Bahalolisme


 Oleh: Ronasina


Bahlul adalah seorang lelaki berilmu yang dikatakan popular ketika pemerintahan Khalifah Harun Al Rasyid tetapi berpura-pura bodoh dengan aksi lucunya untuk menyindir pemerintah.  Di sini, Bahalol biasanya dikaitkan dengan aksi kebodohan oleh si pelakunya.  Apabila perbuatan membodoh-bodohkan diri dan orang ramai menjadi budaya sehingga menjurus ke arah sebuah ideologi maka jadilah ia apa yang dipanggil "Bahalolisme".

Inilah yang berlaku di Malaysia.  Ideologi atau lebih tepat lagi proses indoktrinasi memupuk rakyat menjadi bodoh dengan teori-teori pembodohan yang bodoh lagi membodohkan.  Kekalutan sang pemerintah tidak dapat dibendung lagi apabila satu demi satu jenayah penyelewengan dibogelkan melalui alam tanpa sempadan.  Cengkaman kuasa yang semakin tiris dan longgar membuatkan sang pemerintah melatah merapu tidak ketahuan laku lalu terciptalah berbagai idea-idea bodoh yang pada mulanya bertujuan untuk menutup salah laku mereka tetapi akhirnya menjadi bahan ketawa rakyat.  Hari ini jika ada pun sesuatu yang benar keluar dari mulut pemerintah, rakyat akan menyambutnya dengan hilai tawa dahulu sebelum menimbang ia untuk diterima atau pun tidak.

Tulisan ini tidak membawa sesuatu yang baharu tetapi sekadar cuba menyorot kembali bagaimana bermulanya cubaan penanaman ideologi Bahalolisme ke atas rakyat Malaysia oleh pemerintah yang kalut dan semput.

Segalanya bermula apabila Perdana Menteri Doktor Mahathir memecat timbalannya Anwar Ibrahim yang semakin menggugat.  Pelbagai alasan digunakan untuk membuat rakyat percaya tetapi gagal.  Timbullah cerita skandal seks dengan isteri orang, dengan pelacur, rasuah tanpa duit dan semestinya fitnah liwat sehingga tilam dipanggil menjadi saksi di mahkamah, pertuduhan pula diubah-ubah tarikhnya atas alasan kesilapan menaip, insiden saksi lintang-pukang.  Kebangkitan rakyat menyokong parti alternatif membuatkan pasukan pemerintah menjadi paranoid.  Rafidah Aziz ketakutan melihat logo Petronas seperti logo PAS lalu logo itu ditukar.  Untuk menambah lagi rempah kegelisahan, rakyat dimainkan sandiwara curi senjata yang dipunggah masuk ke dalam kenderaan Pajero di sebuah kem tentera.

Keprofesionalan perompak senjata itu mudah sahaja dipatahkan apabila mereka semua hanya bersembunyi di sebuah kebun durian di Bukit Jenalik, Sauk.  Mereka dituduh cuba berperang dengan Yang DiPertuan Agong.  Kumpulan Militan Malaysia dan Al Maunah tadi ditahan ISA dan cuba-cuba juga dikaitkan dengan PAS.  Cubaan ini gagal meyakinkan rakyat.  Teori Bahalolisme mesti terus dimainkan lagi.

Pada 2001 beberapa orang aktivis Reformasi ditahan ISA dan didakwa mempunyai pelancar roket, molotov cocktail dan galas bebola (Ball bearing) yang MUNGKIN akan digunakan untuk menumbangkan kerajaan.  Sehingga ke hari ini kerajaan UMNO gagal membuktikan tuduhan itu meskipun beberapa orang dari aktivis ini sudah pun melompat menyokong mereka.

Kekalahan teruk sehingga hilang empat buah negeri dalam PRU 12 tahun 2008 menambahkan lagi kekalutan mereka.  Indoktrin Bahalolisme diteruskan lagi dengan membeli beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk melemahkan sokongan rakyat.  Walaupun kerajaan Pakatan Rakyat kehilangan beberapa buah kerusi dek lompatnya wakil-wakil mereka tetapi cubaan untuk menggugat keyakinan rakyat terhadap mereka gagal malah imej mereka semakin melonjak dan simpatisan semakin bertambah.  Musuh nombor satu pemerintah iaitu Anwar Ibrahim kendati pun telah dipilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Parlimen secara sah terus cuba diaibkan.  Sandiwara lama diberi nafas baharu.  Saiful Bukhari (gambar kanan) bekas pembantunya muncul mengaku diliwat walaupun tiada kesan tusukan di duburnya.  Ini diperakui oleh empat laporan perubatan yang telah memeriksa Saiful.  Semua ini masih gagal, tampil pula trio Datuk T dengan video lucah kononnya pelaku di dalam adalah Ketua Pembangkang Malaysia.  Sumpah, Al Quran dan masjid menjadi bahan dagangan untuk mengolah kepercayaan rakyat terbanyak.  Kenyataan tidak konsisten dan tunggang langgang tentang lokasi sebenar kejadian di dalam video itu terus menghancurkan kesahan kandungannya.

Apa lagi rancangan bodoh yang telah disusun?  Kita boleh saksikan sendiri di kaca televisyen atau pun di dada-dada akhbar.  Pembodek-pembodek terus digunakan untuk menjayakan episod Bahalolisme tidak kira sama ada dari ahli UMNO atau Barisan Nasional sendiri atau pun bekas ahli Pakatan Rakyat, golongan selebriti seperti pelakon, penyanyi, kartunis dan lain-lain diheret sama menjayakannya.  Satu demi satu gagal.  Dari isu Kristianisasi, tergugatnya Islam-Melayu-Raja ataupun senaman bontot semuanya lingkup dan punah.  Rakyat sudah semakin tidak percaya lagi.  Rakyat mahu pilihanraya diadakan segera kerana tidak sabar lagi hendak membuang UMNO dan Barisan Nasional ke lubang najis.  Zaman ini zaman internet, ada facebook ada twitter.  Jawapan dan tulisan menteri di laman sosial tersebut menjadi perhatian dan jika tersalah tulis rakyat sudah tidak segan dan takut untuk membelasah mereka.  Gerakan reformasi sudah mengepung dari semua ruang untuk melibas pembohongan, menumbangkan rejim zalim dan sudah tentu membunuh ideologi Bahalolisme...

Berpandukan beberapa perkara yang telah disebutkan tadi, percayakah rakyat kali ini dengan peristiwa amuk si Imam Mahadi bersama seorang wanita di Jabatan Perdana Menteri tempoh hari?  Saya tidak mahu mengulasnya tetapi sekadar ingin mengajak anda menilai kembali peristiwa-peristiwa yang disenaraikan tadi dan memahami apa itu Bahalolisme.  Selamat makan malam Pak Menteri!
*Ronasina dengan nama asalnya, Mohd Affandi Ramli adalah penulis, kartunis dan aktivis.

Keluarga Mendiang Teoh Beng Hock Dakwa PM Tidak Tunai Janji


SHAH ALAM 13 JULAI: Keluarga mendiang Teoh Beng Hock sehingga kini masih tidak mempercayai apa yang berlaku pada tanggal 16 Julai 2009 dan masih menuntut keadilan sepenuhnya daripada pihak kerajaan meskipun kejadian tersebut sudah berlalu tiga tahun lalu.

Adik mendiang, Teoh Lee Lan berkata, sehingga kini pihak kerajaan masih gagal menegakkan keadilan untuk mendiang seperti yang dijanjikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Ketika diwawancara dalam rancangan Terus Terang terbitan TV Selangor, Lee Lan mengimbas kembali pertemuan bersama Perdana Menteri tiga tahun lalu di mana beliau berjanji akan memberi jawapan yang munasabah kepada keluarga dan mereka yang didapati bersalah akan dijatuhkan hukuman berat.
Dengan nada sebak Lee Lan melahirkan kekecewaan kepada pihak kerajaan di bawah pimpinan Najib yang sehingga kini masih gagal mencari keadilan untuk kematian abang beliau.
“Tidak ada keadilan. Kes sebesar ini dilengahkan. Janji kosong diberi, tidak ada kebenaran walaupun semua orang mengambil berat tentang kes ini.

“Kerajaan tidak mengambil berat walaupun rakyat beri sokongan. Perangai kerajaan tidak menghiraukan (kes ini),” kata dalam nada sebak dan kecewa.
Pada 5 Januari 2011, mahkamah memberikan keputusan ‘terbuka’ berhubung punca kematian bekas pembantu Exco Selangor ,Teoh Beng Hock, 30, yang ditemui mati di tingkat lima, Plaza Masalam, Shah Alam selepas memberikan keterangan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan tersebut.

Dengan keputusan terbuka itu bermakna mahkamah tidak dapat memutuskan punca yang membawa kepada kematian Teoh yang dibacakan oleh Koroner Azmil Muntapha Abas
Koroner Azmil menolak teori bahawa Teoh mati kerana dibunuh ataupun membunuh diri.
Laporan meluas kes ini ekoran Teoh ditemui meninggal dunia selepas beberapa jam disoal siasat oleh SPRM mengenai dakwaan penyalahgunaan peruntukkan Kerajaan Selangor yang menyaksikan 37 saksi dipanggil memberikan keterangan termasuk patologis Thailand yang terkenal Dr Pornthip Rojanasunand.
Dr Pornthip mendakwa Teoh mungkin dibunuh, menyebabkan mayat Teoh digali semula untuk bedah siasat kedua.

WARGA ASAL PAHANG PERLU BERUBAHWARGA ASAL PAHANG PERLU BERUBAH

PAHANG- Himpunan warga asal seluruh Pahang yang berlangsung baru-baru ini, bertempat di kampong orang asal Panderas Kerdau telah berjaya membawa hampir 500 warga asal ke perhimpunan tersebut.Turut hadir dalam majlis yang berjaya ini dan dirasmikan oleh YB Abdullah Sani ,  ialah Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal Hj Suhaimi Said, Sdr Bob Manolan Timbalan Pengerusi Felda dan orang asal merangkap exco Pemuda  AMK  Pusat, Sdr Nizam Hamid, Timbalan Pengerusi PKR negeri, Dato Fauzi Abdul Rahman selaku pengerusi PKR negeri, Pak Jabit, Sdr Micheal Yok dari NGO’s orang asal Sarawak dan juga jawatankuasa biro felda dan orang asal negeri.

Dalam ucap utama YB Abdullah Sani, beliau telah menjelaskan bahawa  betapa kerajaan negeri Selangor telah berjaya meningkatkan taraf hidup penduduk orang asal, dimana telah berjaya membina dan membaiki rumah-rumah orang asal di Kuala Langat  “Namun tidak menjadikan orang asal merungut.walaupun hanya mendapat 18 undi di Kuala Langat”, dan ini harus mendapat sokongan bahawa  perubahan ini mesti diserta ioleh orang asal dan wajib menuntut hak sebagai warga Malaysia dan mengundi selain dari barisan Nasional..

Menurut beliau lagi perubahan ini harus di nikmati oleh orang asal dimana setiap tahun baget untuk orang asal di berikan,  namun menjadi kemusyikalan dimana wang yang sepatutnya disalurkan dan ini hanya dapat di jawab apabila pemerintahan bertukar.Malahan perjanjian hak dan adat untuk orang asal kekal dengan menikmati kemudahan sama seperti lain-lain kaum.

“Di selangor jika rumah orang asal sudah ada paip dengan air percuma dan wang yang diberi kepada orang asal yang sama membangun dengan lain-lain kaum , kenapa di Pahang ini tidak seperti itu,? Ini adalah kerana dasar pemerintahan yang berbeza. Jika  orang asal di negeri Selango dilayan dengan baik , malahan biasiswa juga turut diberikan kepada orang asal untuk mereka mendapat hak mereka.” Demikian jelas beliau lagi.

“Jika kita, orang asal,  tidak mahu tanah kita diubah,dicuri,dan kita hanya mahukan hak kita sebagai orang asal yang harus dijawan oleh pemierintah yang dan hidup kamu masih papa kedana dan merempat dan siapa yang tidak mahu merubah ianya akan menjadikan kamu papa kedana .jika anak-anak kamu besar dan tidak berubah , maka ia akan meludah kubur kamu kerana kamu masih tidak mahu berubah”, demikian jelas Yb Abdullah sani lagi.”

Sementara itu pula, wakil orang asal yang juga merupakan exco pemuda amk pusat yang juga timbalan pengerusi orang feldan dan orang asal PKR sdr bob manolan menjelaskan bahawa beliau telah membentangkan kertas kerja mengenai nasib orang asal dan mendapati terlalu banyak kekurangan yang di hadapi, bermula dari sistem penempatan yang selalu di cerobohi dan diramapas dengan mengekalkan tanah adapt orang asal melalui pengawalan hak milik kekal,mengazetkan tanah adapt orang asal menurut peta kemuniti GPS orang asal.


Menurut beliau lagi dari segi politik pula orang asal harus mempunyai pendirian dan bersatu bagi mengekalkan pendirin yang teah di tetapkan oleh PBB berkenaan dengan hak orang asal UNDRIP menyusun semula JAKOA supaya ianya benar-benar dapat menolong orang asal dimana orang asal sepatutnya diberikan tempat sebagai pentadbir di JAKOA dan dengan ini nasib dan permasalahan orang asal akan dapat difahami mereka.


Beliau juga menjelaskan bahawa orang asal sepatutnya sedar bahawa kerajaan yang ada sekarang ini tidak menjelaskan kepada mereka bahawa hak kerakyatan seharusnya diiktiraf dan tidak di letakkan dibawah bangsa-bangsa lain.

Sdr Bob Manolan juga menjelaskan bahawa dari segi ekonominya ,orang asal seharusnya diberikan hak dan ruang niaga bagi mengalakkan mereka menceburi bidang perniagaan khususnya generasi muda.Membayar pampas jika tanah dan hak mereka di cerobohi.Masaalah menyedikan kouta khas untuk orang asal didalam projek kerajaan dan tidak termasuk dalam kouta bumiputra.Meningkat ekonomi dn peluang pekerjaan dalam JPA , menyediakan klinik kesihatan di penempatan orang asal dan  melakukan pemeriksaan berkala dan klinik bergerak.
 
Selain  dari itu juga pembentagan juga di lakukan oleh sdr Micheal Yok dari NGO’s orang asal di Sarawak atau  CRIPS   ( Centre of ringht for the people independent of Sarawak) menjelaskan bahawa orang asal perlu diberikan kesedaran mengenai hak dan peranan meraka mengetahui akan kawasan yang telah digazetkan tanah mereka.

Menurut beliau lagi, sejarah tentang orang asal dan juga pemetaan kawasan orang asal adalah penting di ajar kepada orang asal ini , malahan  dalam perlembagaan persekutuan bahawa orang asal adalah istimewa ini dan mereka perlu tahu, dalam perkara 150, ada 3 perkara yang tidak boleh di ubah ialah mengenaiAgama Islam, Adat orang Melayu dan adat Orang Asal.Jika ini difahami, mereka akan di ajar dan perlu diketahui dengan  mengukur wilayah dan kawasan yang dituntut.

“Apa yang kita tuntut ialah wilayah kuasa kita. Itu sahaja”, misalnya tuntutan wilayah oleh Singapura dan Filipina dimana kawasan tanah itu di gazetkan, kita memberikan pisau kepada orang yang kita harap atau pagar menjaga padi, namun pagar makan padi.Masaalah ini bukan dengan orang lain akan tetapi dengan orng yang kita berikan undi kita” demikian jelas beliau..

Di Sarawak sebenarnya dari Lundu ke Lawas boleh dianggap dari Johor sampai ke Perlis, semua tanah di Sarawak telah di lesenkan kepada syarikat-syarikat  yang ada  di Sarawak, dan sekiranya orang asal di Sarawak tidak faham akan kawasan mereka, maka semuanya akan di rampas oleh syarkat yang akan menghapuskan tanah mereka sendiri.

“Orang politik hanya 5 tahun sahaja mereka berkuasa, jika tanah adat ini di jaga dan difahami orang asal , mereka tidak boleh dibuang, undang-undang  boleh dubah oleh yang demikian jika kita sanggup berubah, maka kita akan berjaya untuk mengekalkan tanah kita orang asal”, jelas Micheal Jok lagi.

Majlis penutup di rasmikan oleh Pengerusi PKR negeri Dato fauzi Abdul Rahman.

(function() { var d = document, w = window; w

PAS KATANYA NAK LETAK CALON YANG RANAPKAN PARTI SENDIRI, KALAH DAN HILANG DEPOSIT DI NEGERI SENDIRI DAN SELURUH NEGARA.

  PAS berkemungkinan meletakkan Dr Mahathir Mohamad sebagai calonnya pada PRK Kemaman, kata sumber rapat bekas perdana menteri itu. Mahathir...