PENERANGAN RUU 355 PAS DI KLANG: LEBIH BANYAK KERUSI DARIPADA HADIRIN

KERJASAMA KETENTERAAN DENGAN CHINA UNDANG SERANGAN AMERIKA – TUN M

MENGAPAKAH TENTERA MALAYSIA MASIH DI ARAB SAUDI? – RAJA BAHRIN

TUN MAHATHIR CABAR NAZRI AZIZ BERTANDING DI LANGKAWI

“Usah janji lebuhraya berkelas dunia, jalan yang ada pun tak setanding Semenanjung”KOTA KINABALU, 5 MAC: Kerajaan UMNO Barisan Nasional tidak perlu membuat janji setinggi langit apabila menjamin kononnya jaringan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah akan setanding dengan lebuhraya negara maju.
Sedangkan, apa yang dapat dilihat hari ini jalan raya di negeri itu masih jauh ketinggalan berbanding di Semenanjung, kata Setiausaha DAP Sabah, Chan Foong Hin.
“Jika Perdana Menteri dapat beri jaminan Lebuhraya Pan Borneo itu seperti lebuh raya di Semenanjung pun sudah cukup.
“Tak perlulah beri janji kosong kepada rakyat Sabah kononnya ia berkelas dunia dan setanding negara maju,” ujarnya.
Menurut Foong Hin, berat dalam muatan (BDM) maksimum yang dibenarkan di jalan raya Sabah sangat berbeza berbanding Semenanjung, iaitu hanya 38,000 kilogram berbanding 53,000 kilogram.
“Perbezaan BDM ini menunjukkan kapasiti bawaan jambatan dan jalan raya di sini lebih rendah, disebabkan kualiti yang tak baik,” katanya.
Kualiti rendah ini, tambah Adun Sri Tanjung itu, mengakibatkan rakyat Sabah, terutama dalam bidang perniagaan terpaksa berdepan masalah seperti kos unit dan kos operasi lebih tinggi di samping muatan yang kurang.
“Ia memang tugas Kerajaan Persekutuan untuk membangunkan Sabah.
“Tolong jangan gunakan Lebuhraya Pan Borneo untuk memancing undi di negeri ini. Rakyat Sabah sememangnya berhak mendapatkan lebuhraya dan jalanraya berkualiti setanding dengan Semenanjung,” tegasnya. – Roketkini.com

Felda diperkukuh, nasib peneroka terbela jika Pakatan menang pilihan raya

KUALA LUMPUR, 5 MAC: Tuduhan konco-konco UMNO kononnya DAP akan menutup Felda jika Pakatan Harapan bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) membentuk kerajaan adalah satu penipuan yang tidak berasas.
Ia kerana DAP tidak akan menutup Felda jika pembangkang menang dalam pilihan raya akan datang.
Sebaliknya, DAP mahu sebuah program khas dilaksanakan agar Felda dapat diperkukuh supaya peneroka dan generasi baru Felda mendapat keadilan dan kemakmuran, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.
“Tuduhan kononnya DAP akan menutup semua agensi membantu bumiputera termasuklah Felda hanya tohmahan yang tidak benar sama sekali.
“Sejak kebelakangan ini politik ketakutan dan penipuan semakin diperhebat oleh sesetengah pihak.
“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri terlibat dalam siri memfitnah DAP dengan menuduh kita dengan penipuan tak berasas seperti itu,” katanya semasa berucap di Malam Semarak Kasih bersama Solidariti Wira Mazlan Aliman anjuran Amanah, malam tadi.
Beliau merujuk kepada ucapan Najib ketika Perhimpunan Agung UMNO pada 30 November lalu yang menuduh kononnya semua agensi membantu bumiputera seperti Felda, MARA, RISDA dan FELCRA akan lenyap jika Pakatan Harapan menawan Putrajaya. – Roketkini.com

BARU MENANG 2,000 UNDI PUN ADA HATI NAK CABAR TUN MAHATHIR...


SUDAH LAH....JANGANLAH JADI SEPERTI IBRAHIM ALI DI ZAMAN TUN MEMERINTAH DAN DIKETKA ANWAR IBRAHIM DAN GERAKAN REFORMASI MENYALA MARAHNYA...IBRAHIM DIKECAM DAN SERINGKALI DIBERIKAN GELARAN RAJA KATAK....KINI SEORANG LAGI MENJADI IKUTAN BELIAU MENJADI KAKI PENGAMPU NOMBOR WAHID....


Rasanya ini sudah kali kedua Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Nazri Aziz melontarkan cabaran kepada Tun Mahathir untuk berdepan dengannya di Padang Rengas dalam pilihanraya umum akan datang.

Cabaran kali kedua ini dilontarkan berikutan Tun Mahathir akan turun berceramah di Padang Rengas, hujung bulan ini.

Sekiranya bukan Tun Mahathir, Nazri juga dilaporkan mencabar Muhyiddin Yassin untuk berdepan dengannya susulan Presiden Bersatu itu akan turut datang ke Padang Rengas selang dua hari daripada kedatangan Tun Mahathir.

Muhyiddin akan menghadiri satu program di Padang Rengas pada 23 Mac, diikuti Tun Mahathir pada 25 Mac.
Tentunya ramai yang tergelak dan senyum sinis dengan cabaran Nazri itu kerana dalam pilihanraya 2013 lalu beliau hanya mampu menang dengan majoriti 2,230 undi saja.

Itu pun lawannya ketika itu seorang yang tidaklah seorang yang cukup dikenali ramai iaitu Meor Ahmad Isharra Ishak.

Bayangkan jika dalam pilihanraya akan datang lawannya adalah seorang lebih terkenal atau bertaraf nasional.

Agak-agaknya nak gebang besar mencabar orang lain...lainlah kalau menang dengan majoriti 20,000 undi.

Maka, untuk PRU 14 akan datang, di samping UMNO dan BN makin terbeban dengan skandal 1MDB dan kemasukan wang RM2,600 juta dalam akaun Najib Razak, dengan dua tiga kali Tun Mahathir dan Muhyiddin datang ke Padang Rengas saja sudah memadai untuk mengoyak-rabakkan kedudukan Nazri.

Tidak perlu Tun Mahathir atau Muhyiddin menyahut cabaran bertanding di Padang Rengas kerana mereka bukan sekadar untuk mengalahkan Nazri sebagai Ahli Parlimen, tetapi lebih penting ialah untuk menumbangkan UMNO dan BN.

Jika UMNO dan BN dapat ditumbangkan, bukan saja Nazri akan kalah sama, malah kalau  beliau menang sekali pun, kecundanglah segala nikmat kehidupannya selama ini.

Dalam masa yang sama, jika Nazri benar-benar hebat atau anak jantan sepertimana yang selalu disebutnya, beliau sepatutnya bukan sekadar mencabar Tun Mahathir atau Muhyiddin berlawan dengannya di Padang Rengas, bahkan juga mesti berani berhadapan dengan kedua-dua pemimpin Bersatu itu sama ada di Kedah, Johor atau kawasan yang berkecuali.

Itu barulah benar-benar anak jantan!! (Shahbudin 04/03/2017).SELEPAS DUA TAHUN DIPENJARA, PEGUAM MAHU ANWAR DIBEBASKAN

SELAGI PAS TIDAK MENCABAR UMNO, TIADA SEBAB PARTI ITU DITAKUTI – KHALID

RUU 355: HATI-HATI PINDAAN BOLEH DISALAHGUNAKAN – DR ASRI