WARTAWAN CUBA PERANGKAP DSAI

Outside the court, Anwar was asked to comment about Zulkifli Noordin's exposé that an unnamed third party had tried to bribe him to link Prime Minister Najib Abdul Razak and his wife Rosmah Mansur in the murder of the Mongolian national Altantuya Shaariibuu.

He replied by asking the reporter to ask Zulkifli instead, and when the reporter pressed further, Anwar appeared to have lost his patience.

"This is very unreasonable coming from a journalist. Who is paying you to ask this question?" he retorted.

MP Hulu Selangor meninggal dunia

MP Hulu Selangor meninggal dunia
Mac 25, 10 9:52pm
Ahli parlimen Hulu Selangor, Datuk Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada jam 9.27 malam tadi di rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang akibat barah otak.

Beliau meninggalkan isteri Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat orang anak.

Zainal Abdidin, 71 adalah juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, beliau merupakan orang kuat Umno Selangor dan pernah menjadi Exco kerajaan negeri selama lapan tahun dan Ketua Umno Bahagian Hulu Langat selama 14 tahun.

Antara jawatan exco yang dipegangnya termasuk
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia.

Pada Mac 2005, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR.


PKR S'gor nafi ada bahagian bubar
Dr Zainal serah borang ahli kepada Wan Azizah
Bekas Timbalan MB S’gor keluar Umno

BAGAIMANA SESEORANG YANG BERCAKAP BANYAK TETAPI TIDAK ADA ISINYA


Paling-paling, Zul adalah meningkatkan tekanan dan sindiran. Dia bahkan tidak berani terang-terangan dan menjelaskan masalah. Sebaliknya, apa yang telah dilakukan adalah untuk mengangkat lebih banyak soalan daripada memberikan jawapan.Raja Petra Kamarudin


'Bebas' Ahli Parlimen Zulkifli Noordin mengadakan sidang akhbar terakhir. Anda boleh melihat video di bawah ini.Beliau mulai dengan mengatakan bahawa beliau memegang persidangan akhbar atas permintaan daripada 'teman' daripada media. Dia tidak bermaksud untuk mengatakan apa-apa, kata Zul, tetapi jika ada pertanyaan maka dia akan berusaha untuk menjawab mereka.

Kemudian ia meneruskan dan bercakap non-stop tanpa menjawab pertanyaan apapun. Dan, benar untuk membentuk, ia bercakap banyak tapi tidak mengatakan apa-apa. Dia tidak pernah mengecam orang-orang yang telah memintanya untuk menyambung apa yang ia sebut "Pertama Pasangan 'kepada pembunuhan Altantuya.

Sudah lama dan mungkin sudah lupa kembali di mana pada tahun 1999 ketika Zul pergi ke seluruh negeri memberikan ceramah selama ceramah tentang bagaimana Anwar Ibrahim telah diracuni dengan arsenik. Ada orang-orang dalam parti yang merasa Zul pergi ke laut dengan Anwar telah diracuni drama.

Zul terkait dengan sangat terperinci bagaimana beliau sendiri telah bertemu Anwar dan bahawa ia tidak mempunyai keraguan dalam fikirannya bahawa Anwar telah diracuni. Anwar adalah dekat dengan kematian, kata Zul, dengan tangis isak dari pendengar.Pada puncak dari sidang pembunuhan Altantuya, Zul menarik sebagai salah satu pengacara terdakwa dan menyebutkan bahawa tidak mungkin baginya untuk terus bertindak sebagai peguam mereka kerana tekanan dan campur tangan daripada pihak-pihak tertentu yang beliau hadapi. Dia tidak menjelaskan tekanan dan gangguan apa yang beliau hadapi dan beliau pun tidak mengenal pasti pihak yang bersangkutan.

Paling-paling, Zul adalah meningkatkan tekanan dan sindiran. Dia bahkan tidak berani terang-terangan dan menjelaskan masalah. Sebaliknya, apa yang telah dilakukan adalah untuk mengangkat lebih banyak soalan daripada memberikan jawapan.

Namun demikian, Zul telah membuat dua tuduhan yang sangat serius. Salah satunya ialah bahawa beliau diminta oleh pihak-pihak tertentu, masih belum diketahui, untuk mencipta bukti terhadap Perdana Menteri Najib Tun Razak dan isterinya Rosmah Mansor. Kedua, ia menjadi sasaran tekanan dan gangguan yang dihadapi dalam pekerjaannya sebagai peguam bagi seseorang yang dituduh melakukan pembunuhan dan harus menarik diri daripada kes kerana hal ini.

Ini adalah dua kejahatan yang sangat serius tapi Zul menolak untuk menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku dan siapakah orang-orang yang terlibat. Ini bererti Zul sendiri sekarang melakukan tindak pidana atau pun jawapan yang mengundang pertanyaan.

Polis sekarang akan tidak punya pilihan selain menyeretnya untuk soal siasat sehingga ia dapat mengenal pasti penjenayah ini dan mendedahkan dengan cara apa mereka memujuk atau menggerunkan dia kepada melakukan jenayah serius memfabrikasi bukti. Ada usaha oleh pihak-pihak tertentu untuk campur tangan dalam sidang pembunuhan dan cuba untuk melibatkan pihak-pihak yang tidak bersalah dalam jenayah pembunuhan. Ini tidak boleh dibiarkan tanpa hukuman dan itu adalah tugas polis untuk menyiasat nya.

Zul mungkin tidak menyedari itu, tapi dia baru saja membuka Kotak Pandora. Dengan mendedahkan bahawa ada pihak-pihak tertentu yang cuba membuatnya mencipta bukti, dan pihak-pihak tertentu yang mendesak kepadanya dan ikut campur dalam pekerjaan sebagai peguam bagi seseorang dituduh membunuh, dia telah mengakui bahawa beliau sedar dan mempunyai pengetahuan mengenai suatu kejahatan yang telah dilakukan. Polis harus membawanya dan mendengar apa yang akan beliau katakan

Good luck to Zul. Dia mungkin hanya meletakkan kepalanya di tali. Kalau polis melakukan apa-apa maka ini akan berarti Zul berbohong. Tetapi untuk jadi sesuatu polis akan harus mendapatkan keterangan dari Zul.

Adakah anda yakin Zul adalah seorang peguam berkualiti?

Hal lain yang perlu Zul menjelaskan adalah mengapa ia melindungi penjahat ini bertahun-tahun? Dia tahu sebuah jenayah telah dilakukan. Dan ia adalah seorang peguam yang sepatutnya tahu hukum. Namun, ia tetap diam selama bertahun-tahun dan baru sekarang ini dia tampil ke depan untuk membuat pengakuan. Bahkan kemudian ia tidak menceritakan seluruh cerita atau mendedahkan nama-nama para penjahat.

Mari kita lihat apa yang polis lakukan selanjutnya. Polis tidak punya pilihan lain kecuali untuk mengambil tindakan.
Tapi tindakan apa yang akan mereka ambil?

Saya bersemangat menunggu dan saya menahan napas. Aku hanya berharap aku tidak

menunggu terlalu lama.

Terjemahan: WRLR

Kalau Zahrain boleh gigit Anwar, Zahrain juga boleh gigit Najib - Ghapur

Kalau Zahrain boleh gigit Anwar, Zahrain juga boleh gigit Najib - Ghapur

Wednesday, 24 March 2010 2:56 PM Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen (MP) Kalabakan, Ghapur Salleh menyifatkan MP Bayan Baru dari Pulau Pinang, Zahrain Hashim yang keluar meninggalkan PKR sebagai bodoh dan mungkin diberi ‘sejumlah wang tertentu’ sehingga sanggup menikam kembali bekas parti lamanya.

Ghapur turut mengkritik Zahrain yang hanya menamakan lapan MP daripada Barisan Nasional yang diajak meninggalkan BN dan menyertai Pakatan Rakyat (PR) menjelang 16 September 2008 tetapi pada masa yang sama menyembunyikan nama-nama yang lain.

Menurut Ghafur, kenyataan Zahrain itu sesuatu yang bodoh kerana jika PR ingin membentuk kerajaan baru pada 16 September 2008, gagasan itu memerlukan lebih dari 30 MP dari BN.

“Jadi kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen (MP) Bayan Baru, itu kenyataan bodoh-bodoh punya. Mahu tubuh kerajaan yang dianjurkan oleh pembangkang, mesti ada 30 orang (MP yang) mahu lompat.

Dia sebut beberapa orang sahaja yang lompat. Mana dia punya sekolah,” katanya yang turut menerima tepukan gemuruh dari MP BN dan PR.

Berikut ialah transkrip menarik ucapan Ghapur Salleh di Dewan Rakyat.

Ada isu yang baru, yang baru Datuk Speaker ialah berkenaan Berita Harian pada 19 haribulan. Saya tidak pernah lompat parti (seperti mana yang dilaporkan Berita Harian).

Daripada saya masuk BN sampai sekarang tidak pernah lompat parti. Kalau saya lompat sudah bererti saya sudah tidak ada kepercayaan kepada parti (BN).

Jadi kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen (MP) Bayan Baru, itu kenyataan bodoh-bodoh punya. Mahu tubuh kerajaan dianjurkan oleh pembangkang, mesti ada 30 orang mahu lompat.

"Dia sebut beberapa orang sahaja yang lompat. Mana dia punya sekolah (menyebut perkataan ini sebanyak dua kali).

Dalam (akhbar) Utusan Anwar umpan dia kata. Ini tuduhan betul lapan, termasuk Tengku Razaleigh (MP Gua Musang) kena umpan (untuk melompat parti menyertai pembangkang). Termasuk saya kena umpan.

Saya sudah katakan saya tidak pernah jumpa tidak pernah dipujuk dan tidak pun pergi Taiwan. Tidak ada pergi Taiwan saya.

Bererti saya bukanlah golongan yang dipujuk untuk lompat.

Jadi ini bererti umpan yang dibagi kepada rakan mungkin tidak cukup jadi tidak jadi lompat.

Umpan yang di bagi kepada Ahli Parlimen Bayan Baru ini besar, itu sebab dia lompat ( meninggalkan PKR - Dewan Rakyat bergemuruh dengan sorakan).

Saya mahu dia MP Bayan Baru ini tarik balik bahawa saya tidak lompat dan dia akan namakan semua (MP) yang mahu lompat. Kenapa pilih -pilih, pilih-pilih.

Mungkin dia (Zahrain Hashim) lompat ada yang dia minta dari kerajaan Pulau Pinang tak dapat (Dewan ketawa).

(Terdahulu Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memberitahu punca Zahrain keluar PKR kerana gagal mendapat projek tertentu di negeri itu)

Dia tak dapat hingga dia gelar orang Komunis (MP Bagan merangkap Adun Air Putih di Pulau Pinang, Lim Guan Eng).

Bolehkah saya dalam dewan (rakyat) ini tunjuk satu orang di antara kita ini komunis? boleh? ( MP dalam dewan mencelah kata tak boleh…tak boleh…)

Ini salah dari segi peraturan. Mana boleh duduk dalam Dewan Rakyat, Dewan (Undangan) Negeri seorang Komunis.

Ini saya tidak tahu yang dia kata. Dua tahun (Zahrain) dalam PKR, 16 September dua kali (tahun 2008 dan tahun 2009), dia tidak fikirkah? dua tahun baru dia lompat (keluar PKR). mengapa tidak lompat awal-awal?

Umno jangan terima Zahrain, kata Ghapur

Sekarang (Zahrain) sudah jadi bebas, kocek pun mungkin sudah penuh (Dewan riuh dengan tepukan MP) dan sekarang mahu diterima masuk Umno.

Tolong Umno, jangan terima orang seperti ini (menyebut perkataan ini sebanyak dua kali).

Kalau dia boleh gigit (Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim) ketua dia, dia boleh gigit ketua kita juga (Presiden Umno, Mohd Najib Razak).

Ini yang sebenarnya Datuk Speaker, reporter berpuluh reporter termasuk (wartawan dari) Newspaper (berbahasa) Cina telefon saya.

Ini ada kenyataan begini-begini, saya bilang (kata) tunggu, saya akan luahkan di parlimen. Kerana ini secara official saya mahu jawab dan saya mahu Bayan Baru ini tarik balik dan saya mahu dia minta maaf kepada saya.

Dia ada di sini atau tiada tetapi saya mahu (Dewan kata dia ada…ada… ada…). Mungkin sekarang sudah gemuk (sambil menunjukkan badan seorang yang gemuk), sudah kenyang jadi macam-macam tohmahan (yang diucapkan oleh Zahrain terhadap orang lain).

Saya minta maaf sahaja. Kalau orang seperti ini (Zahrain Hashim) masuk Umno, mungkin Orang Umno sendiri yang akan keluar.

(Ketika ini Zahrain berdiri dengan muka merah padam untuk mencelah namun tidak diberi laluan oleh Ghapur kerana kesuntukan masa)

Soalnya kenapa waktu itu dia tidak keluar.

Saya tahu habuan yang dibagi mungkin (dewan terus bergema dengan sorakan dan ketawa Ahli Parlimen).

Pada mulanya saya tidak mahu sentuh ini, tapi apabila saya dibabit, bukan saya kata tidak boleh, you babit saya tapi babitkanlah semua yang ada, yang pergi Taiwan, semua disenaraikan. Tak apalah.

Zahrain tidak baca surat khabar ?

Mungkin ini Bayan Baru tak baca newspaper. Berapa orang pergi Taiwan, saya tidak pergi.

Kita mahu dan kita minta Berita Harian, TV1, TV3, (Astro) Awani, keluarkan kenyataan saya ini dengan penuh seperti mana Bayan Baru dapat liputan (Dewan riuh sekali lagi).

Kalau tidak (laporkan ucapan penuh Ghapur Salleh), ini sekongkol jugak.

Ini saya minta sebab semua Berita Harian pun penuh muka (laporan penuh di muka hadapan akhbar itu).

PERBICARAAN DSAI HARI INI

GANGGUAN PIHAK KETIGA:ZUL PERLU DI SIASAT

Jelasnya, beliau juga menerima gangguan daripada "pihak ketiga" dalam usahanya untuk mewakili tertuduh dalam perbicaraan kes berkenaan.

Zulklifi ketika itu adalah peguambela bagi Cif Inspektor Azilah Hadri, seorang daripada tiga tertuduh dalam kes berkenaan, sebelum menarik diri.

"Sebab itulah saya menarik diri daripada meneruskan kes tersebut kerana adanya gangguan daripada pihak ketiga yang menyebabkan saya muystahil untuk bertindak secara profesional sebagai peguam membela kes tersebut," katanya lagi.


Gangguan pihak ketiga.Baru-baru ini KPN Dato Seri Musa Hassan menyatakan ada gangguan pihak ketiga.Begitu juga beliau mendakwa bahawa ada pegawai bawahan beliau menerima terus dari pihak ketiga arahan yang beliau sendiri tidak tahu.


Kini Zulkifli Nordin pula mendakwa bahawa beliau juga mendapat gangguan dari pihak ketiga semasa mewakili tertuduh Cif Insepktor Azilah....siapakah pihak ketiga tersebut????


(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...