RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?




MENARIK DALAM RENTASAN 1161
1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INFLASI?


389 Jebat Derhaka: Sy4i Ton Politaik Rasuah J4hanam

INI DIA DAKWAAN MAT MENGATA PADA JIB


 

HANG SEMBANG APA NUSI. KALAU ARAHAN SETAHUN LEPAS TAK BERKESAN , MAKNA KAT APEMERINTAHAN HANAG MEMANG TAK BERKESAN LAH YA? SEMBANGGGG

 


Dakwaan kepala air kerana Musang King, Sanusi kata projek diarah henti Jul tahun lalu




Menteri Besar Kedah Sanusi Md Nor, berkata pihaknya tidak berhasrat melindungi projek tanaman itu kerana ia dilaksanakan sebelum beliau menjadi menteri besar. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Menteri Besar Kedah Sanusi Md Nor menepis dakwaan mempunyai kepentingan dalam projek tanaman Musang King di Gunung Inas, Baling, malah sudah mengarahkan projek itu dihentikan operasi, pada Jul tahun lalu.

Beliau berkata demikian mengulas kritikan bahawa kerajaan negeri gagal bertindak dalam soal projek tanaman Musang King di Gunung Inas, sehingga menyebabkan musibah banjir dan kepala air melanda sehingga menjejaskan 12 kampung dan mengorbankan tiga nyawa.

Katanya, ketika mengambil alih jawatan menteri besar, projek tanaman itu sudah berjalan dengan pihaknya sudah memberi arahan menghentikan projek itu selepas dua bulan menerajui kerajaan negeri.

“Orang kata saya nak cover (lindungi projek) Musang King, jadi pi habaq (beritahu) tandak (takungan air) kampung (di gunung itu) pecah, tak betul tu (dakwaan projek Musang King jadi punca).

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

“Buat apa saya hendak cover (lindung) kerana Musang King itu ditanam sebelum zaman saya. Saya masuk (jadi menteri besar) pokok itu sudah ada.

“Saya ada fakta dan angka untuk adil kepada semua. Hendak lindung siapa? Kita akan selamat apabila kita pegang kepada fakta dan angka,” katanya menurut laporan Berita Harian.

Mengulas lanjut, Sanusi yang juga ADUN Jeneri berkata, pihaknya tidak mahu menyalahkan sesiapa termasuk orang kampung yang memerlukan tandak untuk menyalurkan air ke rumah masing-masing.

Katanya, sekarang bukan masa untuk saling salah menyalahi satu sama lain dan beliau tidak berhasrat menggalakkan rakyat berbuat demikian.

“Adalah ahli politik yang bijaksana ini pun awal-awal lagi dia dah kelepiak (tepis) dah kan…menitik dua tiga air mata dia blah (pergi) selamatlah. Orang lain tanggunglah pulak.

“Saya kata jadi pemimpin, jadi kerajaan apabila saling salah-menyalahi, saya rasa masyarakat kita tidak akan ke mana. Jadi tidak bagus untuk benda itu,” katanya.

Sanusi menjelaskan, kerajaan negeri sangat komited dalam pemuliharaan hutan apabila jumlah hutan gantian sedia ada pada keluasan 22,000 hektar melepasi kadar 15,000 hektar ditetapkan.

Katanya, penanaman pokok durian pula hanya dibenarkan pada kadar 20% dalam kawasan ladang hutan sebelum ini.

WANITA JALAN TERUS WALAU SAYA TEWAS.


RODZIAH ISMAIL



Alhamdulillah, akhirnya keputusan Pemilihan KEADILAN 2022 telah dikeluarkan secara rasmi. Sehingga kini, begitulah bentuknya keputusan yang dimuktamadkan.

Menang atau kalah, saya tetap terus berkhidmat kepada parti seperti biasa. Saya doakan semua anggota dan kepimpinan baharu terus kekal bertanggungjawab, amanah dan konsisten di mana sahaja kalian berada.

Ingat ya, jangan berhenti berusaha. Apa saja yang boleh dibuat, kita tetap akan usahakan. #WanitaPerluLagi.

Biarpun Agenda Regenerasi Wanita KEADILAN tidak dapat dijelmakan di peringkat Pusat dibawah Kepimpinan saya, namun ia tetap akan disuaikan pada skala Cabang Shah Alam yang dipimpin saya dan perjuangan ini akan diteruskan oleh 20 calon MPWP yang bersedia meneruskan agenda ini dan berikan peluang kepada mereka dan saya bangga dalam masa yang singkat, 20 susuk pemimpin ini dapat di lahirkan.

Sekarang, tanpa berdolak-dalih, kita bulatkan tekad menyusun kekuatan parti menuju PRU15.

#WanitaPerluLagi

#YakiniRakyat

#AyuhMalaysia

 

NI KRISIS IDENTITI NI- BAYAM DENGAN AYAM PUN DIA DAH TERSASUL-JARANG JARANG KELUAR KENYATAAN. SELALU DUDUK DALAM GUA..TU LA JADINYA


 

NAJIB BERSALAH DAN PERLU MASUK PENJARA – TAHNIAH TOK MAT

 

Negara dikejutkan dengan laporan-laporan berita hasil satu wawancara di antara Timbalan Presiden UMNO, Dato’ Seri Mohamad Hasan dengan dua wartawan Nick Kochan dan Nile Bowie.

Berita yang bertajuk “UMNO’s No 2 thinks Najib should go to jail” atau “Pemimpin No. 2 UMNO berpendapat Najib perlu ke penjara” itu disiarkan oleh laman berita antarabangsa Asia Times.

Pautan berita penuh di

Exclusive: UMNO’s No 2 thinks Najib should go to jail

Dalam temu ramah ini, Tok Mat secara jelas menyatakan pendapatnya bahawa bekas Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak adalah bersalah setelah mahkamah membuktikan Najib menyeleweng dana rakyat melalui 1MDB.

“Mahkamah adalah tempat kamu (Najib) boleh buktikan kamu bersalah atau tidak. Dia tidak buktikan dia tidak bersalah. (Malah) Dia tidak dapat buktikan dia tidak bersalah.”

“Setiap orang perlu menanggung kesan perbuatan mereka. Kalau kita (UMNO) mahu memberi pengampunan, dia (Najib) perlu melalui proses. Dia (Najib) perlu ke penjara dahulu.”

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Tok Mat kerana masih ada suara-suara berani di dalam UMNO yang menyanggah kempen Najib yang cuba membodohkan rakyat (terutamanya orang Melayu) bahawa dia tidak bersalah.

Walaupun UMNO adalah saingan KEADILAN, masa depan negara bergantung kepada parti-parti politik (termasuk UMNO) dipimpin oleh mereka yang bersih dari rasuah, cekap mentadbir dan mempunyai wawasan.

Jika pun parti yang menang (pada suatu masa nanti) adalah KEADILAN, negara masih memerlukan barisan pembangkang (seperti UMNO) yang cekap dan bersih untuk membawa isu-isu rakyat serta menyemak tindakan kerajaan.

Oleh sebab itu, kempen berterusan Najib yang ingin menyelewengkan fakta yang telah dibentangkan di mahkamah adalah berbahaya kepada UMNO dan negara. Apatah lagi apabila sebahagian besar dari rakyat Malaysia percaya bahawa Najib adalah bersalah dan telah menyeleweng dana rakyat melalui 1MDB.

Dalam satu kaji selidik dan laporan kepada organisasi korporat dan perbankan yang melantik syarikat saya untuk memberi pandangan mengenai populariti Najib (dan pimpinan politik lain) dalam tahun 2021, dapatan menunjukkan lebih 80% rakyat Malaysia percaya Najib bersalah (termasuklah dari kalangan orang Melayu dan ahli UMNO sendiri).

Negara kita sedang berdepan dengan pelbagai cabaran terutamanya cabaran ekonomi. Rakyat terpaksa berdepan dengan bebanan sara hidup yang lebih tinggi dan kemampuan kerajaan untuk membantu rakyat makin terbatas kerana ruang fiskal yang sempit.

Sebahagian dari punca kebuntuan kewangan kerajaan ini adalah disebabkan bebanan hutang 1MDB yang diwariskan oleh Najib kepada rakyat.

Sebab itu, untuk negara bergerak ke hadapan dan menerima hakikat kita akan terus dibebankan dengan bencana kewangan yang berpunca dari 1MDB, sekurang-kurangnya kita wajar diberi keadilan bermula dengan dalang-dalang utama 1MDB dihukum seadilnya oleh mahkamah.

Walaupun kita tidak akan dapat kembali semua wang yang telah diselewengkan, sekurang-kurangnya rakyat mendapat keadilan apabila dalang-dalang utama 1MDB dihukum.

Dalam konteks itu, keberanian Tok Mat menyuarakan apa yang terbuku di hati rakyat kebanyakan wajar mendapat pujian dan sokongan semua pihak.

RAFIZI RAMLI

Timbalan Presiden (Dipilih)

6 Julai 2022.



WOIIII..JANGAN FITINAH KAMI YA..KAMI PENDIDIKAN...KAMI TAK SAKAW DUIT

 



Radzi nafi mesyuarat PIBG mewah di Tanah Merah dibiayai KPM



Firdaus Azil
Radzi nafi mesyuarat PIBG mewah di Tanah Merah dibiayai KPM
Menteri Kanan Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin hari ini menafikan mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sebuah sekolah di Tanah Merah pada 2 Julai lepas, telah dibiayai kementeriannya. - Gambar fail/BERNAMA
PUTRAJAYA: Menteri Kanan Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin hari ini menafikan mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sebuah sekolah di Tanah Merah pada 2 Julai lepas, telah dibiayai kementeriannya.
Dalam catatan terbaharu di Facebooknya, beliau berkata, majlis tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Ahli Parlimen Tanah Merah Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz.
Radzi berkata demikian sebagai respons kepada dakwaan kononnya majlis yang turut menyediakan cabutan bertuah dengan hadiah utama berupa sebuah kereta, adalah sebahagian kempen Perikatan Nasional (PN) untuk pilihan raya umum akan datang.
“Untuk makluman semua, semakan kementerian mendapati tiada sesen pun peruntukan Kementerian Pendidikan Malaysia sama ada di peringkat JPN, PPD atau sekolah digunakan untuk membiayai Majlis Perasmian Mesyuarat Agung PIBG Secara Berkelompok Sekolah-sekolah di Tanah Merah.
“Sebaliknya, sumbangan dan perbelanjaan bagi program ini dibiayai oleh Ahli Parlimen Tanah Merah,” tegasnya lagi.
Dalam catatan di Facebooknya, Radzi turut melampirkan paparan kenyataan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO Isham Jalil, yang cuba mengaitkan majlis tersebut sebagai kempen politik.
“Nampaknya sekolah-sekolah kebangsaan Malaysia sudah kaya-raya. Setiap kali diadakan mesyuarat PIBG, sekolah akan hidangkan 100 ekor kambing golek serta membuat cabutan bertuah dengan hadiah utama sebuah Perodua Axia. Lima buah motorsikal, 10 ekor lembu, 10 TV, 20 telefon bimbit dan 200 hamper.
“Jangan hanya dibuat di Tanah Merah. Buatlah juga di semua sekolah kebangsaan dalam negara. Ini baru adil. Betul tak, Dr Radzi Jidin?” tulis Najib dalam Facebooknya.
Turut membangkitkan persoalan yang sama ialah Isham Jalil, yang mempersoalkan tindakan mengadakan majlis mesyuarat PIBG serentak dengan pelancaran PN Kelantan.
“Saya ingin tanya Menteri Pendidikan, adakah surat yang tular untuk jemput mesyuarat PIBG di sebuah sekolah di Kelantan menawarkan hadiah kereta, motosikal, TV, lembu, dan hidangan 100 ekor kambing golek itu betul?
“Dan majlis ini diadakan bersamaan dengan pelancaran kempen politik PN?? Adakah kamu guna duit dan kemudahan kerajaan juga untuk majlis politik parti kamu tersebut?” tulis Isham dalam Facebooknya.
Susulan kenyataan terbaharu Radzi, Najib sekali lagi memuat naik persoalan di Facebooknya, tentang tindakan Ikmal Hisham.
“Maksudnya PPBM/PN serta timbalan menteri kamu yang sponsor dan salah gunakan nama sekolah kebangsaan untuk menipu ibu bapa hadir ke mesyuarat PIBG/pelancaran PN Kelantan dengan hidingan 100 kambing golek, hadiah sebuah Perodua, 5 buah motorsikal, 10 TV, 20 telefon bimbit dan 200 hamper? Betul ke tidak?” soalnya lagi.

WANITA PKR MAHU ZIARAH KOMUNITI JADI STRATEGI PRU 15


Apa bezanya hak asasi manusia acuan Malaysia dan Myanmar?

 Apa bezanya hak asasi manusia acuan Malaysia dan Myanmar?


Apa bezanya hak asasi manusia acuan Malaysia dan Myanmar?

Faisal Tehrani

Diterbitkan pada 6 Jul 2022 6:06PM 


SAYA ingin bertanya kepada Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang baharu, Dr Rahmat Mohamad apakah hak asasi manusia acuan tempatan?


Sekiranya Israel, dalam menindas umat Palestin, menegaskan yang mereka melakukan diskriminasi kerana hak asasi manusia mereka adalah acuan tempatan (ala Zionis); atau jika Myanmar mengatakan mereka mengusir Rohingya kerana apa yang mereka lakukan itu adalah hak asasi manusia acuan tempatan (Buddha ala Wirathu); atau jika India menghujahkan mereka menzalimi sekian ramai orang di sana kerana amalan mereka adalah hak asasi manusia tempatan ala Modi; atau nanti jika China mengilas konon perbuatan mereka di Xinjiang itu wajar kerana hak asasi manusia mereka kerangkanya adalah kerangka yang mereka sendiri inginkan iaitu tempatan ala China; saya ingin bertanya kepada Wan Junaidi dan Dr Rahmat Mohamad adakah kita akan menerima poin hak asasi manusia acuan tempatan?


Suhakam sebagai badan hak asasi manusia di negara ini mandatnya adalah Universal Declaration of Human Rights. Semua negara menggunakan bentuk atau kerangka yang standard ini.


Selama beberapa dekad kumpulan relativis budaya telah dan akan terus menggunakan hujah, yang sama digunakan oleh kerajaan Ismail Sabri Yaakob dan minionnya di atas untuk membolehkan penganiayaan hak asasi manusia terus berjalan.



Mereka berselindung di sebalik, budaya ketimuran dan agama untuk terus melanggar hak asasi minoriti dan warga awam. Ia berlaku di Myanmar sebagai contoh. 


Anda fikir mengapa kaum Rohingya diusir dan dibunuh? Kerana Myanmar ada acuan hak asasi manusia mereka yang sendiri. Mereka memanggilnya ‘acuan Myanmar’. Itu sahaja.


Anda fikir mengapa penghuni Gaza dibunuh dan dibom sesuka hati? Kerana regim Zionis ada acuan hak asasi manusia mereka yang sendiri. Mungkin mereka memanggilnya ‘acuan Yahudi’.


Ya, jika tidak dibiarkan melarat, kita akan ada puluh, ratus, ribu malah juta set hak asasi manusia. Begitukah, Rahmat? Kamu mengajar perundangan apa di UiTM?


Pertamanya, Rahmat dan Wan Junaidi, hak asasi manusia dalam dua kata adalah ‘Maruah’ dan ‘Hormat’. Justeru, mereka yang mempertahankan hak asasi manusia adalah mereka yang berhasrat untuk mempertahankan maruah, dan menghormati diri dan orang lain. Ini termasuklah anda sendiri.


Keduanya, Rahmat dan Wan Junaidi, kerangka hak asasi manusia Barat yang digubal oleh United Nations pada tahun 1948 ingin mempertahankan nasib dan kedudukan “semua” manusia. Itu adalah persoalan pertamanya, iaitu hak asasi “semua”, ya “semua” manusia.


Justeru, kerangka ini menjadikan taraf manusia itu di kedudukan pertama. Sementara perihal agama, warna kulit, gender, atau kecenderungan seksual sebagai hal kedua.


Jika kita meletakkan Islam sebagai kedudukan pertama di Malaysia, mengatasi “manusia”, maka janganlah merungut jika Buddha diletakkan sebagai kedudukan pertama di Myanmar, mengatasi “manusia”. Kerana jelas, orang Rohingya tidak dianggap sebagai manusia pun di Myanmar.


Jika Rahmat dan Wan Juinaidi memahami ini, mereka akan dapat membezakan seorang manusia sebagai ‘person’ atau pelaku dengan ‘behaviour’ atau tingkah laku.


Ketiganya, Rahmat dan Wan Junaidi, hak asasi manusia bukanlah untuk mempromosi persamaan. Anda tidak harus tersilap tentang itu. Bahkan hak asasi manusia bertujuan untuk mengiktiraf dan melindungi tiap perbezaan antara kita semua.


Justeru Rahmat dan Wan Junaidi, hak asasi manusia adalah persamaan dalam bentuk layanan atau ‘uniformity in treatment or status’ oleh mereka yang berada dalam satu kedudukan yang boleh mempengaruhi atau memberi kesan kepada mereka yang lain.


Di negara demokrasi, kerajaan bertanggungjawab memberikan hak-hak ini kepada kaum minoriti. Jika tunjang ini pun gagal diberikan, maka Rahmat, yang ada bukanlah demokrasi tetapi fasisme.


Tahukah Wan Junaidi mengapakah hak kesetaraan perlu diperjuang, direbut, diperolehi, dituntut oleh mereka yang tidak bernasib baik daripada yang bernasib baik atau ‘the  right to equality often must be coerced from the advantaged by the disadvantaged’ ini ya?


Rahmat dan Wan Junaidi mesti berfikir dengan keras.


Pandangan Cultural Relativists seperti mereka dan minion Ismail Sabri mengenai hak asasi manusia secara am merupakan salah satu ganjalan yang menyulitkan keamanan di seluruh dunia ini tercapai.


Mereka menggunakan alasan agama. Dalam hal ini, Islam adalah agama yang mesti diberi perhatian khusus. Kumpulan Islamis, akan sering menghujahkan Islam mempunyai kerangka hak asasi manusia yang berbeza dan lebih istimewa.


Hujah ini tentunya sudah agak lapuk, Rahmat. Tidak, Wan Junaidi. Kalian ketinggalan.


Benar, sebagai satu alternatif kepada UDHR 1948, negara-negara Islam telah menggubal  Deklarasi Cairo Mengenai Hak Asasi Manusia Dalam Islam 1990. Deklarasi Cairo ini adalah rentetan dari Report of the Meeting of the Committee of Legal Experts yang diadakan di Tehran, Republik Islam Iran pada 26 sehingga 28 Disember 1989.


Dalam erti kata lain Rahmat, mesyuarat peringkat rendah OIC untuk Deklarasi Cairo tersebut bermula dan digerakkan oleh Iran, sebuah negara yang mazhab rasminya Syiah.


Adakah Wan Junaidi dan Suhakam kini bersedia menerima Syiah sebagai salah satu mazhab yang diiktiraf di negara ini, seperti mana yang dilakukan oleh OIC dalam Islamabad Declaration 2006 dan ditandatangani oleh Malaysia itu?


Inikah hak asasi manusia ala Malaysia yang dimaksudkan olehmu Rahmat? Apa beza acuan Malaysia dan acuan Israel jika begitu?


Kita turunkan sedikit tahapnya, apakah beza acuan Malaysia dan acuan Myanmar jika demikian?


Rahmat dan Wan Junaidi, berhak mengetahui bahawa ketika Universal Declaration of Human Rights dikemukakan pada tahun 1948, salah sebuah negara umat Islam yang sudah menyertai United Nations dan tidak membantah deklarasi tersebut adalah Arab Saudi.


Adakah Malaysia ingin menjadi lebih Islami berbanding Arab Saudi?


Selain Deklarasi Cairo Mengenai Hak Asasi Manusia Dalam Islam 1990, kelompok Cultural Relativists seperti Rahmat dan juak-juaknya turut cuba membentuk acuan hak asasi manusia tersendiri yang bersifat oriental (dengan mengambil kira Universal Declaration of Human Rights adalah mengikut acuan Barat).


Sebagai contoh, negara-negara Asean berusaha memiliki deklarasi hak asasi manusia yang tersendiri. Dalam tahun 2012, negara-negara Asean memilih untuk mempunyai dan menandatangani satu deklarasi yang dinamai Asean Declaration of Human Rights (selepas ini Asean Declaration). Malaysia tatkala itu diwakili oleh Najib Razak, yang sudah didapati bersalah oleh jenayah rasuah sebanyak dua pusingan.


Rahmat, United Nations telah mengkritik Asean Declaration tersebut sebagai mengandungi kekaburan dengan terma-terma seperti ‘legitimate restrictions’, ‘morality’, atau ‘public order’ dan ‘national security’ yang terbuka kepada pelbagai penafsiran menurut selera masing-masing.


Penafsiran menurut selera inilah yang berbahaya. Penafsiran menurut selera inilah yang akan dimanipulasi oleh regim pemerintah untuk  mengehad bahkan mencabul hak asasi manusia.


Itulah yang akan dilakukan oleh kalian apabila kononnya acuan Malaysia akan digunakan untuk mendukung hak asasi manusia?


Untuk makluman Rahmat dan minion Ismail Sabri, apa kerangka dan apa acuan hak asasi manusia sekalipun boleh digunakan, acuan Melayu, India, Cina, Kadazan, Bugis, Eropah, Islam, Buddha, Hindu, apa sahaja. Tiada siapa yang peduli; asalkan Rahmat, asalkan ‘maruah’ dan ‘hormat’ dapat ditegakkan.


Jika acuan Malaysia yang disarankan itu hanya untuk melindungi kaum elit, kapitalis dan yang berkepentingan maka mengapakah acuan Malaysia itu harus disokong dan diterima pakai oleh orang awam?


Beri jawapan yang konkrit, Wan Junaidi. Sekarang!


Jika Rahmat, dan ‘sekumpulan penyelidik’ ingin menggunakan ‘acuan timur’ dan ‘acuan agama’ hanya untuk menafi, membuli dan mengabaikan ‘maruah’ dan ‘hormat’ kaum minoriti, maka tujuan asas hak asasi manusia tidak akan dapat ditegakkan. Malah akan dicemuh dan ditolak mentah.


Acuan inilah yang digunakan oleh Myanmar untuk menafikan hak Rohingya. Kalian tidak mengasihani nasib Rohingya?


Beginilah Wan Junaidi, apa kata kita kembali semula ke kerangka hak asasi manusia 1948, Malaysia adalah anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bukan? Kami keliru, ya atau tidak? Adakah negara kita ini moderat atau tidak?


Menurut kerangka hak asasi manusia yang digubal di Barat pada tahun 1948 itu, hak asasi manusia terbina berasaskan tiga tunjang moral iaitu kebebasan, persamaan dan maruah manusia; ‘human rights are undeniably based upon an appeal to three moral ideals; freedom, equality and human dignity’ (Andrew Fagan, 2011: 3).


Oleh kerana definisi hak asasi manusia menurut kaca mata Barat itu memelihara dan mengiktiraf hak setiap individu iaitu kebebasan, persamaan dan maruahnya, maka ya, ia benar-benar diperlukan malah didambai oleh setiap individu yang waras.


Apakah yang ditawarkan oleh kerangka hak asasi manusia Malaysia ini, Rahmat? Mestikah rakyat menerima kepalsuan dengan pakej baru ini lagi?


Adakah ia sejenis lagi perhambaan supaya manusia dipasung kaum elitis, kapitalis dan mereka yang berkepentingan? – 6 Julai, 2022.


* Mohd Faizal Musa atau Faisal Tehrani bertugas sebagai felo di Institut Alam dan Tamadun Melayu (UKM), Felo Pelawat di ISEAS-Yusuf Ishak dan Bersekutu untuk sebuah projek di bawah Weatherhead Center, Universiti Harvard. Faisal menulis mengenai pelbagai perkara yang menjadi minat beliau.


https://www.themalaysianinsight.com/index.php/bahasa/s/390013


Polis buru pemandu Myvi berlagak samseng di Selayang

 

Tangkap layar daripada rakaman video menunjukkan sebuah Perodua Myvi memotong dan membrek secara mengejut beberapa kali di depan kereta dipandu perakam video.

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan seorang pemandu kereta yang dirakam berlagak samseng dan memandu secara berbahaya di Jalan Taman Selayang Jaya, Selayang.

Rakaman video satu minit 14 saat kejadian buli jalan raya itu turut tular di media sosial.

Ketua Polis Daerah Gombak, Zainal Mohamed Mohamed berkata, rakaman video itu menunjukkan sebuah Perodua Myvi dipandu secara melulu dan berbahaya, di mana ia dilihat memotong dan membrek secara mengejut beberapa kali di depan kereta dipandu perakam video.

Beliau berkata, usaha mengesan suspek dan pemilik rakaman video papan pemuka itu sedang dijalankan selepas satu laporan polis diterima.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

“Orang ramai yang melihat atau mempunyai maklumat mengenai kejadian diminta tampil membantu siasatan polis,” katanya menurut laporan Utusan Malaysia.

Beliau berkata, maklumat boleh disalurkan terus kepada pegawai penyiasat trafik, Mohd Shaifuddin Mohd Nor 017-6645812 atau Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak 03-61262222.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, iaitu memandu secara melulu dan membahayakan.

Umno dan PRU15 – momentum semakin kendur?


Anwar Ibrahim kata Najib Razak pernah beri akuan bersumpah atau SD untuk menyokongnya menjadi perdana menteri tetapi dengan syarat kes mahkamahnya tidak diteruskan. Beliau enggan maka Najib tarik balik sokongan.

Najib kata itu semua tidak betul – tidak pernah terjadi. Bertanya beberapa pemerhati politik daripada mana Anwar dapat majoriti jika Najib tarik balik SD? Kerana kata mereka langkah itu akan diikuti penyokong Najib dalam kalangan Ahli Parlimen Umno yang memberi SD masing-masing menyokong Anwar.

Kata Anwar tanpa sokongan Najib dan Zahid Hamidi pun beliau ada 118 SD menyokongnya. Semua itu bagi saya retorik politik.

Penyokong Anwar bingkas menggunakan pendedahan Ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Abdul Rahman sebagai ‘pengesahan’ adanya SD daripada orang Umno, membuktikan Anwar tidak bercakap kosong, berangan, atau berbohong apabila memberitahu khalayak pada 2020 dia punya “the numbers”. Apa pun, Anwar akhirnya didapati tidak mempunyai sokongan yang diuar-uarkan.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

Susulan itu Umno sendiri berjaya memaksa Muhyiddin Yassin melepaskan jawatan perdana menteri. Sama ada SD Ahli Parlimen dibuat benar-benar untuk menyokong Anwar atau digunakan untuk memberi isyarat kuat atau ugut Muhyiddin letak jawatan – soal lain.

Hakikatnya Umno dapat mencapai niatnya singkir Muhyiddin dan mengangkat orang sendiri yakni orang Umno sebagai perdana menteri. Walaupun kerajaan yang dibentuk bukan kerajaan Umno-BN sepenuhnya.

Tetapi persoalan lebih penting ketika ini apakah Ismail, selaku naib presiden Umno, ‘dengar’ cakap pimpinan utama parti? Mungkin sifat dan watak beliau menunjukkan Ismail boleh diajak berbuat demikian namun tidak semudah itu.

Teringat semasa Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih daripada Mahathir Mohamad pada 2003. Dikatakan Mahathir ketika itu yakin Abdullah akan mendengar nasihat dalam mentadbir negara. Khususnya nasihat Mahathir.

Sememangya Abdullah meminta dan mendengar nasihat, tetapi bukan nasihat Mahathir yang dicari. Dikatakan nasihat datang daripada apa yang dikenali sebagai “the fourth floor boys”, merujuk pegawai muda yang ditempatkan di tingkat empat pejabat perdana menteri. Marah Mahathir dibuatnya.

Begitu juga saya kira Ismail. Beliau ada penasihatnya sendiri. “He is his own man” meskipun kerap dilihat ditekan oleh pimpinan parti berhubung beberapa isu. Mungkin beliau ‘degil dalam diam’.

Apabila Tajuddin membuat pelbagai pendedahan dan serangan ke atas kepimpinan Umno setelah digugurkan sebagai ahli MKT tentunya Umno akan ‘gembira’ jika pelantikannya sebagai duta Malaysia ke Indonesia ditarik balik.

Kepimpinan Umno tidak mendesak itu secara terbuka tetapi, seperti saya katakan tadi, pasti ‘gembira’ jika itu terjadi supaya Tajuddin ‘kena ajar’.

Tetapi apa yang dilakukan Ismail? Beliau dengan lantang menegaskan bahawa (mana-mana) pihak yang mendesak Tajuddin digugurkan ibarat mempertikai kuasa Yang di-Pertuan kerana pelantikan itu sudah diluluskan Jemaah Menteri dan mendapat perkenan Agong. Langkah bijak untuk mematikan isu .

Bagaimana pula halnya dengan Annuar Musa, iaitu menteri dalam Kabinet Ismail yang merupakan bekas ahli MKT Umno dan setiausaha agung Barisan Nasional? Beliau tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan parti dan kerap mengkritik presiden dan orang presiden secara keras dan terbuka.

Kepimpinan Umno tidak pernah menggesa perdana menteri ‘melakukan sesuatu’ ke atas Annuar. Sekurang-kurangnya tidak ada gesaan terbuka. Namun saya kira pasti mereka akan ‘cukup puas hati’ jika ada ‘tindakan’ diambil Ismail ke atas Annuar.

Namun bukan sahaja tidak ada apa-apa tindakan, Annuar terus menjadi antara menteri yang diberi kepercayaan. Baru-baru ini Annuar dilantik Ismail untuk menjadi pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi – satu badan yang amat penting.

Beralih isu Zuraida Kamaruddin yang keluar Bersatu tetapi kekal sebagai menteri sehingga hari ini. Masih belum selesai. Muhyiddin pula mengesahkan pertemuan dengan perdana menteri berhubung beberapa ‘janji’ yang sudah dipersetujui. Dipercayai soal timbalan perdana menteri dan jawatan menteri dibangkitkan.

Bermacam-macam nasihat dan teguran dibuat oleh Umno kepada perdana menteri. Puad Zarkashi, ahli MKT, menyarankan Ismail “jangan layan Muhyiddin”. Manakala timbalan pengerusi Umno Johor, Nur Jazlan Mohamed melabelkan Ismail “PM Malaysia paling lemah” berhubung isu Zuraida.

Ismail seakan tidak ambil peduli semua itu – menjalankan urusan macam biasa. ‘Degil dalam senyap’ bak dikatakan tadi?

Isu PRU15. Kita tahu Umno terutama Zahid, timbalannya Mohamad Hasan serta pimpinan tertinggi untuk sekian lama mahu ia diadakan segera. Sebabnya sudah banyak kali mereka jelaskan dan sudah dilaporkan media meluas. Tidak perlulah saya ulangi. Kita tahu Ismail masih ‘buat dak’.

Namun sehingga kini beliau masih bertahan meskipun kadang kala nampak berdolak-dalik, bergantung siapa audiennya.

Kata beliau, tidak akan melambatkan PRU15 walau satu minit (atau satu saat?) jika Umno-BN bersiap-sedia. Pun begitu keadaan sekarang tidak mengizinkan pilihan raya umum diadakan.

Dengan harga makanan melonjak, kos sara hidup menggunung, kadar inflasi tinggi akan bawa padah kepada kerajaan jika diadakan pilihan raya sekarang atau pada waktu terdekat.

Akan tetapi golongan Umno yang mahu PRU15 diadakan segera kata keadaan dijangka bertambah buruk jika Ismail melengah-lengah. Tidak ada jaminan ekonomi akan pulih tahun depan, malah berkemungkinan bertambah teruk, dan kerajaan pimpinan Umno dipersalahkan.

Mereka amat bimbang sokongan yang diberi rakyat kepada Umno semasa PRN Johor dan Melaka akan menghilang apabila ekonomi bertambah buruk. Momentum untuk sokongan Umno-BN sudah pun mula kendur sekarang. Oleh itu kata mereka lebih baik “now than later” PRU diadakan.

Mungkin kepimpinan Umno sedang nyanyikan lagu popular kumpulan Sweet Charity untuk ditujukan kepada Perdana Menteri: “Jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama ia diambil orang.”

 

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

Pengerusi KEADILAN Kedah ziarah mangsa banjir Baling




 Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Kedah, Datuk Johari Abdul turun menziarahi mangsa banjir di Baling petang semalam.


Menurut beliau keadaan banjir di daerah itu amat buruk dan penduduk di Kampung Iboi, Kupang yang diziarahinya amat terjejas dengan kejadian berkenaan.


"Keadaan di Kampung Iboi ini ibarat "padang jarak, padang terkukur." Banyak kediaman serta harta benda penduduk musnah bahkan ada di antara mereka kehilangan tempat berteduh dan hanya tinggal tapak rumah akibat dihanyutkan arus.


"Kejadian banjir juga telah meragut korban. Sehingga kini 3 kematian telah disahkan oleh pihak berkuasa akibat tragedi ini," katanya.


Ahli Parlimen Sungai Petani itu yang juga Timbalan YDP 2 Majlis Pengakap Negeri Kedah, turut turun bersama anggota pengakap untuk membantu mangsa terlibat.


Katanya, beliau amat sedih melihat suasana di kampung berkenaan serta penderitaan penduduk yang terumbang ambing meneruskan kehidupan.


"Saya turut berkunjung ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di SMK Jerai bagi bertanya khabar serta menziarahi mangsa-mangsa yang terjejas banjir ditempatkan di sana.


"Semoga mereka yang terjejas tabah dan sabar menghadapi ujian serta dugaan ini," katanya lagi.





(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI