PUNYA MUSIBAT PUAK PUAK NI. KALAU MASA DIA BETUL SAJA. MACAM SUCI SANGATChe Ibrahim

 Gapa beza konsert, jom heboh, dikir barat dan seumpamanya????


p/s susah bila kita rasa kita suci dan terpaling Islam...DUIT BANTUAN PUN HANGPA SAKAW. TERGAMAK SUNGGUH.

 

Mulai hari ini saya berhenti boikot McD french fries dia pun sedap & pekerja pun Melayu!!KEPALA BAPAK HANG- SANUSI KATA TU BUKAN MAKI, TAPI PUJI TUAN TUANZainuddin Omar


 Sebenarnya orang tua tak mudah termakan fitnah dan tahu baik buruk sesuatu perkara. 


Kebanyakan orang muda mudah termakan fitnah dari sumber tik-tok tetapi percayalah ini hanya bermusim. 


Next PRU16 orang muda akan kalih undi pada PH kerana mereka tahu PN hanya tong kosong kuat bergendang sahaja tetapi tak tahu buat kerja seperti Kerajaan PN 33 bulan yang lalu. 


Hadi juga yang kata Kerajaan Madani akan jatuh tetapi masih teguh selepas setahun. 


*****************

PRK KEMAMAN | Presiden PAS Abdul Hadi Awang menegaskan betapa PN berjaya mendapat sokongan golongan pengundi muda pada PRU ke-15 dan pilihan raya negeri (PRN) lalu.


“Alhamdulillah PRU15 dan PRN baru-baru ini gelombang orang muda (berlaku), orang muda-muda yang umur 21, 40 (tahun) ini sokong kita.


“Majoriti sokong kita belaka, yang tinggalnya orang tua-tua yang tak reti bahasa. Yang tua (usia) 60, 70, yang berkarat hijau ini tak payah kiralah.


“Apabila kita ajak mengundi, dia kata masa zaman Jepun dulu susah lagi, loning (sekarang) senang dah boleh ke laut, boleh sembahyang orang tak ganggu. Dia kira begitu saja.


“Dia tak faham politik, tapi orang muda-muda faham dan bersama dengan kita,” katanya ketika menyampaikan ucapan dalam ceramah perdana di Dewan Sivik di Kijal, malam tadi.


Program itu turut dihadiri calon PN yang juga Menteri Besar Terengganu, Ahmad Samsuri Mokhtar yang berdepan calon BN Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dalam PRK berkenaan.


Pun begitu, Abdul Hadi berkata golongan pengundi saluran satu dan dua itu perlu dipujuk supaya menyokong PN.


“Undi polis, tentera dan pegawai kerajaan menang... Masalahnya undi saluran satu, saluran dua.


“Yang ini (golongan tua) kalau boleh dipujuk, pujuk. Kalau (tak sokong PN) buang masa tak payah pujuk, biarkan saja,” ujarnya.


Ahli parlimen Marang itu juga berkata PRK Kemaman kali ini sangat penting untuk menolak Umno.


“Ini kerana Umno yang bertanding kini adalah Umno yang bergabung dengan DAP dan PKR. Umno yang meninggalkan perjuangan Islam dan bangsa Melayu. Ini kena ingat, orang Umno kena tahu.


“Kena tahu Umno yang ada ini berpakat dengan DAP, berpakat dengan PKR yang pragmatik, yang liberal, yang menjahanamkan negara. Kita kena jatuhkan dan kalahkan,” katanya.


Untuk rekod, PAS pernah tiga kali bekerjasama dengan DAP dalam pakatan politik menghadapi pilihan raya umum pada 1999, 2008 dan 2013.AKIBAT SALAHGUNA URUS WANG NEGARA


Henry Dunan Martin


 Bayangkan jika duit ini diguna tuk baikpulih sekolah, tidaklah sampai GB di Sabah tinggal dalam stor selama 3 tahun. Ataupun bina jalanraya . kawasan Baram.

BODOH BETOI. BUKAN JABATAN AGAMA LULUSKAN KONSERT


 Walaun dan lebai bila dah tak ada idea nak serang konsert Coldplay, dia main isu kelulusan pulak. Dia persoalkan kenapa kuliyah dihalang tapi konsert dibenarkan.


Pertama, konsert bukan boleh senang-senang lulus macam tu je. Kena mohon permit dan lesen dari pelbagai pihak. Kalau penyanyi luar, kena ada visa juga nak masuk.


Sama je proses dengan kuliyah dan ceramah. Kena pohon tauliah. Proses sama tapi asas kelulusan tak sama. Dah tentulah kuliyah dan ceramah perlu lebih ketat tapisan.


Kenapa? Sebab kalau konsert kita dah tahu macam mana keadaannya. Tapi kuliyah agama, kalau main lepas sebarangan penceramah, maka ajaran sesat mudah berleluasa.


Sedangkan dikawal ketat pun, boleh juga terlepas ajaran sesat seperti Ayah Pin dan Rasul Melayu. Cuba bayangkan kalau penceramah tidak dikawal dengan ketar.


Kebanyakan penceramah yang tak diberi kebenaran untuk berkuliyah atau berceramah sebab mereka tak mohon tauliah. Bukan sebab disenaraihitamkan. Kalau apa yang diajar tu betul, kenapa tak mohon tauliah? Dapat tauliah, mengajar la sampai lebam.


Kedua, yang meluluskan permohonan kedua-dua acara ni adalah pihak yang berbeza. Untuk konsert, ada banyak pihak yang perlu luluskan. Imigresen, PDRM, pemilik venue dan sebagainya.


Manakala kuliyah dan ceramah pula kelulusan pada Jabatan Agama setiap negeri. Jadi yang luluskan tu 2 entiti yang berbeza. Jadi yang walau nak kaitkan tu kenapa?


Bukannya Jabatan Agama yang luluskan konsert Coldplay tu..dan bukan Kerajaan Pusar yang tak beri kebenaran penceramah beri kuliyah. Jadi hujah mainan walaun ni tak masuk akal langsung.


Tapi demikianlah walaun. Mereka bukannya berdiri atas hujah yang konkrit pun. Janji boleh kelirukan rakyat dan hasut rakyat benci kerajaan, mereka buat je. Biar pun kelihatan dungu. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


MASA PARTI DIA MEMERINTAH LEBIH 22 KONSERT DIADAKAN...TAPI TIDAK PULAK DOAKAN BEGITU YA...HAMLAU BETOI

 
Che Ibrahim


Islam tidak membenarkan kita bertindak zalim kepada orang lain kecuali kita dizalimi atau dimusuhi. 


Mendoakan keburukan kepada orang lain semata mata kita tidak suka dengan perbuatannya adalah satu kezaliman, Islam tak ajar macam tu.TVET wujudkan sinergi swasta, tambah peluang pekerjaan - PM

 Oleh: Abdullah Zaid


Dasar transisi tenaga dan digital negara yang memerlukan kemahiran rakyat perlu diperkukuhkan melalui latihan industri berskil tinggi.


Oleh itu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru agar diwujudkan sinergi di antara sektor swasta dan Pendidikan serta Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) bagi memperkasakan ikhtiar itu.


Jelasnya, sebanyak 40 pusat latihan TVET telah mula mengadakan kerjasama dengan syarikat gergasi untuk meningkatkan kualiti bidang kemahiran yang diperlukan pihak industri.


"Walaupun ada kebimbangan pihak tertentu yang melihat seolah-olah TVET diserahkan kepada swasta tetapi ia membantu TVET bagi memenuhi keperluan industri.


"Maknanya keperluan (lepasan TVET) memenuhi keperluan (industri) untuk beberapa tahun akan datang.


"Setakat ini, ada 40 TVET terlibat dengan kerjasama dengan syarikat besar dan ia akan membantu pengisian kokurilum dalam latihan TVET istu sendiri," katanya.


Beliau berkata demikian dalam Majlis Anugerah Tangan Emas Perdana Menteri dan Tokoh Anugerah Mahir 2023 di Shah Alam Convention Centre (SACC), hari ini.


Jelas PM, dalam siri pertemuan dan mesyuarat sepanjang Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) diadakan selama empat hari baru baru ini, beliau sempat mengadakan perbincangan bersama para pelabur asing untuk membuka peluang perniagaan di Malaysia.


Hal hal berkaitan teknologi, katanya, mengisi perbincangan tersebut yang mana memperlihatkan kepercayaan pelabur asing terhadap tenaga kerja mahir dan separuh mahir yang dihasilkan negara.


"Selain mesyuarat APEC (baru baru ini), saya juga menggunakan ruang bersama Menteri (MITI) Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz dan Menteri Luar (Datuk Seri Zambry Abdul Kadir) untuk menemui syarikat gergasi yang lain.


"Antaranya wakil Facebook, Google, Tiktok dan Elon Musk untuk mengajak mereka supaya datang ke sini untuk memenuhi keperluan anak-anak (graduan).


"Ia bagi memastikan pelaburan baharu selain memberi ruang latihan dan perindustrian, (graduan) TVET akan mendapat peluang pekerjaan yang lebih baik," ujar PM lagi.


Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Menteri Sumber Manusia V Sivakumar, Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Dr Zulkapli Mohamed.


Kongres di tampuk kuasa: Parti berbilang kaum tadbir negara 

Kongres Nasional KEADILAN pada 25 dan 26 November ini mencatat sejarah tersendiri apabila diadakan buat pertama kali dalam keadaan KEADILAN menerajui pemerintahan Malaysia melalui Perdana Menteri (PM) ke 10, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Bagi Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim, kongres kali ini begitu bermakna kepada imej parti berbilang kaum seperti KEADILAN yang buat pertama kalinya diterima memimpin negara yang sarat dengan pertentangan perkauman sejak 60 tahun merdeka."Seingat saya, dalam tempoh hampir 25 tahun umur parti inilah kali pertama Kongres Nasionalnya diadakan di pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan di Putrajaya."Ini memberi petunjuk yang bermakna bahawa parti KEADILAN yang lahir, membesar dan mendewasa hampir suku abad ini, kini sedang berada di kemuncak kuasa apabila parti ini bersama-sama parti lain berjaya membentuk sebuah Kerajaan dengan Presiden KEADILAN, Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri ke 10 Kerajaan Persekutuan."Ini juga buat kali pertama dalam sejarah Malaysia, seorang presiden sebuah parti pelbagai kaum dan pelbagai agama iaitu KEADILAN berjaya menjadi Perdana Menteri Malaysia," katanya dalam satu kenyataan.Hassan dalam pada itu mengimbau sejarah Anwar yang penuh liku mendaki dan menurun untuk menjadi orang nombor satu dalam politik Malaysia.Katanya, Anwar yang pernah menjadi Timbalan Presiden UMNO dari tahun 1993 hingga 1998 tidak berjaya melangkah setapak ke atas menjadi PM apabila dipecat dari jawatan Timbalan PM oleh Tun Mahathir Mohamad pada tahun 1998.Namun hampir 25 tahun kemudian iaitu pada 24 November 2022, Anwar berjaya menjadi PM dan akan meraikan ulang tahun pertama jawatannya pada Sabtu ini."Jadi Kongres Nasional KEADILAN pada Sabtu di Putrajaya adalah satu perjalanan panjang atau "Long March" yang menjadi bukti bahawa hanya parti politik yang mempunyai teras matlamat perjuangan yang jelas disokong oleh semangat gigih, cekal, tabah dan berazam keras sahaja akan berjaya. Dan Parti Keadilan Rakyat telah pun membuktikannya," kata beliau.Bagaimanapun, tegas Hassan, kongres yang diadakan genap setahun Kerajaan Perpaduan memerintah itu bukanlah semata mata untuk berpesta meraikan kejayaan, sebaliknya untuk mengenalpasti cabaran berat yang menanti KEADILAN dan rakan komponen lain menakhodai kerajaan yang masih belum bebas daripada daulah terpendam, korupsi serta cabaran membabitkan isu perkauman, raja dan agama sempit."Terdapat cabaran sangat besar sedang dipikul oleh seluruh kepimpinan parti KEADILAN dan anggotanya. Tanggungjawab untuk menjadi sebuah kerajaan yang berjaya tidak terletak di atas bahu PM Anwar Ibrahim seorang diri sahaja."Berjaya menjadi kerajaan di Putrajaya bukanlah satu titik akhir bagi perjuangan KEADILAN. Sebaliknya ia adalah satu titik permulaan satu perjuangan politik yang memasuki satu fasa baharu, untuk melaksanakan segala janji dan segala manifesto yang telah dideklarasikan kepada rakyat sepanjang tempoh perjuangan selama ini," kata Hassan lagi.Belau berharap kongres kali ini akan menemui solusi bagi memantapkan KEADILAN dan pentadbiran Kerajaan Perpaduan di Putrajaya untuk lebih memberi kenikmatan hidup kepada rakyat yang telah berdekad menghadapi adu domba politik yang tidak menguntungkan.

 


Kos sara hidup: 'Jangan ambil data ekonomi tepi jalan' - Hasbie Muda


 Oleh: Abdullah Zaid


Timbalan Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) Senator Mohd Hasbie Muda mengingatkan pihak pembangkang untuk tidak menggunakan kajian atau dapatan ekonomi secara semberono dalam menghasilkan propaganda mengabui rakyat.


Katanya, bagi mengukur kadar inflasi misalnya, kajian daripada Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) sewajarnya diambil sebagai rujukan rasmi bagi mencapai indikator yang tepat.


"Soal ekonomi kita tidak boleh ambil data-data yang dipungut di tepi jalan, sebaliknya kita harus melihat secara keseluruhan.


"Sebagai contoh, ketika Perdana Menteri mengambil alih keadaan inflasi kita ketika itu sangat tinggi (4%). Inflasi Makanan dan Minuman (7.3%).


"Tetapi sekarang kalau kita rujuk semula DOSM, inflasi turun (1.9%) dan Inflasi makanan dan minuman, jatuh kepada (3.3%) lebih daripada separuh.


"Jadi untuk mendapatkan data inflasi yang betul kita perlu keabsahan setiap maklumat daripada Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) secara menyeluruh," katanya dalam Program Berani Semuka bertajuk ‘Survival Ekonomi: Rakyat Lega Atau Terhimpit?’ yang dianjurkan oleh Sinar Harian, malam tadi.


Program tersebut turut dihadiri oleh Ketua Pemuda Pas, Afnan Hamimi Taib Azamudden dan dikendalikan oleh moderator, Amin Idris.


Selain itu, bagi memulihkan ekonomi negara, Hasbie berkata, kerangka ekonomi MADANI dan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) serta Belanjawan 2024 adalah ikhtiar kerajaan pada ketika ini untuk memperkasakan semula kehidupan rakyat.


"Selain penurunan inflasi, kadar pengangguran masih lagi rendah.


"Ia menunjukkan bahawa kejayaan kecil kerajaan dalam menanggani perkara ini dan memberi isyarat kita berada di landasan yang betul (dalam pentadbiran)," ujarnya.