KPM TIDAK PERLU TUNDUK GESAAN PIHAK BATALKAN MINGGU SOLIDARITI PALESTIN30 Oktober 2023


Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) tidak perlu tunduk kepada gesaan mana mana pihak termasuk beberapa orang dari kalangan Ahli Parlimen Keadilan dan DAP untuk mengkaji semula keputusan menganjurkan minggu solidariti Palestin. 


Pemuda AMANAH Terengganu juga ingin menekankan bahawa dalam konteks pendidikan, penting bagi pelajar untuk memahami isu-isu global termasuk konflik di Palestin. Ini adalah sebahagian daripada pendekatan pendidikan untuk membentuk generasi yang prihatin dan berpengetahuan tentang isu-isu dunia.


Pelajar tidak perlu diminta menjadi “neutral” dalam soal Palestin kerana apa yang benar dan salah jelas terpampang. Siapa penindas dan siapa ditindas juga tidak samar samar. Memilih untuk menjadi neutral adalah sikap yang menguntungkan penindas. 


Insiden pelajar membawa senjata mainan yang dijadikan hujah utama beberapa pemimpin politik   adalah tidak sewajarnya dikaitkan dengan Minggu Solidariti Palestin kerana ia berlangsung diluar  tempoh pelaksanaan. Ia juga merupakan insiden terpencil dan tidak seharusnya menjadi cerminan Minggu Solidariti Palestin yang dianjurkan KPM. 


Jika satu insiden perlu dibayar dengan pembatalan seluruh program, bermakna DAP perlu membatalkan segala Majlis Makan Malam serta ceramah anjuran parti terbabit kerana bukan sekali, bahkan berkali kali berlaku insiden penceramah celupar yang menyentuh soal kaum dan agama dalam ucapan mereka. 


Tetapi majlis seumpama tetap diteruskan dengan aturan yang lebih baik dan berhati hati. Jadi tiada sebab Minggu Solidariti Palestin perlu dibatalkan hanya kerana berlaku satu insiden yang tidak wajar. 


Pemuda AMANAH Terengganu juga menyeru pihak sekolah agar melaksanakan Minggu Solidariti Palestin mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh KPM dengan menerapkan pemahaman nilai-nilai positif dalam kalangan pelajar dan tidak mengetengahkan unsur-unsur yang mudah diberi persepsi radikalisme, ekstremis, atau keganasan dalam program yang dianjurkan. 


Muammar Qaddafi bin Mohd Nasir

Setiausaha Pemuda AMANAH Negeri TerengganuJUMLAH PELABURAN NEGERI NEGERI .

 

4 HARI LEPAS PMX BERSAMA MB DAN KM NEGERI NEGERI.

Petang tadi saya telah mempengerusikan mesyuarat Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara, Pihak Berkuasa Wilayah Iskandar dan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur yang dihadiri oleh kesemua Menteri Besar dan Ketua Menteri yang berkaitan dan ahli-ahli daripada Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan industri.


Mesyuarat telah membincangkan status pelaburan masuk dan pembangunan infrastruktur terkait dengan setiap koridor. Sejumlah RM185 bilion pelaburan kumulatif telah dicatatkan oleh koridor utara bagi tahun 2022 iaitu melebihi sasaran RM146.5 bilion bagi tahun 2021 hingga 2025. Iskandar Malaysia pula telah mencatatkan pelaburan komited berjumlah RM409.5 bilion berbanding sasaran RM383 bilion untuk dicapai sehingga tahun 2025. Wilayah Ekonomi Pantai Timur pula telah menerima pelaburan komited berjumlah RM164.7 bilion.


Selaras dengan agenda Ekonomi MADANI untuk menstrukturkan semula ekonomi negara, Kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan rasionalisasi agensi galakan pelaburan. Aktiviti promosi dan kelulusan insentif pelaburan akan dipusatkan kepada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) melalui Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA). Pihak berkuasa koridor pula akan menumpukan peranan untuk menyokong pelaksanaan/merealisasikan pelaburan. 


Penting bagi dipercepatkan projek-projek pembangunan dan infrastruktur di negeri-negeri. Ini termasuk mempermudahkan proses-proses yang terlibat antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri seperti pindah milik pemilikan tanah. Perancangan dan pembangunan koridor turut perlu mengambil kira perancangan dan potensi pembangunan dengan negara-negara jiran.


#MalaysiaMADANIPN BEST...KAH..KAH...SAKAW MANJANG

 
18 pertuduhan tu sampai RM5.59juta, ini kut yang walaun duk jaja PNbest. 


------------------


Bekas Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Wan Saiful Wan Jan, didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini, atas 18 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan RM5.59 juta.


Wan Saiful, 48, didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 [Akta 613].Bekalan ayam mencukupi, subsidi ditamatkan Rabu ini
 Subsidi ke atas ayam bulat akan ditamatkan pada Rabu ini berikutan bekalan telah pun memenuhi permintaan.


Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, kerajaan bersetuju untuk menamatkan subsidi dan kawalan harga ayam pada 1 November 2023 setelah meneliti pelbagai faktor.


Sementara itu, katanya, untuk telur ayam gred A, B, C, kerajaan akan meneruskan subsidi mengikut mekanisme sedia ada.


"Ia (penamatan subsidi) adalah selaras dengan pendekatan penyasaran semula subsidi secara berfasa yang dilaksanakan kerajaan," katanya dipetik Bernama.


Mohamad berkata, rasional penamatan subsidi secara pukal bagi ayam itu untuk mengurangkan ketirisan yang turut dinikmati oleh warga asing dan golongan berpendapatan tinggi dengan jumlah subsidi sebanyak RM3.8 bilion telah dikeluarkan bagi menampung kos ayam dan telur sehingga Februari tahun ini.


Tambah beliau, penamatan subsidi dilakukan setelah mengambil kira situasi dan trend semasa bekalan serta harga ladang dan kos pengeluaran ayam mula stabil, yang menyumbang kepada harga pasaran semasa di bawah harga siling.


Kerajaan juga kata beliau akan memastikan harga jualan bagi ayam terus berada pada kadar munasabah.


"Kerajaan meluaskan akses kepada bekalan ayam melalui Jualan Agro Madani dan Jualan Rahmah secara berterusan di seluruh negara bagi memberikan pilihan dan jaminan kepada rakyat untuk mendapatkan bekalan ayam pada harga yang berpatutan dan di bawah harga siling semasa.


"Di samping itu, melalui sesi libat urus bersama pemain industri pada 22 Oktober 2023, kerajaan telah mendapatkan komitmen daripada pihak industri supaya harga ayam di ladang yang dikeluarkan tidak mencatatkan kenaikan yang ketara sehingga membebankan pengguna," katanya.


Selain itu, Kerajaan, kata Mohamad akan terus memberi penumpuan untuk memperkasa industri penternakan ayam melalui bantuan insentif dari segi pembiayaan dana pusingan kepada penternak bersaiz kecil, sederhana juga skim mikro kredit sebagai bantuan modal pusingan kepada penternak komuniti serta program transformasi reban ayam terbuka kepada reban ayam tertutup.


Turut hadir pada sidang media itu Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Johan Mahmood Merican serta Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Mohd Sayuthi Bakar.

Ahli Parlimen Labuan nyatakan sokongan kepada PM Anwar Ibrahim

Ahli Parlimen Labuan, Datuk Dr Suhaili Abdul Rahman merupakan ahli politik dari Bersatu-PN yang terbaharu menyatakan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Dr Suhaili memberi alasan kesukaran penduduk di kawasan parlimennya untuk mendapatkan bantuan sebagai penyebab beliau menyokong Kerajaan Perpaduan yang mengutamakan pembangunan rakyat.


"Setelah mempertimbangkan dengan teliti dan secara terperinci akan rintihan rakyat Labuan yang berdepan dengan kos sara hidup yang semakin tinggi, berdepan dengan masalah bekalan air dan masalah bekalan elektrik sejak hampir 15 tahun, namun tindakan yang diambil untuk mengatasi semua itu bolehkah dikatakan sebagai melepas batuk di tangga.


"Maka mengambil kira ke atas semua permasalahan rakyat Labuan yang saya nyatakan, saya sebagai Ahli Parlimen Labuan dengan ini mengisytiharkan untuk memberi sokongan kepada kepimpinan YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim, PM Malaysia ke 10 bermula dari tarikh kenyataan media ini dikeluarkan," katanya dalam kenyataan hari ini.


Beliau dalam kenyataan sama turut menyatakan sokongan kepada kepimpinan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor yang disifatkannya banyak membantu rakyat Labuan melalui anak syarikat Kerajaan Negeri Sabah dalam menyediakan peluang pekerjaan serta perniagaan secara kecil kecilan.


Bagaimanapun, dalam masa sama Dr Suhaili menyatakan beliau masih tetap Ahli Parlimen dari parti Bersatu yang taat setia kepada parti, dan beliau bersedia menerima sebarang tindakan di atas sokongan yang diberikan kepada pihak pemerintah.


"Meskipun berkemungkinan akan berdepan dengan risiko tindakan disiplin daripada parti namun saya bersedia menerimanya demi memastikan kebajikan rakyat Labuan dan pengundi di kawasan saya terbela dari terus menjadi mangsa keadaan dan ketinggalan dalam pelbagai aspek pembangunan kerana perbalahan naratif politik seperti mana yang berlaku.


"Saya dengan ini menyokong dasar dasar dan inisiatif kerajaan dalam hal yang mengutamakan usaha memantapkan pembangunan, ekonomi dan kebajikan rakyat negara ini sehingga Pilihan Raya Umum ke 16 akan datang," katanya lagi.


Sebelum ini Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid telah menyatakan sokongan kepada PM kerana khuatir rakyat di kawasannya ketinggalan dari segi pembangunan.


Pembangkang PN sejak kebelakangan ini bergolak berikutan keengganan pemimpin tertinggi mereka berunding untuk mendapatkan peruntukan parlimen sebagaimana ditawarkan oleh PM.


Keengganan tersebut menyebabkan beberapa Ahli Parlimen PN menyatakan sokongan secara individu kepada kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.