Tenang: PAS umum calon 16 Jan

Tenang: PAS umum calon 16 Jan
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 4 Jan: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, menegaskan parti itu tetap akan ‘bertarung’ menentang calon Umno pada pilihan raya kecil Dun Tenang.

Menurutnya, walaupun ianya kubu kuat Umno, namun demokrasi dapat merubah segala-galanya.

“Dalam Islam tidak ada yang kekal melainkan Allah dan kita diajar berhubung perkara itu, jadi kita tidak perlu takut dan akan meneruskan perjuangan ini,” ujarnya.

Pada masa yang sama Tuan Guru turut mengesahkan, calon yang bakal bertanding pada pilihan raya kecil Dun Tenang akan diumumkan pada 16 Januari ini.

Bagaimanapun katanya, calon yang bakal bertanding akan diputuskan pada mesyuarat khas 9 Januari ini.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas berhubung perkara itu, di JKR 10, di sini tengah hari tadi.

Menurutnya lagi, senarai calon sudah ada bagaimanapun ianya belum diteliti sepenuhnya.

“Tidak kiralah sama ada muslimat ke siapapun, mana yang baik kita akan terima. Lagipun kita telah mempunyai wakil rakyat di peringkat Dun dan Parlimen,” ujarnya lagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon pilihan raya kecil Dun Tenang pada 22 Januari dan hari 30 Januari.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian Adun Tenang, Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember lepas.

ANWAR DI TENANG
1Malaysia: Harga didahulukan, Nilai diperlekehkan

Bukan Melayu sahaja, tetapi 1Malaysia memasuki zaman harga didahulukan, nilai diperlekehkan. Manusia dilatih untuk menyukat dan mengukur berdasarkan harga, tetapi gagal membezakan antara yang benar dengan yang salah. Manusia sebagai insan dalam masyarakat ini kehilangan keupayaannya untuk menilai apa yang harus dan sebaliknya, tetapi sekadar mampu untuk bertanya berbaloi atau tidak.

Saya tidak pasti sama ada "lonjakan nilai" yang diperhatikan Hishamuddin Rais ini hasil daripada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dijulang United Malays National Organisation (UMNO), dan saya gagal meramalkan apakah pula bentuk masyarakat 1Malaysia pada hari ini jika tanpa DEB. Namun, saya amat yakin bahawa krisis nilai turut melanda masyarakat bukan Melayu, sekurang-kurangnya masyarakat Cina.

Untuk saya, sesebuah masyarakat masih tidak berada pada tahap paling bahaya jikalau hitam diputihkan dan putih dihitamkan. Ia sekadar munafik namanya apabila seseorang itu mengingkari naluri hatinya - sama ada disebabkan beliau tunduk kepada realiti mahupun goyah kerana tekanan. Namun, kayu ukur masih berada dalam genggamannya - seseorang itu sedar mana yang betul dan mana yang salah - cuma beliau tidak memilih yang betul mengikut hatinya.

Tetapi sesebuah masyarakat akan berada pada tahap yang paling bahaya apabila hitam dan putih dikelabukan. Ia berlaku apabila seseorang itu tidak berpegang, malah bersahaja dengan apa yang benar dan apa yang salah. Garis yang membezakan antara yang benar dengan yang salah dikaburkan begitu sahaja. Pada hakikatnya, kita tidak perlu menunggu sehingga tahun 2019 untuk menjadi muflis dari segi nilai. Kita telah bankrap nilai pada detik saat kita tidak percaya apa-apa.

Penduduk Taiwan bangkit menjulang nilai

Sekali imbas, masyarakat Cina di merata dunia amat terharu pada September 2006, apabila jutaan penduduk Taiwan bangkit untuk menjatuhkan Chen Shui-bian, Presiden Taiwan pada ketika itu yang terpalit dengan amalan nepotisme, membabitkan isteri dan menantu Chen Shui-bian. Penduduk Taiwan menyarung jersi berwarna merah, mengepung kediaman rasmi Chen dalam hujan, tak kira siang mahupun malam - menuntut agar Chen berundur dari jawatannya segera!

Angka rasuah yang terbabit sememangnya gagal menandingi komisen yang dipunggah ketika Malaysia membeli kapal selam Scorpene. Namun di sini hebatnya ketamadunan sesebuah masyarakat yang tidak sekadar menyoal "berbaloi atau tidak". Antara mereka yang menyertai perhimpunan dan perarakan aman ini termasuklah golongan pendidik. Ketika ditanya, dengan jujur mereka berkata, "Kami menghadapi kesukaran untuk mendidik anak murid kami, jikalau kita membenarkan Presiden yang tidak jujur dan tidak tahu malu ini untuk terus kekal pada jawatan tersebut."

Mahu atau tidak, sama ada kamu memangkahnya atau tidak pada kertas undi, Presiden adalah lambang sesebuah negara yang terpilih melalui sistem demokrasi (dalam konteks Taiwan). Penduduk Taiwan akhirnya tidak rela diwakili seorang Presiden yang muflis nilainya - kerana terlibat dalam rasuah, malah enggan memohon maaf dan meletak jawatan selepas terdedah kesalahannya.

"You help me, I help you"

Tanpa berselindung penganalisa, pemerhati politik, kolumnis dan wartawan media cetak bahasa Cina tempatan menzahirkan kekaguman mereka terhadap tekad penduduk Taiwan, yang tidak berganjak selangkah pun untuk mempertahankan benteng ketamadunan mereka. Pujian dan sanjungan dikalung-kalungkan pada leher Shih Ming-teh (gambar kanan, bawah), pemimpin gerakan sosial Taiwan untuk menolak rasuah dan mendesak agar Chen Shui-bian berundur.

Media cetak bahasa Cina Malaysia terbeliak dengan ketegasan rakyat Taiwan untuk menolak rasuah, mengangkat nilai kejujuran dan menjulang keadilan. Jelas, itu bukan soal "harga" rasuah, tetapi maruah yang berlandaskan nilai.

Demonstrasi menggulingkan Chen Shui-bian berlaku sebelum tsunami politik pada 8 Mac 2008. Saya masih teringat bagaimana pembangkang kita pada ketika itu cuba menyamakan Khairy Jamaluddin dengan menantu Chen. Malah, sesetengah masyarakat Cina yang teruja dengan demonstrasi di Taiwan, turun ke gelanggang untuk menyertai perhimpunan BERSIH pada tahun 2007. Dan di sini berlakunya sesuatu yang meluat dalam media cetak bahasa Cina.

Apabila kaum Cina buatan Malaysia turun ke jalan raya untuk menuntut sistem pilihan raya yang adil dan bersih, media cetak tempatan bahasa Cina pula membuat liputan dari persektif bagaimana demonstrasi ini mengakibatkan kesesakan jalan raya - jauh terbabas dari tema asalnya. Nilai keadilan yang cuba ditegakkan di sepanjang jalan menuju Istana Negara dibingkaikan menjadi gambar kesesakan kereta yang tidak bernyawa di muka akhbar.

Peristiwa yang menjijikkan ini tidak berhenti begitu sahaja. Apabila Perdana Menteri Najib Razak tanpa segan silu menyogok pengundi Rasa dengan janji peruntukan RM3 juta kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (c) Rasa sebelum hari pengundian PRK Hulu Selangor, dan menyerahkan cek selepas itu walaupun hilang sokongan Cina - ia dilaporkan dari perspektif "PM tunai janji". Dengan kata lain, RM3 juta yang gagal untuk membeli hati pengundi, cukup pula untuk menggadaikan nilai kejujuran!

Belum lagi dengan ungkapan terkenal Najib berbunyi "You help me, I help you" ketika PRK Sibu, yang telah menodai nilai saling membantu dalam Pendidikan Moral. Saya tidak berminat untuk menyindir Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan mencadangkan agar ungkapan Najib ini dijadikan iklan membanteras rasuah, saya cuma ingin bertanya kepada guru besar dan guru sekolah, bagaimana anda mendidik anak murid anda untuk bersikap jujur dan bersih, apabila kita menggantung gambar pemimpin sebegini rupa pada dinding sekolah?

Masyarakat muflis nilai

Di sini ranapnya ketamadunan masyarakat kita. Apabila Barisan Nasional dilemparkan tuduhan rasuah, ia akan dibalas dengan "Pakatan Rakyat rasuah juga". Akhirnya yang dibandingkan adalah harga - angka tawaran / sogokan mana yang lebih lumayan, jarang sekali ditimbang mana yang lebih berat dosanya. Ia berbalik kepada ukuran harga, dan nilai "kejujuran" terus diperlekehkan.

Lama-kelamaan ia menjadi kebiasaan. Setiap anggota masyarakat cuba membiasakan diri dengan rasuah, dan kemudiannya jenayah seperti rogol dan bunuh - seolah-olah rasuah bertujuan untuk membantu seandainya dihulurkan dari tangan Perdana Menteri; seakan-akan jenayah hanyalah cerita lama apabila masa berlalu. Duit kopi bukan rasuah jika ia bernama komisen, pembunuhan menjadi perkara kecil jika mayat diletupkan menggunakan C4.

Sikap sedemikianlah yang membantutkan diri kita - kita sekadar mampu untuk mengkagumi demokrasi negara lain, tetapi tidak sesekali memperjuangkannya di bumi yang dipijak.

Untuk saya, masyarakat kita ini semakin cetek untuk mendalami sesuatu yang gagal dilihat mata kasarnya - perspektif yang semakin sempit apabila menilai segala-galanya dengan "harga". Otak masyarakat 1Malaysia tergendala apabila disumbat dengan angka dan huruf besar seperti NEM, ETP, NKEA, NKRA dan sebagainya. Maka 1Malaysia sujud berkiblatkan angka dan harga. Mereka bangkit menumbuk udara melaungkan "Ketuanan Melayu". Bermati-matian mereka berperang menuntut kuota 30% , 51% atau 67%.... Mereka ghairah menyifatkan pemansuhan duti import seluar dalam berjenama dalam Belanjawan 2011 sebagai mesra rakyat, tanpa belas kasihan sehiris pun kepada golongan berpendapatan rendah yang terpaksa berhempas pulas membanting tulang untuk tepung susu bayinya...

Demi "harga" kita gadaikan "nilai" - demi peruntukan bangunan sekolah kita gadaikan jiwa pendidikan yang sebenarnya. Saya gagal melihat di manakah masa depan masyarakat 1Malaysia seandainya kita dahulukan harga dari nilai, utamakan angka dari jiwa. Percayalah, bangunan seutuh manapun bakal ranap jika ditimpa bencana. Cuma, seandainya ketamadunan 1Malaysia begitu rapuh sehingga hancur berkecai hanya dengan tusukan satu jari telunjuk, bagaimanakah agaknya kita mendirikan jiwa yang roboh di atas Menara 100 tingkat yang mencakar langit?

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Kes saman Felda RM20 juta dibicara 22 Mac

Khairil Abdul RahimTEMERLOH, 4 Jan: Mahkamah Tinggi hari ini menetapkan perbicaraan kes saman malu Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman berjumlah RM20 juta pada 22 Mac 2011.

Peguam yang mewakili Mazlan, Wan Rohimi Wan Daud berkata Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Temerloh, Siti Hajar Mustafa menetapkan demikian selepas meneliti dokumen peguam kedua-dua pihak plaintif dan defendan.

Pada 16 Ogos lalu Mazlan selaku plaintif telah memfailkan saman terhadap empat pihak iaitu Pengurus Felda Lembah Klau Awang Sulong, Felda, Inspektor Mohd Azran Rahmat (pegawai polis yang menangkapnya) dan Kerajaan Malaysia.

Menurut fakta kes, pada 9 Mac lalu kira-kira jam 4.15 Mazlan ketika memenuhi satu undangan dialog dan perbincangan dengan peneroka berkaitan dengan masalah-masalah dialami mereka di rumah peneroka Hamidun Yeop Isa, telah dikepung oleh 30 orang polis bantuan Felda yang bersenjata dan diugut secara biadab oleh pegawai-pegawai Felda.

Hamidun merupakan peneroka yang telah melangsaikan semua hutang dengan Felda dan telah mendapat hak milik tanah kediaman dan ladang.

Mazlan kemudian telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub. Namun terdapat satu lagi laporan oleh pengurus rancangan Felda Lembah Klau yang menyebabkan beliau kemudiannya ditahan, direman dan terpaksa merengkok selama dua hari di lokap IPD tersebut.

Dalam pada itu, Wan Rohimi berkata Siti Hajar merupakan majistret yang telah mengeluarkan reman kepada Mazlan ketika beliau merengkok di lokap IPD Raub dahulu.

Wan Rohimi berkata, beliau menganggap kes saman yang dikemukakan ini sangat penting dan keputusannya akan menjadi indikator kepada pemisahan antara kuasa Felda dan kuasa peneroka.

“Saya lihat Felda amat memberi tumpuan kepada kes ini berdasarkan tiga peguam kanan persekutuan yang mewakili defendan kerana mereka amat menyedari implikasi kepada kes ini.

“Keputusan kes ini dengan sendirinya akan menjelaskan had-had kuasa antara Felda dengan peneroka yang telah melunaskan hutang piutangnya dengan agensi tersebut,” katanya.

Turut mengiringi Mazlan ke mahkamah Tinggi temerloh hari ini ialah Penasihat Undang-Undang PKR Pahang Ahmad Nizam Hamid, Naib Presiden Anak Aris Fezul Ismail, Setiausaha PAS Pahang Hashim Abdullah dan kira-kira 30 penyokong.

Deny, refute or sue:

Deny, refute or sue:


Honour demands a response


P Ramakrishnan calls upon the Prime Minister to shed some light on the allegations of rape of an Indonesian implicating a Cabinet Minister, which have surfaced on the Internet and could have damaging consequences on the government.
Najib and Abdullah need to clarify - Photo courtesy of theepochtimes.com
Is it a rumour – or is it a fact – that is swirling around in the internet implicating a minister in the Prime Minister’s cabinet of having raped his Indonesian maid? The implications are serious and cast doubts over the integrity of the Malaysian cabinet.
One blog has even gone to the extent of naming the minister as the culprit involved in this heinous crime. Disappointingly, the minister concerned has not denied or refuted the allegation. He has not even threatened to sue those making this allegation. His silence in the face of wide-spread circulation of his alleged brutal conduct is bound to have repercussions on the Prime Minister and the Barisan Nasional. Silence is not an option – honour demands a response.
It is incumbent on the Prime Minister to defend the integrity of his cabinet members, So far there has been no response from the PM. His silence does not bode well for his government or for his image. At the least, Malaysians would expect the PM to rally round the members of his cabinet and declare that they are above suspicion and that their integrity is intact. He has not done that.
Surprisingly, this alleged criminal activity is believed to have taken place in 2007 when Abdullah Badawi was the Prime Minister and Najib was the DPM. Malaysians would find it hard to believe that they were unaware of this crime, if it had taken place. Was there a cover up to save the minister concerned? If that was the case, why did Najib appoint him as a minister in his cabinet instead of dropping him? He owes us an explanation.
It is reported that the Indonesian maid who was allegedly a rape victim was sent home. Didn’t the Indonesian government take up this matter since one of their nationals was apparently brutalised by the lust of a cabinet minister? Or was it a case of sacrificing the dignity of a poor maid in the interest of preserving bilateral relations of Malaysia and Indonesia?
Aliran calls upon the Prime Minister to shed some light on this matter and dispel the rumours that are bound to have damaging consequences on his government. Malaysians have a right to deserve a cabinet that is untainted and unblemished. It is the PM’s responsibility to ensure that.
P Ramakrishnan is president of Aliran

(function() { var d = document, w = window; w

RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?

MENARIK DALAM RENTASAN 1161 1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INF...