PANAS!! - MAT SABU 'TIBAI' ZAHID & KERAJAAN UMNO | - Ceramah TerbaruCeramah terbaru dari Presiden AMANAH, Mohamad Sabu di Kelantan mengenai masaalah rakyat sekarang dan kemarahan kepada kerajaan UMNO Barisan Nasional! Isu ayam, daging dan protes Veteren Tentera dan juga isu Zahid Hamidi terima duit bulanan!

((LIVE)) HUSAM MUSA, USTAZ NIK OMAR NIK AZIZ - DIALOG NOSTALGIA ROYALTI ...((LIVE)) HUSAM MUSA, USTAZ NIK OMAR NIK AZIZ - DIALOG NOSTALGIA ROYALTI KELANTAN CREDIT TO FB SAVEKELANTAN SILA SUPPORT SUBCRIBE MABA CHANNEL

USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR - TUGAS PILIHANRAYA SUATU JIHAD & KEPIMPINAN ISL...USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR - TUGAS PILIHANRAYA SUATU JIHAD & KEPIMPINAN ISLAM - TANWIR AMANAH PERAK USTAZ RIDZWAN ABU BAKAR (JAWATANKUASA PIMPINAN AMANAH NASIONAL) KREDIT TO FB AMANAH NEGERI PERAK


((PANAS)) DATO ZAHARIN "BONGKAR" LAGI KEJAHATAN NAJIB: HARAM? PULANGKAN ...((PANAS)) DATO ZAHARIN "BONGKAR" LAGI KEJAHATAN NAJIB: HARAM? PULANGKAN BALIK DUIT ITU KEPADA RAKYAT? MUFTI PULAU PINANG ULAS NAJIB BAGI ELAUN 30 RIBU SEBULAN KEPADA MANTAN KSN

MASUK BERTANDING MESTI SEDIA TERIMA KEKALAHAN

 

Berbanding UMNO dan Pas yang lebih besar dan lama, bantahan daripada calon-calon yang kalah bertanding dalam PKR ternampak jauh lebih tinggi berbanding kedua-dua parti tersebut.

Bagi pemilihan jawatan utama PKR yang baru berakhir, diberitakan hampir 2,000 aduan atau bantahan diterima oleh pihak JPP daripada calon-calon yang tidak puas hati dengan kekalahan mereka.

Ada yang tidak berpuas hati dengan jumlah undi, mempertikai proses pengundian, mengesyaki berlaku manipulasi undi dalam talian dan macam-macam lagi.

Selain bantahan kepada JPP, ada juga calon yang membuat laporan polis kerana tidak dapat menerima kekalahan yang dialami.

Difahamkan, ketika pemilihan tahun 2018 yang lalu, selain tidak kurang yang membuat bantahan, turut berlaku mereka yang membuat laporan kepada polis dan SPRM selepas selesai proses pemilihan.

Berikutan banyaknya bantahan kali ini, termasuk tuntutan agar dilakukan forensik audit dalam proses pengundian, Kongres Nasional PKR tahun ini yang sepatutnya diadakan pada 24-26 Jun ini telah ditangguhkan kepada 15-17 Julai.

Penangguhan kongres ini adalah sesuatu yang sedikit malang, malah mencalarkan wajah PKR kerana sepatutnya sebaik saja pemilihan berakhir dan kemudian berkongres, tumpuan seterusnya ialah menyatukan seluruh kekuatan untuk menghadapi PRU15 akan datang.

Dengan penangguhan kongres itu, tumpuan kepada memperkukuh parti dan memulakan kerja untuk pilihan raya akan jadi tertangguh buat seketika.

Banyaknya bantahan kepada JPP dan sehingga ada yang membuat laporan polis, punca utamanya tidak lain adalah disebabkan calon-calon yang kalah tidak bersedia menerima kekalahan.

Barangkali sesetengahnya pula menganggap diri terlalu hebat dan popular hingga berasakan kemenangan wajib berpihak kepada mereka jika menyertai pertandingan.

Sementara kalah atau menang adalah adat dalam pertandingan dan semua orang yang masuk bertanding memang inginkan kepada kemenangan, tetapi sikap yang betul yang seharusnya ditanamkan dalam jiwa semua orang setiap kali mereka menyertai pemilihan ialah terlebih dahulu bersedia menerima kekalahan.

Apabila masuk bertanding dengan perasaan sedia kalah ada dalam jiwa, maka jika terbukti kalah sekali pun ia tidak mendatangkan apa-apa masalah.

Kalau menang pula, mereka sekadar bersyukur dan mengucapkan terima kasih atas sokongan yang diberikan.

Tetapi masalah akan mula timbul bila seseorang itu masuk bertanding semata-mata hanya mahu menang, lebih-lebih lagi jika berasakan diri mereka ada kelebihan tertentu seperti sudah dikenali ramai, kenal dengan pimpinan atasan atau kerana memiliki banyak wang.

Mereka ini sukar menerima kekalahan, walaupun pada hakikatnya telah dikalahkan oleh lawan dengan majoriti undi yang besar, malah lawan tersebut mungkin pemimpin yang lebih baik lagi.

Jika ditanamkan terlebih dahulu perasaan sedia kalah, ia dengan sendirinya dapat mengelakkan perbuatan membantah secara keterlaluan apabila kemenangan tidak diperolehi kerana dalam berpolitik, yang penting akhirnya kedudukan parti itu sendiri, bukan sama ada kita menang atau kalah dalam pertandingan.

Apa guna memegang jawatan jika parti tidak menang dalam pilihan raya atau tiada masa depan di mata rakyat.

Terima sajalah kekalahan itu dengan semangat pertandingan yang sihat dan keutamaan dalam perjuangan adalah menjaga kekuatan, masa depan serta nama baik parti.

Bukankah lebih cantik imej parti jika semua pihak dapat menerima keputusan pemilihan dengan hati yang terbuka, sambil kongres tidak ditangguhkan dan kemudian sama-sama berpadu tenaga untuk memenangi pilihan raya?

Lagi pula, kalah kali ini tidak bererti akan kalah selama-lamanya kerana empat tahun akan datang boleh mencuba lagi dalam pemilihan yang berikutnya. – ShahbudinHusin 11/06/2022.KERAJAAN BN PERLUKAN ‘KESTABILAN’ UNTUK LULUS GST


KONTRAK RASUAH GAMAKNYA

 
RM30 JUTA UNTUK GANTI 200 LAMPU?

Sampai RM30.75 juta DBKL bayar kepada syarikat ini untuk ganti tiang lampu!

Via BH

https://www.bharian.com.my/.../scib-dapat-kontrak-rm3075...

 

KEPUTUSAN PEMILIHAN PKR DITUNDA, AUDIT DIGITAL DILAKUKAN


Selepas ayam, harga ikan pula naik sehingga 20 peratus

 


Selepas ayam, harga ikan pula naik sehingga 20 peratus

Setelah ayam dan beberapa bekalan mentah berdepan peningkatan kos, kini permintaan ikan pula naik harga sehingga 20% di sekitar Lembah Klang.

Isu tersebut diperhatikan tidak hanya kesan kekurangan bekalan, bahkan penurunan pengguna di pasar juga telah mempengaruhi kenaikan harga ikan.

Mengikut laporan Harian Metro, susulan penawaran bekalan turut tersedia di premis runcit dan pasaraya – ia secara langsung telah membantutkan penjualan peniaga. Sementara berhubung bekalan pula, segelintir peniaga terpaksa berdepan kenaikan harga bekalan. Antaranya tidak hanya iikan laut, malah tetapi harga ikan air tawar juga turut naik, sehingga RM7 dan ikan talapia merah pula RM9 sekilo.

Maka pihak berkuasa diminta untuk tidak sekadar meneliti faktor kekurangan bekalan tetapi turut diminta meninjau pada kawasan jualan untuk mengenalpasti ketirisan yang memberi kesan kepada jualan peniaga ikan.

SAJA ULANG SEMULA MOGA INGATAN KEKAL BODO SELAMANYA.ORANG LAIN BUAT TAK BOLEH..KITA BUAT HALAL BELAKA.

 PESTA BUDAYA KELANTAN – JEPON 2018
Tarikh: 17/11/2018 (SABTU).
Masa : 2.00 Petang – 11.00 Malam.
Tempat: Dewan Jubli Perak, MPKB – BRI
Pelbagai gerai dan aktiviti menarik menanti pengunjung antaranya : -
- Yo-Yo Ballon Fishing
- Origami/Kirigami (Seni Lipatan Kertas)
- Shateki (Permainan Tembak-Menembak) - Wanage (Permainan Traditional)
- Pemakaian Yukata (Baju Traditional Jepun) - Furoshiki (Seni Ikatan Kain)
- Calligraphy (Seni Tulisan Huruf Jepun)
- Demonstrasi Pembuatan Wau Bulan
- Pertandingan Kendama
- Persembahan Seni Silat Tari
-Persembahan Dikir Barat
- Persembahan Rebana Ubi
- Persembahan Gasing Terbang
- Persembahan Tarian Tradisional Jepun Bon Odori.
- Dan pelbagai Persembahan Lagi.
Gerai Makanan dan Minuman Jepun,
- Sushi
- Okonomiyaki
- Takoyaki
- Dim Sum
- Minuman Yakult
JOM RAMAI-RAMAI HADIR MEMERIAHKAN PROGRAM TERSEBUT

ADA PELAN NK KLUAQ PN


 

IKIGAI

 

                                                        SAMBUTAN DI  PESTA KELANTAN


1. Di negara Jepun, ada satu tempat yang tersangat femes. Namanya Okinawa. Tempat ni femes dan jadi rujukan orang di dunia. Ini kerana di situlah terkumpul dengan banyaknya, orang2 paling tua. Populasi centenarian (umur 100 tahun ke atas) adalah tertinggi di sini berbanding tempat2 lain.

2. Kajian mengatakan jangka hayat penduduk di situ lebih panjang kerana mereka memahami falsafah IKIGAI. IKIGAI ini suatu prinsip yang dimulakan oleh orang Okinawa sejak beratus tahun dulu. Sampai sekarang digunakan dan falsafah ini dah mula digunapakai di seluruh dunia.

3. IKI-GAI adalah dua perkataan Jepun iaitu “IKI” bermaksud hidup dan “GAI” bermaksud matlamat/ nilai. Mereka percaya setiap manusia dilahirkan dengan takdir untuk melakukan sesuatu di dunia. Setiap manusia ada “purpose/ tujuan” tersendiri. Untuk mencapai kegembiraan sebenar, kita semua hanya perlu mencari “tujuan hidup” tersebut.

4. It is easily said than done. Ramai yang berkerja kuat sampai pencen, tapi masih lagi kosong jiwa. Ramai anak muda bertukar kerja berulang kali, susah nak jumpa kerja yang ngam dengan diri. Ramai yang komplen, mereka bekerja hanya untuk letak makanan atas meja. Work satisfaction susah nak dicari.

5. Orang Okinawa gariskan empat perkara nak mencari IKIGAI dalam hidup:

(i) Mencari apa yang kita suka: “PASSION”

(ii) Jadikan “passion” itu kerjaya kita: “PROFESSION”

(iii) Kerjaya ini pula kena ada impak kepada manusia sekeliling: “PURPOSE”

(iv) Dan akhir sekali, Kerjaya ini perlu beri pulangan berbaloi untuk buat kita hidup selesa: “PROFIT”

6. Melalui 4P di atas, orang Okinawa percaya manusia akan dapat capai hidup penuh makna.

7. Hidup bahagia dan selesa di Okinawa bukan bermaksud mahligai dan kereta mewah. Hidup mereka cukup sederhana. Setiap anggota masyarakat punya “role” tersendiri dan mereka buat kerja yang mereka suka dan bangga. Tak kiralah CEO bank ataupun tukang sapu jalan, mereka hormat satu sama lain.

8. Mereka tahu setiap orang ada peranannya dalam hidup bermasyarakat. Ya, Tukang Sapu jalan tak mungkin boleh lakukan apa yang CEO Bank buat. Sama juga, tidak mungkin CEO bank boleh sapu jalan sebaik Tukang Sapu tadi.

9. Dari situ wujud simbiosis dalam masyarakat. Tukang sapu perlukan CEO Bank untuk pastikan gaji/ simpanan dia di bank terjaga. CEO Bank perlukan Tukang Sapu agar jalan mereka bersih sentiasa. Mereka pilih kerja mengikut apa yang mereka suka, dan buat kerja tersebut habis baik untuk menyumbang kepada masyarakat/ negeri/ negara.

10. Tapi itu cerita di Jepun la. Di Malaysia lain pula.

11. Di sini, ada ulamak yang patut jadi penasihat agama atau pembimbing masyarakat, juga rasakan mereka layak selayaknya menjadi pemimpin negara. Kepimpinan ulamak kata mereka. Namun diberi kuasa berpuluh tahun memerintah. Apa yang dicapai? Serambi Mekah sekarang pun orang segan nak rujuk. Bila kes jenayah seksual dan salahguna dadah di negeri ni paling tinggi. Antara negeri termundur.

12. Ada yang politikus terbuang, diangkat jadi Duta pula. Macam mana dia nak kukuhkan hubungan seranta, kita pun garu kepala. Ada yang diangkat jadi Menteri, namun koman2 ijazah pertama pun tiada, paling teruk guna sijil palsu pula. Inikah level Menteri yang nak kita sokong dan puja?

13. Pemimpin itu sama ada Perdana Menteri, Menteri mahupun Ahli Parlimen ada skill setnya yang tersendiri. Ini kerjaya paling berprestij dalam konteks pembinaan negara dan bangsa. Bukan calang2 orang patut dilantik. Otaknya perlu bergeliga.

14. Nak jadi CEO bank pun punya banyak tapisan dan syarat. Takkan la kita nak lantik Yang Berhormat, kita tangkap muat?

15. Kita sebagai rakyat sudah perlu celik politik. Politik ini ialah platform mengangkat pemimpin. Pemimpin ini yang tentukan jatuh bangun negara. Nasib keturunan kita di hari muka. Janganlah lagi dipangkah membuta tuli kerana parti. Atau terbuai dengan umpan BRIM dan Cash is King.

16. Angkat pemimpin yang berkelayakan, yang cerdik pandai dari kita. Yang visibly seen as clean dan takde big scandal yang rosakkan negara.

17. Tengokkanlah Pak Jokowi dan barisan kabinetnya. Semuanya cerdik pandai dan impressive. Itu tanda matangnya rakyat Indonesia. Mereka angkat pemimpin yang kompeten, bebas rasuah dan salah guna kuasa. Dan yang paling signifikan, mereka haramkan politasi agama. Itu resipi mereka untuk berjaya.

18. Makanya, mulai sekarang elakkan diri kita jadi pentaksub parti. Cari pemimpin yang “IKIGAI” nya memang untuk memimpin. Yang bijaksana dan hatinya besar untuk negara. Tak kira dari parti mana. Angkatlah mereka sebagai wakil rakyat kita.

19. Mana baik kita sokong, mana salah kita bantah. Tak kira mana parti, tak kira mana pemimpin. Tak berbaloi jadikan mereka tokong untuk disembah…

20. Setia kita bukan untuk parti atau politikus. Seharusnya, setia kita kepada negara…

Wallahu a’alam…

Salam hormat,

Liyana Marzuki

 

SEKARANG TAK BOLEH BOHONG DAH..SEMUA PARTI DAH PERNAH KERJASAMA , DAN KENA KENCING, LAMA LAMA PECAH LOBANG..ADA KUASA PUN BUKAN RETI PUN..SEMBANHG JA LEBIH

 


PAS takut hilang banyak kerusi jika PRU awal, Zahid bidas Hadi

PAS kini mempunyai 18 kerusi Parlimen yang dimenanginya pada PRU14. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi membidas Abdul Hadi Awang sebenarnya takut PAS akan kehilangan banyak kerusi, jika pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dipercepatkan.

Beliau berkata demikian selepas Hadi menggelar pihak yang mahu mempercepatkan PRU15 sebagai kumpulan kemaruk kuasa.

“Mungkin kalau pilihan raya cepat, dia khuatir partinya akan hilang kurang daripada 18 kerusi Parlimen sedia ada,” kata Zahid selepas merasmikan Wacana Aspirasi Orang Muda di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur.

Semalam, Hadi dilaporkan berkata, pihak yang bertegas mahu menyegerakan PRU15 adalah kumpulan sebenar kemaruk kepada kuasa.

“Biasanya orang yang nak cepat (PRU) ni yang gila kuasa, yang nak tangguh ni tak gila…kita fikir panjang,” katanya selepas menyampaikan kuliah mingguannya di Rusila, Terengganu.

PRU15 perlu diadakan menjelang pertengahan September 2023, tetapi Umno mendesak ia diawalkan dengan memanfaatkan momentum yang diperolehinya selepas kemenangan bergaya dalam pilihan raya negeri Melaka dan Johor.

PAS bagaimanapun bertegas PRU15 wajar diadakan pada pertengahan 2023 selepas penggal Parlimen ke-14 berakhir.

Naib Presidennya, Idris Ahmad pada 5 Jun lalu dilaporkan berkata, pendirian itu tidak akan berubah sehinggalah pucuk pimpinan PAS membuat keputusan baharu.

Pada 1 Jun lalu, Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan tidak akan melewatkan walaupun sesaat untuk membubarkan Parlimen dan beliau akan berbincang dengan kepimpinan parti untuk menentukan tarikh PRU15.

Mengenai kenyataan Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz yang menyifatkan ahli politik menggesa PRU15 diadakan ketika negara berdepan inflasi sebagai mementingkan diri, Zahid berkata, bekas menteri itu tidak konsisten.

“Nazri adalah individu sangat dinamik, dia bercakap seusia dengan ketikanya, kerana dulu dia cakap nada lain,” katanya.

KENAPA LEMAH SANGAT UNTUK BERTINDAK TERHADAP ZURAIDA

 

Sudah lebih dua minggu berlalu sejak Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Zuraida Kamaruddin mengumumkan keluar Bersatu pada 26 Mei lalu untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia atau PBM sambil menyatakan hasratnya untuk berbincang dengan Perdana Menteri mengenai perletakan jawatannya, tetapi sehingga hari ini segala-galanya masih lagi statik.

Zuraida masih lagi menteri sehingga kini, malah pertemuan beliau dengan Ismail Sabri Yaakob untuk berbincang mengenai perletakan jawatannya juga belum lagi berlangsung.

Sementara Ismail Sabri sejak awal lagi mengatakan akan bertemu dengan Zuraida sebelum membuat apa-apa keputusan, manakala Ahli Parlimen Ampang itu pula dilaporkan tiga hari lalu bahawa beliau sentiasa “standby” untuk dipanggil bertemu Perdana Menteri, malangnya tiada apa-apa yang bergerak setakat ini.

Di mata umum, bahkan kedengaran di mana-mana, keadaan ini menyebabkan Ismail Sabri dianggap terlalu perlahan dalam menyelesaikan sesuatu perkara.

Kenapa perlu memakan masa sehingga lebih dua minggu tanpa apa-apa perkembangan dalam kes Zuraida yang diketahui sudah sedia meletakkan jawatan, sedangkan ia adalah perkara yang mudah saja?

Kuasa melantik menteri adalah hak Perdana Menteri, di sebalik setiap parti diperuntukkan kouta tertentu mengenainya.

Dalam hal ini, meskipun perlantikan Zuraida sebelum ini adalah atas kouta Bersatu, terpulang kepada Ismail Sabri sama ada mahu mengekalkan kouta itu untuk Bersatu atau tidak.

Jika mahu dikekalkan kouta Bersatu, segeralah berbuat demikian dengan melantik pengganti baharu yang akan dicadangkan oleh Bersatu.

Kalau mahu Zuraida kekal lagi dalam kabinet, beliau juga boleh dikekalkan atas kedudukan PBM sebagai parti yang menyokong kerajaan.


Sama ada jawatan menteri untuk Bersatu mahu diganti atau dibiarkan berkurang, itu juga adalah hak Perdana Menteri memutuskannya.

Begitu juga, kiranya Ismail Sabri menerima perletakan jawatan Zuraida, tetapi tidak mahu melantik menteri baharu daripada Bersatu, sebaliknya ingin memberi jawatan itu kepada UMNO, ia turut merupakan hak Perdana Menteri yang tidak boleh dipertikaikan.

Pokoknya, apa juga keputusan berikutan tindakan Zuraida keluar Bersatu dan menyertai PBM, semuanya adalah hak Perdana Menteri untuk bertindak dan menyelesaikannya.

Mengekalkan Zuraida, menerima perletakan jawatannya, menggantinya atau tidak mengubah apa-apa dalam sususan menteri, tiada yang lain berhak melainkan Perdana Menteri saja.

Cuma, apa juga yang mahu diputuskan, ia mestilah disertai dengan pengumuman dan tidaklah terbiar tergantung tanpa sebarang tindakan kerana ini melibatkan kerajaan dan rakyat berhak untuk diberitahu.

Begitu juga, kiranya Ismail Sabri menerima perletakan jawatan Zuraida, tetapi tidak mahu melantik menteri baharu daripada Bersatu, sebaliknya ingin memberi jawatan itu kepada UMNO, ia turut merupakan hak Perdana Menteri yang tidak boleh dipertikaikan.

Pokoknya, apa juga keputusan berikutan tindakan Zuraida keluar Bersatu dan menyertai PBM, semuanya adalah hak Perdana Menteri untuk bertindak dan menyelesaikannya.

Mengekalkan Zuraida, menerima perletakan jawatannya, menggantinya atau tidak mengubah apa-apa dalam sususan menteri, tiada yang lain berhak melainkan Perdana Menteri saja.

Cuma, apa juga yang mahu diputuskan, ia mestilah disertai dengan pengumuman dan tidaklah terbiar tergantung tanpa sebarang tindakan kerana ini melibatkan kerajaan dan rakyat berhak untuk diberitahu.

Tidak bertindak dan tidak memberitahu rakyat tentang sesuatu perkara yang perlu diketahui bermakna kerajaan itu boleh dianggap tidak bertanggungjawab kepada rakyat selaku pembayar cukai atau pembiaya wujudnya sesebuah kerajaan.

Adalah diharapkan, dengan pelbagai isu yang sedang melanda dalam negara, Ismail Sabri dapat segera bertindak dan membuat keputusan berkenaan kedudukan Zuraida ini dalam tempoh yang tidak terlalu lama.

Jangan dibiarkan ia tergantung begini terlalu lama kerana ia akan memberi ruang kepada kritikan serta kemampuannya kian dipertikaikan. – ShahbudinHusin 11/06/2022.
INI SEBABNYA


 

🎥 EKSKLUSIF Owh!MG | Untung Berbillion... Hati dan Mata Jadi Gelap Dek D...Berbilion ringgit hasil keuntungan daripada bisnes dadah. Temu bual eksklusif bersama Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay membongkar pelbagai isu termasuk Asia Tenggara dilaporkan antara pusat pengedaran dadah terbesar? Apakah usaha-usaha pihak Polis Diraja Malaysia dalam menangani isu dadah serta usaha memastikan tokan dan jerung akan dapat ditangkap.


SISTEM PENDIDIKAN HANYA UNTUK MENILAI GURU..BUKAN MURID DAN NILAI KREATIVITI DAN TATASUSILA

 
UPIH NYIOR


Di Malaysia, sistem pendidikan awam sebenarnya bukan utk menilai pelajar tapi lebih pada utk menilai guru dan sekolah. Itu sebab diadakan berbagai bentuk peperiksaan dari pendidikan rendah hingga ke menengah.

Kalau dikaji sistem pendidikan di barat dan juga di Jepun, pendidikan alaf baru lebih menitikberatkan pada nilai (value), kreativiti dan tatasusila. Utk mencapai tujuan itu, selain dari mendidik, guru kena pantau rapi perkembangan setiap murid.

Contohnya di UK, setiap guru akan mengkaji dan sediakan laporan terperinci utk setiap pelajar di dalam kelas dia. Bagi tujuan itu, kelas cuma ada kurang dari 25 orang murid.

Di Malaysia, satu kelas disumbat sehingga 50 orang murid, dan mustahil utk seorang guru utk pantau dan kaji setiap seorang anak muridnya. Jadi utk memudahkan kerja, sistem pendidikan kita diisi dgn berbagai bentuk peperiksaan yg sebenarnya utk menilai keberkesanan guru mengajar.

Selagi kelas kekal besar, usaha utk terapkan model pendidikan Japan, Finland, England dsb akan akhirnya jadi Legoland. Perubahan paling utama dan pertama yg perlu dibuat adalah banyakkan sekolah dan kecilkan kelas.

 

TERNAK AYAM, LEMBU: KERAJAAN PERAK PERLU BERI BAKA