Solidariti Bersama Anwar- Bahagian 2

Solidariti Bersama Anwar- Bahagian 2


Kita siarkan bahagian ke2- terjemahan dan interpretasi tulisan walla. Naratif asas dari tulisan Walla tapi diperlakukan rekonstruksi oleh saya.
Bahagian ke-2.

Apa jawapan nya? Yakni apa puak pro UMNO akan terangkan kepada rakyat, apa sebenarnya yang Anwar telah lakukan?

Benarlah kerajaan bagi pihak budak yang bernama Saiful, berjaya menjelkan Anwar atas pertuduhan  Anwar tidak mendisiplinkan konek nya supaya hanya  menyinggahi pelabuhan perempuan- perkara itu, sama ada fakta ataukarangan, akan didebatkan tidak henti henti.

Mungkin mahkamah yang bebas dari motivasi politik akan menghasilkan keputusan yang lain. Contention dan keperayaan puak pro Anwar ialah, keputusan yang dibuat hari ini, ialah kerana pendakwaan Anwar adalah suatu yang di motivasikan oleh kepentingan politik.

Yakni, Anwar mesti dibenam dengan apa cara sekali pun, kerana Anwar itu seorang insan yang bahaya yang mengancam keberadaan UMNO. Kelantangan Anwar mengecam  dan mendedahkan pelbagai bentuk kezaliman dan tyranny , menakutkan mereka yang berkuasa.

Objektif politik, ialah mendapat dan mengekalkan kuasa. Ini ada seorang insan yang menggugat kelansungan hayat pemegang kuasa , maka segala usaha mesti dilakukan untuk menyekat si bedebah Anwar.

Masaalah nya ialah: jika Anwar diketepikan, adakah misi mereka yang sepemikiran Anwar akan undur? Jawapan nya seperti yang selalu di laungkan oleh Anwar- lawan tetap lawan.

Saya telah menulis dalam satu artikel terdahulu, bahwa kita tidak perlu sayang atau cintakan Anwar untuk bersetuju bahawa apa yang Anwar suara dan juarakan- yakni melawan kezaliman mesti diteruskan. Kita tidak perlu sukakan Anwar untuk bersetuju misi yang dijuru-bicarakan Anwar dengan lebih baik dari orang lain, mesti kita dukung secara berterusan.

Buat waktu ini, puak pro UNO telah berjaya menjelkan Anwar dengan bersenjatakan pendakwaan yang berterusan yang bermotif politik. That Anwar’s prosecution is politically motivated tidak dapat diselindung lagi. 

Jika tdak di motivasikan oleh politik, bagaimana kita terangkan lantikan Shafee Abdullah sebagai pendakwa raya menggantikan Ghani Patail yang sudah di discredited sebagai AG dan dokongan seluruh jentera kerajaan keatas pendaakwaan Anwar?

Atau kenapa kerajaan menggunakan segala sumber yang ada pada nya untuk mengenakan Anwar jika ini kes mudah? If it’s an open and shut case, why devote all resources to convict Anwar?

Jika bukan politically motivated, bagaimana kita terangkan betapa bernafsunya puak anti Anwar ini, sesudah Anwar dijelkan, mahu menjelajah negara menerangkan kes sodomi 2 ini?

Tapi- silakan.

Kita sangat mengalu ngalukan KJ dan bala tentera menjelajah seluruh negara dan mendidik rakyat terutama nya orang Melayu apa yang Anwar telah lakukan? Itu hanya akan megejutkan naga yang sedang tidur.

Nyatalah, Malaysia negara tersayang kita,  mempunyai penghormatan yang dubious sebagai satu2 nya negara yang meletakkan masa depan nya dengan bergantung kepada keadaan lubang punggung seorang manusia!. Tambah pulak dengan negara ini dipimpin oleh PM yang paling lembab kita ada sejak Tunku Abdul Rahman.

Sayang sekali, puak pro UMNO yang anti Anwar ( kerana mereka hanya membenci Anwar)  dengan sikap mereka sebagai omnipotent moral busybody, tidak mampu memberi jawapan apa2 kepada rakyat.

Mereka tidak ada jawapan lain selain mengkakak-tuakan bahawa Si Anwar itu peliwat. Ramai peliwat di Malaysia, tapi hanya Anwar yang kena.

Jangan kita harap apa2 jawapan daripada gerombolan yang hee-haw macam badut2 dalam perhimpunan agung umno. Mereka telah lama menguburkan suarahati mereka untuk mengejar kepentingan peribadi yang bertopengkan slogan AlifBaTa  serta mengUMNOfikasikan Malaysia dengan mengorbankan negara ini dan memusnahkan nilai2 orang Melayu. 

Adakah orang Melayu akan terus sanggup diperlakukan sebagai 'useful fools' dan 'useful idiots'? 


Ketua Pengarang Harakah, Lutfi Othman ditukar ke unit lain

oleh: Webmaster

Berita mengejutkan, ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman akan ditukar ke unit yang lebih kecil dan tidak lagi mempunyai kuasa ke atas lidah rasmi PAS dalam masa terdekat.

Keputusan itu dibayangkan oleh Lutfi sendiri dalam balasan facebooknya kepada seorang wartawan Harakah negeri.

Manakala sumber dalaman Harakah yang tidak mahu dikenali menyebut, pertukaran posisi itu diterima oleh Lutfi walaupun dengan berat hati. Lutfi, katanya, memerlukan sumber kewangan bagi merawat penyakitnya dan beliau tiada pilihan selain bersetuju dengan tindakan Lembaga Pengarah Harakah itu.

Menurut sumber itu lagi, Lutfi berasa kecewa terhadap golongan profesional dalam AJK PAS Pusat yang tidak membelanya melawan golongan pro Unity Government (UG) yang cuba menyingkirkan beliau terus dari Harakah.

“Pada 17 Februari lepas Lutfi dipanggil oleh Lembaga Pengarah Harakah terdiri daripada pimpinan PAS Pusat. Mereka tengok Lutfi sakit dan kerana itu dia wajar diundurkan.

“Tapi mereka tak tahu Lutfi yang walaupun sakit, masih mampu berjaga malam sehingga jam 3 atau 4 pagi semata-mata untuk menyiapkan Harakah,” keluh sumber itu.

Timbalan Ketua Pengarang Taufek Yahya dijangka akan menggantikan tempat Lutfi sebagai ketua editor seawalnya minggu hadapan sebaik sahaja Lutfi diberitahu bidang tugas baharu beliau. Namun menurut sumber, belum pun sempat Taufek diangkat secara rasmi, telah wujud kempen memburuk-burukkan  beliau. Kempen itu memomokan Taufek sebagai penentang puak UG.

Bagi wartawan Harakah, pertukaran Lutfi ini agak dikesali memandangkan tokoh media itu berjasa besar di akhbar berkenaan menjelang pilihan raya umum ke 13 lalu. Lutfi juga berjasa mengangkat imej Harakah menjadi akhbar yang dikenali oleh bukan ahli PAS pada tahun-tahun sebelum ledakan reformasi 1998.

Pemergian Lutfi ke unit yang tiada kena-mengena secara langsung dengan penerbitan Harakah seolah-olah menafikan bakat, jasa dan sumbangannya kepada Harakah dan perjuangan PAS itu sendiri  selama ini.

TELESIDANG BERSAMA SIRUL ISNIN JAM 11 PAGI DI PEJABAT PAS.SEMUA WARTAWAN DIJEMPUT HADIR

Anwar Ibrahim: Pilihanraya dah Dekat, Sambutan Yang Cukup Baik