Kos kapal tentera laut mahal 870 peratus'-lagi petanda pilihanraya??

Pembelian oleh Kementerian Pertahanan sekali lagi menarik perhatian apabila dikatakan bersedia membayar RM6 bilion bagi mendapatkan enam kapal tentera laut, 870 peratus lebih mahal daripada bayaran negara lain untuk kapal yang sama.

Menurut ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, pembelian kapal peronda pesisir pantai OPVs oleh Tentera Laut Diraja New Zealand tahun lalu hanya bernilai NZ$90 juta (RM210 juta) setiap satu.

NONEIsrael, tambahnya, yang sedang berperang, membayar AS260 juta (RM791 juta) untuk OPVs, kira-kira RM219 juta kurang daripada apa yang sedia dibayar oleh Kementerian Pertahanan.

Menurutnya, kelas Roisin buatan Ireland bernilai AS34 juta (RM103 juta); Super Vita dari Greek bernilai AS$108 juta (RM329 juta); Type 130 dari Jerman (AS188 juta atau RM572 juta) dan Saar V dari Israel (AS260 juta atau RM791 juta) setiap satu.

"Hatta dalam kelas yang amat tinggi, Lockheed Martin dan General Dynamics, dua syarikat persenjataan terbaik dan terbesar di dunia, membina kapal perang Littoral (LCS) Amerika Syarikat dengan nilai kurang daripada AS300 juta (RM913 million) pada tahun 2004," kata Pua.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pua juga setiausaha publisiti DAP mempertikaikan kerana pembelian itu tidak dibuat secara kompetitif apabila negara yang jauh lebih maju dalam ketenteraan seperti Amerika Syarikat mengamalkan perkara itu.

ADUN Sri Muda didakwa menghasut-Mkini

ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafiei hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan menyiarkan artikel berbentuk hasutan dalam blog peribadinya.

Beliau didakwa mempersoalkan kuasa Sultan Selangor dalam blog pada 30 Disember tahun lalu melalui artikel berjudul "Pandangan saya berasaskan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959".

NONEShuhaimi tiba di mahkamah kira-kira jam 9.30 pagi membuat pengakuan tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan kepadanya oleh jurubahasa mahkamah.

Beliau dituduh mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan kerana didakwa menulis pendapatnya mengenai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor yang baru pada 31 Disember lalu.

Jika sabit kesalahan ia membawa hukuman denda tidak melebihi RM5,000, atu penjara sehingga tiga tahun bagi kesalahan pertama.

Hakim Latifah Mohd Tahar membenarkan beliau diikatjamin sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin.

Shuhaimi diwakili tujuh peguam, diketuai peguam hak asasi manusia terkenal Edmund Bon.

Peguam lain, termasuk Lateefa Koya, Yusmaidi Yusoff, N Surendran, Amer Hamzah, Fahri Azzat dan Nizam Bashir.

Manakala pihak pendakwaan pula dikendalikan oleh timbalan pendakwa raya Mohamad Hanafiah Zakaria dan Ishak Mohd Yusof.

Mahkamah menetapkan kes itu akan disebut pada 28 Mac ini.

Turut hadir pada prosiding di hadapan Hakim Latifah Mohd Tahar ialah wakil rakyat Pakatan Rakyat, termasuk Azmin Ali, Nurul Izzah Anwar dan Yaakob Sapari.

PKR MELANGKAH KEHADAPAN


Bera-PKR Bera kini telah melangkah kehadapan dengan penubuhan ranting baru di daerah tersebut di mana Seramai 50 ahli PKR telah menjadi ahli dan pembukaan cawangan baru di Kampung Muhibbah di Bera telah berlangsung pada 6 februari baru-baru ini.Majoriti ahlinya adalah kaum India Majlis membuka cawangan baru telah di adakan di kampong mihibbah Bera dan di rasmikan oleh Timbalan Pengerusi perhubungan negeri Pahang , Sdr Nizam Hamid , Tuan Hj Abas Awang selaku ketua cabang dan pengerusi pendidikan PKR kebangsaan, Sdr Saravanan Timbalan AMK Pahang dan juga EXCO AMK Pusat, Dr Yahya Abd Rahman , Pengerusi perhubungan Raub dan juga Setiausaha Cabang Temerloh, dan Sdr Bob Monolan iaitu Biro Orang Asal Pusat dan juga selaku EXCO AMK Pusat serta wakil PAS Bera.

Dalam ucapannya Hj Abas Awang menjelaskan bahawa dengan pembukaan cawangan di kampong Muhibbah ini, ianya bukan sahaja menunjukkan bahawa sokongan kepada PKR tidak berubah, malah bertambah di sana sini kerana parti ini bukanlah sebuah parti yang berdasarkan perkauman dan juga ianya adalah sebuah parti yang memperjuangkan hak rakyat. Rakyat adalah tuan di Negara ini jelasnya lagi.

Selain merasmikan pembukaan cawangan baru di kampong Muhibah , di Bera ini, masyarakat di Kampung Mihibbah ini yang tinggal lebih 40 tahun selama ini masih lagi gagal untuk mendapatkan geran tanah bagi penempatan mereka .Perkara ini turut dibangkitkan oleh Sdr Saravanan dalam ucapannya dan menjelaskan bahawa kaum India dinafikan hak mereka di kawasan ini dan wakil rakyat juga tidak pernah hadir untuk melawat mereka dan bertanya khabar. Malahan, menurut beliau lagi sekolah tamil di kawasan berkenaan dibina hanya mempunyai sebuah tandas . malahan tempat pembuangan sampah juga di letakkan di hadapan sekolah tersebut.

“ Kawasan ini bukan kaum india sahaja yang menetap, terdapat juga kaum Melayu di kawasan ini.Walau kerajaan menyatakan bahawa tanah rezab ini adalah tanah kezab KTMB, namun kawasan ini terletak lebih jauh dari tanah rezab KTMB sebagaimana yang di wartakan” demikian jelas beliau lagi.

Majlis kemudiannya di rasmikan oleh Sdr Nizam Hamid selaku Timbalan pengerusi perhubungan negeri Pahang .Beliau juga menerima memorandum dan borang penyertaan ahli dari kaum India dan juga kaum Melayu di kawasan tersebut.

(function() { var d = document, w = window; w

AGAK AGAK NAMPAK TAK SEORANG PEMIMPIN YANG HANYA PANDAI ANA WI AWA DAN HORMAT RAKYAT