Jika tidak ada penyelesaian, tiada siapa yang akan bercakap tentang UMNO selepas pilihanraya nanti


Untuk memenangi pilihanraya yang akan datang merupakan isu terbesar dikalangan pimpinan UMNO di semua peringkat. Berbagai-bagai kenyataan didengari yang datang dari pemimpin setiap peringkat bagi memberikan pandangan dan cadangan bagaimana UMNO boleh mempertahankan kuasa dalam pilihanraya yang akan datang, terutamanya di negeri-negeri yang telah jatuh ke tangan pihak pembangkang.
Yang terbaru ialah penekanan Tajudin Abd Rahman, Ahli Majlis Terrtinggi UMNO yang meminta Najib menukar pimpinan peringkat negeri yang tidak berfungsi dengan baik, yang tidak mampu mempertahankan kekuatan UMNO atau untuk mengambil alih kerajaan-kerajaan negeri yang telah berada di tangan pembangkang itu.
Ini merupakan cadangan yang amat merumitkan kerana jika ditukar pimpinan UMNO negeri-negeri itu satu persoalannya ialah, siapa yang hendak menggantikan pimpinan yang ada sedangkan semuanya adalah dalam kategori yang sama. Menggantikan dengan pimpinan yang lain dalam sesebuah negeri itu tidak akan merubah apa-apa kerana mereka mempunyai budaya yang sama.
Malahan ia bukan sahaja bermasalah diperingkat negeri-negeri, masalah ini juga adalah masalah yang besar diperingkat persekutuan dan tidak ada siapa yang boleh mengganti sesiapa jika dilihat dan dicari dikalangan pimpinan dalam Majlis Tertinggi parti itu. Apa yang disuarakan oleh Tajuddin itu betul, sebetul-betulnya tetapi apa yang Tajudin tidak boleh menjawabnya ialah siapa di kalangan mereka yang boleh menggantikan pimpinan negeri-negeri dan persekutuan itu.
Jika di Perak itu UMNO lemah dibawah pimpinan yang ada Tajudin sendiri tentunya tidak mampu untuk membetulkan keadaannya kerana Tajudin juga merupakan pemimpin yang berbudaya yang sama seperti yang ada. Keadaan ini bukan sahaja berlaku di Perak tetapi juga di negeri-negeri lain dan persekutuan.
Sesungguhnya UMNO sudah kosong dalam hal kepimpinannya dan tidak mungkin boleh melakukan perubahan keatas parti itu lagi. Yang ada kepada UMNO hanyalah pemimpin yang mempunyai kuasa kerajaan yang telah menghilangkan roh dan dan perjuangan serta tidak lagi mempunyai jiwa perjuangan seperti yang telah digariskan oleh parti itu.
Masing-masing pemimpin dalam negeri-negeri dan persekutuan itu menyalahkan sesama sendiri tanpa keupayaan menyelesaikan masalah-masalah yang mereka hadapi. Mereka merasakan yang mereka sedang berada dihujung tanduk tetapi mereka tidak terjumpa formula penyelesaiannya selain dari menyalahkan sesama sendiri.
Teringat pula cerita pergaduhan diantara ‘ayam dengan kambing’ Kambing menyalahkan ayam kerana ayam walaupun cantik dengan bulu dan balongnya yang lawa tetapi ayam tidak berkasut dan tidak lengkap sifatnya. Ayam pula membalas yang kambing itu apa kurangnya. Walaupun kambing berkasut dan cantik bulunya dan tanduknya tetapi kambing jantan itu tidak ada rasa malu, kerana menunjukan telurnya yang berbuai-buai itu kepada khalayak ramai.
Akhirnya kedua-dua ayam dan kambing itu akan disembelih dan dimakan oleh manusia yang kelaparan. UMNO juga begitu, akhirnya nanti UMNO itu akan jatuh dan akan dipandang seperti sampah ditepi jalan yang tidak akan ada yang mengambil perhatian lagi.
Pendeknya UMNO sudah sampai ketahap tidak menjumpai jalan penyelesaiannya lagi. UMNO wajar mencari seorang yang boleh mencari penyelesaian kepada isu besar parti ini dan juga kepada masalah-masalah negara yang terlalu besar dan berat untuk diselesaikan. Penyelesaiannya hanya akan mampu dilakukan oleh seorang pemimpin yang tidak mempunyai kontroversi dan dihormati oleh semua pihak.
UMNO terpaksa mencari pemimpin luar dari Majlis Tertinggi bagi proses pencarian jalan untuk mengekalkan UMNO dalam kerajaan. Jika pimpinan UMNO di setiap peringkat benar-benar jujur dan serius untuk melihat partinya terus relevan maka itulah caranya yang ada untuk mencapai matlamat itu.
Tidak mungkin  UMNO boleh kekal dengan BRIM nya kerana itu juga adalah rasuah terbesar terhadap rakyat untuk mengekalkan kerakusan kuasa pimpinan hari ini. Bak kata Tun Dr Mahathir, BRIM merupakan rasuah yang tidak ada tolok bandingnya yang dihalalkan oleh kerajaan kerana kelemahan pimpinan parti itu sendiri.
Barisan pimpinan hari ini tidak akan membawa UMNO kepada ‘lubang kubur’ yang dalam dan apabila ianya terjadi UMNO tidak akan mampu bangun lagi. Ia terbukti di Selangor. UMNO di negeri itu dianggap seperti ‘kucing kurap’ oleh rakyat Selangor.
Pemimpin-pemimpinnya terus mendiamkan diri kerana mengalami luka dan kecederaaan dan sedang menumpukan masa menjilat luka-lukanya sendiri. Pemimpin hari ini sanggup dan merelakan partinya hancur semata-mata mahu mengekalkan kuasa dan rakusnya itu.
Najib dan pimpinan hari ini mungkin merupakan pemimpin UMNO yang terakhir dalam kerajaan jika tidak berani dan mempunyai kudrat untuk berundur dan berkorban untuk parti yang telah menaikan beliau dan rakan-rakan mereka sekarang ini.
Tidak ada siapa yang mengambil perhatian terhadap kata-kata dan tindakan Najib sekarang ini selain dari mereka yang mendapat laba yang masih menyokong beliau.
UMNO sedang menghadap penyakit tua, hanya pandai bengis dan marah-marah dengan semua pihak kerana pemikiran dan tubuh mereka sudah tidak lagi berfungsi seperti biasa. Sesungguhnya kepimpinan Najib sedang menghampiri ‘brain death’ yang hanya mampu kelu dan tidak berfungsi lagi walaupun masih belum diisytihar mati secara resminya.
Ianya hanya hidup diatas ‘life support’ yakni hanya kuasa-kuasa yang masih ada sebagai parti yang masih dalam kerajaan. Jika ‘life support’ ini dicabut maka matilah ia. Satu lagi ‘life support’ yang ada ialah kerana kelemahan Pakatan Rakyat yang dalam ‘as good as dead’ sekarang ini.
Pandai-pandailah mencari pemimpin yang secocok untuk membawa perubahan dan membawa politik negara ke situasi yang baru dan meyakinkan. Ingat kepada janji Tuhan, yang selagi masih ada manusia yang berzikir kepadaNya walaupun seorang, dunia masih tidak akan kiamat.
Jika UMNO bersedia untuk berubah dan memberikan sokongan kepada sesiapa yang masih mempunyai pengalaman dan kemampuan untuk membawa perubahan itu, UMNO akan masih kekal dan menjadi relevan. Tanpa melakukannya UMNO akan kiamat.
 

[LIVE][181114][BM14] - Ustaz Shamsuri Hj Ahmad