Beberapa kumpulan hari ini menyerahkan petisyen kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V bagi memohon baginda memberikan pengampunan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Dia boleh berbaik jika dia mahu..Dia boleh terlebih dahulu berbaik dengan Umno jika dia mahu...Dia boleh hidup senang jika itu dia mahu....Anwar..ikon REFORMASI NEGARA
GUGUR ISKANDAR TANDA HJ HADI TAK PUAS HATI? – AMANAH

ULAMA AGAMA, ULAMA POLITIK

DISUNTING OLEH WRLR


Ulama kerap disebut sebagai pewaris para Nabi. Ungkapan itu dengan sendirinya bermaksud kedudukan ulama ialah untuk menyampaikan risalah-risalah kebenaran tentang kehidupan berpandukan Al-Quran dan Hadis setelah wafatnya Nabi-Nabi.

Memang kita menghormati para ulama atas ketinggian ilmu agama yang dimiliki serta kesungguhan mereka berdakwah, mengajar kebaikan dan mengajak untuk menjauhi kejahatan.

Tentunya setiap kita tidak terlepas daripada mendapat bimbingan para ulama dalam menjalani kehidupan, baik secara langsung dengan menghadiri kelas-kelas pengajian dan kuliah di majid serta surau atau secara tidak langsung melalui tontonan di televisyen, youtube, kaset, cakera padat pembacaan buku-buku dan sebagainya.

Secara umumnya, oleh kerana agama itu sebahagian daripada keperluan dalam kehidupan, kita memang menghormati para ulama. Tidak saja kerana ilmu dan dakwah yang disampaikannya, malah kadangkala seseorang yang berpakaian seperti kebiasaan para ulama pun kita terlangsung menghormati mereka, walaupun tidak mengenali atau mengetahui namanya.

Begitulah tingginya rasa hormat dan kekaguman kita secara semulajadinya kepada ulama.

Tetapi, kita juga mesti sedar bahawa meskipun ulama adalah pewaris para Nabi, mereka sebaliknya tidaklah maksum seperti Nabi. Ulama tetap manusia biasa yang ada keinginan, nafsu serta kehendak tertentu dalam kehidupan seharian mereka.
Image result for mokhtar senik..q7
Sebab itu, di samping ramai yang jujur, ikhlas dan menjalani kehidupan semata-mata untuk mencari redha Allah atas kedudukan sebagai ulama dan ilmu yang dimiliki, terdapat juga segelintir lain yang menjalani kehidupan mewah, mengenakan bayaran tinggi untuk berceramah serta longgar dalam mendidik keluarga sendiri untuk hidup sepertimana yang mereka ajarkan di kuliah di sana-sini.

Selain itu, terdapat juga ulama yang menceburi politik, sama ada bersama dengan kerajaan atau menentang kerajaan. Tidaklah menjadi kesalahan bagi para ulama untuk terjun ke dunia politik, malah tentunya memberi lebih kebaikan kepada negara dan masyarakat jika mereka sentiasa berpegang kepada ajaran agama serta tidak membiarkan diri tunduk merendah terhadap kepentingan politik atau parti di mana mereka bernaung.

Sepertimana yang kerap terjadi, tidaklah di Malaysia, tetapi di sebuah negeri lain di benua Afrika, ulama kebanyakannya mula "rosak" apabila terjun berkecimpung dalam politik. Selalunya kepentingan diri dan keduniaan akan sentiasa mengatasi kepentingan agama dalam kehidupan seharian selepas mereka menceburi politik.

Baik yang bersama kerajaan atau yang menentang kerajaan, perangai dan kelakuan mereka hampir sama saja. Tuan politik atau kepentingan politik akhirnya jadi lebih besar daripada Tuhan yang Maha Esa yang menciptakan langit, bumi dan segala isi dunia ini.

Sekali lagi, seperti yang pernah terjadi di sebuah negara Afrika, ada ulama mengeluarkan amanat yang berbunyi, "Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. 

"Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.
"Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, kita tidak perlu masuk Hindu, kita tidak perlu masuk Kristian, tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'."
Bersekali dengan itu, maka keluarlah pelbagai ayat Al-Quran dan Hadis yang condong menyokong serta membenarkan amanat tersebut. Ia kemudian ditambah lagi dengan ayat serta hadis yang mengajak umat Islam menjauhi pemerintah yang zalim kerana dikatakan tidak selari dengan tuntutan Nabi, bertentangan dengan jalan ke syurga dan sebagainya.
Akhirnya, terjadilah sembahyang dua iman, memulau majlis kenduri, tidak makan sembelihan, bercerai-berai dalam perkahwinan dan perpecahan dalam masyarakat.Image result for amanat hadi 1981

Salah seorang ulamak dari negara Afrika berkenaan.Hari ini, ulama yang sama, entah kerana apa, tiba-tiba sudah berbaik-baik dengan pihak yang dahulunya dituduh kafir dan mengamalkan politik suku, agama suku itu. Pemerintah zalim yang dulunya diceramahkan agar dijauhi, kini mereka sendiri berlumba-lumba mendekatinya.
Lalu dikhabar dan difatwakan pula bahawa berbaik-baik inilah cara politik matang dan sejahtera. Lagi pun, tambah mereka, kita mesti menentukan Melayu dan Islam terus berkuasa. 


Di masa akan datang, jika hubungan kedua-dua mereka itu berkekalan, mungkin akan keluar pula fatwa haram menentang UMNO lantaran ia parti yang seagama dan sebangsa, dicela Tuhan kerana memutuskan silaturrahim sesama agama dan sebagainya.
Sebagaimana biasa, pasti akan keluarlah juga ayat-ayat Al-Quran dan hadis yang condong ke arah yang sama.
Hakikatnya, lawan mereka itu, yang dulu dimusuhi dan sekarang dijadikan kawan, tidak pernah berubah sama-sekali. Ia tetap yang dulu dengan mengekalkan perlembagaan penjajah, undang-undang kafir, peraturan jahiliyah serta kekal mengamalkan politik suku, agama suku.
Dalam masa yang sama, ajaran agama, Al-Quran dan Hadis juga tidak pernah berubah. Tuhan yang disembah pun tetap yang sama juga.
Yang berubah ialah golongan yang digelar ulama tadi. Hanya kerana politik, mereka dengan mudah boleh berubah. Kepentingan politik, tuntutan kehendak serta nafsu menyebabkan ulama sebenarnya boleh berubah-ubah dan "rosak" hanya dalam sekelip mata.
Dengan yang sedemikian, apakah hanya kerana bergelar ulama, mereka tidak boleh disanggah?
Related image

Akhirnya, apa bezanya ulama yang sudah menceburi politik dengan orang yang sekular, berkot dan bertali leher yang sama-sama terlibat dalam politik jika kedua-duanya boleh berubah mengikut nafsu politik parti yang dianuti?
Apakah mereka masih tetap betul dan lurus untuk kita ikuti dan layak lagi dipanggil sebagai ulama pewaris Nabi? (ShahbudinHusin 08/05/2017).

DAP temui Dewan Perniagaan Melayu P. Pinang, bincang cabaran ekonomi


GEORGE TOWN, 8 MEI: Pertemuan bersejarah DAP Pulau Pinang dengan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang tengah hari 4 Mei lalu antara lain berbincang mengenai kerjasama dua hala dalam merealisasikan projek infrastruktur awam serta memartabatkan ekonomi rakyat, khususnya orang Melayu di negeri tersebut.
Pengerusi DAP Negeri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata demikian dalam sidang media bersama-sama Yang DiPertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang, Rizal Faris Mohideen di sini.
“Cabaran ekonomi Melayu adalah masalah kebangsaan kita, juga di Pulau Pinang.
“Ini perkongsian (peranan) yang dimainkan oleh Dewan terhadap isu-isu ekonomi negeri Pulau Pinang, mengenal pasti masalah-masalah dan cabaran-cabaran khususnya yang dihadapi oleh orang Melayu daripada segi jurang pendapatan dan peluang ekonomi,” jelas Kon Yeow yang juga Exco Kerajaan Negeri.
Rombongan tersebut turut disertai pemimpin-pemimpin kanan DAP Pulau Pinang, antara lain termasuk Senator Dr Ariffin Omar, Sdr Jagdeep Singh, Sdr Zairil Khir Johari, Sdri Lim Siew Khim selaku Ketua Wanita DAP Negeri dan Sdr Danny Law.
Kon Yeow juga memberitahu, Kerajaan Negeri turut mengharapkan Dewan berkenaan boleh menjadi pengantara dan jambatan antara Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat ke arah melancarkan proses kelulusan projek infrastruktur di negeri ini, seperti Pelan Induk Pengangkutan kelak.
“Ada hasrat menjemput anggota dewan jadi ahli dalam apa-apa jawatankuasa dan badan bertindak di Pulau Pinang supaya dewan boleh memainkan peranan sebagai perantara dan membawa isu-isu yang kemungkinan perlu diberi perhatian oleh Kerajaan Negeri” jelas beliau.
Dalam sesi dialog selama hampir dua jam, kedua-dua organisasi saling bertukar pandangan tentang isu yang dihadapi oleh orang Melayu di Pulau Pinang dan di Malaysia.
Bagi pihak Dewan Perniagaan Melayu pula, selain mengalu-alukan lawatan kali ini sebagai bersejarah dan satu permulaan yang baik untuk hubungan dua hala, kepimpinan Dewan turut menyatakan kesudian untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan suara komuniti perniagaan Melayu dapat didengar.
“Jangan kita mempolitikkan sangat mengenai jawatankuasa, kita kena tumpu kepada aspek ekonomi Melayu dan melakukan sesuatu yang merentasi kepentingan politik kepartian,” ujar Rizal kepada pemberita. 

MBPP keluarkan statistik sangkal dakwaan diskriminasi kaum


GEORGE TOWN, 8 MEI: Statistik yang dikeluarkan melibatkan serbuan penguatkuasaan undang-undang Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menunjukkan tidak wujud diskriminasi kaum kononnya diamalkan pegawai penguatkuasa agensi itu.
Dalam senarai Statistik Tindakan Penguatkuasaan MBPP bermula bulan Januari hingga April 2017, sebanyak 305 tindakan telah dikeluarkan terhadap premis yang melanggar peraturan.
Enam jenis kesalahan yang disenaraikan dalam statistik itu ialah penjaja tanpa lesen, kebersihan premis makanan, perobohan binaan tambahan, halangan, hotel tanpa lesen dan pusat hiburan tanpa lesen.
Daripada 305 kesalahan tersebut, sebanyak 103 tindakan dilakukan ke atas premis milik kaum Melayu (34 peratus), 158 Cina (52 peratus), 31 India (10 peratus) dan 13 lain-lain (4 peratus).
Bagi kesalahan menjaja tanpa lesen, sebanyak 53 tindakan dibuat ke atas penjaja berketurunan Melayu, 40 penjaja Cina, 14 kaum India dan dua dari kaum lain.
Tindakan bagi kesalahan kebersihan premis makanan pula menunjukkan sebanyak tiga tindakan ke atas premis Melayu, tujuh premis Cina dan satu premis milik kaum India.
Perobohan binaan tambahan telah dijalankan bagi lima premis Melayu, 26 premis Cina dan satu premis India.
Manakala sebanyak satu tindakan dilakukan terhadap hotel tanpa lesen milik Melayu dan lima milik Cina.
Bagi kesalahan halangan, MBPP telah bertindak kepada 41 premis Melayu, 76 premis Cina, 15 premis India dan 11 premis milik kaum-kaum lain.
Kesalahan pusat hiburan tanpa lesen pula mencatatkan empat premis milik kaum Cina dikenakan tindakan.
MBPP mengeluarkan statistik ini bagi memberi gambaran sebenar terhadap dakwaan kononnya wujud diskriminasi kaum terhadap tindakan dan serbuan yang dijalankan agensi itu.
Ia ekoran kejadian rampasan lori pihak berkuasa tempatan oleh dua pekerja gerai makanan laut yang menjadi tular setelah mereka merakamkan sendiri kejadian itu.
Dalam rakaman itu, pegawai-pegawai MBPP yang menjalankan tugas didakwa tidak menganggu premis peniaga Cina atau India sebaliknya mengenakan tindakan ke atas perniagaan milik orang Melayu. –Roketkini.com

'Politik matang' Abdul Hadi ahli Pas Kelantan protes akan keluar parti


Kamarudin Md Nor Kamarudin Md Nor
Pendekatan politik matang Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan Umno mengundang reaksi tidak puashati dikalangan ahli Pas yang akan bertindak keluar parti.
Sudah tersebar sekeping foto menunjukkan sebuah batu tanda Pas berlambangkan logo parti sudah ditukar kepada logo Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Kejadian itu berlaku di Dewan Undangan Negeri (Dun) Pengkalan Pasir di bawah Parlimen Pasir Mas Kelantan.
Foto yang menjadi viral itu disahkan Ketua Penerangan  Bersatu Datuk Kamaruddin Md Nor kepada Malaysia Dateline.
" Ya  foto itu di Dun Pengkalan Pasir. Protes ahli-ahli Pas terhadap pendekatan 'politik matang.
"Yang menariknya ialah mereka pilih PPBM tidak Amanah," ujarnya melalui whatapps.
Kamaruddin yang juga Pengerusi Bersatu Negeri Kelantan juga tidak menafikan akan ada lagi protes di kalangan ahli Pas di negeri itu terhadap tindakan Presiden Pas berbaik-baik dengan Umno yang dahulu pernah menjadi musuh ketat parti itu, katanya lagi," ura-ura itu ada kedengaran," ujarnya yang mengatakan kejadian menukar logo batu tanda itu berlaku minggu lalu dan  dilakukan bekas ahli Pas.
Pada 4 Mei lalu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hadir dalam program tukun tiruan di perairan laut Pulau Kapas, Marang bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
Abdul Hadi dalam kenyataannya dipetik berkata Kerjasama hari ini (Pas dan Umno) adalah politik matang, politik yang tidak berkelahi, politik kepentingan bersama. Politik boleh berbeza pendapat tapi untuk apa sahaja isu kepentingan rakyat.
Manakala Penasihat Amanah Kelantan Datuk Husam Musa pula dipetik berkata,kemunculan Abdul Hadi dalam majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Jabatan Perikanan dan Petronas itu dilihat sebagai pendekatan untuk menguji persepsi politik pengundi Melayu.
Ini kerana semua adalah percubaan untuk mukadimah hubungan politik antara Pas dan Umno. Mereka mahu melihat minda siasah orang Melayu sama ada kerjasama itu diterima atau tidak.
Pada asasnya, kerjasama politik atas apa nama sekalipun sama ada atas nama Melayu, Islam dan demi kepentingan negara itu tidak menjadi satu kesalahan.
Namun ujar Husam, kerjasama politik itu tidak lebih hanya menambahkan kerosakan sedia ada akibat kepimpinan negara pada masa ini yang korup sekaligus bercanggah dengan prinsip Islam, kenegaraan dan demokrasi.

Banjir kilat di Kota Bharu, sistem perparitan dipersoal


Kawasan letak kereta bawah tanah TNB Kota Bharu dilimpahi air siang tadiKawasan letak kereta bawah tanah TNB Kota Bharu dilimpahi air siang tadi
Hujan lebat hampir sejam di Kota Bharu sekitar jam 2 petang tadi menyebabkan banjir kilat di beberapa lokasi di pusat bandar.
Ahli jawatankuasa PKR Cabang Kota Bharu, Ahmad Syauqey berkata pihaknya memandang serius kejadian banjir kilat di kawasan letak kereta TNB Kota Bharu hari ini.
"Hujan lebat selama hampir setengah jam telah membuatkan kawasan letak kereta bawah tanah TNB Kota Bharu dilimpahi air.
"Sekurang-kurangnya dua kereta dan dua motosikal gagal diselamatkan," katanya.
Menurutnya kejadian banjir kilat ini paling buruk yang melanda kawasan TNB Kota Bharu, berpunca daripada kegagalan sistem perparitan.
"PKR Kota Bharu menggesa pihak Majlis Perbandaran Kita Bharu (MPKB) dan kerajaan negeri memberi perhatian serius dan segera isu kegagalan sistem perparitan bandar Kota Bharu.
"Sebarang elemen pembaziran, rasuah dan ketidakpedulian terhadap masalah rakyat akan menjejaskan kehidupan bersama.
"Ini akan menjadi penilaian kritikal bagi para pengundi Kota Bharu dalam pilihan raya umum dan pilihan raya negeri akan datang," katanya.

Hadi didakwa tidak puas hati dengan Iskandar


Ir Izham Hashim AmanahIr Izham Hashim Amanah
Pengguguran Datuk Iskandar Abdul Samad daripada jawatannya sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor memberi isyarat jelas tentang pendirian kepimpinan tertinggi parti tersebut, kata Pengerusi Amanah Selangor, Ir Izham Hashim.
Menurutnya, pengumuman Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan semalam berkenaan status Iskandar itu menggambarkan rasa tidak puas hati presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
"Walau apa sekali pun alasan Takiyuddin berhubung pertukaran PJ (Pesuruhjaya) Pas Selangor, kita tidak dapat mengelakkan bahawa langkah itu membayangkan ketidakpuasan Presiden Pas ke atas cara YB Iskandar mengendalikan hubungan dengan Pakatan Harapan di Selangor," ujarnya.
Pada sidang media semalam, Takiyuddin mengatakan Iskandar 'dinaikkan pangkat' kerana masih kekal sebagai Naib Presiden Pas walaupun Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Cempaka tersebut digugurkan daripada jawatan nombor satu Pas di peringkat negeri itu.
Untuk rekod, jawatan Naib Presiden Pas dipilih melalui muktamar manakala jawatan bagi Pesuruhjaya negeri ditentukan oleh presiden parti.
Mengulas lanjut, Izham berkata, keputusan Pas 'menendang' Iskandar itu sekaligus mencerminkan sikap Pas untuk tidak bersama-sama dengan Amanah, DAP, PKR dan Bersatu pada pilihan raya akan datang.
"Pengguguran Iskandar juga menggambarkan Pas sudah hampir pasti tidak akan bersama Pakatan Harapan pada PRU14 kelak.
"PJ yang baharu dilihat akan memastikan calon-calon 'all president's men' dalam pilihan raya yang semakin hampir," tegasnya lagi ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.
Iskandar dilihat masih lagi menyokong kepimpinan kerajaan negeri Selangor walaupun Muktamar Tahunan Pas ke-63 yang berakhir 1 Mei lalu memutuskan untuk menamatkan hubungan politik dengan PKR.
Menyentuh sikap Pas yang lebih mesra Umno pada masa sama menyerang Pakatan Harapan, Izham berkata, Amanah dan Pakatan Harapan bersedia menghadapi BN dalam PRU14 walaupun akan diadakan pada masa terdekat.
"Najib sememangnya dijangka akan menabur jutaan ringgit pada pilihan raya nanti bagi menjamin jangka hayat politiknya.
"Keyakinan Najib bahawa 'cash is king' akan diguna secara maksimum. Apa yang kita saksikan janji-janji sumbangan sehari dua ini akan ditingkatkan lagi menjelang PRU kali ini," tambahnya lagi.