KENAPA TOK DOR TAK HADIR?


MSO


Semasa mengumumkan calon PN pirake KKB malam tadi Presiden tidak hadir, timbalannya juga tak kelihatan. Yang mewakili Pas Sanusi bin Mohd Noor dan Idris Karat. Kenapa kedua pemimpin tertinggi Pas itu tak hadir, dan tidak kelihatan di majlis pengumuman itu. Biasanya kalau Tok Dor tak "chekat", beliau akan hadir juga walaupun dipapah. Umur 76 tahun patut cergas lagi. 


Semangatnya tinggi sehingga boleh mengatasi kesihatannya bila tiba pilihan raya. Piliihan raya berada ditempat tertinggi dalam  senarai "hadith" Pas. 


Atau pun Tok Dor sibuk dengan hal anak menantu, tetapi Mahiaddin yang juga ada masalah dengan menantu hadir.


Ketiadaan Tok Dor dan Tuan Brahim itu sedikit memelikkan. Apakah ia sebagai tanda yang Pas tidak sepenuh hati untuk melihat pirake itu dimenangi PN. Ataupun sememangnya ada pertelingkah teruk berlaku dalam PN? Datuk panglima peperangan Kelantan juga tak nampa batang hidung. Trims.TERBAIK NETIZEN... PUAK BODO KENA DEDAHKAN.. TERMASUK YB YANG BODO JUGA.
Najib Bakar. 


 Kena denda RM23,000 sebab komen biadab mengenai nahas helikopter di Lumut.


Syabas kawan-kawan netizen yang bantu screenshot, sebarkan, dan yang buat report polis.


Puak ekstremis perlu diperangi. Mula-mula depa berani dengan perkataan. Takutnya lama-lama dengan tindakan.


Dah ada riak-riak kecil molotov cocktail sebelum ni.


Jom bersama-sama perangi puak ekstremis daripada makin membiak di Malaysia.MENANTU SAPA TAK TAU...


Najib Bakar
 Anak laki MB Perlis ada 4 orang. Yang terlibat dengan politik dan bisnes cuma seorang.


Adakah mamat yang terlibat dengan politik ini yang ditahan SPRM? Tengok dahi macam dah sama.


Kalau betul, dia ni juga adalah menantu Presiden parti Isley.


Bila tengok media sosial dia sejak bising kes ni, tak ada update baru atau sebarang penafian.


Bukan nak jadi palataologist, tapi nampak gaya macam 85% betul dah anak MB Perlis yang ditahan itu juga adalah menantu Presiden parti Isley.


RM600,000 tuntutan palsu. Sebahagiannya adalah RM19,000 tuntutan palsu air mineral Raja Perlis.


Gila. 


🤦PERIHAL MENANTU


 

        Zunar Cartoonist Fan ClubANAK TEMPATAN APA..ABAH DIN PANGGE MENANTU BALIK MAI..LAMA TAK RAYA


 

KEJAYAAN IDEA RAFIZI.JANGAN DENGAR CAKAP SANUSI. DIA CAKAP SEMUA MELINGKUP


 

TERBAIK PDRM- MANUISIA TAK ADA AKHLAK DAN BIADAP MACAM NI MEMANG PATUT LA


 

SEMUA MELINGKUP


 

ANAK TEMPATAN LAWAN ANAK KELAHIRAN AMPANGSebagaimana dijangka, PRK Kuala Kubu Bharu (KKB) 11 Mei depan pasti akan menjanjikan pertembungan yang sengit dan menarik.


Dengan dua parti utama, PH dan PN telah mengumumkan calon masing-masing, KKB tidak dapat lari lagi daripada menjadi tumpuan peminat dan pemerhati politik daripada seluruh negara.


PH melalui DAP mempertaruhkan Pang Sock Tao, seorang wanita muda berusia 31 tahun sebagai calonnya.


Beliau adalah Setiausaha Akhbar kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming dan berasal dari Ampang, Selangor.


PN pula meletakkan Pemangku Ketua Bahagian Bersatu Hulu Selangor, Khairul Azhari Saut sebagai calon mereka.


Beliau adalah anak tempatan iaitu lahir di Felda Sungai Tengi, dalam kawasan Hulu Selangor dan bekerja sebagai Pengurus Besar sebuah syarikat swasta di kawasan tersebut.


Secara umumnya, kedua-dua calon adalah anak jati Selangor – cuma seorang anak tempatan dan seorang lagi dilahirkan di Ampang.


Sejauh mana faktor anak tempatan dan anak Ampang ini dapat mempengaruhi kemenangan hanya dapat dilihat apabila kempen mula berjalan nanti sehinggalah hari pembuangan undi pada 11 Mei depan.


Tetapi, sudah pasti PN akan menggunakan faktor anak tempatan tersebut sebagai kelebihan untuk mereka mendapatkan sokongan daripada pengundi, manakala PH haruslah bersedia dengan kelebihan-kelebihan lain yang dimiliki oleh calon yang ditonjolkan.


Yang paling menarik dalam PRK KKB ini ialah bila mana kali ini ia menyaksikan pertembungan antara Cina dengan Melayu.


Sebelum ini, KKB adalah kawasan yang dimenangi oleh MCA sehinggalah DAP berjaya merampas kemenangan itu bermula PRU 2013 hinggalah PRN negeri Selangor fahun lalu.


Ertinya, daripada pertembungan antara Cina dengan Cina, namun kali ini KKB berubah kepada persaingan antara Cina dengan Melayu.


Lebih menghangatkan persaingan kali ini adalah kerana jumlah pengundi Melayu merupakan majoriti iaitu 51 peratus, Cina 30 peratus dan India 18 peratus.


Selain PH dijangka akan mendapat sokongan padu daripada pengundi Cina dan PN pula dipercayai akan disokong pengundi Melayu, akhirnya faktor pengundi India adalah penentu sebenar kepada kemenangan yang diimpikan.


Penentu kemenangan juga akan ditentukan oleh peratusan yang keluar mengundi dan berapa peratus PH dan PN berjaya mengungguli sokongan daripada pengundi Cina serta Melayu.


Dalam hal ini, oleh kerana peratusan pengundi Melayu lebih tinggi berbanding Cina, peranan UMNO sebagai parti ketuanan Melayu juga akan mempengaruhi kemenangan PH kerana mereka akan bersaing dengan Bersatu yang akan dibantu oleh Pas untuk merebut kelompok 51 peratus tersebut.


Tidak kurang pentingnya, memandangkan DAP boleh dikata unggul di hati sanubari pengundi Cina, peranan Gerakan juga penting untuk meraih undi kelompok tersebut yang boleh dibawa untuk menyokong calon PN.


Akhirnya, apa pun keputusan PRK KKB pada 11 Mei akan datang yang dilihat ditentukan oleh banyak faktor, keputusannya nanti juga adalah gambaran awal sama ada PH/BN masih mampu mempertahankan negeri Selangor dan seterusnya untuk melihat sejauh mana kerajaan madani pimpinan Anwar Ibrahim mampu kekal lagi pada PRU16 akan datang. – ShahbudinHusin 26April2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/04/26/anak-tempatan-lawan-anak-kelahiran-ampang.htmlSANUSI, CUBA PILIH MANA SATU PROJEK YANG DAH SIAP?

 

Abu Miskat. 


Projek mana hang dah siapkan? 

Ka semuanya baca teks saja tak tau apa..

HATI EXCO PERTANIAN HATI TISSU RUPANYE..

 

Sham Ghaz


Hati tisu YB Exco Pertanian PAS Terengganu, Dr Azman Ibrahim.Dah kantoi repost gambar tahun 2023, nak cover malu sampai harini masih post pasal beras. 


Beras “Terengganu Best” yang kita tanya, takda kaitan dgn dia pun. Itu keluaran Bernas.


Dia melenting cakap kita ada “niat” nak hina Kerajaan Terengganu. Niat apa benda langsung tak tulis Kerajaan Terengganu.


Saja dia cari pasal. 


Bila kita respon balas; baru rakyat Malaysia tahu yang dia pun lebong je lebih pasal “Beras Ganu” jenama keluaran Kerajaan Terengganu bawah porfolio dia.


Kita check di kilang beras, pasaraya, pemborong utama, tempat pembungkusan akhirnya tahu; “Beras Ganu” hanya repackaging shja, takda pun dalam pasaran dan lebong je lebih. 


Pembangkang selalu mempersoalkan ketiadaan beras putih tempatan dalam pasaran; rupanya yg negeri Pembangkang buat pun tiada stok juga! 


Len kali jgn lebong, dah kantoi susah nak cover sampai dkt seminggu dh isu ni masih duduk ulas lagi😅#PDRM... CUBA TANYA DIASAT.. DIA MELAYU ISLE KA KAPIAQ..?

 


RASUAH BUKAN KESALAHAN BESAR KOT... TENGOK TAK DAK MAKI HAMUN PUN WALAUN... SUCI LA TEW.

 

Che Ibrahim


Tuntutan palsu, rasuah bagi orang politik bukan satu kesalahan besar, sebab tu un un menyepi, tak komen, takdak maki hamun....MENILAI PIRAKE KUALA KUBU BARU


MSO

Mata para peminat politik negara kini tertumpu ke Kuala Kubu Baru Selangor kerana Pirake akan berlangsung di kerusi N 06 itu. Esok hari penamaan calon. Setakat ini PH dan PN mengumumkan calon mereka.


PH menamakan Pang Sock Tao dari DAP manakala PN umumkan Khairil Azahari Saut dari Bersatu.


Seperti saya menjangkakan piliha raya itu merupakan pertarungan di antara Cina dengan Melayu. Itu hakikatnya  walaupun calon masing masing didakwa mewakili semua kaum. Yang akan berlaku di KKB nanti menarik untuk dijadikan cerminan dan ukuran politik kita nanti.


Apakah politik berasaskan sentiman bangsa dan agama mendapat perhatian atau tidak. 


Saya nak kata begini kalau PH menang ertinya politik pelbagai kaum berorentasikan perpaduan menjadi pilihan. Manakala jika PN menang politik perkauman, sempit masih segar bugar di negara ini, kemenangan itu akan terus merencatkan pembangunan nusa bangsa. Trims.SEDAP FITENAH PMX...


SHAM GHAZ Sedap mereka fitnah PMX, Un tak tahu ke Kelab Malam di GOLOK?


Kelab Malam yang ramai oghe Malaysia terutamanya Kelantan pergi ada di Golok, sebelah je dgn Rantau Panjang. Malam minggu ramai sek Qlate g sana. 


Pil Kuda dan Yara pun banyak dari Siam, sampaikan habis kampung2 di Kelantan ni ada penagih Kuda. 


Dulu bangga setiap rumah 1 hafiz, loni setiap rumah kebanyakan ada penagih Pil Kuda😅


Musim kemarau ni tak payah naik bot pun boleh lintas sempadan Sg Golok.KENAPA LA TAK CAKAP "" KEPALA BAPAK HANG " TU BUKAN MAKI TAPI PUJIAN.
 Ada yang berani tegur. Tapi 𝗹𝗲𝗺𝗯𝘂𝘁 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁. Sopan sangat tu. Tak walaun la macam ni. Tak ada ayat 𝗸𝗮𝗳𝗶𝗿 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗺𝘂𝗻𝗮𝗳𝗶𝗸. 𝘈𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 𝙡𝙞𝙗𝙚𝙧𝙖𝙡. Tak 𝘣𝘦𝘴𝘵 la macam ni.


Yang aku nampak, Sanusi ni senang cerita, 𝗸𝗮𝗱𝘂𝗸 𝗻𝗮𝗶𝗸 𝗷𝘂𝗻𝗷𝘂𝗻𝗴. Nafsu dia dari dulu lagi dah besar tapi tak ada peluang nak lunaskan. Dia masuk PAS sebab tu je cara dia nak naik. Bukan sebab Islam pun.


Kalau dia masuk parti-parti dalam PH, memang 𝘁𝗮𝗸𝗱𝗲 𝗽𝗲𝗹𝘂𝗮𝗻𝗴 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴 𝗻𝗮𝗸 𝗻𝗮𝗶𝗸. Masuk UMNO pun silap silap jadi 𝘁𝘂𝗸𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗮𝗺𝗽𝗮𝗹 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗷𝗲. Tu je yang layak.


Sebab tu dia masuk PAS. Kebetulan walaun pulak syok dengar dia punya sembang, merasa la 𝗽𝗮𝗻𝗷𝗮𝘁 𝘁𝗮𝗻𝗴𝗴𝗮 dalam PAS. Dapat jadi MB pun sebab 𝘀𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝗴 𝗹𝗲𝗯𝗮𝘁. Bila jadi MB, mana reti kerja. Tu yang menyanyi je tu


Apa pun, aku puji jugak la 𝗣𝗨 𝗦𝘆𝗲𝗱 ni walaupun dia punya tegur tu macam gigit semut api je. 𝗧𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴. Tapi ok la dari lebai dan walaun lain yang 𝘁𝗲𝗿𝘂𝘀 𝗷𝗮𝗱𝗶 𝗽𝗮𝘀𝘂. Tak bunyi langsung. Guane boh?


 

Raja Gelap IISELAMAT BERHIJRAH


MSO. 
Bekas Adun Benta Sdr Suhaimi Ibrahim telah menyertai Keadilan. Beliau yang juga merupakan tokoh pimpinan belia mengambil keputusan berhijrah dari Umno ke Keadilan atas kehendaknya sendiri dan ia dilakukan dengan tertib. 


Katanya penghijrahan telah dibincangg dengan Pengerusi Umno Pahang Wan Rosdy dan juga dengan pengerusi Keadilan Pahang Amiruddin Shari serta penasihat Keadilan Pahang Fauzi Rahman. 


Dala satu kenyataanya disiarkan dalam Tiktok beliau menyatakan penghijrahan itu dilakukan dengan baik, diterima oleh kedua pihak Keadilan dan Umno, dan tiada pihak mengecamnya termasuk Umno.


Cara dan tindakan Suhaimi adalah terbaik, beliau mengambil keputusan secara harmonis dan tidak menyakiti hati mana mana pihak. Sebenarnya penghijrahan beliau ke dalam Keadilan tidak dilihat pelik kerana beliau adalah seorang pendukung Anwar Ibrahim sejak waktu muda di zaman Abim dan pergerakan belia lagi.


Walaupun hubunggannya dengan Anwar "on off" tetapi kesetiaan dan persahabatan mereka berdua tidak boleh dinafikan sesiapa. Semoga penghijrahan itu membawa berkat dan menguatkan lagi Keadilan khasnya di Pahang. Trims.KEH..KEH..KEH....JANGAN MARE...


 

WOIII...HANG GEBANG APA BAB GAGAL NI....4 NEGERI BAWAH PAS ..MELINGUP SATU APA PUN TAK DAK...AIR JADI MASAALAH..