Baca sendiri apa penilaian dunia terhadap kerajaan kudeta tebuk atap dan sekrg Ismail Sabri pula. Hebatkan Malaysia?

 May be an image of 2 people and text

JOM CARI PEMBUNUH ADIB

 May be an image of text

Dari mufti dah jadi mopti, dari orang hormat sekarang orang dah meluat.Orang kampung pun meluat jugak kan ?

 

MOHD MUKHLIS


Mula-mula sindir PM tepi, bila kena tegur secara ilmiah terus taching dan block orang yang bagi nasihat, pastu limitkan komen sendiri. So much for "bincang secara ilmiah".

Demikianlah Mopti....

 

PERDANA MENTERI KE-9


Di tulis Oleh YB Anthony Loke.

Menjunjung Kasih Tuanku!

DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong telah berkenan melantik Ahli Parlimen Bera, YAB Dato’ Seri Ismail Sabri bin Yaakop sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9 selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan kerana beliau mendapat sokongan 114 Ahli Dewan Rakyat.

Semua pihak perlu menghormati keputusan tersebut kerana ia berlandaskan kehendak Perlembagaan Persekutuan dan selari dengan prinsip Keluhuran Perlembagaan.

Walaupun Dato’ Seri Ismail Sabri bukan piihan saya dan rakan-rakan saya sebagai Perdana Menteri, namun kami perlu patuh kepada keputusan tersebut untuk memastikan kelangsungan sistem Demokrasi Berparlimen kita yang berteraskan kepada prinsip Raja Berperlembagaan.

Sudah tentu ramai penyokong kami yang kecewa dan bertanya mengapa parti UMNO yang dikalahkan pada PRU14 kini kembali berkuasa? Mengapa pembangkang tidak ada strategi lain? Mengapa bukan calon lain? Mengapa tawaran Tan Sri Muhyiddin untuk berdamai ditolak? Dan banyak lagi persoalan. Semua ini adalah polemik yang tidak ada kesudahannya kerana masing-masing ada pandangan sendiri.

Hakikatnya ialah semua 105 Ahli Parlimen dalam blok pembangkang bersatu dalam keputusan kita dan menyokong Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai calon tunggal dari blok pembangkang.

Yang menyebabkan Pakatan Harapan tidak dapat mengambil balik semula tampuk kerajaan dan menaikkan semula UMNO bukanlah sesiapa dalam blok pembangkang pada hari ini tetapi 18 Ahli Parlimen yang menang di atas tiket PH pada PRU-14 iaitu 12 dari KEADILAN dan 6 dari BERSATU. Mereka menjatuhkan kerajaan PH pada Februari 2020 dan menaikkan UMNO pada hari ini!

Pada hemat saya, biarlah rakyat menjadi penentu dan hakim pada PRU-15 nanti.

Tetapi dari sekarang sehinggalah PRU-15, semua pihak sama ada kerajaan atau pembangkang perlu mencari satu titik persefahaman untuk mengembalikan fokus sepenuhnya terhadap usaha memerangi wabak Covid-19 dan merendahkan suhu politik.

Semua pihak perlu berlapang dada dan mengambil iktibar daripada nasihat Seri Paduka Baginda supaya menghulurkan tangan untuk bekerjasama supaya yang menang tidak menang semua manakala yang kalah tidak kalah semua.

 

SIAPA LAYAK?

 


Hamzah adalah pelompat katak daripada UMNO manakala Azmin pelompat katak daripada PKR, hanya Pak Wan sebagai pejuang asal Bersatu lebih layak dilantik sebagai TPM.

Sekurang-kurangnya mungkin kita boleh tengok kereta terbang jadi kenyataan, tapi Peja selaku Timbalan Presiden Bersatu takkan nak tengok saja?May be an image of 3 people, people sitting and text that says "luysiakini EN BM ZH ΤΑ HAM2 BERITA UTAMA adan zamhari malaysiakini.com PM belum dilantik, persaingan jawatan nombor 2 dah bermula Antara nama yang disebut-sebut untuk jawatan TPM termasuk Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin, dan anggota Majlis Tertingginya, Redzuan Md Yusof dan Azmin Ali."


YEH....KAMI KEMBALI

 

Selamat kembali. Gembira mereka hasil dari kerja bodoh pengkhianat2 yg berpura pura berjuang didlm PH . Konon2nya pengkhianat nak benam najib dan konco2nya. Tetapi akhirnya team pengkhianat yg bagi talian hayat kpd mereka. Tq mahiadin, atok dan yg lain2. Terima kasih.


May be an image of 9 people and textJANGAN LAGI DILANTIK SI BANGANG INI

 


Doktor ini ingatkan Ismail Sabri, jangan lantik Adham Baba jadi menteri kesihatan!


Doktor ini ingatkan Ismail Sabri, jangan lantik Adham Baba jadi menteri kesihatan!


Ismail Sabri Yaakob yang dinamakan perdana menteri kesembilan memerlukan muka baharu untuk memegang portfolio kesihatan dan bukannya Dr Adham Baba, kata bekas timbalan menteri kesihatan, Dr Lee Boon Chye.

Lee berkata, ada ramai individu lebih berkelayakan yang boleh mengisi peranan penting itu.

“Beliau boleh melantik profesional dari luar lingkaran politik. Ini berkaitan soal kesihatan awam,” katanya kepada FMT sambil menambah sistem kesihatan awam perlu kekal bebas daripada politik.

Beliau berkata, kerajaan baharu patut mencari kaedah untuk meningkatkan kadar vaksinasi dan menyasarkan baki 4.5 juta rakyat yang belum berdaftar.

Katanya, kumpulan pengesanan kontak juga perlu diperkuatkan bagi menangani penularan Covid-19.

“Pentadbiran kerajaan terdahulu gagal membangunkan pengesanan kontak yang baik kerana tidak mempunyai sumber tenaga manusia mencukupi. Saya berharap beliau (Ismail) menyedari ‘flip-flop’ dalam SOP turut membawa banyak kerosakan.”

Ketua Eksekutif Pusat Galen untuk Dasar Kesihatan dan Sosial, Azrul Mohd Khalib berkata, muka baharu untuk portfolio kesihatan “tidak akan memberi kesan”, namun individu berkenaan perlu mempunyai kebijaksanaan dan bersedia mendengar pandangan pelbagai pihak atau belajar daripada pihak lain.

Katanya, kerajaan baharu juga perlu bersedia menghadapi lonjakan kes Covid-19 di negeri luar daripada Lembah Klang, terutamanya Malaysia Timur.

Azrul berkata, kerajaan baharu perlu mengelak daripada mengulangi kesilapan kerajaan Perikatan Nasional (PN) kerana mudah berpuas hati dan berhenti berwaspada, dengan mengumumkan pencapaiannya sedangkan tiada bukti yang pasti untuk berbuat demikian.

Beliau berkata, pentadbiran baharu perlu menjangkakan keperluan masa depan dan memberi maklum balas terhadap pandemik tanpa terpaksa menggunakan dana simpanan negara.

Azrul berkata, komunikasi mengenai pengurusan Covid-19 perlu diteruskan untuk menekankan pematuhan SOP dan vaksinasi, dengan lebih banyak data disediakan kepada orang ramai dan profesional.

“Rundingan dengan masyarakat awam adalah kuncinya. Kerajaan terdahulu jarang berunding dengan pakar di luar orang sendiri yang menyebabkan objektif menjadi terhad dan kurang fokus.”

Sementara itu, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Dr Subramaniam Muniandy berharap Kabinet baharu akan berusaha menyelesaikan isu doktor kontrak yang berlarutan lebih lima tahun, khasnya dalam tawaran lebih banyak jawatan tetap.

“Doktor ini mahu berkhidmat kepada negara. Saya berharap bakat mereka digunakan sepenuhnya, bukannya dibazirkan. Itu adalah sasaran utama kita, selain Covid-19.”

Beliau juga berharap Ismail akan mengkaji semula pendekatan sedia ada untuk menangani pandemik dan mengetepikan agenda politik demi kebaikan kesihatan awam.

EBIT LIEW TERUS MEMBANTU WALAU DIFITNAH


May be an image of standing and outdoorsMay be an image of one or more people and people standing

May be an image of 3 people, people standing and outdoorsMay be an image of 6 people, people standing and outdoors

May be an image of 1 person, standing and outdoorsMay be an image of 1 person and standing


Ziarah dan misi bantuan ke Yan Kedah. Bawa hadiah Tilam dan barang makanan serta sumbangan. Sebak lihat di pusat operasi menyelamat ini lebih 300 orang. Tadi berjumpa Ketua pengarah Bomba Kedah yang bekerja keras dalam misi ini bersama Bomba, PDRM, APM, Rescue Bencana Malaysia, dan Ngo lain yang dari awal membantu.

Masjid Jamek Yan dan Sekolah Kebangsaan Hj Nyak Gam menjadi tempat tumpuan NGO membantu. Sekolah habis semua komputer,alatan, meja, perabot,sehingga semua cakap sama semua pakaian habis sampai tiada pakaian dalam. Ramai yang cuma dapat selamatkan diri je. Perabot dan barang elektrik semua habis. Sedih lihat mereka. Berat ujian.

Petugas bertungkus lumus mencari mangsa banjir. Belum pernah terjadi sebesar ini kata mereka. Kami bersama team Masjid Jamek Yan dan Masjid Ahmadiah bawa sedikit bantuan dan sumbangan buat petugas disini.

Semoga menjadi asbab kebaikan.

KITA TUNGGU KEPUTUSANNYA

 May be an image of 3 people and text that says "WAAO ZONG HARAMKAN DONG ZONG Dong Zong ini merupakan satu pertubuhan yang rasis dan justeru itu saya mencabar kerajaan supaya mengharamkan Dong Zong แOADI DATO SRI ISMAIL SABRI YAAKOB Ketua Pembangkang arlimen Malaysia 大場K 主"

SAH

 

Ismail Sabri sah sebagai perdana menteri kesembilan negara

 BERITA

Diterbitkan 

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini memperkenan pelantikan Naib Presiden Umno, Ismail Sabri Yaakub sebagai perdana menteri baru menggantikan Muhyiddin Yassin yang melepaskan jawatannya Isnin lalu.

“Sehubungan dengan itu dan selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, Seri Paduka Baginda telah berkenan melantik Yang Berhormat Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob (Ahli Parlimen Bera) sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9.

“Proses seterusnya ialah lstiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat serta Menandatangani Sumpah Jawatan sebagai Perdana Menteri yang dijadualkan pada 21 Ogos 2021 (Sabtu), jam 2.30 petang,di lstana Negara,” kata Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan hari ini.KISAH SI SEMBAB DAN JASA PH SERTA UMNO YANG TIDAK BIJAK MEMILIH SAHABAT

 

KESIHAN SI SEMBAB

 

 

Malaysiakini - Zahid defends Muhyiddin gov't, says Umno will be check and  balance


Muhyidin dulu jadi TPM dalam kerajaan Umno/Bn, Umno campak muhyidin. Tergolek, dan PH pelihara dia. Kemudian dia jadi menteri bawah PH, dia tamak dan rakus nak jadi PM, dia berpakat dan khianat bersama si kitol Azmin. eraKjaan PH tumbang, dia jadi PM tebuk atap. Orang khianat tetap akan dikhianati. Sekali lagi Umno buat hal, terajang pula dia dari kerusi PM. Tergolek lagi. Adakah beliau mahu mengadu dengan PH lagi? Tidak. Bahkan dia sokong Umno ganti tempat dia tercampak.

Sebab tu tak pelik bila dia pernah berkata dia tak kisah kalau orang kata dia bodo...

 

Jasa PH adalah membantu Umno untuk menurunkan Muhyidin dan kerajaannya yang ketika itu sedang berusaha untuk mengharamkan Umno melalui ROS. Kerajaan Muhyidin tumbang dan tiba-tiba ROS mengaku memang ada tekanan politik agar menekan Umno. Kita jangkakan Umno akan berterima kasih kepada kita kerana bersamanya menyelamatkan nyawa Umno. Malangnya, Umno bersama dengan pihak yang bercadang untuk mengharamkan Umno.

Apakah kita menyesal? Tidak, sebab kita sudah biasa membantu pihak lain. Umno dapat jadi MB Perak pun hasil kerjasama kita juga. Waktu itu, tidak timbul "No Anwar, No Dap" kerana dengan bantuan PH sahaja Umno oleh jadi MB Perak. Apakah kita menuntut jawatan Exco dari Umno di Perak? Tidak. Kita jangkakan di peringkat Pusat, Umno akan bantu kita pula untuk mengangkat Anwar Ibrahim jadi PM. Rupanya tidak.

Ada hikmahnya kerana dengan beberapa peristiwa, kita boleh belajar mengenali kawan sejati. Rakyat pun boleh menilai siapa yang jujur sebenarnya dan siapa yang hanya pentingkan diri sendiri.

 


WFAUZDIN NS

 

TUDUHAN RAJA PETRA TERHADAP ISTANA

 

May be an image of text that says "malaysia-today.net/2021 2033 ONE SAKSIKAN PERUBAHAN KETARA DALAM MINGGU SAKSIKAH SENDIG Pre-order now From RM4,599 Agong Blocking Ismail Sabri's Appointment As PM9 HEADLINE NO BARRED By Raja Petra Kamarudin Last updated Aug 19, 2021 12k Shares"


Orang tua gila dlm buangan, Raja Petra Kamaruddin menulis bahawa Agong pasti tidak akan melantik Ismail Sabri sebagai PM sekiranya Ismail Sabri tidak melantik Anwar sebagai TPM.

Dia menulis lagi, dia menuduh dua orang pegawai istana itu adalah orang kuat Anwar Ibrahim. Ye ke? Kalau begitu lama sudah Anwar punyai peluang untuk persembahkan SD sewaktu Anwar memiliki SD yang kukuh dulu.

Aku malas nak cerita banyak lagi yang si tua kutuk ini tulis tentang penghinaan beliau kepada Agong. Bapak kepada seorang budak yang pernah didakwa kerana mencuri ini bebas buat fitnah kerana dia dalam buangan kat luar negara. Dia juga ada hutang dengan Rosmah Mansur, isteri Najib kerana menuduh isteri Najib yang membunuh Altantuya. Orang seperti ini lah menjadi sahabat kepada parti lebai dan tulisannya banyak dijadikan dalil oleh lebai. Karangannya menjadi kitab rujukan.

Sebenarnya, Raja Petra sendiri tahu Ismail Sabri belum tentu dilantik jadi PM, sebab itu dia mula menulis untuk menimbulkan keraguan orang ramai. Dia sediakan alasan awal sekiranya Ismail Sabri tidak terpilih. Bagaimana jika, 'Nau'zubillah" Ismail Sabri dipilih? Dia akan karang cerita lain pula.

Tentang Agong harapkan sebuah kerajaan perpaduan itu sebenarnya lebih awal Anwar jelaskan sebaik sahaja beliau keluar dari Istana mengadap Agong. Apa yang Agong mahukan kesemuanya Anwar telah jelaskan dan tidak perlu orang tua kutuk yang tinggal dalam buangan ini mahu tunjuk pandai.

Elok saja orang tua kutuk ini balik ke Malaysia kalau berani. Ratusan saman menanti beliau di sini. Jangan jadi bacul seperti Jho Low yang menyorok luar negara.

WFAUZDIN NS

 

HARAPAN KEPADA AGONG DAN MAJLIS RAJA-RAJA– PILIHLAH PM YANG BOLEH SELAMATKAN MASA DEPAN NEGARA

 

Petang ini Majlis Raja-Raja akan bermesyuarat untuk memutuskan siapa Perdana Menteri yang akan dipilih menerajui negara bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan Mahiaddin Md Yasin.

Walaupun Yang Dipertuan Agong telah memanggil menghadap 114 Ahli Parlimen yang dikatakan bersetuju menyokong Ismail Sabri Yaakob untuk mendapat pengesahan sokongan mereka, tetapi nampaknya belum ada kata putus Naib Presiden UMNO itu bakal dilantik sebagai Perdana Menteri.

Banyak khabar angin berlegar selepas Ahli-Ahli Parlimen dipanggil ke Istana Negara semalam, apa lagi wajah-wajah yang keluar selepas menghadap itu tidak ternampak ada yang bermuka ceria.

Ramai pula daripada mereka terus mendiamkan diri tidak berkata apa-apa, waima menulis hal-hal lain di media sosial pun tidak lagi kelihatan.

Meski pemilihan Perdana Menteri ialah berdasarkan siapa Ahli Parlimen yang pada kepercayaan Agong memiliki sokongan majoriti, tetapi suasana kali ini jauh berbeza.

Kali ini Agong bukan memilih Perdana Menteri selepas keputusan pilihanraya, tetapi setelah kerajaan lama gagal dan tidak mampu bertahan

Gagalnya kerajaan PN daripada bertahan bukan saja kerana tiada lagi sokongan majoriti, malah disebabkan rakyat sendiri secara majoritinya menolak, mengecam dan menghentamnya setiap hari lantaran tidak upaya menangani krisis kesihatan dan ekonomi yang sedang melanda.

Siri kegagalan PN dalam mentadbir negara sudah tak terhitung dan ia gagal dalam hampir semua perkara, termasuk dalam perkara mudah seperti memberi face mask percuma dan menunaikan janji memberi 150 ribu laptop kepada pelajar-pelajar miskin yang memerlukan.

Jika Mahiaddin gagal, Ismail Sabri yang lebih tidak berkemampuan serta pewaris kerajaan gagal sebelum ini sudah pasti lebih mudah menuju kegagalan.

Lantaran itu, di sebalik ada majoriti dimilikinya, itupun terlalu tipis iaitu cuma 114 saja, diharapkan Agong dan Majlis Raja-Raja melihat aspek yang lebih khusus iaitu kemampuan Ismail Sabri sendiri untuk menangani krisis, memulihkan ekonomi, menarik pelaburan dan keupayaan untuk berdiri sama tinggi dengan pemimpin lain di pentas antarabangsa.

Tambahan lagi, selepas krisis Covid19 ini, negara kita memerlukan lebih bantuan daripada negara-negara kaya dan pelabur syarikat mega antarabangsa untuk melaburkan wang mereka di negara kita.

Itulah sebabnya kita memerlukan Perdana Menteri yang bukan biasa-biasa, tidak bertaraf kampungan atau pemimpin yang sekadar mampu berceramah di pentas tepi gerai ketika PRK saja.

Kalau tidak, selepas era Mahiaddin yang gagal ini, negara kita bukan saja tidak mampu bergerak ke depan, malah akan mengundur ke belakang dengan rakyat terus dibelenggu kesusahan dan kepayahan untuk mencari sesuap nasi bagi meneruskan kehidupan.

Maka dengan itu, harapan kepada Agong dan Majlis Raja-Raja cuma satu, pilihlah Perdana Menteri yang diyakini mampu menyelamatkan masa depan negara ini.

Selain itu, sokongan bersyarat PN kepada Ismail Sabri sebagaimana disebut Mahiaddin dalam kenyataan medianya dengan sendirinya sudah boleh menjadikan sokongannya terbatal dan tidak sah kerana melanggar titah Agong sendiri.

Maka, sudahlah calonnya diketahui tidak begitu berkemampuan dan mempunyai keupayaan yang terhad, sokongannya pun tidak lagi dikira ada majoriti.

Dengan yang demikian, blok pembangkang dengan sokongan 105 adalah memiliki sokongan paling tinggi sekali sekarang ini serta paling dekat dengan majoriti.

Tidak itu saja, calon blok pembangkang iaitu Anwar Ibrahim juga tidak perlu diperkenalkan lagi dari segi keupayaan mentadbir, ada rekod kejayaan sebelum ini, memiliki rangkaian kenalan di kalangan pemimpin dunia, dikenali di peringkat antarabangsa dan tidak terkecuali, mempunyai kemampuan untuk berkomunikasi dan berdialog dengan pelabur serta peneraju syarikat-syarikat besar pelbagai negara bagi meyakinkan mereka untuk melabur dan memulihkan ekonomi kita.

Begitu pun, dengan kuasa yang ada pada Agong dan Majlis Raja-Raja, boleh juga diarahkan agar dibentuk kerajaan perpaduan dengan Anwar mengetuainya agar menjelang PRU15 akan datang, tidak lagi berlaku kecelaruan atau huru-hara politik yang berpanjangan.

Melalui kerajaan perpaduan, bukan saja kerajaan yang aman dan nyaman dapat diwujudkan, malah Perdana Menteri baru nanti boleh memberi fokus yang lebih untuk menarik pelabur luar merancakkan perkembangan ekonomi negara kita.

Lebih baik lagi kiranya dalam kerajaan perpaduan itu nanti gandingannya ialah Anwar dan Tengku Razaleigh Hamzah atau Ku Li. –


 ShahbudinHusin 20/08/2021.MEMO BUAT MAJLIS RAJA RAJA MELAYU


 Kartun MEMO KEPADA MAJLIS RAJA2 (harap DYMM2 baca kartun ini sebelum meeting)

Please share.

More @ www.zunar.my

#PM9

BIADAP DEDAHKAN PERBUALAN BERSAMA AGUNG MEMILIH..

 https://www.facebook.com/PerdanaMenteriRakyat/videos/2623698251273031/

Ingat Tuanku Agong ni bff ker? pas ni bukan shj sesat tetapi kurang ajar!
0:00 / 1:05
Perbualan dengan Tuanku Dirakam?? Ini sangat BIADAP!