Isu Ebit Lew | Dato' Dr. Danial Zainal Abidin

JADI KERAJAAN PAS LAGI KUAT KENCING!


ULAMA PAS TAKUT APA KENA SERANG?


Anwar Ibrahim Nafi Hadap TYT Melaka? PAS Tersepit?Iswardy Morni mengulas tentang pergolakan Kerajaan Melaka. Adakah PH setuju tubuhkan Kerajaan Melaka bersama pelompat? Pas dalam keadaan tersepit persengketaan antara UMNO dan PPBMDOKUMEN UNTUK TATAPAN DAN DIBACA

https://sg.docworkspace.com/d/sAHFpO9mY1M-KAYb6yKOqpxQ

[File]SURAT TERBUKA PERTUBUHAN PENGUSAHA SAWIT DAN PADI PERAK TENGAH 29.9.2021 signed.docx

PERTUBUHAN PENGUSAHA SAWIT DAN PADI PERAK TENGAH

325, Jalan Cempaka,

FELCRA Changkat Lada,

36800 Kg Gajah,

PERAK DARUL RIDZUAN


SURAT TERBUKA UNTUK PEMIMPIN NEGARA


Untuk disiarkan oleh semua 

Media Cetak / Media Elektronik / Media Sosial

Seluruh Semenanjung Malaysia         30 September 2021


Tuan / Puan,


SUARA AHLI KELUARGA MALAYSIA YANG TELAH DIANAKTIRIKAN APABILA PERMOHONAN KAMI 

PENGUSAHA SAWIT DAN PADI PERAK TENGAH UNTUK BERTEMU DENGAN PERDANA MENTERI 

YAB DATO' SRI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB TIDAK DIENDAHKAN DAN TIDAK DIPEDULIKAN 

KERANA KAMI INGIN BERKONGSI KISAH PENYELEWANGAN YANG TELAH BERLAKU DI 

FELCRA CHANGKAT LADA, SEBERANG PERAK, KAMPUNG GAJAH, PERAK DARUL RIDZUAN 

DAN INGIN MENUNTUT HAK KAMI YANG SELAMA INI TELAH DIAMBIL OLEH FELCRA BERHAD

__________________________________________________________________________________


Dengan hormat saya merujuk kepada perkara di atas.


2. Saya Ali bin Hasan mewakili 65 orang penduduk di FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak, Kampung Gajah, Perak ingin meluahkan perasaan kami sebagai penduduk kampung yang TELAH DIANAKTIRIKAN. Tujuan penulisan ini BUKANLAH UNTUK MELAWAN pemerintah khususnya Kerajaan Malaysia dan TIADA NIAT untuk mengganggu keharmonian atau memecah keamanan di Malaysia, namun hanya luahan hati kami penduduk kampung dan sebagai rakyat Malaysia yang membawa kisah semasa yang benar.


3. Untuk makluman tuan / puan, surat-surat saya utuskan kepada Perdana Menteri sebelum ini membawa nama Kumpulan Sepakat Jaya. Iaitu satu kumpulan bekas peserta FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak yang disertai seramai 65 orang penduduk kampung. Kami merupakan Pengusaha Sawit dan Padi di sekitar FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak. Namun nama Kumpulan Sepakat Jaya itu ditukar setelah mendapat nasihat daripada pegawai di Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) Cawangan Perak agar kami menggunakan nama PERTUBUHAN PENGUSAHA SAWIT DAN PADI PERAK TENGAH. Ia bagi menjelaskan fungsi kami sebagai pengusaha sawit dan padi di Daerah Perak Tengah.


4. Oleh itu ingin ditegaskan, pertubuhan ini mempunyai bilangan keahlian seramai 65 orang yang juga merupakan pengusaha dan pembekal bahan makanan utama rakyat Malaysia iaitu padi. Kami juga penyumbang kepada ekonomi negara yang memiliki dan mengusahakan ladang sawit persendirian sekaligus menjadi sebahagian komiditi utama ekonomi negara. MAKA KAMI INGIN MENGUSULKAN PERTANYAAN KENAPAKAH PERMOHONAN BAIK KAMI UNTUK BERTEMU DENGAN PERDANA MENTERI BAGI MEMBINCANGKAN PERKONGSIAN MASALAH TIDAK MENDAPAT LAYANAN? 


5. Perdana Menteri telah membentangan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK 12) dengan objektif “Keluarga Malaysia – Makmur, Inklusif, Mampan”. Tetapi saya ingin bertanya, DI MANA “INKLUSIF” NYA ? Inklusif membawa maksud merangkum, termasuk dan menyeluruh. DI MANAKAH MENYELURUHNYA (INKLUSIF) JIKA MASALAH YANG INGIN KAMI BAWA KEPADA PERDANA MENTERI TIDAK DIPEDULIKAN BAHKAN SURAT KAMI UNTUK BERJUMPA PERDANA MENTERI LANGSUNG TIADA JAWAPAN?


6. 3 isu utama yang ingin kami suarakan adalah seperti berikut :-


(A) SURAT-SURAT KEPADA PERDANA MENTERI DAN LAIN-LAIN MENTERI SERTA YANG BERHORMAT WAKIL RAKYAT TIDAK DIJAWAB


7. Pada 28 Julai 2021, saya telah menulis surat kepada Perdana Menteri ketika itu iaitu YAB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd. Yassin dengan tajuk surat seperti berikut :-


Perkara 1 :- Memohon Bayaran Bantuan ‘One Off’ Rm1,000 Seorang Kepada Kami Peserta Yang Telah Keluar Dari Felcra Dan Mengusahakan Sendiri Tanaman Padi Dan Sawit


Perkara 2 :- Memohon Bayaran Balik Semua Peruntukan Yang Diberikan Oleh Kerajaan Kepada Peserta Felcra Tetapi Masih Belum Dilunaskan Bayaran Sepenuhnya Oleh Pengurusan Felcra Kepada Kami, Seperti Insentif Peningkatan Hasil (Iph) Yang Belum Dilunaskan Sepenuhnya Oleh Felcra Sejak Tahun 2008


8. Salinan surat tersebut telah dihantar kepada :-

(i) Menteri Pembangunan Luar Bandar

(ii) Menteri Kewangan

(iii) YB Parlimen Pasir Salak

(iv) Pengerusi FELCRA Berhad

(v) CEO FELCRA Berhad

(vi) Pengurus Besar FELCRA Berhad Cawangan Perak di Ipoh,Perak

(vii) Timbalan Pengurus Besar, FELCRA Berhad Seberang Perak, Changkat Lada, Kg Gajah


9. Namun sehingga 31 Ogos 2021, tiada sebarang jawapan daripada pihak Perdana Menteri atau daripada mana-mana pihak yang menerima salinan surat tersebut seperti senarai di atas.


10. Sehinggalah aturan daripada Allah Yang Maha Esa dan Yang Maha Kuasa menukarkan Perdana Menteri Malaysia kepada YAB Dato' Sri Ismail Sabri Bin Yaakob. Saya kemudiannya mengutuskan surat sekali lagi kepada Perdana Menteri Malaysia yang baharu ini.  


11. Maka pada 4 September 2021, saya telah menulis surat dengan tajuk surat seperti berikut:- 

Mohon Maklum Balas Untuk Surat Saya Bertarikh 29 Julai 2021 Yang Telah Dihantar Kepada YAB Perdana Menteri Dan Senarai Menteri / Yang Berhormat Serta Mohon Diizinkan Saya Berjumpa Dengan Yab Perdana Menteri Bagi Menghuraikan Masalah Yang Kami Hadapi Secara Berdepan Agar Masalah Ini Dapat Dijelaskan Kepada Yab Perdana Menteri.


12. Sehingga kenyataan ini ditulis, pihak Perdana Menteri atau lain-lain Menteri atau pegawai berkaitan tidak memberi apa-apa maklum balas kepada saya. Kenapakah pemimpin negara seperti Perdana Menteri dan lain-lain Yang Berhormat Menteri / Ahli Parlimen serta pemimpin FELCRA tidak menjawab surat daripada rakyat seperti surat saya ini? Walaupun telah beberapa kali surat dihantar melalui pos laju dan sistem emel kerajaan, namun tiada apa-apa maklum balas yang diberikan oleh pihak pemimpin kerajaan.


13. Maka suka saya merujuk kepada hadis berikut, 


“Daripada Abu Maryam al-Azdi, dia berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa yang diberikan kuasa oleh Allah untuk menguruskan urusan kaum muslimin, lalu dia membina persempadanan (menutup ruang komunikasi atau menyusahkan) dari keperluan mereka, perdampingan dengan mereka dan kebersamaan dengan orang-orang miskin, maka Allah akan menghalang keperluannya, perdampingannya dengan Allah dan kefakiran (keperluannya kepada Allah). Mendengarkan hadis ini, Saidina Muawiyyah melantik seorang lelaki bagi menjaga segala keperluan rakyatnya. (Sunan Abu Daud, no: 2948 - dinilai Sahih oleh al-Albani).”


(B) ISU YANG INGIN DISAMPAIKAN KEPADA PERDANA MENTERI ADALAH BERKAITAN PENYELEWENGAN YANG DILAKUKAN OLEH FELCRA BERHAD SEJAK LAMA DAHULU HINGGA KINI


14. Merujuk kepada perenggan no. 7 perkara 2 di atas, ia adalah tuntutan hak kami di atas penyelewengan yang dilakukan oleh FELCRA Berhad dan masih tidak membayar wang dan hak kami sehingga kini.


15. Selain itu saya juga mempunyai bukti-bukti penyelewengan seperti berikut:-

(i) Ada peserta FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak yang mempunyai Geran Tanah tetapi tanah itu tidak wujud. Tiada tanah secara fizikal.

(ii) Ada peserta FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak yang tidak mempunyai Geran dan tidak mempunyai tanah secara fizikal. Padahal setiap peserta dikurniakan 3 ekar sawah bendang dan 3 ekar tanaman sawit.

(iii) Ada juga peserta FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak yang tanahnya telah dijadikan laluan jalan raya berturap tetapi tidak dibayar sebarang pampasan dan tidak digantikan dengan tanah yang lain.

(iv) Pengurusan FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak telah menjalankan aktiviti tanaman padi di atas tanah rizab parit dan rizab jalan menggunakan dana yang dikurniakan oleh kerajaan untuk peserta FELCRA. Dana mereka guna. Hasil untung mereka ambil. Maka hak kami telah dicuri tanpa pengetahuan kerajaan.

(v) Lain-lain bukti penyelewangan kewangan yang dilakukan oleh FELCRA Berhad dan boleh saya tunjukkan sekiranya Perdana Menteri bersetuju bertentang mata dan mendengar luahan hati saya ini.


16. Suka saya nyatakan bahawa hal penyelewengan FELCRA Berhad ini telah dimajukan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Cawangan Perak berpejabat di Bandar Meru Raya, Ipoh, Perak melalui surat bertarikh 20.8.2020 dan telah dicop penerimaan pada 21.8.2020 oleh Tuan Abdul Jalil bin Hamdan selaku Penolong Penguasa SPRM Negeri Perak. Perkara surat tersebut ialah “MOHON SIASATAN TERHADAP PENYELEWENGAN YANG DILAKUKAN OLEH FELCRA SEBERANG PERAK / FELCRA BERHAD”.


(C) MENGAPA KAMI DI FELCRA DIANAKTIRIKAN DAN TIDAK MENERIMA FAEDAH SERTA KEISTIMEWAAN YANG SAMA SEPERTI YANG DITERIMA OLEH PENEROKA FELDA


17. Umum mengetahui baru-baru ini, kerajaan telah memansuhkan segala hutang-hutang milik peneroka FELDA di seluruh Malaysia. Namun untuk kami, sewaktu menjadi peserta FELCRA, kami perlu membayar segala hutang-hutang kami kepada pengurusan FELCRA. Secara puratanya, kami bekas peserta FELCRA perlu membayar sehingga RM14,000.00 (Ringgit Malaysia : Empat Belas Ribu Sahaja) setiap seorang bagi membebaskan diri daripada hutang dengan FELCRA Berhad.


18. Padahal kami telah menulis surat bertarikh 07.8.2020 kepada Perdana Menteri ketika itu dengan dengan tajuk, “MOHON KUASA BUDI BICARA YAB PERDANA MENTERI UNTUK MENGURANGKAN KADAR BAKI HUTANG DENGAN FELCRA BERHAD YANG PERLU DIBAYAR OLEH KAMI 62 ORANG PESERTA FELCRA YANG INGIN MENGUSAHAKAN SENDIRI PADI DAN KELAPA SAWIT”. 


19. Tujuan surat itu bukan untuk menghapuskan hutang sekali gus. Kami hanya memohon pengurangan hutang sahaja atas sebab jasa-jasa kami mengusahakan sawit dan padi selama ini bersama FELCRA Berhad. Namun surat itu seperti biasa, tidak dilayan oleh Perdana Menteri mahupun Menteri Pembangunan Luar Bandar ketika itu. 


20. Oleh yang demikian, saya selaku Presiden Penaja Pertubuhan Pengusaha Sawit dan Padi Perak Tengah bersama-sama seluruh ahli pertubuhan ini yang juga merupakan penduduk kampung di FELCRA Changkat Lada, Seberang Perak, Kampung Gajah, Perak memohon maklum balas daripada semua pihak yang terlibat.


21. Saya juga menawarkan diri untuk ditemuramah oleh mana-mana agensi berita baik dari media cetak, media elektronik atau media sosial bagi membongkar segala perkara yang telah saya utarakan di atas.


22. Sebagai kesimpulan, suka saya merujuk kepada hadis berikut, 


“Daripada Aisyah RA, dia berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda di dalam rumahku ini: Wahai Tuhanku, barangsiapa yang dilantik menguruskan urusan umatku ini lalu dia menyusahkan urusan umatku, maka susahkanlah (urusan) mereka. Dan barangsiapa yang dilantik menguruskan urusan umatku dan dia melakukannya dalam keadaan yang lembut dan baik maka Engkau berlaku lembutlah terhadap mereka. (Sahih Muslim, no: 1828).”


23. Sebarang pertanyaan lanjut boleh berhubung dengan saya di alamat di atas atau nombor telefon saya iaitu 013-4026348 atau emel saya di masterzaki@gmail.com .


Segala perhatian yang diberikan saya ucapkan terima kasih.Yang benar,Ali

........................

ALI BIN HASAN

Pengerusi Penaja

Pertubuhan Pengusaha 

Sawit dan Padi Perak Tengah

Dakwaan umat Islam Malaysia berisiko diserang golongan ‘kafir,’ laporan polis dibuat terhadap penceramah


Presiden Persekutuan Hak Asasi Manusia Global, S Shashi Kumar, di luar Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul selepas membuat laporan terhadap Syakir Nasoha.

PETALING JAYA: Kira-kira 30 badan bukan kerajaan membuat laporan polis terhadap seorang penceramah tempatan, Syakir Nasoha, yang didakwa menghina penganut agama Hindu dan Buddha, serta orang Dayak, dalam ceramahnya.

Jurucakap kumpulan itu, Presiden Persekutuan Hak Asasi Manusia Global, S Shashi Kumar, seusai membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul mendakwa penceramah itu berkata “orang kafir” akan menyerang orang Islam.

Shashi mendakwa, penceramah itu, sambil merujuk kepada keganasan terhadap orang Islam di negara-negara lain, berkata agama yang dikaitkan dengan pelaku keganasan itu turut berada di Malaysia.

“Ada pihak cuba padam keterangan serta (video) TikTok berkaitan, tapi kami berjaya peroleh keterangan itu,” kata Shashi kepada pemberita.

“Orang bukan Islam di Malaysia sengaja ‘diserang’. Saya tak tahu apa yang dirancang, apa yang sedang berlaku.”

Persekutuan Hak Asasi Manusia Global mahu pihak berkuasa menahan Syakir dan mendakwa penceramah itu atas kenyataannya yang dibuatnya.

“Kami, orang bukan Islam, bosan menjadi sasaran. Cukuplah,” katanya.

Shashi berkata selain badan yang diwakilinya, beberapa badan lain termasuk dari Sabah dan Sarawak akan membuat laporan polis terhadap Syakir. Menurutnya, kira-kira 3,000 laporan polis akan dibuat di seluruh negara berhubung isu ini.

Persekutuan Hak Asasi Manusia Global juga menggesa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) bertindak atas isu itu, kerana ia mengancam keharmonian negara.

Sementara itu, pentadbir laman media sosial Syakir ketika dihubungi FMT memberikan pautan kepada video penuh ceramahnya.

“Sila fahami dengan baik secara keseluruhan,” katanya.

FMT sedang berusaha mendapatkan respon Syakir sendiri.

Organisasi yang tidak memahami konsep akauntabiliti adalah organisasi yang tidak layak diberi tanggungungjawab.

 

JAMZURI ARDANI


Apatah lagi sekiranya organisasi tersebut adalah organisasi politik.
Sebelum ini mantan Menteri Agama, Dr Mujahid telah menyaman akhbar milik sebuah parti politik kerata artikel fitnah yang disiarkan oleh akhbar tersebut berkaitan isu LGBT, Tabung Haji, tangkapan khalwat, dan beberapa isu lain.
Akhirnya penyelesaian di luar mahkamah dipersetujui dan akhbar tersebut perlu meminta maaf dan menarik balik di atas tulisan berbentuk fitnah tersebut.
Saya membaca kenyataan maaf yang dibuat oleh wartawan akhbar tersebut. Agak aneh kerana, permohonan maaf tersebut hanya dibuat oleh wartawan terbabit secara individu dan bukannya oleh pengurusan organisasi akhbar tersebut secara kolektif. Saya tidak mempunyai maklumat tepat berkenaan terma yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Pun begitu, kelihatannya pihak pengurusan akhbar tersebut seperti mahu lepas tangan dan meletakkan beban kesalahan tersebut di atas bahu wartawan terbabit secara individu, sedangkan artikel tersebut disiarkan oleh akhbar itu sendiri.
Bagi saya ini adalah contoh ketiadaan sifat akauntabiliti di pihak pengurusan akhbar tersebut.
Satu lagi contoh masalah akauntabiliti ialah apabila ada anggota kabinet kerajaan mengkritik polisi kerajaan secara terbuka. Seorang anggota kabinet kerajaan, dari sudut akauntabiliti, tidak sepatutnya menyerang polisi kerajaan secara terbuka. Sekiranya beliau mahu menyerang polisi kerajaan dan menyatakan sikap tidak setuju terhadap kerajaan, beliau perlu meletakkan jawatan sebagai anggota kerajaan. Setelah meletak jawatan, barulah beliau bebas untuk untuk mengkritik kerajaan. Perbuatan mengkritik kerajaan secara terbuka tetapi memilih untuk terus bersama dalam kabinet kerajaan adalah sifat hipokrit. Ini tidak dibuat oleh pemimpin politik di negara-negara yang maju dan bertamadun. Tetapi inilah yang berlaku negara kita.
Ini membayangkan betapa pemimpin kerajaan itu sendiri tidak memahami konsep akauntabilti dalam berkerajaan. Amat malang buat rakyat.

BERSATU USAH BERHARAP LAGI KEPADA KERJASAMA UMNO, LEBIH BERMARUAH JIKA HUBUNGAN DIPUTUSKAN TERUS

 

Bersatu melalui kenyataan Mahiaddin Md Yasin baru-baru ini menyatakan parti itu sedia “melanggar” UMNO pada PRU15 akan datang.

Katanya, Bersatu hanya akan bekerjasama dengan parti yang sealiran dengan mereka saja.

“Walaupun kerjasama dalam membentuk kerajaan hari ini masih ada bersama UMNO, namun kita kurang jelas hala tuju parti itu pada masa akan datang.

“Jika tiada kerjasama, kita sedia ‘langgar’ mereka dan saya rasa ini sememangnya prinsip yang diterima oleh ahli-ahli Bersatu,” tegas Presiden Bersatu merangkap Pengerusi PN itu lagi.

Semalam pula, ketika bercakap dengan media di Sabah, Mahiaddin sekali lagi mengulangi perkara yang sama.

Menurut beliau, Bersatu bukan saja sedia berdepan dengan UMNO jika parti itu memutuskan enggan bekerjasama dengan mereka, malah pihaknya ada strategi sendiri untuk menghadapi keadaan itu.

“Jadi apabila kita terpaksa bertembung dengan UMNO, kita sedia hadapinya.

“Itu realiti politik dan kita ada strategi serta cara kita, akhirnya kita serah kepada rakyat tentukan parti mana yang terbaik untuk pilihan mereka,” katanya

Dalam kedua-dua kenyataan itu, di sebalik mengatakan sedia “melanggar” UMNO dan ada strategi sendiri untuk berdepan parti itu, Mahiaddin nampaknya masih berlapik dengan menyebut ayat – sekiranya UMNO enggan bekerjasama dengan Bersatu.

Ini tidak lain menunjukkan Mahiaddin dan Bersatu seolah-olah masih berharap UMNO sedia bekerjasama dengan mereka.

Seolah-olahnya juga ia suatu bentuk ugutan halus kepada UMNO.

Sebenarnya hanya membuang masa saja Bersatu mengharapkan masih ad kerjasama daripada UMNO, malah mengulang-ulangnya menunjukkan Bersatu terlalu bergantung nyawa kepada UMNO.

Nampak lekeh sangat Bersatu dan Mahiaddin dengan perlakuan sedemikian, sedangkan UMNO melalui ketetapan PAU dan keputusan MT telah pun memuktamadkan keputusan tiada kerjasama dengan Bersatu.

Lebih daripada itu, ketika kerusi Perdana Menteri dipegang oleh Bersatu pun UMNO tidak mahu bekerjasama dengan Bersatu, logiknya tentulah setelah berjaya merampas kerusi tersebut, keengganan kepada bekerjasama dengan Bersatu bertambah tebal lagi sekarang ini.

Oleh itu, sia-sia saja Mahiaddin terus bercakap atau mengeluarkan ayat yang menggambarkan Bersatu masih menaruh harapan kepada kerjasama daripada UMNO.

Lagi pula, semakin menunjukkan pengharapan itu, lagi semakin sombong dan bongkak UMNO dibuatnya.

Lupakan saja UMNO, sebaliknya Bersatu mesti mengukuhkan kekuatannya sendiri sambil mempererat lagi hubungan dengan rakan-rakan dalam PN, khususnya Pas yang kini menguasai tiga negeri – Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Selagi Bersatu dapat menjadikan Pas sekutu mereka, gah macam mana sekali pun UMNO bertempik tentang kekuatan mereka, realitinya tidak semudah itu mereka mampu memenangi PRU15 secara bersendirian.

Biarkan saja UMNO syok sendiri dengan kekuatannya itu, walaupun hakikatnya ia sedang mengalami banyak penyakit dan perlu dialisis secara berjadual untuk kekal bernyawa lagi.

Kenyataan Zahid Hamidi baru-baru ini yang meragui sama ada Muafakat Nasional masih wujud atau sebaliknya adalah suatu kelebihan buat Bersatu kerana ia menggambarkan UMNO sendiri seperti sudah tiada selera lagi terhadap Pas.

Apabila Presiden UMNO sendiri tidak tahu MN masih wujud atau tidak, kesimpulan mudahnya ialah memang sudah berkuburlah gabungan itu.

Ini sepatutnya menjadikan Bersatu mengukuhkan lagi hubungan dengan Pas dan melupakan terus UMNO buat selama-lamanya.

Lebih cantik lagi, jika UMNO boleh membuat ketetapan tiada kerjasama dengan Bersatu, inilah masanya juga Bersatu perlu membalasnya dengan membuat ketetapan mereka juga tidak perlu lagi bekerjasama dengan UMNO – 


ShahbudinHusin 03/10/2021.OWHHHH.....LUPA DIA NI MASA DALAM KERAJAAN PH DULU.....

 Hahaha...

First, dia orang Mahathir. Masa PH mentadbir 22 bulan dulu, Mahathir yang jadi ketua. Dia sendiri lantikan Mahathir. Kenapa tak nasihat Mahathir?
Second, dia orang Azmin. Selepas PH dikhianati, Azmin sentiasa ada dalam kerajaan. Sentiasa jadi menteri. Kenapa tak suruh Azmin buat?
Sebuah kerajaan yang sedang lakukan perubahan dan dijatuhkan melalui pengkhianatan, dikatakan gagal. Sepatutnya salahkan geng yang khianat.
Selama 22 bulan dahulu, bukan PH yang perintah tapi Mahathir. Kegagalan itu adalah kegagalan Mahathir dan sememangnya dah dirancang.
Kalau PH yang dikhianati itu dikatakan gagal, sila suruh government of the day buat. Lepas tu baru boleh cerita siapa yang gagal sebenarnya.

ADA LAGI YANG MABUK MABUK SEHINGGA MEMBUNUH ??? INI KERAJAAN MELAYU ISLAM....PAS ADA DI DALAM KERAJAAN INI.Maut rempuh tembok pembahagi jalan akibat mabuk


Seorang pemuda berusia 24 tahun yang disyaki memandu di bawah pengaruh alkohol mati selepas kereta dipandunya terbabas merempuh tembok batu pembahagi jalan di Jalan Saujana Impian arah ke Semenyih, Kajang, sebelum Subuh tadi.

Polis yang menerima laporan kejadian pada jam 5.15 pagi mendapati kereta Perodua Myvi dipandu mangsa dikenali sebagai C Ganapathi Naidu berasal dari Taman Kajang Perdana, Kajang terbalik akibat rempuhan itu.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari’at, berkata siasatan awal mendapati mangsa dalam perjalanan ke rumah dari rumah seorang rakannya di Sungai Long.

“Sebaik tiba di tempat kejadian, mangsa dipercayai hilang kawalan menyebabkan kenderaannya terbabas melanggar tembok batu pembahagi jalan di sebelah kanan sebelum terbalik.

“Mangsa yang berusia 24 tahun mengalami kecederaan parah di bahagian kepala dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian oleh anggota paramedik,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut Azman, menerusi siasatan awal juga mendapati lelaki itu disyaki memandu dibawah pengaruh alkohol berdasarkan bau minuman keras padanya.

“Bagaimanapun, perkara itu masih dalam siasatan dan sampel darah mangsa akan diambil untuk dianalisis.

“Mayat mangsa kemudian dihantar ke Hospital Serdang untuk urusan bedah siasat dan kenderaannya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang untuk pemeriksaan oleh Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM),” katanya.

Beliau berkata, siasatan masih diteruskan dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Dalam pada itu, Azman menasihatkan orang ramai supaya tidak memandu ketika berada di bawah pengaruh alkohol kerana ia bukan sahaja membahayakan keselamatan diri dan pengguna jalan raya lain.

Sementara itu, Pengarah Bomba dan Penyelamat Selangor, Norazam Khamis berkata, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) KLIA dan BBP Kajang dikejarkan ke lokasi sebaik menerima laporan kejadian pada jam 5.24 pagi.

Katanya, mangsa didapati tidak tersepit dalam kenderaannya yang terbalik dan pasukan bomba membantu mengeluarkan mayat mangsa sebelum diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

WUJUD LAGI MINDA LAPOK RASIS

 May be a Twitter screenshot of ‎1 person and ‎text that says "‎Alawiyah Yussof @AlawiyahYussof am disgusted, angry and sad to see such a comment. This idiot, said as the Naib Ketua Bersatu Bahagian Pasir Puteh, change in seeing things from a racist's eyes. never It has since been deleted from his FB wall. اه MY MAXIS 4G 08:19 く 44% bam malaysia All Posts People Groups Photos Vid Borhan Che Rahim hrs Bam kutip india(keling) dlm estat mana la jd pmain utama MALAYSIA. 119 18 KISU PALAISIA HSBC HSB ® GoDaddy Te HSBC HSBC‎"‎‎

Terkejut pula aku bila ada isu komen rasis ditalakan kepada pemain badminton perseorangan wanita negara. Pelik sebenarnya. Setelah lebih 60 tahun merdeka, mengapa minda rasis begini masih wujud?

Tambah terkejut bila Menteri Belia dan Sukan buat kenyataan kecam komen rasis tersebut. Kenapa aku terkejut? Sebab dia dan partinya adalah pihak yang bertanggungjawab menyemarakkan semangat rasis di kalangan rakyat.
Mereka gunakan alasan rasis untuk khianat mandat rakyat. Mereka gunakan sentimen kaum untuk hasut rakyat. Mereka gunakan isu perkauman untuk tutup mata rakyat terhadap kecurangan mereka dalam memerintah.
Hari ini bila rakyat tanpa ragu menzahirkan sifat perkauman, dia nak kecam pula? Ini bukan lagi ketam ajar anak berjalan lurus. Ini babi ajar anak untuk bersamak.
Komen rasis itu hanya satu daripada pucuk hasil benih perkauman yang ditanam oleh ahli-ahli politik songsang terhadap rakyat dalam usaha untuk meraih kuasa. Jadi tak usahlah pura-pura marah. Ini hasil usaha kamu juga.
Ahli politik perlu berhenti bermain isu kaum. Mereka kena sama berusaha untuk menyatu-padukan rakyat demi kebaikan negara. Tapi pada hari ini, aku tak nampak itu akan berlaku. Kerana mereka lebih pentingkan kuasa berbanding kepentingan negara.
Selagi rasisme masih menjadi senjata politik, selagi itulah negara kita tak akan menjadi lebih baik.

PATUT AZMIN NAK TUBUH PARTI BARU- RAMAI KONA KE UMNO SEMULA....RAKYAT MALAYSIA KENAL SIAPA AZMIN..KAH...KAH....

 


‘Ramai lagi pimpinan Bersatu merisik peluang kembali ke pangkuan Umno’


Lebih ramai pemimpin dan ahli Bersatu menyatakan hasrat untuk kembali menyertai semula Umno, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Presiden Umno itu berkata, parti berkenaan sedia memperhalusi setiap permohonan mereka, termasuk bekas ahli yang sebelum ini dikenakan tindakan tatatertib oleh parti.BETUL-BETUL TAK SEDAR DIRI…

BOB KELANANG

Pada PRU14... BERSATU menang bukan sebab BERSATU kuat dan dapat sokongan ramai atas dasar BERSATU itu sendiri... tapi BERSATU menang hanya semata-mata undi pengundi atas pagar yang memang nak menjatuhkan Barisan Nasional (BN) dan jugak dari undi para penyokong dan pensimpati PAKATAN HARAPAN (PH)...
Sebab di mana BERSATU bertanding... tiada parti lain dalam PAKATAN HARAPAN yang berlaga berlawan kerusi... jadi sebab itu penyokong dan pensimpati PH akan mengundi BERSATU sebab katanya BERSATU adalah sebahagian dari PAKATAN HARAPAN.
Cuba kalau dalam keadaan sekarang ni... di mana semua orang tahu BERSATU adalah parti pengkhianat... parti yang menipu pengundinya... parti yang buat Langkah Sheraton... parti yang ada SEMBURIT, ingat orang nak mengundi BERSATU lagi ka..??
KOH KOH KOH... hanya orang bodoh DAN gila jer yang akan undi BERSATU...
KOH KOH KOH…
Lagi Muhyiddin Yasin (Mahiaddin Md Yasin) nak perasan yang BERSATU akan dapat sokongan besar dari pengundi...
KOH KOH KOH... giler aaa... macam dalam kes PAS la... sekarang orang dah tau macam mana perangai DAN sikap PAS... ingat pengundi atas pagar nak bantu DAN undi PAS lagi ka macam dulu kala..??
KOH KOH KOH... mimpi la...

Panas! Tular cerita Azmin bakal isytihar parti baru?.Peeegidah....aku ak tengok hebat mana ko....

 


Panas! Tular cerita Azmin bakal isytihar parti baru?


MASIH belum tersebar dan diuar-uarkan tetapi maklumat ini dipercayai sudah berkisar dan berjalan secara senyap dan sedang dipertutur dan dianalisakan. Sudah tebtu ia tersebar dalam grup-grup WhatsAap siasah.

Dua hari lepas saya dikirimkan dengan satu prinskrin status seseorang daripada Twitter memberi tahu Mohamad Azmin Ali bersama 12 orang ahli parlimen PKR yang dibawa lari menyertai Bersatu akan mengisytiharkan pembentukan sebuah parti baharu?

Saya membalas kiriman itu dengan menjawab dan menyoal; “ini cerita apa, rasanya palsu?” Pengirim berkenaan diam dan seakan bersetuju dengan andaian saya itu. Palsu.

Saya tidak fiki Azmin mempunyai kemampuan dan pengaruh besar sehingga untuk membentuk sebuah parti politik baru. Azmin bukan Anwar Ibrahim, walaupun beliau adalah tokoh kanan dan berpotensi menggantikan Anwar dalam Keadilan, tetapi potensi itu bukan dari luar Keadilan. Jika Azmin masih kekal bersama Keadilan kemungkinan itu ada.

Azmin membesar dan belajar “kevariasian politik” pun daripada Anwar Ibrahim. Azmin kena ikut belakang Anwar bukan berada di hadapan.

Apa lagi Azmin tidak memiliki idealisme perjuangan yang jelas. Azmin tidak mempunyai political will dalam politik sejak awal seperti Anwar. Beliau kosong dengan wawasan dan kering dengan gagasan. Beliau hanya bertenggek atas minda Anwar sahaja, menjadi juru laung Reformasi. Azmin menjadi gah kerana menumpang Anwar.

Peluangnya bersama Anwar semasa menjadi Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) kemudian timbalan presiden Keadilan, dicuri dan dipelajari ilmu siasah Anwar gunakan untuk menjana politik dirinya. Azmin bisa dalam hal eksploitasian ini.

Namun Azmin belum cukup kapasiti dan kekuatan untuk berada setanding dengan Anwar. Ketohohan dan track recordnya sebagai pejuang bangsa dan pembela rakyat belum terserlah. Kesempatannya menjadi MB Selangor seketika dahulu tidak memberi apa-apa impak kepada rakyat dari sudut perjuangannya. Jasa besarnya dalam politik hanya meruntuhkan kerajaan PH. “Jasa” itu tidak menjadikan beliau dihormati dan disanjung tetapi dibenci dan dicemuh.

Justeru itu, jauh bezanya Azmin dengan Anwar untuk mempeloporkan sebuah parti baharu. Berbeza dengan Anwar beliau menyediakan dirinya sejak zaman remaja lagi hingga ke zaman belia, pemuda Umno sebelum berada di takah seperti hari ini dihormati dan dikenali seantero dunia.

Atas alasan itu saya tidak menganggap berita atau maklumat itu sebagai benar dan lebih merupakan provokasi untuk mengganggu emosi orang-orang tertentu sahaja. Atau satu gimmik bagi mengusik keselesaan Ismail Sabri Yaakob yang jadi PM kini. Tidak munasabah.

Walaupun begitu tidak dinafikan, Azmin kini ada kekangan sendiri dalam politik peribadinya setelah meninggalkan Keadilan. Azmin kini dalam dilema akibat perbuatan dan tindakannya juga. Saham dirinya merosot. Walaupun beliau kini dilantik menjadi Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN), tetapi posisi itu tidak membawanya ke mana. Posisi itu tidak menjamin masa depan lebih cemerlang. Pesaingnya untuk naik ke atas juga makin mencabar. Beliau terpaksa berdepan dengan banyak pesaing.

Kedudukannya kini hanya tidak lebih sebagai tukang laung untuk menunjukkan kerajaan PN hebat dan kuat. Kalau dahulu tukang laung Reformasi, kini tukang laung untuk mengukuhkan Bersatu.

Selain itu kalau ada kemungkinan itu kerana Azmin berasa kurang senang dengan parti barunya kini lantas akan berfikir untuk menubuhkan parti, apabila beliau tidak diberi kesempatan dan kepercayaan baik oleh Mahiaddin Yassin. Tidak dapat dinafikan, cita-cita besar Azmin ialah untuk menjadi timbalan perdana menteri. Kelambatan untuk melantiknya sebagai Timbalan Perdana Menteri yang diteruskan oleh Ismail Sabri mengecewakannya.

Azmin terdesak memerlukan jawatan itu. Dengan jawatan itu beliau akan meletakkan dirinya sama hebat dengan bekas bosnya Anwar Ibrahim. Tetapi kepercayaan tidak diberikan menyebabkan Azmin “kepapahan” kini. Ismail Sabri Yaakob yang menjadi PM kini sama sekali tidak akan sedia memberikan tempat itu kepada Azmin. Perlu diingat Ismail Sabri Umno manakala Azmin Bersatu. Umno dan Bersatu sedang bertarung kini. Atas perbezaan itu tidak mudah untuk Azmin dilantik sebagai TPM.

Kekecewaan itulah memungkin Azmin berfikir mencari jalan dan cara baharu untuk beliau meletakkan price tag mahal kepada dirinya. Bertolak dari situasi itu ada kemunasabahan kalau Azmin sedang membuat pelan baru termasuk menubuh parti baru seperti diura-urakan itu. Yang tidak munasabah boleh jadi munasabah dalam politik.

Maklumat lain.

Kebetulan, setelah menerima maklumat itu, pagi ini saya menerima satu maklumat lain, memberi tahu ada parti baharu akan diumumkan penubuhannya dalam tempoh sehari dua ini. Biarlah saya tidak sebut dahulu nama parti itu. Yang jelasnya ia tidak membabitkan Azmin secara langsung. Bagaimana pun orang disebut terbabit dengn parti baru adalah orang kanan Azmin, bukan Jaaffar Kamaruddin tetapi orang lain. Orang menjadi sang setia kepada Azmin.

Sekiranya ia benar, saya yakin Jaafar Kamaruddin akan ikut sama dan mungkin kepakarannya sebagai “Setiausaha Agung” akan dipergunakan sekali lagi. Jaafar akan menjadi SUA.

Maklumat itu memberi tahu parti itu akan seratai BN? Apabila dikatakan akan sertai BN, ini bermakna parti itu akan menjadi tongkat dan serandang kepada BN? Sementara kenapa ia ditubuhkan kerana ramai ahli Keadilan yang menjadi pengikut Azmin tidak diterima sebagai ahli oleh Bersatu. Maka sebagai alternatif ditubuh parti baharu untuk memastikan pengikutnya dalam Keadilan dulu kekal bersamanya.

Keperluan parti itu untuk menyokong BN amnya dan mempertahankan kedudukan Ismail Sabri sebagai perdana menteri. Apakah parti itu akan diterima masuk BN seperti diangan-angankan ia juga menjadi persoalan, kerana maksud penubuhan parti itu tidak atas kehendak BN, tetapi kehendak sesetengah orang. Khabarnya orang dekat dengan Ismail Sabri menjadi operatornya.

Sekiranya BN tidak sedia menerima parti baru itu, mungkin ia boleh mengubah haluan menyokong PN apa lagi sekiranya benar parti itu akan disertai oleh sang setia Azmin. Tunggu.

Sumber | MSO Melayu