PAS PROMOSI PERCUMA POLIS EVO 2Ramai mahu tonton filem Polis Evo 2, Pas dianggap buat promosi percuma
Imej pelakon Hasnul Rahmat sebagai ketua pengganas yang berserban dalam Polis Evo 2 didakwa memberi persepsi buruk kepada Islam.
Rata-rata warga maya menganggap pemimpin Pas melakukan promosi percuma untuk filem Polis Evo 2 (PE2) yang  hanya akan ditayangkan di pawagam mulai 22 November ini.
Ekoran gesaan Ahli Jawatankuasa Pusat Pas Dr Riduan Md Nor semalam yang mengajak rakyat Malaysia memulaukan filem lakonan Zizan Razak dan Shaheizy Sam itu, ramai pengguna media sosial sebaliknya menyatakan tidak sabar untuk menonton PE2.

Antaranya, pengguna Facebook Usman Affan yang mengakui tidak pernah menonton filem tempatan di pawagam sebelum ini.
Beliau berpendapat tindakannya untuk menonton filem terbitan Astro Shaw, Surya Citra Media (SCM) dan produksi oleh BlackFlag itu nanti sebagai satu pengajaran kepada pemimpin Pas supaya lebih berhati-hati.
“Mungkin filem ini satu teladan buat tok lebai (pemimpin Pas) untuk berakhlak lebih Islamik. Tidak takfiri dan khawarij, tidak cepat menghukum dan menghina orang,” bidasnya.
Sementara itu, Steven Chew pula percaya syarikat produksi filem PE2 pastinya berterima kasih kepada pemimpin Pas.
“Sebenarnya saya tidak tahu adanya filem ini. Tiba-tiba ada lebai (pemimpin Pas) bagi iklan percuma yang amat berkesan sehingga ramai ingin menonton filem ini.
“Esok hari parti lebai ini boleh tubuh syarikat berkhidmat sesiapa yang ingin buat promosi produk mereka, amat berkesan,” sindirnya.
Pengguna Facebook, Alias Azman juga menyatakan keinginannya untuk menyaksikan tayangan sekuel PE2 yang turut menampilkan pelakon Hasnul Rahmat sebagai ketua pengganas berserban di pulau terpencil di pantai timur.
“Rasa nak pergi tonton saja Evo 2! Baru-baru ini filem Munafiq 2 ada watak antagonis Abuja.
“Daesh, Taleban, Boko Haram, Wahhabi An Najdi, Abu Sayyaf semua itu memang memberi imej yang buruk buat umat Islam sama ada kita suka atau tidak. Mengapa kita perasan bagus sangat sampai tak boleh kena tegur?” soalnya.
Tidak kurang juga warga maya yang menyindir ajakan memboikot filem PE2 agak melucukan memandangkan bukan semua negeri ada pawagam.
“Nak boikot filem Polis Evo 2 tapi Kelantan tiada pawagam,” perli Hariz Zhafrie.
Bagi Intan Sulaiman pula menulis, “Lagi orang nak tengok akibat promosi dari Pas” tetapi Hamizon Abedul pula berkata, “Dah jelas pun anti Islam.”
Semalam, Riduan mendakwa PE2 cuba memberi imej buruk kepada Islam dan tindakan boikot boleh memberi pengajaran kepada pihak yang terlibat dalam pembikinan filem itu.
Filem arahan Joel Soh dan Andre Chiew itu turut menyaksikan aksi pelakon Raline Shah, Riz Amin, Hairul Azreen, Soffi Jikan, Syafie Naswip, Fir Rahman, Dennis Yin dan Tanta Ginting.


ZAID IBRAHIM - WIRA YANG TAK DIDENDANG


Image result for zaid ibrahim


Apabila Zaid Ibrahim, bekas menteri undang-undang dan terakhir merupakan ahli DAP, mengumumkan untuk berhenti menulis di blognya yang diwujudkannya sejak sembilan tahun lalu dan tidak lagi mahu terlibat dengan mana-mana parti, pembaca dan mereka yang meminati buah fikirannya pasti terasa kehilangannya.

Meskipun tidak semua orang setuju dengan pendapat dan buah fikirannya, malah ramai yang sukar memahaminya, Zaid adalah seorang yang jujur dalam luahan fikiran dan tindakannya.

Beliau tidak memiliki dua wajah - lain ditulis lain perbuatan dan bagaimana progresif pemikiran serta arah tujunya dalam tulisan, begitulah juga kehidupan dan caranya ketika berurusan atau berbual-bual dengan orang lain.

Punca yang menyebabkan beliau berhenti menulis ialah berikutan tulisannya mengenai Tun Daim Zainuddin dan rakan-rakan bilionairenya  yang diperkatakan ramai mengatur perjalanan negara ini telah tidak disenangi oleh Lim Guan Eng yang kemudian memintanya menarik balik tulisan tersebut.

Hakikatnya, tiada apa yang salah dan tidak wajar dalam tulisan Zaid itu sehingga Guan Eng perlu memintanya untuk menarik balik kerana ia adalah berdasarkan apa yang diperkatakan oleh orangramai.

Lagi pun, bukankah kerajaan sekarang mengamalkan ketelusan dan keterbukaan?

Jika ada yang tidak betul atau tidak tepat, Guan Eng sepatutnya menjelaskannya dengan fakta dan bukannya meminta tulisan itu ditarik balik.

Lagi pun perkara berkaitan Tun Daim itu adalah isu yang dibualkan di mana-mana, dari kedai kopi di kaki lima hinggalah coffee house di hotel berbintang lama, waima dalam Bersatu pun tidak kurang ramai yang bercakap mengenainya.

Barangkali kerana diminta menarik balik tulisannya itulah yang membuatkan Zaid berada kecil hati dan berkata, “sukar sebenarnya untuk berlaku jujur tanpa menyinggung perasaan orang lain”.

Beliau sebenarnya bukanlah menulis isu tersebut kecewa kerana tidak bertanding atau tidak diberikan apa-apa jawatan selepas Pakatan Harapan berjaya menubuhkan kerajaan.

Ini kerana beliau memiliki kehidupan yang boleh dikatakan hampir sempurna hasil kerja kerasnya sebagai peguam dan menubuhkan syarikat guamannya sendiri sebelum ini.

Cuma, Zaid cuba untuk berlaku jujur dengan menegur kerajaan Pakatan Harapan dan berharap mereka akan menangani apa juga isu yang diperkatakan di peringkat bawahan.

Ramai yang tidak tahu barangkali, selain banyak menulis untuk membantu Pakatan Harapan dan melemahkan UMNO dan Najib Razak di blognya sejak sekian lama, Zaid juga sebenarnya selalu dipanggil secara peribadi oleh Tun Mahathir untuk berbincang pelbagai perkara sebelum PRU14 yang lalu.

Sekurang-kurangnya dua minggu sekali atau sebulan sekali, beliau pasti akan mengadap Tun Mahathir untuk berbincang pelbagai perkara dengan Pengerusi Pakatan Harapan itu.

Tun Mahathir nampaknya selesa untuk berbincang dan bertukar-tukar fikiran dengan Zaid kerana kedua-dua mereka ada persamaan dari segi keprogresifan, kemodenan dan bagaimana negara dan masyarakat harus dipandu, dibawa serta dimajukan menuju destinasi yang lebih baik.

Sebab itu, sebaik Tun Mahathir melancarkan Deklarasi Rakyat dan menghimpunkan tandatangan sebagai satu cara untuk memberi tekanan kepada Najib, beliau kemudian bersetuju dengan cadangan Zaid untuk mengadakan suatu perhimpunan Kongres Rakyat di Shah Alam pada 27 Mac 2016 yang dihadiri oleh semua pemimpin utama Pakatan Harapan.

Ia adalah perhimpunan pertama yang diadakan secara besar-besaran yang dihadiri Tun Mahathir dengan kejayaan menggembleng semua tenaga utama parti-parti pembangkang ketika itu.

Sebelum itu, pada tahun 2015 ketika pertama kali Tun Mahathir turun ke perhimpunan Bersih dan belum begitu mesra dengan DAP dan PKR, Zaidlah juga yang diajak sebagai penemannya.

Selain itu, meskipun ketika beliau sudah mengetahui namanya tidak dicalonkan untuk bertanding dalam PRU14 lalu, Zaid tetap kerap turun untuk berkempen dan berceramah di merata-rata tempat di seluruh negara.

Di Kelantan saja, beberapa kali beliau turun dan menganjurkan program ceramah di sana.

Di Johor sendiri, negeri yang sepatutnya beliau bertanding, Zaid masih kerap turun membantu rakan-rakan Pakatan Harapan sehingga ke saat-saat akhir sebelum pilihanraya diadakan, walaupun  ketika itu namanya sah telah diketepikan.

Dengan berhentinya Zaid menulis, bahkan mungkin tidak mahu lagi bercakap jika media ingin menemubualnya, Pakatan Harapan sebenarnya kehilangan seorang yang cerdas dan tangkas daya pemikiran dari segi berhujah atau menjawab isu-isu politik semasa dalam negara.

Tentu saja Tun Mahathir sekarang ini tidak perlu lagi memanggilnya seperti dahulu untuk meminta pendapat, berbincang atau menemaninya, tetapi sejarah tidak mungkin melupai sumbangannya selama ini.

Walau tidak didendang, tidak mustahil juga akan terus dilupakan, tetapi sejarahnya tidak mungkin boleh dipadamkan. (ShahbudinHusin 12/11/2018)

Belanjawan 2019 P. Pinang tambah peruntukan tegakkan syiar Islam


Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diterajui DAP akan memperuntukkan sejumlah RM56.8 juta pada tahun hadapan bagi mengukuhkan serta memartabatkan institusi Islam.
Perkara itu diumumkan Ketua Menteri, Chow Kon Yeow dalam pembentangan Belanjawan 2019 bagi negeri Pulau Pinang pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini.
“Kerajaan Negeri akan terus berperanan untuk memartabatkan institusi Islam melalui pembangunan dan program yang dapat melahirkan modal insan yang cemerlang.
“Antara pembangunan yang telah dilaksanakan adalah dalam aspek kemudahan prasarana masjid dan surau,” katanya.
Pada tahun ini, katanya, terdapat beberapa projek pembinaan masjid baharu telah dilaksanakan dengan kerjasama Kerajaan Persekutuan iaitu Masjid Seri Serdang, Masjid Penaga dan Masjid Kubang Ulu.
“Ketiga-tiga masjid ini telahpun siap dibina sepenuhnya. Malahan terdapat dua lagi masjid baharu yang sedang dalam peringkat pembinaan iaitu Masjid Kampung Rawa dan Masjid Kampung Bonggol,” ujarnya.
Tambah Chow yang juga Pengerusi DAP Pulau Pinang, kerajaan negeri juga prihatin terhadap pembangunan sekolah agama rakyat di negeri itu.
“Ini dibuktikan melalui projek pembinaan baharu Sekolah Agama Rakyat di Masjid Seberang Perai Selatan dan Sekolah Agama Rakyat di Masjid Abdullah Fahim yang dijadualkan siap pada akhir tahun ini,” katanya.
Dalam pada itu, katanya, kerajaan negeri juga komited dalam memperkasakan urus tadbir hal ehwal agama Islam khususnya dalam bidang perundangan dan pendakwaan Syariah.
“Kerajaan Negeri telah memulakan penambahbaikan melalui inisiatif untuk mengasingkan Bahagian Pendakwaan, JHEAIPP menjadi satu jabatan yang berasingan bagi memperkemaskan lagi kedudukan institusi perundangan syariah untuk masyarakat Islam negeri ini.
“Adalah diharapkan agar proses perundangan syariah dapat dilaksanakan dengan lebih baik dan telus,” katanya. 

AZMIN MENANG, POLITIK ANWAR MALAP?

AZMIN PERLU HORMATI PROSES PEMILIHAN – ANWAR

ADUN GUAR CHEMPEDAK KELUAR UMNO

BERSATU KENA HATI-HATI DENGAN "SAMPAH-SARAP" UMNOSejak petang semalam agak gempar dengan berita kemasukan Mohd Ali Baharom atau Ali Tinju yang sebelum ini terkenal dengan "tarian punggung" di hadapan rumah bekas Pengerusi Bersih, S Ambiga  ke dalam Bersatu.

Beliau didapati menyerahkan borang keahliannya kepada Setiausaha Agung Bersatu, Marzuki Yahya di sebuah program parti itu di Bandar Tun Razak.

Gambarnya menyerahkan borang keahlian kepada Setiausaha Agung Bersatu itu segera menimbulkan rasa kurang senang orangramai kerana Ali Tinju dilihat seolah-olah diraikan sebagai "orang besar" untuk menyertai Bersatu, walhal beliau adalah antara "watak hitam" yang kuat menyerang Pakatan Harapan dan Tun Mahathir Mohamad sebelum ini.

Bagi yang kenal dengan Ali Tinju, semua tahu beliau adalah pentaksub  Najib Razak dan Rosmah Mansor serta sanggup melakukan apa saja untuk membela dan mempertahankan pasangan itu.

Tidak cukup dengan mencium tangan Rosmah ketika bersalam, selain mengadakan "tarian punggung", Ali Tinju ketika era UMNO berkuasa juga pernah melakukan pelbagai aksi untuk menyerang Pakatan Harapan dan Tun Mahathir, termasuk membuat kacau ketika program NothingTo Hide di PWTC dan melakukan ugutan bunuh kepada Maria Chin Abdullah.

Lantaran itu, apabila Ali Tinju tiba-tiba menyerahkan borang keahlian menyertai Bersatu, malah seolah-olah diraikan pula kemasukannya, reaksi kurang senang yang wujud adalah perkara normal sebenarnya.

Beliau bukanlah individu yang sepatutnya dialu-alukan untuk menyertai Bersatu. Kemasukannya hanyalah kerana UMNO sudah hilang kuasa dan Najib serta Rosmah tidak mampu lagi menaburkan dedak kepadanya.

Dalam erti kata lain, Ali Tinju bukan masuk Bersatu kerana setuju dengan perjuangan parti itu, sebaliknya kerana kepentingan peribadi lantaran tiada apa-apa lagi yang ada dalam UMNO yang boleh membawa "bahagia" kepadanya.

Tetapi, dikatakan kemudiannya majlis penyerahan borang itu bukanlah sesuatu yang dirancang, tetapi Ali Tinju dilaporkan menerpa dan naik ke pentas secara tiba-tiba untuk menyerahkan borang kepada Marzuki.

Dikatakan juga, ia hanyalah penyerahan borang saja dan belum tentu lagi kemasukannya akan diterima.

Cuma, yang menimbulkan persoalan, bagaimana Ali Tinju boleh menerpa dengan mudah dan jika pun beliau berbuat demikian dan naik ke pentas secara tiba-tiba, mengapakah Marzuki seolah-olah senyum dan macam gembira "berposing" menerima borang keahlian daripadanya?

Apakah Marzuki tidak kenal Ali Tinju dan tidak tahu perangainya selama ini?

Dalam kes Ali Tinju dan spesis yang sejenis dengannya yang banyak dalam UMNO sebelum ini, Bersatu hendaklah berhati-hati dan tidak semudahnya menerima kemasukan mereka.

Meskipun Bersatu mengamalkan sikap terbuka dan sedia menerima sesiapa saja, tetapi takkanlah "sampah sarap" pun mahu dikutip juga.  Orang seperti Ali Tinju bukan saja perlu ditapis dengan ketat, bahkan tidak harus diterima sama sekali.

Jika tidak dibendung, lebih ramai lagi watak seperti Ali Tinju yang selama ini berada dalam UMNO akan masuk berbondong-bondong menyertai Bersatu.

Mereka ini bukan masuk Bersatu untuk berjuang, tapi hanya untuk mencari peluang. Di mana ada gula, di situlah mereka ini bergentayangan. Lihat saja dalam UMNO dulu, tiada apa pun perjuangan dan sumbangannya. Kerjanya hanya membuat kacau, melalak dan melakukan haru biru kerana ada upah yang diberikan.

Jika diterima masuk Bersatu, orang seperti ini akan tampil dengan perangai yang sama. Kebolehan dan kemampuannya hanya itu saja. Untuk mencari peluang dan habuan, tangan siapa pun sanggup diciumnya.

Bukan setakat Tun Mahathir yang sanggup dipujinya sekarang ini atau tangan Tun Siti Hasmah sedia diciumnya, bahkan orang seperti ini boleh juga menjadikan S Ambiga dan Maria Chin sebagai idola barunya pada bila-bila masa jika ternampak ada habuan boleh diperolehi di sebaliknya.

Tetapi, apa akhirnya akan jadi jika mereka ini lebih mewarnai perjalanan Bersatu di hari-hari mendatangnya dan bertambahkah sokongan rakyat kepada Pakatan Harapan dengan kemasukan itu? (ShahbudinHusin 12/11/2018)