PM Najib dalam kesunyian

PM Najib dalam kesunyian

 

Jika benar kumpulan Muhyiddin yang disokong oleh pihak yang berpengaruh dalam UMNO untuk mengenepikan Najib sebelum pilihanraya ia sudah terlambat dan tidak mempunyai masa lagi. Najib pula sepatutnya menumpukan masa dan perhatian beliau terhadap lawan beliau di dalam partinya sendiri. Saya selalu berkata musuh Najib sebenarnya bukannya parti pembangkang tetapi musuh beliau yang lebih besar ialah dari dalam UMNO itu sendiri.
 
Bagi Najib menyalahkan pembangkang yang menjadikan isu lawatannya ke Gaza sebagai lawatan yang membuang masa dan ‘counter productive’ jika dipandang dari sudut hendak menaikkan imej BN dalam pilihanraya nanti itu adalah tidak tepat. Ianya di perbesarkan oleh mereka dalam UMNO sendiri. Anwar Ibrahim bukan orangnya yang membesarkan isu itu.
Yang menjadikan isu tentang lawatan itu adalah Presiden Palestin sendiri yang menegur Najib yang tidak betul cara melakukan lawatan ke Gaza itu kerana ia dilihat seperti masuk campur di dalam hal ehwal Palestin itu. Mahmud Abbas telah menempelak Najib kerana Najib menampakkan dirinya sebagai memihak kepada satu dari dua pihak Palestin yang berbeza itu.
Mahmud Abbas adalah Presiden yang diletakkan oleh masyarakat antarabangsa sedangkan Hamas merupakan pihak yang memenangi pilihanraya tetapi tidak di iktiraf oleh banyak pihak di dunia ini dan menguasai Gaza dengan Ismail Hanieh sebagai Perdana Menteri nya. Anwar hanya memberikan pandangan yang Najib tidak membuat ‘homework’ sebelum melakukan lawatan itu. Oleh yang demikian lawatan yang sepatutnya memberikan lonjakkan untuk Najib nyata telah menjadi isu besar yag negatif bagi kerajaan dan dirinya sendiri.
Najib terpaksa membela dirinya sendiri dan tidak ada dikalangan mereka dalam kabinet serta partinya yang mempertahankan beliau. Malahan ramai di antara pemimpin UMNO dan kerajaan sendiri memberikan komen yang tidak baik untuk Najib dibelakang dan tidak langsung memberikan kenyataan untuk membela Perdana Menteri yang kian hari kian lemah itu. Selalunya UMNO akan mempertahankan pemimpin utamanya dengan kuat walau sebesar mana pun kesalahan pemimpin mereka. Mahathir dahulu telah melakukan banyak kesilapan besar tetapi setiap peringkat UMNO memberikan kenyataan tegas berdiri di belakang beliau dalam apa pun keadaannya.
Puluhan kali saya sebut dalam blog ini bahawa UMNO akan menghadapi perpecahan yang amat serius dan parti itu akan tersungkur dengan sendirinya. Jika parti yang tidak bersatu menghadapi musuh yang sedang kuat ia tidak akan mendapat kejayaan. Itulah sebabnya saya selalu memberikan pandangan banyak tahun dahulu yang UMNO akhirnya akan menjatuhkan diri mereka sendiri tanpa payah ditolak oleh pihak pembangkang. UMNO itu sekarang nampak gah dan besar serta garang, tetapi pada hakikatnya UMNO itu hanyalah sebagai satu ‘paper tiger’ sahaja yang tidak akan membawa apa-apa ‘consequence’ yang positif untuknya.
Tindakan ramai rakyat memilih untuk memberikan dukungan terhadap parti-parti ‘alternative’ adalah satu tindakan yang ‘natural’ dan kemahuan rakyat untuk berubah itu pun memangnya sudah sampai masa dan waktunya untuk dilakukan. Kita mesti ingat UMNO tidak boleh mengharapkan tuah datang selalu. Kadangkala ia terpaksa menghadapi kenyataan yang masa untuk ia di ketepikan itu sememangnya sudah sepatutnya sampai, malahan ia sepatutnya berlaku sepuluh tahun dahulu lagi.
Cerita kemahuan sebahagian dari pemimpin UMNO untuk Muhyiddin mengambilalih kepimpinan UMNO sebelum pilihanraya itu sudah nyata benar. Tetapi jika pun Muhyiddin berjaya dengan sokongan Mahathir dan yang lain-lain untuk mengambilalih kepimpinan dari Najib, persoalannya adakah ia memberikan apa-apa perbezaan kepada UMNO.
Bagi pendapat ramai UMNO akan lebih buruk lagi keadaannya kerana bukan semua yang mahukan Najib berhenti, apatah lagi Najib baru sahaja mengambilalih kepimpinan dari Abdullah Badawi yang di benci Mahathir itu. Jika pun Muhyiddin mengambil alih apa baiknya kerana beliau itu adalah dari acuan yang sama sahaja dan beliau tidak sunyi dari kesalahan yang besar yang belum di sebut oeh rakyat lagi. Pendeknya yang diturunkan dan yang dinaikan sama sahaja.
Bagi rakyat untuk memihak kepada satu dari dua pihak dalam UMNO ini, merupakan risiko yang bukan kecil. Risiko nya ialah ketidakstabilan kerajaan itu. Yang menang tidak mendapat semua dan yang kalah tidak akan hilang kesemuanya. Oleh itu adalah tidak bijak bagi rakyat untuk memberikan sokongan kepada UMNO kerana kedua-dua pihak itu akan membawa musibah kepada negara dan kerajaan.
Adalah molek bagi rakyat meninggalkan sahaja UMNO itu dengan masalah yang mereka wujudkan sendiri dan kita berikan tumpuan kepada pihak alternatif yang lebih serius untuk mencari dan melakukan perbezaan terhadap rakyat dan negara.
Rakyat mahukan ‘ambience’ politik yang berbeza kerana rakyat rindukan suasana dalam mana mereka tidak payah berdiskusi tentang politik di mana-mana lagi. Rakyat mahukan ketenteraman suasana untuk terus hidup tanpa gangguan fikiran dan permasalahan yang berlaku terlalu banyak di hadapan mata mereka sendiri.
Dalam keadaan sekarang semakin hari semakin menyakinkan yang UMNO sudah mula tidak relevan untuk menjadi parti pemerintah yang baik lagi. UMNO seolah-olah sudah begitu usang untuk mendapatkan keyakinan  rakyat ramai.
 
 Jika menang, Pakatan humban pemimpin rasuah ke penjara – Anwar

Jika menang, Pakatan humban pemimpin rasuah ke penjara – Anwar

KUALA LUMPUR 29 Jan: Pakatan Rakyat bakal menghumban mana-mana pemimpin terlibat rasuah ke penjara sebagai balasan ke atas jenayah dilakukannya, tegas Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, hukuman setimpal itu wajar dilaksana tanpa mengira latar politik dan ia disepakati pimpinan Pakatan untuk membersihkan sistem pentadbiran negara.
“Jika ada pemimpin di mana-mana peringkat yang mengamalkan rasuah, kita akan pastikan mereka bakal menerima hukuman penjara,” katanya di depan 10,000 hadirin pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Pekan Pasir Besar, Gemas, Negeri Sembilan, malam kelmarin.

Beliau menempelak kerajaan Umno BN menggunakan isu agama Islam dan nasib orang Melayu menjadi bahan kempen bagi menghalang pemimpin Pakatan.
Anwar berkata, barisan kepimpinan Pakatan dengan dibantu penyokong perlu melengkapkan diri dengan persiapan mental dan emosi sebagai menghadapi sebarang kemungkinan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).


“Kita kena muafakat, kita ambil keputusan, kita berhimpun ikhtiar. Kita kukuhkan jentera ikhtiar, kita pakat KEADILAN, PAS, DAP kita ikhtiar. Akhirnya kita bertawakal kepada Allah. Mudah-mudahan Allah beri kita ukhwah,” katanya.
 
Menurut beliau, sepanjang tempoh mesyuarat Pakatan sebelum ini, tidak pernah terdengar suara dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk membalas dendam jika gabungan itu menang PRU13.
“Kita tidak pernah menyuarakan sekiranya kita menang untuk membalas dendam. Tetapi semuanya sepakat sekiranya kita menang, kita akan pimpin dengan adil dan membela nasib masyarakat,” katanya dipetik Sinar Harian.

Turut hadir, Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohamad Taufek Abd Ghani; Pengerusi DAP Negeri, Anthony Loke dan bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Lajim Ukin.
PENJARAKAN DULU PENGERUSI SPR KERANA MENIPU.....

 

HUBUNGAN AKRAB ANTARA DUA AGAMA DIKETIKA URA-URA MEMBAKAR BIBLE DI PULAU PINANG

 SAKSIKAN GAMBAR DIBAWAH DIKETIKA ADANYA URA-URA MEMBAKAR BIBLE
27 January 2013 at the Butterworth padang, where the 'Bible-burning' was supposed to take placeTiada peserta :Jam  10.00pagi , 27 January 2013 di Padang Awam Butterworth dimana dikatakan adanya pembakaran Bible dimana disinilah ianya dikatakan akan berlangsung.
Para pasukan polis yang berpakaian biasa,polis bantuan MPSP -dan orang ramai memandang ke arah padang, namun tiada siapa yang hadir.Ianya berdekatan dengan ibupejabat Polis Butterworth

10.00am at Our Lady of Fatima Church in Kangar
10.00pg  di gereja  "Our Lady of Fatima Church" di kangar  – Photograph courtesy of Mujahid Yusof Rawa

Sementara itu, di Utara   Perlis, Ahli Parlimen Parit Buntar  Mujahid Yusof Rawa  dan ketua penerangan PAS Tasek Gelugor  Abdul Rahman Kasim berbual dan berbincang bersama  Bro. Louis Loi dan tetamu dan kemudiannya bertemu dengan 30 pesara dan berdialoq yang di adakan di  Gereja   "Our Lady of Fatima" in Kangar.
A participants raises a question during the dialogue in Kangar - Photograph: Mujahid

Peserta bertanyakan sesuatu di majlis yang diadakan di  Kangar – Photograph: Mujahid


Gambar diatas menunjukan peserta bertanya dan berdiolog .Mujahid Yusoff Rawa seorang MP dari parlimen PAS Parit Buntar sedang menerangkan tentang sesuatu melalui dialog dan penerangan dan bukan sebaliknya.

Noon - About a dozen young people turned up for "Reading, not Burning: A festival"
Sebelah petangnyya di Padang kota lama lebih 12 orang keluar dan membaca dan bukan membakarIanya diketuai oleh aktress  Mislina Mustaffa (wearing a red scarf).
reading festival at KLCC park
Photograph: Masjaliza Hamzah


Simultaneously, in the Klang Valley, a similar reading festivalDi Kala Lumpur pula berlangsungnya pesta membaca buku yang diadakan di taman KLCC .Acara ini di ketuai oleh  Masjaliza Hamzah Pusat kewartawanan bebas.

Karpal welcomes the birthday boy, Nik Aziz

Karpal  Singh menyambut ketibaanY.A.B Tok Guru Nik Aziz

Nik Aziz cutting his birthday cake at Karpal's residence - Photograph: Harakah


Nik Aziz memotong kek – Photograph: Harakah
Later in the afternoon, Pas spiritual adviser Nik Aziz Nik Mat celebrated his 82nd birthday at the residence of Karpal Singh, which lies smack in the middle of the most congested Thaipusam route, Western Road. It’s a small miracle his convoy made it through – though a special permit helped.

Tok Guru Nik Aziz engages in dialogue with Bishop Sebastian Francis. They are flanked by Mujahid Yusof Rawa (left) and Sister Marie Jeanne (right)
Tok Guru Nik Aziz engages in dialogue with Bishop Sebastian Francis. They are flanked by Mujahid Yusof Rawa (left) and Sister Marie Jeanne (right)

 bertemu dengan ketua-ketua paderi wilayah Utara.


Finally, at 6.30pm, Nik Aziz held a closed-door meeting in his hotel suite with Bishop Sebastian Francis of the Diocese of Penang – to draw the day’s events to a fitting close.
A final thought: should we have a law (following due process) against any clear-cut or obvious attempts at inciting ethnic or religious hatred i.e. hate crimes?


In any case, blessed are the peace-makers.
Now, can we go back to finding out more about what happened with the registration of those voters in Sabah in the 1990s – and the state of our electoral rolls today?


Anwar: Sia-sia pimpin negara jika gagal pertahan hak semua kaum


 

Anwar: Sia-sia pimpin negara jika gagal pertahan hak semua kaumTEMOH 30 Jan: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tekad membela nasib rakyat dan menjamin hak semua bangsa dan agama.

“Saya tak layak jadi pemimpin negara kalau gagal tunjukkan kasih sayang dengan membela nasib Melayu dan pertahankan hak orang India, Cina, Dayak, Kadazan dan Dusun sebagai anak-anak saya dalam sebuah keluarga besar.

“Perampas kekayaan negara bukan orang Cina atau India bawahan tetapi sikap jelek pemimpin Umno BN yang serah tanah rizab Melayu, kontrak, balak dan projek kepada kroni dan anak beranak.

“Kemudian bila sedar kuasa hampir hilang, Umno BN main semula sentimen perkauman yang boleh tercetus huru hara seperti kita tengok dalam Perhimpunan Agung Umno mian sentimen lagu ‘Anak kecil main api’,” katanya pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Kampung Perak, Temoh Stesen, Tapah malam tadi.
“Kroni Mahathir bolot harta kekayaan melalui IPP (Projek Penjana Kuasa Bebas), minyak, saluran televisyen, tapi apa ahli Umno BN sebut? Hidup Melayu!” sambung Anwar.

Beliau membidas pemberian projek kerajaan yang dimonopoli Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang dilihat begitu berkuasa berbanding Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
“Mana ada dalam dunia ini yang semuanya dibolot oleh seorang. Gula, beras, lapangan terbang, kereta api, IPP, pelabuhan, Puspakom dan banyak lagi dibolot dia sorang.

“Najib cukup takut dengan Mokhtar Bukhary. Dalam Parlimen pun takut sampai balik rumah pun takut,” sindirnya disambut tepukan dan ketawa hampir 5,000 hadirin.
Kata Anwar, beliau tidak takut berjuang untuk rakyat dan menjamin tiada sesen khazanah negara masuk ke dalam poketnya.


“Dulu saya difitnah ada wang RM3 bilion tapi bila dalam parlimen saya buka peluang kepada pemimpin Umno BN, tidak ada seorang berani bangkit.
“Waktu saya Menteri Kewangan dulu, Malaysia mampu bayar hutang awal (pre-payment) sebanyak RM12 bilion kerana kita ada pasukan yang hebat menjaga kewangan negara, ini bukan kerja saya seorang.
“Lepas dipenjara, hutang negara meningkat hingga zaman Najib perintah, hutang negara cecah RM540 bilion,” katanya.


Jelas Anwar, hutang negara zaman Tun Abdul Razak memang tinggi tetapi semuanya untuk kepentingan rakyat berbanding era Najib.


“Tun Razak dulu berhutang RM70 juta untuk bangunkan MARA, sekolah luar bandar, jalan raya dan tiada siapa yang marah kerana hasilnya nampak. Tetapi zaman Najib apa yang kita nampak?” ujarnya.
Anwar yakin perubahan politik akan berlaku dengan kemasukan bekas pegawai tertinggi tentera ke dalam Pakatan Rakyat dalam waktu terdekat.