuk minat ambil alih operasi pelabuhan neger

Pulau Pinang juga tunjuk minat ambil alih operasi pelabuhan negeri

December 03, 2010

KUALA LUMPUR, 3 Dis — Kerajaan negeri Pulau Pinang juga menunjukkan minat mahu mengambil alih Penang Port Sdn Bhd (PPSB) daripada Putrajaya, yang dilaporkan menerima beberapa tawaran menguasai pelabuhan utara Semenanjung ini yang mempamerkan keuntungan sejak kebelakangan ini.

The Malaysian Insider difahamkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng telah mengemukakan bidaan kepada pemilik PPSB - Kementerian Kewangan baru-baru ini.

Turut memperlihatkan minat ialah tokoh perniagaan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan Datuk Siew Ka Wai, yang kedua-duanya rapat dengan pentadbiran Najib.

“Pulau Pinang sudah pun mengemukakan tawaran mendapatkan PPSB. Ia yakin bahawa boleh melakukan kerja yang lebih baik berbanding pengurusan semasa,” kata sumber kerajaan negeri kepada The Malaysian Insider.

PPSB memperoleh keuntungan selepas cukai sebanyak RM77.74 juta pada tahun lalu, meningkat daripada RM22.70 juta yang dicapai pada 2008 meskipun pulangan merosot kepada RM268.54 juta berbanding RM277.04 juta pada 2008.

Sumber-sumber kerajaan negeri memberitahu Lim mampu membawa cukup ahli perniagaan dan pakar untuk menguruskan PPSB yang kini memerlukan dana bagi mendalamkan saluran pelabuhan itu dan memodenkan dermaga.

“Lim mempunyai beberapa idea untuk menyusun semula pelabuhan dan membolehkannya beroperasi dengan lebih baik,” kata sumber itu dengan mengatakan bahawa Pulau Pinang memiliki tanah pelabuhan dan perairan, dan sebenarnya mempunyai kata dalam soal menentukan siapa sebenarnya memiliki PPSB.

Rakan-rakan Lim dari DAP memberitahu Parlimen pada 24 November lalu bahawa Putrajaya seharusnya tampil menjelaskan sama ada Syed Mokhtar telah membeli pengurusan PPSB, yang diterajui oleh pemimpin-pemimpin Umno, antaranya Pengerusi PPSB Datuk Seri Dr Hilmi Yahya dan pengarah urusannya Datuk Ahmad Ibnuhajar.

Konglomerat Syed Mokhtar diberikan lesen penyedia rangkaian 4G baru-baru ini manakala satu lagi subsidiarinya berminat untuk mendapatkan Lebuh Raya Utara-Selatan.

Bagaimanapun Syed Mokhtar berhadapan dengan saingan daripada pengendali pelabuhan Siew, tokoh industri prokerajaan yang baru-baru ini memperluaskan syarikat media Red Berry untuk menyertakan bersama akhbar tabloid The Malay Mail, Bernama TV dan akhbar harian Malaysian Reserve.

Kerajaan negeri Pakatan Rakyat pimpinan Lim pula merupakan pesaing kepada kerajaan pusat Barisan Nasional (BN), yang baru-baru ini melantik Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sebagai pengerusi badan kawal selia pelabuhan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC).

PPC mengeluarkan lesen kepada PPSB untuk mengendalikan pelabuhan itu yang diswastakan pada 1 Januari 1994 iaitu ketika Pulau Pinang ditadbir oleh BN.

Kepimpinan pentadbiran kerajaan negeri berubah pada pilihan raya umum ke-12 dua tahun lalu.

Ahli Parlimen Tony Pua mengemukakan persoalan semalam berhubung pengambilalihan PPSB oleh Syed Mokhtar dan menuntut penjelasan sepenuhnya daripada kerajaan mengenai proses penswastaan.

Wakil rakyat Petaling Jaya Utara ini menekankan bahawa operasi pelabuhan itu diselubungi salah guna dan penyelewengan sebagaimana disebutkan oleh Laporan Audit Negara 2009 dan akan disiasat oleh oleh Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara dalam dua minggu ini.

Dengan merujuk kepada laporan spekulatif Business Times Singapura Oktober lalu, Pua berkata, jika pengambilalihan menjadi kenyataan, ia akan menjadi satu lagi tindakan bertentangan dengan banyak janji kerajaan yang mahu bertindak telus dan penuh akauntabiliti, yang dijanjikan oleh Model Ekonomi Baru (MEB) Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pua juga menggambarkan langkah itu sebagai satu lagi proses penswastaan “ala-Dr Mahathir” dan mempersoalkan mengapa kerajaan tidak mengadakan tender terbuka bagi pembida terbaik membangunkan pelabuhan tersebut.

Ahli Parlimen Jelutong Jeff Ooi berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang merasakan “dihina dan ditipu” apabila penyerahan Pelabuhan Pulau Pinang tidak dilakukan secara terbuka.

Justeru, beliau menggesa agar Ketua Pegawai Eksekutif PPSB digantung ekoran laporan salah guna dan penyelewengn dalam operasi pelabuhan.

(function() { var d = document, w = window; w

ANWAR PD - BEBERAPA AKTIVITI MEMBANTU MASYARAKAT

  4 MAC   Hari ini saya bersama pimpinan Pakatan Harapan (PH) mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan...