BAKAL PM MELANGKAUI ANWAR, LALUAN AZMIN TIDAK SEMUDAH DISANGKAEntah bagaimana, mungkin secara kebetulan atau memang dirancang, bersekali dengan khabar angin mengenai konon rapuhnya kedudukan Anwar Ibrahim sebagai bakal Perdana Menteri ke-8, nama Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali turut dicanangkan sebagai pengganti pilihan.

Dikhabarkan Tun Mahathir Mohamad sendiri lebih senang dengan Azmin dan memang mahu Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu menggantikan tempatnya.

Dalam erti yang lain, walaupun sudah ada perjanjian dan dipersetujui dalam Pakatan Harapan bahawa Anwar adalah penggantinya, seolah-olah Tun Mahathir ketika ini tidak lagi ada perasaan terhadap Presiden PKR itu dan tidak mahu menunaikan janji peralihan kuasa yang telah dipersetujui sebelum ini.

Beberapa pemimpin Bersatu dan pemain media sosial yang akrab dengan parti itu juga nampaknya tidak malu-malu menyebut Azmin adalah bakal Perdana Menteri ke-8 dan terang-terang telah mengenepikan Anwar.

Tidak dipastikan siapakah yang memula dan merangsang sebutan nama Azmin sebagai Perdana Menteri ke-8 itu,mtetapi yang nyata ia terus berlaku sehingga kini.

Keadaan itu, ditambah dengan tiada penafian khusus lagi tegas daripada Tun Mahathir sendiri, maka sebutan nama Azmin itu terus diperkatakan di merata-rata, malah makin diperbesar dari hari ke hari.

Keadaan ini jugalah yang kini dilihat meretakkan hubungan antara Tun Mahathir dan Anwar sejak akhir-akhir ini, meskipun sebelum pilihanraya lalu, Tun Mahathir terlihat begitu mengharapkan sokongan bekas timbalannya itu sanggup merendahkan dirinya menemui Anwar di mahkamah beberapa kali serta menghantar Tun Daim Zainuddin yang  terpaksa menghidupkan lesen guamannya, bagi membolehkan pergi ke penjara untuk melakukan rundingan seterusnya.

Mengapakah setelah berjaya memperolehi kuasa, semuanya nampak berbeza? 

Benarkah juga Azmin jadi pilihan Tun Mahathir dan bukan lagi Anwar?

Dalam hal ini, sesuatu yang harus diingat ialah proses memilih Perdana Menteri atau penggantinya adalah berbeza antara BN dengan Pakatan Harapan. 

Di dalam BN, sesiapa saja yang jadi Presiden UMNO, dia adalah Perdana Menteri dan sesiapa juga yang menduduki Timbalan Presiden UMNO, dia jugalah Timbalan Perdana Menteri.

Walaupun banyak yang kecundang, tetapi daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri jugalah seseorang itu akhirnya akan menjadi Perdana Menteri.

Dalam konteks itu, Perdana Menteri boleh menggunakan kuasanya terhadap sesiapa yang disukainya untuk dijadikan Timbalan Perdana Menteri atau bakal penggantinya dengan cara memberi kedudukan yang baik-baik dalam kerajaan dan menunjukkan keakraban atau sokongan supaya orang berkenaan menang dalam pertandingan dan boleh menjadi Timbalan Presiden UMNO.

Dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden UMNO antara Musa Hitam dengan Tengku Razaleigh Hamzah dan antara Tun Ghafar Baba dengan Musa Hitam, perkara itu jelas telah berlaku di mana Tun Mahathir yang menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri ketika itu telah berjaya membuatkan calon kesukaannya menang dalam kedua-dua pertandingan tersebut.

Musa Hitam dua kali berjaya mengalahkan Tengku Razaleigh kerana sokongan terbuka yang ditunjukkan oleh Tun Mahathir, begitu juga Tun Ghafar berjaya menewaskan Musa Hitam berikutan kenyataan Tun Mahathir yang menyebut kedudukan Tun Ghafar sebagai Timbalan Perdana Menteri akan terus kekal, meskipun kiranya tidak berjaya mengalahkan Musa Hitam.

Kemudian, ketika Anwar mahu mencabar Ghafar Baba pada 1993, disebabkan Tun Mahathir memberikan Anwar jawatan sebagai Menteri Kewangan serta dalam masa yang sama menampakkan kecondongannya lebih menyayangi Anwar sebagai bakal penggantinya, maka dengan mudah Tun Ghafar pula dapat diketepikan.

Begitulah realitinya dalam UMNO. Tetapi keadaannya berbeza dengan Pakatan Harapan. Pemilihan Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan pengganti Perdana Menteri mesti dirundingkan dalam Majlis Presiden Pakatan Harapan yang dianggotai para pemimpin kanan PKR, DAP, Amanah dan Bersatu.

Berdasarkan keputusan sebelum PRU14, keputusan yang dipersetujui ialah Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri, Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Anwar adalah bakal Perdana Menteri ke-8 setelah dua tahun Tun Mahathir menduduki kerusi Perdana Menteri ke-7.

Sehingga ini, kedudukan ini adalah kekal dan tidak berubah. Bermakna, Anwar masih merupakan calon yang dipersetujui untuk menggantikan Tun Mahathir.

Dalam hal ini, katalah jika Tun Mahathir benar-benar berhasrat mahu menjadikan Azmin sebagai penggantinya dan menolak Anwar, beliau mesti membawa perkara itu dalam Majlis Presiden untuk dipersetujui terlebih dahulu.

Tun Mahathir tidak boleh sesuka hati meletakkan nama Azmin sebagaimana ketika beliau ada banyak kebebasan sewaktu menjadi Presiden UMNO dan Pengerusi BN dahulu.

Dalam Majlis Presiden pula, selain ada Tun Mahathir, Anwar dan Dr. Wan Azizah, ia juga dianggotai oleh Lim Kit Siang, Muhyiddin Yassin, Lim Guan Eng, Mohamad Sabu dan lain-lain, termasuk Azmin sendiri sebagai Timbalan Presiden PKR.

Dengan kapasiti keanggotaan Majlis Presiden Pakatan Harapan yang sedemikian itu, mampukah Azmin mendapat sokongan dan kepercayaan majoriti untuk melangkaui Anwar bagi merampas takhta sebagai Perdana Menteri ke-8? (ShahbudinHusin 23/12/2018).

PM ialah Mahathir , tetapi yang disalahkan Anwar


KONSPIRASI JATUHKAN ANWAR KALI 2 ?

Mahu tidak mahu saya terpaksa menulis hakikatnya yang berlaku dlm keluarga PH bahawa konspirasi untuk menidakkan Anwar menjadi PM ke 8 benar-benar berlaku di kalangan pasukan PH sendiri.

Mulanya saya hairan, kenapa sebahagian mereka terutama di kalangan ahli-ahli  Amanah yang lahir atas sokongan Rafizi beralih arah. Menyokong Azmin Ali yg tidak mahukan mereka? Malah keceluparan mulut Rafizi... dosa tersebut dilemparkan kpd Anwar yg selama ini duduk di dlm penjara.

Selain ahli Bersatu...ramai ahli2 Amanah tidak mahukan Anwar menjadi PM. Alasan mereka Anwar tidak boleh dipercayai. Saya tanya tak boleh percaya kerana apa? Tiada jawapan. Bila tiada dalil atau fakta...bagi saya mereka hanya terikut ikut dengan emosi... jika ada hujah senang dihujahkan tapi ramai ahli 'anti Anwar' bicara dengan saya sekadar memberitahu....'tidak boleh dipercayai'.

Hingga baru-baru ini saya berbicara dgn seorang rakan FB ( bukan ahli sekadar pengundi ), dia memberitahu dia tidak mahu Anwar menjadi PM... kononnya Anwar akan memberi hak sama rata kpd mana-mana agama yang ingin dianuti oleh rakyat Malaysia. Maksudnya org Melayu boleh menjadi menjadi Kristian dan sebagainya.

Wah, saya kata dasyat sungguh konspirasi utk menjatuhkan Anwar buat kali kedua ini. Macam Anwar ini tidak beragama dibuat mereka. Sedangkan jika bicara soal peribadi dibandingkan keluarga Tun dan Anwar...saya lebih yakin pegangan agama keluarga Anwar. Saya berjanji dgn rakan tersebut suatu hari nanti saya akn bawa dia bertemu Anwar Ibrahim sendiri utk bertanya sendiri dan hanya dgr kata-kata dari konspirator.

Saya hairan bila Azmin Ali yg beberapa kali 'curang' kpd perintah Presiden tiba-tiba menjadi insan yg diimpikan menjadi PM negara. Sedangkan ahli-ahli Amanah tahu... Azmin tidak mesra dgn pemimpin-pemimpin  Amanah malah lebih mahukan PAS berbanding Amanah dlm PH. Dendam apa yg sebilangan ahli Amanah beria ria mahukan Azmin sebagai calon PM.. saya tidak mengerti? Kita semua tahu hubungan Anwar dgn pemimpin luar negara sgt baik... jauh ketokohan berbanding Azmin.

Di laman sosial saya sgt hairan apabila netizen menghentam Anwar Ibrahim selepas PH memerintah. Anwar mungkir janji, kata hari ini menang tol hapus, kata hari ini menang minyak turun... itu kata-kata Anwar pada PRU ke 13 ( 2013 ). Cuma saya ingin bertanya yg jadi PM sekarang siapa? Kalian suruh dia gugurkan Moorthy pun dia tidak peduli...

Saya sendiri sewaktu ke pejabat TPM dapatkan pengesahan berbunyi... " Pak Sheikh takkan lawan Mahathir. Kita tunggu 2 tahun. Biar Mahathir tadbir ikut cara dia. Kita hormati beliau. Itu kata Pak Sheikh..". Kadang-kadang saya kesian dgn Anwar... dia diam dia dipersalahkan tentang janji2 PH.... bila dia bersuara netizen suruh dia diam sebab Anwar bukan PM.

Apa yang menjadi PM skg ini Mahathir. Tapi yg dicemuh Anwar. Seolah olah Anwar yg menguruskan negara. Tiada langsung pujian utk Anwar yg meminta Menteri Pendidikan lakukan sesuatu kpd bayaran PTPTN kerana ia antara janji kerajaan.

Dlm Anwar mengambil pendirian tidak mahu menganggu pentadbiran Tun... dia semakin teruk dihentam seolah olah ada konspirasi dari luar PKR dan dlm PKR utk menolak Anwar sebagai PM ke 8.

Tun sibuk mencanangkan Najib bersalah. Sedangkan dendam peribadinya utk menjatuhkan Najib telah ditunaikan oleh rakyat Malaysia. Tun patut move on utk memastikan Malaysia Baru seperti dikatakan Lim Kit Siang ( maksud LKS bukan Malaysia Malaysian ) dpt berjalan dgn lancar.

Selepas itu Tun sibuk membina kekuatannya sendiri ( yg ahli Amanah tidak faham kelicikkan Tun ) dgn menerima dan mengampunkan musuh2 politiknya dgn membawa selagi boleh ahli Parlimen UMNO ke dlm Bersatu.

Untuk apa? Sedangkan pemimpin2 yg dibawa masuk itu 200 hari yg lalu menyerang PH sebagai musuh mereka. Kini tanpa bersusah payah dosa2 mereka ( terutama salah laku ) diampunkan dan diangkat menjadi pemimpin.

Lebih teruk daripada itu saya hairan mengapa 'peminat Azmin' samada dari PKR atau Amanah tidak menyerang Tun seperti menyerang Anwar kerana kedegilan Tun utk terus mempertahankan Moorthy sebagai Menteri Kabinetnya.
Sedangkan Moorthy telah mengguris hati ramai org Melayu. Tun dgn angkuh mengatakan " Rakyat berhak bersuara tetapi dia yg menentukan...". Sdgkan yg menaikkan dia semula sebagai PM adalah rakyat.

Inilah isu yg menghairankan saya. Yg menjadi PM adalah Tun. Yg dimaki Anwar Ibrahim. Bagi saya yg menghina Anwar itu kebanyakkan hanya ikut ikutan sahaja. Sebab '50 dalil' kedua belum dibuktikan kpd saya utk saya mempercayainya.

Sedangkan ramai yg sangsi tentang benarkah kekayaan Tun seperti diumumkan. Kerana Tun selepas menjadi PM ke 4... masih bermewah mewahan ke sana sini dgn jet peribadi. Anak2 Tun pula semuanya jutawan dan billionaire.

Bercerita mengenai jet peribadi... di sini saya melihat ketidak adilan dan konspirasi kedua itu benar-benar berlaku. Ketika Anwar mengikuti Wan Azizah dgn menaiki jet kerajaan... dia dicemuh begitu teruk. Tapi bila Tun menggunakan jet kerajaan ke Sarawak atas urusan parti... tiada siapa mahu bersuara.

Saya bukan mencari salah Tun tetapi sebagai penulis dan pemerhati politik... apa yg ingin saya rungkaikan konspirasi menidakkan Anwar menjadi PM ke 8 sudah berlaku dgn begitu agresif. Jika tidak masakan 'kelembapan' ekonomi negara, Anwar yg hanya Ahli Parlimen Port Dickson disalahkan. Sedangkan PM Negara Tun Mahathir dan Menteri Ekonomi adalah Azmin Ali.

Populariti Anwar dilemahkan. Konon tanpa Tun PH tidak menang. Sedangkan jika kita dpt menghalusi politik... bagi saya Anwar dipergunakan. Hakikatnya Tun menghadap Anwar di mahkamah utk melahirkan cita2 utk bergabung bagi menumbangkan BN. Kita mesti ingat ketika Anwar di luar penjara PR menawan 5 negeri. Malah PRU 13 undian secara keseluruhan 51% rakyat Malaysia memilih PR ketika itu.

Kini populariti Tun sedang dicipta. Saya seperti dlm penulisan yg lalu mengakui kehebatan atau kelicikkan Tun berpolitik. Cuma akhir2 ini seolah ada konspirasi terancang sdg berjalan dgn membina populariti Tun dan melemahkan populariti Anwar.

Tular di laman sosial buku Rick Smolan menyifatkan Tun Mahathir sebagai 'the most political savvy on earth' atau "seorang yang amat celik politik di atas muka bumi ini!". Buku Prof. Kisho The Philosophy of Symbiosis menyifatkan Tun M sebagai "arkitek terhebat yang LEBIH HEBAT daripada dirinya!". Ini semua bagi membina populariti semata mata.

Saya percaya teori Azmin Ali PM dan Timbalan PM Mukhriz ia bukan khayalan tetapi ia adalah impian. Apabila Tun menghimpunkan bekas ahli dan pemimpin UMNO bersamanya... saya melihat Tun sudah tidak memperdulikan nasib PH. Sedangkan penambahan ahli PKR dan DAP agak perlahan. Parti Amanah adalah antara parti komponen PH yg sgt perlahan penyertaan ahlinya. Berbanding Bersatu yg beribu ribu memohon keahlian.

Kata hati saya... Tun sedang membina empayar baru. PH akan kembali berdepan soal-soal  korupsi dan ekstrimis Melayu. Malaysia Baru yg kita impikan hanya tinggal mimpi.
Kenyataan Akhbar

Foto Amiruddin Ahmad.Kenyataan Akhbar
Sokongan terhadap perlantikan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Pahang
Kami ketua-ketua cabang yang menghadiri mesyuarat tertutup bersama YB Hajjah Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Kuantan merangkap Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri hari ini bagi membincangkan kesepakatan dan hala tuju Keadilan Pahang telah bersetuju beberapa perkara seperti di bawah
2. Kami menyokong sepenuhnya keputusan yang telah dibuat oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat, Dato Seri Anwar Ibrahim untuk melantik YB Hajjah Fuziah Salleh selaku Pengerusi MPN Pahang yang baru. Ia dibuat selaras dengan perlembagaan Keadilan yang telah dipatuhi sepenuhnya oleh Presiden Keadilan
3. Kami juga sebulat suara bersetuju untuk memberikan sokongan dan kerjasama penuh kepada Pengerusi MPN yang dilantik di dalam usaha untuk memastikan Keadilan terus menjadi parti utama dan tonggak kepada Pakatan Harapan Pahang di dalam usaha untuk memenangi Pahang pada PRU15 akan datang. Antara agenda bertindak yang dirancang termasuklah pengukuhan dan kesepaduan cabang-cabang Keadilan di Pahang, perlaksanaan program-program kerajaan persekutuan di peringkat akar umbi dan meningkatkan tahap kerjasama parti-parti komponen PH. Kami percaya YB Hajjah Fuziah Saleh adalah individu yang tepat dan mempunyai ketokohan untuk mengetuai misi untuk PH menawan Pahang pada PRU15 yang akan datang
4. Kami juga berpendapat Agenda Reformasi Keadilan dan PH hanya akan dapat dilaksanakan secara tuntas dan holistik dengan mengangkat Dato Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-8 selaras dengan perjanjian di dalam Majlis Presiden PH
5. Kami juga ingin merakam ucapan terima kasih terhadap sumbangan yang telah diberikan oleh pimpinan Keadilan sesi yang lalu yang diterajui oleh Dato Seri Fauzi bin Abdul Rahman dan berharap beliau akan terus memberikan nasihat dan tunjuk ajar kepada saf kepimpinan baru Keadilan Pahang