TANDA PUTUS ASA NAJIB DALAM PIDATONYA DI PERHIMPUNAN UMNO

Oleh: Dr Chen Man Hin (MALAYSIATODAY)

terjemahan :wrlr


Pidato pembukaan Najib di Majlis UMNO telah mengejutkan blogger, peselancar internet dan publik.


Media utama memiliki disensor sambutannya Najib sebelum Majelis UMNO, diisi dengan ancaman jatuh badan, kehilangan nyawa dan pembersihan etnis untuk menghindari menyebabkan panik dan kehilangan dukungan di kalangan rakyat dan investor.

Pembunuhan Altantuya dan tuduhan palsu Facebook sodomi terhadap Anwar dan sekarang pidato, dicampur dengan ancaman pembersihan etnik mengungkapkan sisi gelap Najib.

Bagaimana Anda mendamaikan ini dengan pembicaraan manis 1 Malaysia dan Malaysia adalah untuk semua ras?

Sekarang jelas bahwa kita berhadapan dengan menteri kepribadian aplit utama, yang suka berdolak dalih dalam setiap percakapannya.


Ancaman yang diucapkan pemimpin UMNO adalah pelanggaran serius protokol demokratis dan harus dibawa ke parlimen.

PBB harus diinformasikan dan biarkan mereka melihat perbedaan antara pidato di semasa perhimpunan agong UMNO, dan pidato Najib dilakukan sebelum Majelis PBB.

Ianya berkemungkinan jadi Najib dipengaruhi oleh keras para pemimpin UMNO inti yang merasa bahwa mereka kehilangan kendali, dan satu-satunya cara untuk UMNO untuk bertahan hidup adalah kembali ke ideologi mereka terpercaya Ketuanan Melayu (supremasi Melayu), hak Melayu (hak) dan 30 % kuota bumi.

PILIHANRAYA KECIL:CALON PAKATAN PERLU BERUSAHA KERAS

SABAH: PERTEMBUNGAN 3 PENJURU


AHLI PERNIAGAAN,AHLI POLITIK DAN PEGUAMKerusi parlimen Batu Sapi memp
unyai 25,582 pengundi yang terdiri daripada 24,047 biasa dan 1,535 undi pos - dengan 15,099 atau 59.02 peratus pengundi bumiputera-Muslim, 689 bukan bumiputera-Muslim (2.69 peratus), 9,737 Cina (38.06 peratus) dan 57 lain-lain kaum (0.22 peratus).(Barisan nasional)
Bn akan meletakkan Datin Linda Tsen Thau Lin, 54, sebagai calonnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi 4 November ini.

Beliau adalah timbalan ketua Wanita PBS Elopura dan isteri kepada mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah.

(SAPP)

Parti Maju Sabah (SAPP) akan meletakkan presidennya, Datuk Yong Teck Lee sebagai calonnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi 4 November ini.

Naib presiden SAPP, Poon Kee Yong membuat pengumuman itu pagi ini di majlis perasmian pejabat SAPP Karamunting di Bandar Leila, Sandakan.


(PKR)

Ansari Abdullah calon PKR di Batu Sapi

Harakahdaily

SANDAKAN, 24 Okt: Pakatan Rakyat hari ini mengumumkan peguam, Ansari Abdullah daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai calon bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi.

Pengumuman itu dibuat Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi di Dewan Hakka, Jalan Utara, dekat sini.

Turut bersama di majlis pengisytiharan calon itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Naib Presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

PRK yang akan berlangsung 4 November ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila Parti maju Sabah (SAPP) membuat keputusan untuk meletakkan calon.


DUN GALAS


DOKTOR PERUBATAN MELAWAN PENGURUS

Calon PAS, Dr Zulkefli merupakan seorang pengamal perubatan dan mempunyai klinik di Chiku 3, Gua Musang.


Setiausaha Umno bahagian Gua Musang, Ab
dul Aziz Yusof diumumkan sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil DUN Galas pada 4 November ini.


NO MORE VULGER-NAMAWE

KETUANAN MELAYU PART 3

'Ketuanan Melayu' itu bukan bagian dari kesepakatan Merdeka (bagian 3 dari seri Kontrak Sosial)


Konferensi Konstitusi, yang diadakan di London dari bulan Januari 18-06 Februari 1956, dihadiri oleh wakil-wakil dari Penguasa Melayu serta pemerintahan yang baru terpilih Malaya yang memenangkan 51 dari 52 kurusi dalam pemilu/pilihanraya enam bulan sebelum itu.

Dan pemerintah ini adalah pemerintahan bn hari ini, UMNO, MCA dan MIC. Ini, oleh karena itu, menghancurkan argumen bahwa UMNO yang merundingkan Merdeka. Ini sebenarnya dinegosiasikan/kerjasama dan tolak ansur oleh parti UMNO, MCA dan MIC. Dan konferensi ini adalah dasar yang baru, Malaya Konstitusi Federal - hasil kerjasama kaum Cina dan India juga.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin


Sekarang ada keperluan mendesak bagi masyarakat , memang semua, sisi pertanyaan ini - dan semua orang Malaysia umumnya - untuk memahami apa sebenarnya perjanjian tersebut yang ditunjuk sebagai "kontrak sosial" sebenarnya itu.

Malaysia perlu mencapai konsensus historis cukup beralasan tentang "kontrak sosial", apa istilahnya yang pada saat pembentukan bangsa dan dalam pengalaman , dan apa artinya hari ini dan untuk masa depan. Koherensi, kekuatan dan kesinambungan politik bangsa tidak kurang memerlukan kajian yang cukup mendalam .

'Ketuanan Melayu' bukan sebahagian dari kesepakatan


Perlu dipahami bersama bahwa, apapun yang mereka disediakan dan mandat, "Ketuanan Melayu" bukan bagian dari apa perjanjian tersebut diabadikan. Setiap saran bahwa dominasi politik Melayu-lamanya, melanjutkan Melayu "ethnocratic" kekuasaan atas Malayans lainnya (dan sekarang Malaysia), adalah bagian dari mereka perjanjian dasar sekarang ditunjuk sebagai "kontrak sosial" hanyalah salah.


Mereka yang berpendapat sebaliknya bahwa Ketuanan Melayu adalah konstitusional dijamin "dasar" kedaulatan nasional komponen's Malaysia dan identitas masyarakat internasional jujur, nakal, atau hanya kurang informasi.

Keupayaan untuk "membaca kembali" pengertian berikutnya Ketuanan Melayu ke dalam ide-ide dari "kontrak sosial" dan dalam cara untuk embed mereka dalam gaya tapi cukup meragukan pandangan baru dari konstitusi hanyalah sebuah latihan dalam revisionisme ketinggalan zaman. -- by CLIVE S. KESSLER, Malaysiakini - By Clive S. Kessler, Malaysiakini

2011 sama penting buat Najib, antara PRU-13 dan pemilihan Umno

2011 sama penting buat Najib, antara PRU-13 dan pemilihan Umno

October 24, 2010
Gandingan Najib dan Muhyiddin di akhir Perhimpunan Agung Umno 2010 petang semalam. Kedua-dua mereka akan turun padang untuk bertemu ahli dan penyokongnya tahun depan. — Foto Bernama
ANALISIS, 24 Okt — Sementara banyak pihak sudah bermain teka-teki sama ada 2011 yang akan menjelang tiba dalam dua bulan lagi sebagai tahun pilihan raya, Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau menyerahkan kepada orang ramai untuk membuat tafsiran.

“Mereka boleh membuat pelbagai tafsiran, tapi apa yang penting ialah bagi kami untuk bertemu dengan rakyat,” kata Najib semalam mengulas sama ada kenyataannya turun padang ke negeri-negeri tahun depan bersama timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai membayangkan pilihan raya umum ke-13 semakin menghampiri.

Najib buat julung kali mengumumkan kepada publik bahawa beliau dan Muhyiddin akan turun padang ke seluruh negara mulai tahun depan, dipercayai antara lain untuk berjumpa dengan rakyat serta menyusun jentera parti bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Beberapa penganalisis dan pemerhati politik membentuk tanggapan kemungkinan itu sudah mula kelihatan.

Penganalisis politik Profesor A. Aziz Bari mengakui beliau tidak menolak tahun 2011 sebagai tahun pilihan raya.

“Kita boleh lihat program tinjauan (turun padang) Datuk Seri Najib sebagai usaha awal mempersiapkan partinya dan BN untuk menghadapi pilihan raya umum,” kata beliau sambil menimbulkan persoalan sama ada pilihan raya negeri Sarawak dan umum akan diadakan serentak.

Pakar perundangan ini melihat kemungkinan pilihan raya negeri Sarawak akan diadakan awal.

Beliau juga bersetuju bahawa program turun padang pemimpin Umno itu akan mengambil masa tiga sehingga empat bulan untuk dilengkapkan.

“Ya, biasanya program turun padang akan mengambil masa sekitar tiga bulan,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Mengimbas amalan-amalan lalu, program turun padang menjelang pilihan raya mengambil masa sekitar tiga bulan untuk dilengkapkan.

Pendekatan itu juga pernah digunakan oleh bekas perdana menteri dan bekas presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad.

Jika pilihan raya negeri Sarawak tidak diadakan dalam dua bulan ini, maka 2011 akan semakin menarik untuk diperhatikan dan ia akan menjadi semakin menarik, kata beliau.

Sebenarnya mandat semasa kerajaan negeri Sarawak akan berakhir Julai 2011. Di tengah-tengah spekulasi bila pilihan raya negeri ini akan diadakan, ramai meramalkan pilihan raya umum ke-13 kemungkinan akan diadakan tahun depan.

Selain itu, Umno juga dijadual untuk mengadakan pemilihan pertama tanpa berasaskan sistem kuota tahun depan, susulan pindaan perlembagaan parti itu tahun lepas.

Tanpa menyebut bila pilihan raya umum akan diadakan, Perdana Menteri berkata beliau juga mahukan para pemimpin Umno turut “turun padang dan sentiasa berada di atas padang”.

“Mulai tahun depan, kami akan turun ke negeri-negeri, jumpa dengan Umno dan rakyat.

“Saya nak Umno sediakan sebaik-baik supaya lawatan kami mendapat sambutan sebaik-baiknya. Balik buat persiapan,” tegas arahan kepada kepimpinan negeri dan bahagian.

Selaku Presiden Umno, Najib berkata, beliau juga akan membuat perubahan dalam kepimpinan Umno di peringkat tertentu supaya parti itu lebih bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum kelak.

Keperluan mengubah pucuk kepimpinan negeri khususnya di negeri-negeri yang pengerusinya diimport dari negeri lain juga dibangkitkan perwakilan.

Pada perhimpunan agung tahunan yang sama, Muhyiddin pula berkata Umno perlu meningkatkan kerjasama di kalangan anggota supaya proses transformasi politik dapat dilaksanakan secepat mungkin.

Beliau berkata inisiatif untuk melakukan transformasi itu merupakan langkah penting yang tidak boleh diabaikan kerana mahu atau tidak, Umno tetap akan berdepan dengan rakyat jelata yang akan menilai dan membuat keputusan dalam menentukan nasib parti pada pilihan raya akan datang.

“Masa yang ada di hadapan kita tidak banyak lagi, saya kurang pasti bila presiden parti nak umum tarikh pilihan raya, tetapi kalau pun tidak diumumkan pasti kita tahu tinggal beberapa bulan sahaja lagi ke hadapan,” kata timbalan perdana menteri.

Esok, Najib akan membuat pengumuman penting mengenai program Pelan Transformasi Ekonomi (ETP).

Pun begitu, Dr Mahathir berpendapat pilihan raya umum ke-13 tidak akan diadakan dalam masa terdekat meskipun terdapat gesaan daripada Najib agar perubahan-perubahan parti dilakukan dengan segera.

“Saya tak ingatlah akan cepat. Ada masa lagi,” katanya.

Mengambil kira kenyataan Najib, Muhyiddin dan Dr Mahathir itu, Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia, Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian juga tidak menolak bahawa “tahun 2011 sama-sama penting bagi Najib.”

“Tahun 2011 akan kelihatan tahun persiapan Najib bagi menghadapi pilihan raya umum dan pemilihan parti,” kata beliau.

Mahu tidak mahu, Najib kena turun padang untuk menemui ahli-ahlinya.

Pokoknya, Najib sudah tidak boleh mengharapkan kelebihan sistem kuota, yang sudah pun dimansuhkan.

Jadi beliau tiada pilihan melainkan turun padang lebih awal sebelum mesyuarat cawangan dan persidangan bahagian bersama Muhyiddin untuk mencari sokongan atas faktor gandingan bersama — Najib-Muhyiddin.

“Jadi, bagi Najib sokongan ahli parti perlu diutamakan dalam menghadapi pilihan raya umum,” kata penganalisis ini.

Justeru beliau berpendapat BN memerlukan sekurang-kurangnya setahun sebelum boleh dianggap sudah bersedia.

“Pilihan raya Sarawak tidak wajar diadakan sekali dengan pilihan raya umum. Sarawak boleh menjadi penanda aras walaupun mengadakan pilihan raya negeri boleh memberi kelebihan kepada BN dari segi penyusunan strategi.

“Dalam satu tahun akan datang, BN perlu memahami apa keperluan dan kemahuan rakyat dan menilai cara fikir rakyat untuk memulihkan kepercayaan,” kata beliau yang turut menimbulkan persoalan apakah indikator yang digunakan BN untuk mengadakan pilihan raya dalam waktu terdekat.

“BN perlu bertanya mengapakah rakyat perlu mengundi mereka?

“Apakah keunikan BN yang memulihkan keyakinan dan kepercayaan rakyat ke atas mereka?” katanya.

Sivamurugan berpendapat bahawa ia tidak boleh bergantung kepada kelemahan lawan tetapi kekuatan mereka sebagai persediaan pilihan raya.

“BN tidak boleh mengadakan pilihan raya sekarang tanpa ada hasil akhir pelan transformasinya (ETP dan GTP).

“Ia boleh dikatakan bersedia jika satu undi Najib diterjemah kepada satu undi kepada BN kerana populariti beliau mampu menjana sokongan terutama di kalangan pengundi bukan Melayu,” katanya.

Kata beliau, kenyataan hak Melayu di bawah perlembagaan mengukuhkan sokongan orang Melayu kepada beliau terutama pengundi tradisi.

Dengan menekankan bahawa Perhimpunan Agung Umno kali ini lebih banyak memfokus soal hak-hak orang Melayu yang tidak wajar dikhuatiri oleh mana-mana sebab ia termaktub jelas dan terkunci sebagaimana dikatakan oleh Najib, Aziz juga berpendapat bahawa Umno mahu memfokus menarik sokongan pengundi atas pagar agar beralih kepada Umno-BN.

(function() { var d = document, w = window; w

AMBOI NUSI...TAK PATUT HANG KATA KE BANG KHAI...DIA BALIK DARI TURKEY BERAPA BILLION WALAUN DOK KATA....DIA BAGI TAU YANG BETOI....TAU LA PARTI HANG NAK PELUK BERSATU DALAM PN- UMNO CERAI HANGPA DAH....

  Sanusi selar Khairuddin ‘haiwan politik’, tak kenang jasa Bersatu Nora Mahpar  - August 9, 2022  Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan Khairu...