BERSATU TIADA PILIHAN, KATA MUKHRIZMenurut beliau Ahli Majlis dan MPKK yang dianggotai BERSATU telah digugurkan di beberapa negeri kecuali Kedah. "Cukup-cukuplah dengan menang sorak kampung tergadai. Kami tidak mahu lagi BERSATU diperkudakan dan diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak," katanya. Beliau berkata demikian sebagai mengulas pendirian Timbalan Presiden UMNO, Dato’ Seri Mohamad bin Hasan, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan beberapa orang lagi pemimpin UMNO bahawa PERIKATAN NASIONAL tidak wujud sebenarnya.

TAUKE DIARAH HENTI AMBIL WARGA ASING

Menurut laporan, PKPD mengakibatkan sebilangan peniaga tidak dapat meneruskan operasi atau beroperasi dalam skala yang lebih kecil ketika pasar borong dibuka kembali pada 25 April, kerana pekerja imigran pasar borong terkurung di rumah mereka. Menteri Wilayah Persekutuan sudah bercakap bahawa ada orang tempatan yang sanggup bekerja di pasar borong. Justeru, jangan lagi ada yang beralasan kononnya sangat sukar bagi peniaga menggaji pekerja tempatan kerana mereka tidak mahu bekerja dalam pekerjaan 3D (berbahaya, kotor dan sukar). Layari Facebook kami untuk mendapat berita dan isu semasa di Malaysia. Berita Politik | Politik Malaysia Terkini | Parlimen Malaysia | Sidang Parlimen 2019 | Live Talk Show Bicara Najib Razak | Live Talk Show Bicara Yb Khalid Samad

MELAMPAU BETUL LA DAP NI...KEJAM PADA ORANG MELAYU DAN PENDUDUKNYAYUSOFF ISMAIL

George Town, Pulau Pinang - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia ...


Rakyat Pulau Pinang Terima Insentif Khas Kerajaan Negeri
1. Rebat bagi cukai taksiran tahun 2020 bagi kedua-dua pihak berkuasa tempatan (PBT).
2. Bantuan RM500 (one-off) kepada penjaja/penggerai yang berniaga dalam kompleks makanan/ kedai persendirian (shoplot) kepada 3,103 peniaga.
3. Bantuan RM500 (one-off) kepada penjaja/penggerai yang mempunyai tagging dan berdaftar dengan PBT melibatkan seramai 5,666 peniaga.
4. Bantuan RM300 (one-off) kepada kakitangan barisan hadapan (senarai tambahan) yang terlibat dalam menangani wabak COVID-19 melibatkan 6,099 keanggotaan.
5. Bantuan RM300 (one-off) kepada ahli MPKK dan JPWK yang layak (barisan hadapan) membabitkan 6,050 ahli.
6. Bantuan RM500 (one-off) kepada pemandu bas/van persiaran, kereta sewa/limosin pelancongan seramai 321 individu.
7. Bantuan RM300 (one-off) kepada pengusaha lancang air (watercraft operator) dan aktiviti pantai di Batu Feringghi membabitkan seramai 39 orang.
8. Peruntukan RM200,000 untuk pelaksanaan Show Penang, sebuah projek bagi membangunkan kandungan digital sektor seni, budaya dan warisan.
9. Bantuan RM500 (one-off) kepada pengusaha taska dan pusat jagaan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan tadika yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang sebanyak 645 buah.
10. Peruntukan RM100,000 kepada NGO dan individu yang membantu masyarakat Pulau Pinang menangani masalah keganasan rumah tangga.
11. Bantuan RM400 (one-off) kepada Nelayan Pesisir Pantai (Zon A) membaitkan seramai 5,814 orang.
12. Bantuan kotak insulasi bernilai RM180 kepada 250 nelayan darat/sungai.
13. Insentif makanan ternakan bagi penternak tradisional untuk komoditi unggas, ruminan dan khinzir yang bakal memanfaatkan seramai 988 orang.
14. Bantuan khas dari Zakat Pulau Pinang (ZPP).
15. Pengecualian kadar sewaan dan pajakan bagi projek-projek CMI dan SSI yang berkaitan bagi bulan April dan Mei melibatkan 33 pengusaha/syarikat.
16. Diskaun kadar sewa dan pengecualian sewa bagi syarikat/peniaga/penghuni di bawah pengurusan/kawasan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) melibatkan 387 syarikat/premis/penghuni.
17. Konsesi sewa kepada 24 lot-lot komersial di bawah Perbadanan Bukit Bendera untuk setengah bulan pada bulan Januari dan Februari dan sepenuhnya untuk bulan Mac, April dan Mei 2020. Bayaran RM500 (one-off) seorang kepada 13 orang pengendali servis jip Bukit Bendera.
18. Pinjaman di bawah Skim PEKA (di bawah Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, PDC) khusus untuk sektor pelancongan.
19. Pengecualian bayaran sewa bagi rumah sewa dan Program Perumahan Rakyat (PPR) di bawah Kerajaan Negeri bagi tempoh tambahan dua (2) bulan lagi kepada 2,911 unit.
20. Pengecualian bayaran sewa bagi unit kedai di bawah pengurusan Bahagian Perumahan Kerajaan Negeri Negeri bagi tempoh tambahan tiga bulan lagi melibatkan 122 unit.


BAGAIMANA CINA DAP BANTU BANGSA MELAYU BERDIKARI MENCARI DUIT

Korang...korang nak tahu ? Berita PANAS derr!

DAP kesal PTPTN jadikan pelajar mangsa hutang | roketkini.comAda MP cina dari DAP sorang ni kan, alaaa...yang korang suka panggil cina DAP KOMUNIS lah, cina TONGSAN lah....

ahhhhh...cina DAP tu lah....korang tahu apa dia buat ? ishhhhh...tak tahu nak bagi tahu macam mana...eemm.

Dia ni MP kat Bukit Mertajam, dia baru buat satu program ni.....pilih 30 orang dari kawasan parlimen dia untuk buat kuih raya, dia siap bagi modal rm500 setiap seorang dan dia bayar rm20 untuk setiap satu balang kuih dengan sasaran 100 balang setiap seorang...

30 orang yang akan diberi peluang untuk program ni adalah dari kalangan keluarga melayu yg susah dikawasan parlimen Bukit Mertajam dan ibu2 tunggal...jadi, setiap seorang akan dapat rm2500 untuk persiapan aidilfitri...Kuih raya tu nanti akan diagihkan kepada frontliners, hospital BM, POLIS, RELA, JKM dan sebagainya untuk menghargai pengorbanan mereka sepanjang PKP ni

Ishhh...korang tak marah kewww dengan cina DAP ni ?  ada ke patut dia buat macam tu...ishhh ishhh ishhh...memang tak patut kan....

Kepada yb Steven Sim dan team parlimen Bukit Mertajam....RESPEK!!!...pemikiran diluar kotak, program yang benar2 membantu rakyat....TERBAIK!

SABAR...SABAR...JANGAN KENTUT LAGI....HOLD DULU SAT...KU AZNI

NAK TERKENTUT PUN ADA
NAK TERBERAK PUN ADA
BERSATU YG HILANG ARAH
MINTA NYAWA DAN OKSIGEN PADA PH YG DIKHIANATI NYA SENDIRI
AKU MASIH INGAT APA YG "SAKA TUA" KATA PADA ANWAR IBRAHIM...
MACAM MANA NAK JADI PM KALAU PARTI PUN TAK BOLEH HANDLE DAN BERPECAH?
SEKARANGKAN DAH KENA BATANG HIDUNG SENDIRI...
TUN. M BUKAN SAJA GAGAL HANDEL PARTINYA SENDIRI TAPI PARTINYA SENDIRI TERUS KHIANAT PADA TUN. M🤣
DIDUNIA DAPAT CASHHH!!!
JADI KETAWAKAN JE LAH YA🤣🤣🤣KERIAU TAK DAPAT GLC KA MAMAT NI????HANG SUMBANG APA KAT UMAT MELAYU ISLAM?


best la cerita ni

DAP BAKAL KEMBALI PERINTAH NEGARA DAN BERKUASA SEMULA DALAM NEGARA
- PUNCA SEGELINTIR PEMIMPIN UMNO

BARU berusia lebih 2 bulan, Kerajaan Perikatan Nasional sudah mula nampak
goyah dalam 'ikatan' mereka dan menunggu masa untuk terlerai.
Jika ikatan ini terlerai, maka bersiap sedialah orang Melayu bahawa kita sekali lagi akan diperintah oleh Bangsa DAP!
Mana tidaknya, kepercayaan yang sudah diberikan majoriti rakyat kepada
Perikatan Nasional untu menyelamatkan negara daripada dirosakkan Bangsa DAP kini sudah mula dikhianati.
Ini kerana ada pemimpin UMNO yang tidak bertanggungjawab cuba
mengkhianati perikatan ini hanya kerana tidak mendapat kedudukan atau diberikan jawatan.
Lebih menjijikkan lagi, pengkhianatan ini berlaku dalam kalangan segelintir pemimpin UMNO sendiri antara puak tidak berjawatan dan mereka yang berjawatan.
Jika dibiarkan berlarutan, situasi ini akhirnya akan merugikan kepada oranag melayu dan Perikatan Nasional itu sendiri yang sudah mendapat momentum baik dan mula diterima kebanyakan rakyat.
Rakyat sanggup menerima Perikatan Nasional kerana sebelum ini UMNO Dan PAS sering bercakap untuk menyatukan orang Melayu dan menolak DAP!
Malah dengan langkah yang mapan menangani Covid-19 juga berjaya mencuit hati rakyat Malaysia untuk terus menerima kerajaan yang kononya digelar Kerajaan Pintu Belakang ini.
Tetapi akhirnya apa yang sudah jadi? Kalangan UMNO ini sendiri yang
berperangai lebih khianat daripada Bangsa DAP kerana tamakkan Jawatan dan kedudukan.
Apakah UMNO sudah lupa bagaimana mereka dimalukan pada Pilihan Raya
Umum ke-14 (PRU14)?
Apakah UMNO lupa bahawa mereka berada dalam Perikatan Nasional
bukannya menerusi PRU, tetapi atas ihsan majoriti rakyat yang sudah serik
dengan pentabdiran DAP selama 22 bulan.
Tetapi suara-suara sumbang semakin rancak mengatur gerakan sama ada
secara terang-terangan atau bergerak di belakang tadbir untuk mendapatkan
kuasa, sekali gus mengkhianati kerjasama politik Islam-Melayu dalam Perikatan Nasional!
Tidak perlu saya sebutkan nama pemimpin-pemimpin ini tatapi ia kan saya lakukan jika mereka terus khianat kepada umat islam dan orang melayu, kerana rakyat sendiri boleh menilai situasi politik semasa negara walaupun kita sibuk berjuang menentang Covid-19.
Mungkin mereka fikir rakyat alpa dengan Covid-19 dan tidak sedar tentang percaturan jijik beberapa pemimpin umno sedang mengerakan untuk mengkhianati bangsa sendiri!
Oleh itu, saya mahu mengingatkan pemimpin Perikatan Nasional terutamanya UMNO supaya berpegang kepada amanah dan tanggungjawab yang sudah diberikan rakyat.
Renung kembali saat bagaimana UMNO dihukum oleh rakyat pada PRU14.
Kembalilah kepada perjuangan asal iaitu mahu menyatukan pemimpin melayu dan memperkasakan orang Melayu Islam, dan usah berlaku khianat lagi hanya kerana jawatan.
Ingatlah, jika sekali lagi rakyat menolak anda, maka tiada lagi peluang yang akan diberikan untuk kali kedua Dan kamu pernah kalah Kerana rakyat menolak tidak mustahil akan ditolak sekali lagi itu lebih mudah kepada rakyat
Bangsa DAP yang kan tersenyum akhirnya kerana tidak perlu membazir tenaga dan masa memecahbelahkan orang Melayu kerana sifat khianat segelintir pemimpin kita ada dalam bangsa kita sendiri.
Jadikanlah bulan Ramadan yang mulia ini untuk kita muhasabah diri dan menahan diri daripada dahagakan kuasa yang hanya bersifat sementara.
Jujur dan Amanah Satu Perjuangan.
DATO' AZWANDDIN HAMZAH,
PRESIDEN JARINGAN MELAYU MALAYSIA.
2 MEI 2020/10 RAMADAN 1441H

TAK SEKARANG NI APA USAHA KAU DARI PAS , TUTUP KILANG ARAK ? MACAM KAU MELALAK MEROYAN SAKAN SEBELUM INI

Arak dibenar jual ikut nisbah bukan Islam, kata Pemuda PasPas ketika berada dalam kerajaan pada masa ini dilihat langsung tidak memperjuangkan pengharaman penjualan arak tidak seperti semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.
Naib Ketua Pemuda Pas, Afnan Hamimi dalam rakaman video lengkap muzik latar dramatik sebaliknya memberitahu kilang arak sebenarnya sudah lama ada di negara ini.
“Arak juga dilaporkan menjadi sebahagian cukai yang tinggi di Malaysia.
“Sebenarnya, bukan isu sudah berapa lama ada kilang arak, berapa cukai yang dapat daripada arak ini. Bukan isu itu.
“Isunya, di Malaysia sudah berlaku beberapa kemalangan jalan raya yang diakibatkan oleh pemandu-pemandu yang mabuk dan melanggar orang sampai mati,” katanya dalam kenyataan video rasmi yang dimuatnaik Ketuanya, Ir. Khairil Nizam Khirudin di Facebook.
Malah, Afnan berkata, mengikut hukum Islam penjualan arak dibenarkan dengan syarat mengikut nisbah bukan Islam yang minum arak di sesuatu kawasan.
“Janganlah orangnya sedikit yang minum tetapi arak dijual melampau-lampau seolah-olah kita menggalakkan semua orang mabuk,” katanya yang tampil mengenakan topi dan berkemeja-T warna hijau lambang parti itu.
Sehubungan itu, Afnan menyebut tiga gesaan Dewan Pemuda Pas iaitu kerajaan perlu segera melaksanakan pindaan terhadap akta pengangkutan jalan yang memberikan hukuman lebih berat kepada pemandu mabuk sehingga menyebabkan kematian.
“Kedua, PBT (pihak berkuasa tempatan) mesti menggubal undang-undang kecil supaya menghadkan jumlah jualan arak di tempat tertentu.
“Ketiga, siasat pelaku dengan tegas bagaimana pemandu boleh memandu dalam keadaan PKP pada tengah malam,” ujarnya lagi.
Rata-rata menganggap gesaan Pas berhubung penjualan arak itu terlalu lunak dan tidak relevan memandangkan kuasa sudah ada di tangan dengan pelantikan Setiausaha Agung parti itu, Datuk Takiyuddin Hassan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang).
Pendirian Pas itu juga dilihat jauh berbeza ketika kerajaan PH apabila lantang mendesak supaya arak diharamkan.
Dalam satu ciapan di Twitter oleh Khairil Nizam pada 20 September 2018 misalnya, penegasan tentang perjuangan mengharamkan arak dinyatakan secara terus-terang.
“Ayuh sama-sama kita perjuangkan supaya arak diharamkan terus dari Malaysia. Arak merosakkan manusia,” kata Khairil Nizam.
AMANAH khususnya menjadi sasaran Pas terutama Pengarah Komunikasi parti, Khalid Abdul Samad yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.
Pas semasa kerajaan PH lantang berjuang mahu arak diharamkan.


Suruh Syarikat Saman Kerajaan, Menteri Kanan AngkuhDS Anwar Ibrahim mengulas Kerajaan Negeri mempunyai kuasa sama ada membuka semula sektor ekonomi atau pun menangguhkan mengikut keperluan dan suasana kesihatan dalam negeri terbabit. Tidak seharusnya Menteri Kanan mengugut syarikat swasta boleh menyaman kerajaan negeri sekiranya sektor ekonomi tidak dibuka berdasarkan perintah kawalan pergerakan bersyarat yang dilaksanakan oleh kerajaan pusat mulai 4 Mei lalu. Anwar menyifatkan ugutan itu seperti tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS) yang mengugut mengambil tindakan ke atas gabenor negeri-negeri jika tidak mengikut kehendak kerajaan persekutuan AS. Bagi Anwar, tindakan pembukaan ekonomi di Thailand secara berperingkat lebih baik dan Kerajaan Perikatan Nasional perlu berunding sebaik-baiknya. Mengenai pemandu mabuk, Anwar menggesa undang-undang perlu diperketatkan sebagaimana ketika Pas masih pembangkang menggesa hukuman keras ke atas jenayah memandu ketika mabuk. Namun selepas menjadi kerajaan parti itu tidak begitu kuat memperjuangkan hukuman keras berkenaan Oleh itu di Tukri, Presiden AK Party, Recep Toyyib Erdogan tidak menggunakan nama Islam pada parti beliau kerana kelemahan harakah islamiah akan menjadi refleksi yang melemahkan imej agama Islam.

Tambah Bantuan Tunai Hadapi Kehilangan Pendapatan
DS Saifuddin Nasution mencadangkan agar kerajaan Perikatan Nasional menambah bantuan tunai (RM1,000 dan RM1,600) memandangkan pasca perintah kawalan pergerakan (PKP) berkemungkinan rakyat terjejas teruk dari segi ekonomi. Bantuan juga perlu dilanjutkan tempoh penerimaannya berikutan sebahagian besar rakyat B40 amat bergantung kepada insentif kerajaan tersebut Apatah lagi dilaporkan banyak pekerja yang dipotong separuh gaji bulanan dan mungkin akan kehilangan pekerjaan selepas ini. Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail MP Kulim Bandar Baharu

Anwar Ibrahim: Kenyataan Mukhriz Mahathir Yang Berkata Bersatu Sebaiknya Menyertai PH Semula?