SEMBANG JA PAS NI...


Najib Bakar Setakat ni, PAS Kedah pun banyak sembang macam PAS Kelantan. Kerajaan batu asas.


Apa yang Kelantan pernah umum? 


-Empangan bawah tanah tahun 2017. 

-Bandar Baru Dabong tahun 2012.

-Stesen bas Kota Bharu.

-Kilang simen terbesar Malaysia di Gua Musang.


Semua sembang. Boleh Google sendiri semua kes ni.


Serupa dengan PAS Kedah pimpinan Nusi.


-Litar lumba

-Projek Widad Langkawi game changer.

-Stadium setaraf JDT

-Airport Kulim sat penumpang sat kargo.


Ni tup tup Kedah nak buat empangan bawah tanah pulak. Serupa Kelantan punya sembang?


Projek padi huma yang dari tahun 2018 di Kedah pun tiba-tiba Nusi umum balik. Aik?


Ni game hampa dari dulu. Umum projek akan siap ketika tahun-tahun nak pilihanraya.


Nanti bila berkempen, ulang balik ayat, "hampa kena bagi PAS menang, sebab projek dah umum dah. Kalau parti lain menang nanti depa batalkan projek."


Ceh.


Padahal kalau hang cerdik la Nusi, dan betul-betul nak selesaikan masalah asas rakyat, projek berkaitan bekalan air la yang hang patut umum dulu masa awal-awal jadi MB.


Bukan projek litar, projek stadium, projek airport. Benda tu boleh datang kemudian.


Tapi ya lah. Umum pi lah hat mana pun.


Aku sangat-sangatlah skeptikal hang mampu terjemah semua tu sebab rekod hang banyak sembang.


Hang kesah apa kan? Lepas dah dapat jawatan MB sepenggal setengah, puas sangat dah aih.


Boleh dah pi jalan-jalan pastu.


Pi Cambodia ka, Indonesia ka, Mongolia ka, tinggalkan masalah kat pengganti hang.


Kalau pengganti hang dari puak-puak hampa, ulang skrip sama.


Ya lah. Hampa kan tukang baca saja?LAGU BARU..WALAUN TUNGGANG APA?


 

LAGU BARU WALAUN WALAUNTA...


 

AKHIRNYA ISHAM JALIL KANTOI MENFITNAH DATUK ZAHID, DATUK ZAHID PENYELAMA...

WOII SANUSI.. BERAS 3 RINGGIT SEKILO PUN WALAUN MAKI KERAJAAN... HANG NAK SOH KAMI BELI PULAK YANG REGA 38 RINGGIT SEKILO ? KEPALA BAPAK HANG...

 

Che Ibrahim


Harga beras rm3.80 sekilogram @ rm38 satu paket 10kg pun dah kalut riuh, hang nak promosi beras rm45 sekilogram pula???? 

Kami mahu beras rm2. 60 sekilogrm @ rm26 satu pek 10kg!!!!


Menurut Muhammad Sanusi, padi huma mempunyai pasaran dan permintaan tinggi dengan harganya mencecah antara RM40 dan RM45 sekilogram.

#AWANInews #AWANIpagiTUN MUSA HITAM DIRAIKAN PMX Menyambut dan meraikan tokoh dan juga negarawan Tun Musa Hitam bersama isteri hari ini di Johor Bharu. Tun Musa menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke-90 hari ini. Alhamdulillah, orangnya masih bertokoh dan segak. 


Menghimbau sejarah, Tun Musa adalah mantan Timbalan Perdana Menteri dan merupakan sosok yang teguh dengan prinsip dan integriti, selain menjadi watak yang gigih meneguh perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum. 


Saya ucapkan selamat ulangtahun kelahiran buat Tun Musa Hitam. Semoga Tun terus sihat dan terus memainkan peranan menyemarak perpaduan di kalangan rakyat. 


#MalaysiaMADANIYAH TU DIAAA IKON FITNAH AKAN KE SUNGAI BULOH- BERDOALAH WAHAI RAKYAT SEMUA , BAHAWA ORANG YANG TAK PUNYA AKHLAK INI DIHUMBAN KE SG BULOH. HABISLAH PAPAGOMO JIKA MAHKAMAH TOLAK SUNGAI BULOH LA JAWABNYA!


Mahkamah Sesyen di sini, hari ini menetapkan 23 Mei ini untuk mengetahui keputusan representasi dikemuka bekas EXCO Pemuda UMNO, Wan Muhammad Azri Wan Deris atau dikenali Papagomo bagi menggugurkan tuduhan mengeluarkan kenyataan menghasut iaitu kerajaan pro-Israel dan Barat. Hakim Siti Aminah Ghazali menetapkan tarikh berkenaan selepas pihak pendakwaan memaklumkan hanya menerima salinan representasi itu pada pagi ini. Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Deepa Nair Thevaharan berkata tiada keputusan berhubung representasi itu kerana baru menerima salinannya. Peguam bela Wan Muhammad Azri, Logen Eskander Abdullah pula berkata representasi itu diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) pada 5 April lalu. =============================================================================== Blogger, Wan Muhammad Azri Wan Deris, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan atas pertuduhan menghasut membabitkan hantaran di Facebook yang mendakwa kerajaan sebagai pro-Israel. Bagaimanapun, Wan Muhammad Azri atau lebih dikenali Papagomo, memohon dibicarakan sejurus pertuduhan dikemukakan terhadapnya di hadapan Hakim N Priscilla Hemamalini. Mengikut pertuduhan, Wan Muhammad Azr,41, yang juga bekas Exco Pemuda UMNO, didakwa menyebut kata-kata menghasut di laman Facebook 'Halid Hamidi', jam 1 tengah hari, 8 November lalu, di mana kata-kata berkenaan dilihat oleh seorang lelaki dikenali Hisham Sharudin, 42, di sebuah kondominium di Bukit Bintang. Sumber Berita 1. https://www.astroawani.com/berita-mal... 2. https://www.bharian.com.my/berita/kes...


RENTASAN 1585 | PANAS!! AGENDA 'MISI GILA' PMX AKHIRNYA DIDEDAH?


MENARIK DALAM RENTASAN 1585

1. DIPLOMASI INSANI PMX YANG MENAKJUBKAN 2. KEJAYAAN MOHAMAD SABU TIDAK JADI ‘BUAH MULUT’ 3. BENARKAH BUANG SAMPAH MERATA JADI UPACARA TAHUNAN RAKYAT KELANTAN? 4. PKR DICABAR JAWAB ENAM SOALAN HASSAN KARIM


𝗔𝗧 𝗟𝗘𝗔𝗦𝗧 𝗟𝗘𝗕𝗔𝗜 𝗞𝗘𝗗𝗨𝗔 𝗬𝗚 𝗟𝗘𝗕𝗜𝗛 𝗥𝗔𝗦𝗜𝗢𝗡𝗔𝗟 𝗦𝗘𝗟𝗘𝗣𝗔𝗦 𝗠𝗕 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡, 𝗨𝗖𝗔𝗣 𝗧𝗘𝗥𝗜𝗠𝗔 𝗞𝗔𝗦𝗜𝗛 𝗗𝗔𝗡 𝗛𝗔𝗥𝗚𝗔𝗜 𝗕𝗔𝗡𝗧𝗨𝗔𝗡 𝗣𝗠𝗫Sekurang-kurangnya MP lebai ni ada jiwa dan nurani utk berkata benar dan berterima kasih pd PMX. Sikap itu wajar diberikan pujian. 


𝗞𝗶𝘁𝗮 𝗯𝗲𝗿𝗶 𝗸𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁 𝗸𝗽𝗱 𝗬𝗕 𝗙𝗮𝗱𝗵𝗹𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗮𝗿𝗶 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗣𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗣𝗔$. Ini sepatutnya jadi contoh akhlak Islam meskipun berbeza ideologi politik tapi soal bantuan, pertolongan apatah lagi yg melibatkan nyawa merentas sempadan politik.


Kita BUKAN mcm 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗸, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝗿𝗴𝗼𝗻, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 & 𝘂𝗻𝘁𝗶𝘁𝘁 𝗹𝗼𝘄 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹, 𝗹𝗼𝘄 𝗹𝗶𝗳𝗲 𝗺𝗼𝗿𝗼𝗻 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗰𝗶 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗪𝗔𝗥𝗚𝗔𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔 𝗧𝗔𝗞 𝗕𝗘𝗥𝗚𝗨𝗡𝗔 𝘆𝗴 𝘁𝗮𝗸𝗱𝗲 𝗮𝗸𝗵𝗹𝗮𝗸, 𝗛𝗔𝗡𝗬𝗔 𝗥𝗘𝗧𝗜 𝗞𝗘𝗖𝗔𝗠 sehinggakan nak berterima kasih pd PMX pun payah. #IslamTakAjar biadap sebegitu pd org yg menghulurkan bantuan dan kufur nikmat pd kurnia Allah. 


Bagi penyokong PHBN sesiapa shj termasuk pembangkang jika buat perkara yg betul maka wajar diberi pujian atau diakui betul. Semoga insiden ini memberi pengajaran pada semua.


Saya yakin dgn 𝗸𝗮𝗿𝗼𝗺𝗮𝗵 𝗶𝗻𝘀𝗮𝗻𝗶𝗮𝗵 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗮𝗱𝗮𝗯, 𝗮𝗸𝗵𝗹𝗮𝗸 𝗱𝗮𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗶𝘁𝗶 yg dimiliki PMX beliau akan terus melakukan pekara baik walaupun kpd puak KHAWARIJ yg membenci, mencaci, memaki hamun, menghina dan memfitnah beliau.


Semoga Allah terus angkat darjat dan martabat PMX atas kesabaran beliau menghadapi tohmahan yg maha dahsyat hasil fitnah oleh musuh-musuh politik berpuluh tahun lalu. Ramai antara mereka telah pergi menghadap pencipta tinggal yg baru-baru meneruskan fitnah ini.


Di depan Allah SWT nanti, beratus ribu atau berjuta pemfitnah ini 𝗣𝗔𝗦𝗧𝗜 𝗠𝗘𝗡𝗬𝗘𝗦𝗔𝗟 𝗗𝗜 𝗗𝗘𝗣𝗔𝗡 𝗔𝗟𝗟𝗔𝗛 apabila baru menyedari semua perkara liwat yg mereka percaya tentang PMX selama ini adalah 𝗙𝗜𝗧𝗡𝗔𝗛 𝗧𝗘𝗥𝗔𝗡𝗖𝗔𝗡𝗚 𝗸𝘂𝗺𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻 𝘆𝗴 𝗯𝗲𝘀𝗮𝗿 𝗱𝗶𝗱𝗮𝗻𝗮𝗶 𝗞𝗔𝗣𝗜𝗧𝗔𝗟𝗜𝗦 𝗢𝗟𝗜𝗚𝗔𝗥𝗖𝗛𝗬. Masa itu teringin kembali ke dunia jika boleh diputarkan semula masa pun sudah tidak berguna lagi.


𝗕𝗘𝗥𝗜𝗡𝗚𝗔𝗧𝗟𝗔𝗛, 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗵𝗮𝗻𝘆𝗮 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝗬𝗮𝗻𝗴 𝗠𝗮𝗵𝗮 𝗠𝗲𝗻𝗴𝗲𝘁𝗮𝗵𝘂𝗶 sedangkan manusia tidak mengetahuinya dengan pasti sehingga di akhirat nanti. Maka tidak berbaloi mengambil risiko itu hanya kerana kebencian politik di dunia yg sementara.


Wallahualam.


-Zus Din 

17042024


https://malaysiagazette.com/2024/04/16/terima-kasih-pm-satukan-keluarga-nadir-al-nuri-fadhli/


𝗧𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗸𝗮𝘀𝗶𝗵 𝗣𝗠 𝘀𝗮𝘁𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗡𝗮𝗱𝗶𝗿 𝗔𝗹-𝗡𝘂𝗿𝗶 – 𝗙𝗮𝗱𝗵𝗹𝗶

Oleh Khairulanuar Yahaya - 16 April 2024


KUALA LUMPUR – Peranan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membawa keluar keluarga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman dari Gaza amat dihargai.


Ketua Penerangan Pas Ahmad Fadhli Shaari berkata, 𝘂𝘀𝗮𝗵𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗣𝗲𝗿𝗱𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶 telah membolehkan Muhammad Nadir disatukan semula dengan keluarganya selepas berpisah selama enam bulan.


𝗔𝗵𝗹𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻 𝗣𝗮𝘀𝗶𝗿 𝗠𝗮𝘀 𝗶𝘁𝘂 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗮𝘁𝗮, 𝗵𝘂𝗯𝘂𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗶𝗸 𝗔𝗻𝘄𝗮𝗿 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗠𝗲𝘀𝗶𝗿 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗠𝘂𝗵𝗮𝗺𝗺𝗮𝗱 𝗡𝗮𝗱𝗶𝗿 𝗱𝗶𝗯𝗮𝘄𝗮 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝘄𝗶𝗹𝗮𝘆𝗮𝗵 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗸 𝗱𝗶𝘀𝗲𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗜𝘀𝗿𝗮𝗲𝗹 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁.


“Terima kasih atas kesungguhan dan usaha Perdana Menteri memastikan keluarga saudara Nadir An-Nuri disatukan semula, 𝘁𝗲𝗻𝘁𝘂 𝘀𝗲𝗸𝗮𝗹𝗶 𝗶𝗮 𝗺𝗲𝗺𝗲𝗿𝗹𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗯𝗶𝗻𝗰𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗵𝘂𝗯𝘂𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗶𝗸 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗠𝗲𝘀𝗶𝗿 𝗸𝗵𝘂𝘀𝘂𝘀𝗻𝘆𝗮 𝗯𝗮𝗴𝗶 𝗺𝗲𝗺𝗮𝘀𝘁𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗶𝘀𝗶 𝗶𝗻𝗶 𝗯𝗲𝗿𝗷𝗮𝘆𝗮.


“Tahniah kepada saudara Nadir, tentunya ini hadiah hari raya yang paling berharga untuk beliau,” kata Ahmad Fadhli dalam kenyataan.


Muhammad Nadir semalam mendedahkan, Anwar merupakan watak utama dalam ‘misi gila’ membawa keluarganya keluar dari Gaza.


Menerusi hantaran di Facebook miliknya, kisah bermula apabila beliau sempat maklumkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Dr Ahmad Sani Abdul Alim Araby bahawa keluarganya terkandas di Rafah.


Beliau kemudian di hubungi Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Ahmad Farhan Fauzi dan akhirnya disatukan dengan keluarganya.


Ujar Muhammad Nadir, proses membawa pulang keluarganya itu cepat, teratur dan lancar walaupun penuh dengan 1,001 cabaran tersirat, namun tidak semua beliau berhak untuk kongsikan.


“Saya sudah biasa melalui perang di Gaza, melihat kehilangan dan air mata serta cekalnya kehidupan tetapi misi ini saya katakan ‘Misi Gila’ kerana bukan mudah untuk mengeluarkan keluarga saat bedilan roket serta hentaman bom bertali-arus malah ketegangan di sempadan berlanjutan.


Bagaimanapun, secara senyap pemimpin negara menghubungi pihak sana, ternyata diplomasi insani ini jauh lebih berkesan daripada kaedah yang lain,” kongsinya.


Sejak perang meletus 7 Oktober tahun lalu Israel telah membunuh lebih 33,000 penduduk di Gaza dan memusnahkan rumah serta infrastruktur awam termasuk hospital dan pusat pendidikan.-MalaysiaGazetteRAKYAT TERENGGANU MAHU TAHU SEBAB DR SAM LANTIK BUKAN RAKYAT TERENGGANU DALAM GLC HAK MILIK KERAJAAN TERENGGANU???


Muhammad Syuza Amsyari

Adakah kami rakyat Terengganu tiada kepakaran?? tiada kemampuan?? & tidak cukup profesional bg memegang jawatan dalam sebuah syarikat GLC negeri Terengganu??


Kami sedar Eastern Pacific Industrial Corporation (EPIC) ini ditubuhkan pd tahun 1985 adalah drp semangat pemimpin kerajaan Terengganu terdahulu.. Ia ditubuhkan untuk mengangkat maruah & imej negeri serta rakyat Terengganu drp sebuah negeri miskin yg serba kekurangan kepada sebuah negeri membangun & seterusnya kepada negeri maju.. Penubuhannya juga bersesuaian dengan operasi utamanya dalam industri petroleum & gas bagi mengambil peluang hasil bumi kurniaan Illahi ini dijumpai pada tahun 1983.. Hinggalah pada hari ini anak syarikat kerajaan negeri Terengganu (GLC) menjadi antara anak syarikat milik kerajaan Terengganu yg berjaya & berada dalam pasaran PAPAN UTAMA Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL).. Kami rakyat Terengganu tidak lupa Dr Sam.. Kami tahu..


Tidak dinafikan mereka memang mempunyai latarbelakang korporat.. Tetapi kami juga sedar daripada sejumlah 1,170,700 orang rakyat negeri Terengganu juga mempunyai latarbelakang korporat yg hampir sama seperti mereka juga.. 


Apakah agenda politik sebenar Dr Sam?? Adakah mula merasa inilah masanya untuk kembangkan pengaruh beliau setelah dicanang hebat oleh pemimpin PAS sebagai calon Perdana Menteri M'sia?? Atau beliau cuba menggambarkan beliaulah selayaknya calon menggantikan Presiden PAS M'sia nanti.. 


Asasnya kerana pengumuman perlantikkan ini mempunyai persamaan latarbelakang parti politik & merupakan pemimpin politik berpengaruh dalam parti PAS semasa.. Latarbelakang ringkas untuk pengetahuan rakyat Terengganu yg telah diumumkan perlantikkan mereka oleh EPIC Berhad:-


YB Ir Ts KHAIRIL NIZAM KHAIRUDIN

●Lahir: Ipoh, Perak

●Ahli Parlimen PAS Jerantut, Pahang

●Jawatan Parti: Ketua Dewan Pemuda PAS M'sia


Ts MUHTAR SUHAILI

●Lahir: Miri, Sarawak

●Ahli Korporat & Politik

●Jawatan Parti: Timbalan YDP PAS Sarawak

●Jawatan Parti: AJK PAS Pusat


Dr Sam, jangan perjudikan nasib & masa depan kami sebagai rakyat di negeri bertuah seperti Terengganu kami ini.. EPIC Berhad adalah anak syarikat kerajaan negeri adalah juga milik rakyat negeri Terengganu.. Ia adalah warisan yg tidak ternilai untuk rakyat Terengganu.. Jangan kerana nafsu politik yg disebut tadi kami sekalian rakyat menjadi bahan niaga politik Dr Sam dalam mencapai cita-cita yg belum pasti.. Wallahu'alam & wassalam..MAHATHIR MAKIN TAK KERUAN, BELIAU SEMAKIN GELABAH DAN TAKUT. TAK SALAH KENAPA TAKUT? SIAPA YANG TERANCAM?


 

KES NADIR NI BUKAN ISU TERPENCIL. SEBELUM INI PUN PMX DAH BANTU KERAJAAN THAILAND.

 


Rupanya kes 𝗡𝗮𝗱𝗶𝗿 tu bukan kes terpencil. Sebelum ni pun ada kes-kes termasuk ketika DS Anwar masih lagi 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗣𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻𝗴. Bayangkanlah, sebagai hanya Ketua Pembangkang pun DS Anwar mampu lakukan.


Lebih menarik, 𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗧𝗵𝗮𝗶𝗹𝗮𝗻𝗱 juga turut dapatkan bantuan DS Anwar untuk 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁𝗸𝗮𝗻 𝗿𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮. Ini sekali gus menjawab tohmahan walaun yang konon itu tugas PM dan semua PM akan buat.


Kalau isu besar, melibatkan ramai rakyat, itu memang perkara biasa. Semua kerajaan akan buat. Tapi ini kes individu. Ia 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗶𝘀𝘂 𝗻𝗮𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹. Kalau DS Anwar nak buat tak tahu pun, 𝘁𝗮𝗸 𝗮𝗱𝗮 𝘀𝗶𝗮𝗽𝗮 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝘁𝗮𝗵𝘂.


Tapi tak. Dari sebelum jadi PM, bahkan selepas jadi PM sekali pun, memang sifat beliau membantu orang dalam kesusahan. Lebih dari itu, cerita ni bukan dari mulut DS Anwar sebaliknya dari mereka 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗯𝗮𝗻𝘁𝘂.


Tak macam seorang tua yang mengaku kononnya dia boleh 𝗽𝘂𝗷𝘂𝗸 pemimpin Arab, 𝗸𝗼𝗻𝗳𝗹𝗶𝗸 𝘁𝗶𝗺𝘂𝗿 𝘁𝗲𝗻𝗴𝗮𝗵 pun dia yang selesaikan. DS Anwar tak payah cakap besar pun. Tau tau je jadi. Syukur kita dikurniakan seorang 𝗽𝗲𝗺𝗶𝗺𝗽𝗶𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗷𝗶𝘄𝗮 𝗯𝗲𝘀𝗮𝗿 untuk mengemudi negara. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


BAHAYANYA FAHAMAN KHAWARIJ

 
Mudah betul nak putuskan aqidah orang. Sedangkan Nabi ﷺ pun tak semudah itu melainkan jika 𝗱𝗶𝗽𝗶𝗺𝗽𝗶𝗻 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝘄𝗮𝗵𝘆𝘂. Ini baru belajar jurusan aqidah.


Ada ek jurusan aqidah? Bab aqidah memang dah tau lama. Ni jurusan aqidah. Memang jurusan tu belajar 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗹𝗮𝗶 𝗮𝗾𝗶𝗱𝗮𝗵 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 agaknya. Entahlah.


Tapi nak mempersoalkan aqidah orang ni tak mudah. Selagi mana orang itu solat, berpuasa, tidak syirikkan Allah, dan tak secara jelas menentang Islam, maka dia masih 𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺.


Soalnya di sini, aqidah orang kita tak boleh main agak je. Kalau dengar seorang tu pertuturannya meragukan, 𝘄𝗮𝗷𝗶𝗯 𝘁𝗮𝗻𝘆𝗮 𝗱𝘂𝗹𝘂 untuk fahami maksudnya. Nampak perbuatannya pelik, 𝘀𝗮𝗵𝗶𝗵𝗸𝗮𝗻 𝗱𝘂𝗹𝘂..


Tuduh orang aqidah lari ni sama macam mengkafirkan orang juga. Pesan Nabi ﷺ, 𝗸𝗮𝗹𝗮𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝘁𝘂𝗱𝘂𝗵 𝘁𝘂 𝘁𝗮𝗸 𝗸𝗮𝗳𝗶𝗿, 𝗺𝗮𝗸𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗻𝘂𝗱𝘂𝗵 𝗽𝘂𝗹𝗮 𝗷𝗮𝘁𝘂𝗵 𝗸𝗮𝗳𝗶𝗿. Jangan pandang enteng soal ini. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.TERBUKTI AKHIRNYA SEBAGAIMANA SAYA TULIS SEBELUM INI, SAKSI MISTERI KES SEMAKAN KEHAKIMAN NAJIB ADALAH MENTERI KABINET KERAJAAN MADANI SENDIRI


Sebelum ini, dalam artikel yang saya tulis pada 5 April lalu, saya telah menyebut kemungkinan saksi misteri dalam permohonan Najib Razak untuk memulakan semakan kehakiman bagi mencabar wujudnya satu dekri tambahan yang dikatakan telah diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 supaya bekas Perdana Menteri itu menjalani baki enam tahun penjara di bawah tahanan rumah adalah seorang menteri kabinet yang berkhidmat dalam kerajaan madani.


Posting bertarikh 5 April itu boleh dibaca di sini – https://shahbudindotcom.net/2024/04/05/adakah-saksi-penting-kes-semakan-najib-salah-seorang-menteri-kabinet.html


Saya menyebut perkara itu bukan saja berdasarkan bayangan yang diberi oleh peguam Najib, Shafee Abdullah bahawa saksi tersebut sedang mengerjakan umrah di Mekah dan hanya kembali ke tanah air menjelang Hari Raya Aidil Fitri, tetapi juga melalui beberapa maklumat tambahan lain yang saya diperolehi.


Sesiapa yang mengenali Zahid Hamidi, mereka pasti tahu bahawa Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu tidak pernah terlepas daripada menunaikan umrah pada 10 hari terakhir Ramadan sejak lebih 30 tahun lalu.


Jadi, bila Shafee menyebut saksi misteri itu sedang menunaikan umrah dan hanya kembali ke tanah air menjelang Aidil Fitri, selain disebutkan juga bahawa misteri itu merupakan individu penting, siapa lagi kalau bukan Zahid Hamidi?


Cuma, saya tidak menyebut namanya secara khusus kerana bimbang mengganggu proses mahkamah.


Di samping itu, maklumat lain pula memberitahu, Zahid dikatakan memang mengetahui mengenai titah adendum oleh Agong itu daripada sumber yang amat dipercayainya.


Dengan percaya sepenuhnya bahawa maklumat itu adalah sahih, maka itulah yang menyebabkan Zahid Hamidi setuju untuk membuat afidavit bagi mengesahkan kewujudan titah Agong itu, seterusnya bagi membolehkan Najib menjalani tahanan rumah bagi baki hukuman penjara yang dihadapinya.


Hari ini, di mana bermulanya perbicaraan kes semalan kehakiman Najib itu, Zahid Hamidi mengesahkan beliaulah saksi misteri yang disebut Shafee sebelum ini.


Kata Zahid, beliau sedia membuat afidavit untuk menyokong permohonan Najib itu kerana dimaklumkan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkenaan kewujudan titah Agong itu.


Untuk makluman, Tengku Zafrul adalah kawan baik kepada Agong sebelum ini iaitu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.


Bahkan, Tengku Zafrul dibawa menyertai kabinet sebagai Menteri Kewangan pada 2020 ketika Mahiaddin Md Yassin menjadi Perdana Menteri selepas peristiwa Langkah Sheraton pun adalah dikatakan atas cadangan Sultan Abdullah.


Zahid Hamidi mendakwa, beliau diberitahu mengenai kewujudan titah adendum itu oleh Tengku Zafrul ketika Ahli MT UMNO itu berkunjung ke rumahnya pada 30 Januari 2024.


Ini bermakna maklumat itu disampaikan kepada Zahid Hamidi hanya sehari selepas Lembaga Pengampunan bermesyuarat pada 29 Januari 2024


“Saya sesungguhnya percaya bahawa untuk tempoh masa yang mencukupi saya melihat dan membaca titah adendum, dan saya melihat dengan jelas semua kandungannya dan bahawa ia merupakan sebahagian daripada proses pengampunan pemohon (Najib) yang merupakan tambahan kepada titah utama, kedua-duanya betarikh 29 Januari 2024.


“Justeru, saya dengan ini mengesahkan kewujudan titah adendum bertarikh 29 Januari 2024 yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong.


“Saya juga percaya selain saya dan Tengku Zafrul, anggota kerajaan yang lain turut melihat titah adendum tersebut.


“Secara khusus, saya sedar bahawa Menteri Besar Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail juga telah melihat salinan titah adendum dan boleh mengesahkan perkara yang sama,” menurut Ahmad Zahid lagi.


Dengan anggota kabinet kerajaan madani, malah bertaraf Timbalan Perdana Menteri sendiri menjadi saksi bagi mengesahkan wujudnya titah adendum oleh Agong sebelum ini yang setuju Najib diberi tahanan rumah, bagaimanakah mahu dipertahankan lagi bekas Perdana Menteri itu daripada terus disimpan di Penjara Kajang? – ShahbudinHusin 17/04/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/04/17/terbukti-sebagaimana-saya-tulis-sebelum-ini-saksi-misteri-kes-semakan-kehakiman-najib-adalah-menteri-kabinet-kerajaan-madani.htmlAPA KOMPLOT UMNO DALAM ISU SEMAKAN KEHAKIMAN NAJIB? KENAPA ZAHID HAMIDI SETUJU JADI SAKSI DAN PERNAHKAH TENGKU ZAFRUL TUNJUK TITAH AGONG ITU KEPADA PMX?


Dalam isu semakan kehakiman yang difailkan oleh Najib Razak untuk mencabar kewujudan satu titah tambahan yang dikatakan telah diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 supaya bekas Perdana Menteri itu menjalani baki enam tahun penjara di bawah tahanan rumah, secara mudah difahami ia adalah saman yang dikemukakan terhadap kerajaan.


Ini berikutan pihak yang dinamakan dalam senakin kehakiman Najib itu ialah Menteri Dalam Negeri; Komisioner Jeneral Penjara; Peguam Negara; Lembaga Pengampunan bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Undang-Undang dan Reformasi Institusi); Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di JPM dan Kerajaan Malaysia.


Maka, bagaimana seorang Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi boleh bersetuju untuk menjadi saksi dan membuat afidavit sokongan kepada permohonan Najib itu?


Tidakkah perbuatan Zahid Hamidi setuju menjadi saksi seolah-olah beliau telah bertindak menentang kerajaan yang dianggotainya sebagai menteri kabinet?


Ini tata kelola jenis apa namanya?


Selain itu, menerusi afidavit yang diikrarkan Zahid Hamidi pada 9 April lalu, Timbalan Perdana Menteri itu berkata, beliau dimaklumkan mengenai kewujudan titah adendum itu oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika pertemuan mereka di rumahnya di Country Heights pada 30 Januari lalu.


“Apabila saya menyoal lebih lanjut, beliau (Tengku Zafrul) menunjukkan kepada saya salinan titah adendum itu yang tersimpan pada telefonnya yang beliau ambil gambar dan imbas sendiri daripada salinan asal seperti yang ditunjukkan kepadanya oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 (Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah).


“Kandungan titah adendum itu secara jelas menyatakan bahawa pemohon (Najib) dibenarkan untuk menjalani hukumannya yang dikurangkan kepada tahanan rumah dan bukannya secara pemenjaraan seperti sekarang di Penjara Kajang.


“Saya juga melihat titah adendum itu bertarikh 29 Januari 2024 yang mempunyai meterai dan tandatangan Yang di-Pertuan Agong ke-16.


“Saya seterusnya mengesahkan bahawa titah adendum itu adalah tulen dan sebenarnya adalah Titah Prerogatif Diraja sama seperti Titah Utama,” demikian kata Zahid Hamidi dalam afidavitnya kepada mahkamah.


Dalam hal ini, berdasarkan afidavit Zahid Hamidi itu, adakah Tengku Zafrul telah menunjukkan titah adendum yang gambar atau salinan imejnya ada disimpan dalam telefon bimbitnya itu kepada PMX atau memaklumkannya kepada kabinet terlebih dahulu?


Jika tidak, kenapa ia mesti ditunjukkan kepada Zahid Hamidi yang merupakan hanya pemimpin nombor dua dalam kerajaan?


Lagi pula, berdasarkan hakikat beliau menunjukkan gambar atau salinan titah adendum itu pada 30 Januari itu hanya sehari selepas mesyuarat Lembaga Pengampunan diadakan pada 29 Januari, nampaknya pantas sungguh Tengku Zafrul menyampaikan maklumat yang diperolehinya kepada Zahid Hamidi.


Apa muslihat Tengku Zafrul dalam hal ini?


Dalam pada itu, oleh kerana disebutkan bahawa Tengku Zafrul yang memiliki gambar atau salinan imej titah adendum tersebut melalui apa yang didakwa telah ditunjukkan oleh Agong ke-16 kepadanya, mengapa tidak Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri itu sendiri yang diminta oleh Zahid Hamidi untuk menjadi saksi dan mengemukakan afidavit bagi permohonan semakan kehakiman yang difailkan Najib?


Kenapa mesti Zahid Hamidi selaku Timbalan Perdana Menteri dan Presiden UMNO pula yang setuju menjadi saksi dan mengemukakan afidavit ke mahkamah?


Komplot terlindung apa yang cuba dirancang Zahid Hamidi dan UMNO dalam permainan ini?


Adakah PMX sudah cukup awas dan berjaga-jaga membentengi kedudukannya sekarang ini? – ShahbudinHusin 17/04/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/04/17/apa-komplot-umno-dalam-isu-semakan-kehakiman-najib-kenapa-zahid-hamidi-setuju-jadi-saksi-dan-adakah-tengku-zafrul-tunjuk-titah-agong-itu-kepada-pmx.htmlBOLEHKAH KERAJAAN TIDAK MELAKSANA, MALAH MENDERHAKAI TITAH AGONG?Sama ada kita suka atau tidak Najib Razak diberi hukuman tahanan rumah, persoalan paling besar sekarang ialah mengapa titah adendum oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 berkaitan perkara itu tidak dilaksanakan oleh kerajaan, malah seolah-olah disembunyikan?


Secara kasar dan di mata sebahagian besar rakyat dan orang Melayu, perbuatan tidak melaksana dan menyembunyikan titah Agong itu adalah suatu perbuatan derhaka dan tidak sepatutnya berlaku sama sekali.


Bukankah Agong merupakan ketua negara yang mana titah baginda bukan saja harus dihormati, bahkan mesti dilaksana dengan sebaiknya?


Berdasarkan afidavit Ahmad Zahid Hamidi yang setuju menjadi saksi kepada permohonan Najib untuk mengesahkan kewujudan titah adendum itu, adalah jelas beliau mengetahui mengenai wujudnya titah tersebut pada 30 Januari 2024, iaitu sehari selepas titah itu ditandatangani oleh Agong ke-16 pada 29 Januari 2024.


Timbalan Perdana Menteri itu memaklumkan beliau ditunjukkan salinan imej titah itu oleh Menteri Perdagangan, Pelaburan dan Industri, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz yang memperolehinya daripada salinan asal yang ditunjukkan oleh Agong ke-16 kepadanya.


Ini bermakna, seawal hanya sehari selepas titah adendum untuk membenarkan Najib diberi tahanan rumah ditandatangani oleh Agong ke-16, sekurang-kurangnya dua menteri kabinet kerajaan madani pimpinan PMX mengetahui kewujudannya.


Sama ada Zahid Hamidi atau Tengku Zafrul, oleh kerana mereka mengetahuinya, kenapa mereka tidak memaklumkan mengenai wujudnya titah adendum itu kepada PMX atau membangkitkannya dalam mesyuarat kabinet?


Dalam kenyataan media Lembaga Pengampunan pada 2 Februari 2024 berhubung permohonan pengampunan Najib, apa yang disebut hanyalah pengurangan hukuman penjara kepadda Najib daripada 12 tahun kepada 5 tahun dan denda RM210 juta diturunkan kepada 50 juta.


Tidak disebut sama sekali mengenai titah membenarkan Najib diberi tahanan rumah.


Kemudian, pada 2 April 2024, Najib memfailkan semakan kehakiman di mahkamah untuk mengesahkan kewujudan titah adendum oleh Agong ke-16 itu, seterusnya memohon kesemua atau salah seorang daripada tujuh responden yang disamannya agar melaksanakan titah tersebut.


Mereka yang dinamakan sebagau responden dalam saman Najib ialah Menteri Dalam Negeri; Komisioner Jeneral Penjara; Peguam Negara; Lembaga Pengampunan bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Undang-Undang dan Reformasi Institusi); Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di JPM dan Kerajaan Malaysia.


Susulan saman difailkan Najib yang mengejutkan banyak pihak itu, Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail dalam responnya pada 4 April memberitahu media, beliau tidak pernah melihat dan tiada maklumat sama ada titah adendum itu wujud atau sebaliknya.


“Saya tiada maklumat berkaitan dokumen tambahan, dia (pihak Najib) kata dia ada. Sebab itu saya kata, saya akan teliti setakat mana yang ada pengetahuan kepada kita,” ujar Saifuddin lagi.


Berdasarkan rentetan peristiwa di atas, ia menunjukkan Najib memfailkan semakan kehakiman di mahkamah untuk mengesahkan kewujudan titah adendum setelah lebih dua bulan Zahid Hamidi mengetahui kewujudan titah Agong ke-16 sebagaimana ia dimaklumkan kepadanya oleh Tengku Zafrul pada 30 Januari 2024.


Dalam hal ini, siapa yang memberitahu Najib atau peguam Shafee Abdullah mengenai wujudnya titah adendum itu?


Najib tidak mungkin berani membawa ke mahkamah perkara ini, melainkan beliau telah diberi maklumat yang cukup sahih tentang wujudnya titah adendum oleh Agong ke-16 itu.


Adakah maklumat itu daripada Zahid Hamidi atau Tengku Zafrul?


Jika Zahid Hamidi atau Tengku Zafrul yang menyampaikan maklumat itu kepada Najib, kenapa ia tidak disampaikan kepada PMX dan kabinet?


Logiknya, kalau kabinet diberitahu tentang wujudnya titah adendum itu, agak mustahil bila mana Saifuddin pada 4 April mengatakan beliau tiada maklumat mengenainya.


Ataukah maklumat mengenai wujudnya titah adendum itu hanya diberitahu, sama ada oleh Zahid Hamidi atau Tengku Zafrul, hanya kepada PMX dan tidak kepada kabinet?


Jika itu yang berlaku, mengapa PMX tidak berusaha melaksanakan titah adendum oleh Agong ke-16 itu?


Kenapa sampai Najib membawa ke mahkamah untuk mengesahkan kewujudannya?


Daripada aspek yang lain, apabila Agong ke-16 menitahkan agar Najib diberi tahanan rumah melalui satu titah adendum atau tambahan, sudah tentulah titah tersebut dikeluarkan dengan tujuan khusus agar kerajaan melaksanakannya.


Ertinya, titah tersebut tidak mungkin disimpan begitu saja dalam peti besi di Istana Negara atau di mana-mana Istana di mana Sultan Abdullah atau Agong ke-16 bersemayam, sebaliknya ia mestilah dihantar kepada pihak kerajaan agar ia dapat dilaksanakan.


Sekali lagi timbul persoalan, mengapa titah Agong itu tidak dilaksanakan, malah seperti disembunyikan?


Seterusnya, bolehkah titah Agong tidak dilaksana dan diderhakai oleh kerajaan?


Mewakili dan bersama rakyat Malaysia yang tetap setia kepada Raja, saya juga inginkan jawapan daripada kerajaan madani mengenai persoalan ini. – ShahbudinHusin 18/04/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/04/18/bolehkah-kerajaan-tidak-melaksana-malah-menderhakai-titah-agong.htmlKES NAJIB HUKUMAN TAHANAN RUMAH PART 1 

KES TAHANAN NAJIB DI RUMAH. PART 2. KES KESILAPAN DARI ZAHID.


 

LAGU BARU- WALAUN TUNGGANG AGAMA.


 

PERTAMA KALI AKU UCAP TAHNIAH KEPADA FAHMI FADZIL. SELAMA INI AKU ANGGAP BELIAU LENA..TAPI INI SEPATUTNYA LAMA DILAKUKAN TAHNIAH.


 

KONONNYA LETAK CALON BATANG PISANG BOLEH MENANG. DAH RAKYAT KEDAH LEBIH SUKA PADA PERSWPSI TANPA BERFIKIR.


 

PERCANGGAHAN ISU TAHANAN DALAM RUMAH NAJIB.

 

Iswardy Morni


Satu perkembangan menarik mengenai tambahan (adendum) dalam pengampunan najib Razak sama ada terdapat tambahan untuk tahanan di rumah dalam pengurangan 6 tahun penjara dan denda kes SRC. Hari ini najib telah pun memohon dari mahkamah rayuan adendum tersebut. Menurut Zahid Hamidi 


"Dia mendakwa dalam pertemuan di rumahnya pada 30 Januari lalu, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz memaklumkan kepadanya berhubung kewujudan titah adendum tersebut yang bertarikh 29 Januari 2024."


Namun ia dilihat bercanggah dengan kenyataan menteri KDN Saifuddin Nasution Ismail yang menyatakan bahawa beliau tidak melihat atau mengetahui mengenai maklumat tambahan tersebut.


Akhirnya dalam perkembangan terbaru, menteri Tengku Zafrul mengesahkan akan "membetulkan" beberapa kesilapan affidavit zahid yang dikatakan tersilap dalam memberikan fakta seolah-olah dia yang memberikan fakta adendum tersebut. AGC Juga menyatakan akan memberikan maklumat pembetulan tersebut


AGC mengeluarkan kenyataan itu susulan kenyataan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkaitan afidavit tambahan yang diikrarkan Zahid pada 9 April kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.


Jadi kesudahannya, nanti kita tengok keputusan nyaPENDEDAHAN MENGEJUTKAN. ADIK HAMZAH BUAT PENDEDAHAN


 

BERAS NI PUNYA MAHAL... KITA NAMAKAN DIA MAHALAUN.. UPSEREYNAPETEY....

 

Jamzuri Ardani


Beras kampit 10kg harga RM45 pun hangpa hingaq kata mahaldahni ... kalau kena hat RM45 sekilo ni nak kata apa tak tau ... MAHALAUN kot. 


😀😀KEH.. KEH.. MINTA KAT ATOK KAU... KUAT LAGI BUAT CERITA FITNAH.

 WALAU DIKEJI... ITULAH PMX

Mohd Fairul Al Qasas. 
 Walaupun ada yang mengecam, memfitnah, mencela, malah menghukum aqidah PMX Anwar Ibrahim, berita kebaikannya timbul satu persatu.


Bukan beliau sendiri yang cerita, tapi orang yang tidak berkaitan dan confirm tidak berbayar.


My PM. 🫡🫡🫡