PEMBANGKANG PECAH TIGA, PENGUNDI HANYA PECAH DUA
Pertembungan tiga penjuru barangkali sudah terlalu sukar untuk dielakkan daripada berlaku dalam pilihanraya umum akan datang. 

Pihak yang teringin sangat kepada pertandingan tiga penjuru, selain Najib Razak, UMNO dan BN, ia juga seolah-olah suatu keseronokan bagi Pas.

Sebab itu, Pas yang berstatus pembangkang, tidak lagi menyerang UMNO dan BN sekarang ini. Najib pula sudah jadi sahabat karib mereka.

Yang selalu, bahkan hampir setiap hari diserang Pas ialah pembangkang juga iaitu Pakatan Harapan, khususnya Tun Mahathir Mohamad dan DAP. 

Lebih fasih mulut pemimpin Pas mengatakan mengundi Pakatan Harapan sama seperti mengundi DAP berbanding hakikat bahawa mengekalkan UMNO dan BN lagi akan terus memberi kesusahan dan kesengsaraan kepada kehidupan rakyat melalui kenaikan kos sara hidup yang tidak terkawal serta kemungkinan GST akan dinaikkan peratusannya.

Amanah yang sebahagian besar pemimpinya merupakan bekas pemimpin Pas juga merupakan musuh utama Pas ketika ini. Di mata Pas, pemimpin Amanah lebih jahat dan teruk berbanding UMNO yang suatu ketika dahulu pernah mereka kafirkan dan ragui keIslamannya. 

Melihat kepada gaya politik Pas sekarang, menang atau kalah dan berapa jumlah kerusi yang mampu dimenangi tidak lagi penting buat mereka. Sangat penting bagi Pas hanyalah memastikan pertandingan tiga penjuru menjadi kenyataan.

Tidak tahu apa upah atau ganjaran yang bakal diperolehi oleh Pas di sebalik perubahan haluan politik mereka itu. Mungkin sudah ada fatwa atau hadis baru yang membolehkan menyokong politik suku dan agama suku atau bersama pemimpin yang diragui menjanjikan lebih besar pahalanya lagi.

Tetapi, itulah realitinya. Pas lebih seronok menyerang Pakatan Harapan dan memungkinkan tiga penjuru menjadi kenyataan berbanding menolak keburukan UMNO, BN, kerajaan dan BN yang terang-terang terbentang menjadi pengetahuan seluruh pancaindera dunia.

Dengan sikap Pas yang yang benar-benar inginkan pertandingan tiga penjuru, ia dengan sendirinya menjadikan UMNO dan BN lebih santai untuk menghadapi pilihanraya akan datang.

Ramai pemimpinnya lebih girang kebelakangan ini dengan berkata, "apa nak ditakutkan....tiga penjuru kita akan terus berkuasa lagi".

Makna kata, di sebalik Pas seronok dengan tiga penjuru, UMNO dan BN secara sedar melihat kedudukan parti Islam itu hanyalah sebagai alat, perkakas dan penyendal kepada cerahnya sebuah kerajaan kleptokrasi terus berkuasa di bumi Malaysia ini.

Soalnya, benarkah pertandingan tiga penjuru memberi kelebihan kepada UMNO dan BN serta akan menipiskan peluang Pakatan Harapan menjadi kerajaan?

Realitinya, yang berpecah tiga hanyalah parti-parti iaitu BN, Pakatan Harapan dan Pas yang digambarkan mengetuai Gagasan Sejahtera, tetapi rakyat secara majoritinya hanya berpecah kepada dua.

Satu kelompok rakyat mahukan UMNO serta BN kekal berkuasa dan satu lagi mahukan sebuah kerajaan baru dapat diwujudkan.

Atau dalam ertikata lain lain - satu mahu hitam dan satu lagi mahu putih, satu mahu kebaikan dan satu lagi mahu mengekalkan kerosakan.

Dalam kelompok Pakatan Harapan, boleh dikata seluruhnya mahu yang putih, kebaikan dan kerajaan baru dapat diwujudkan.

Dalam UMNO dan BN, ia diakui terpecah dua. Adayang mahu Najib kekal berkuasa dan semakin ramai yang menyampah untuk mengekalkannya. Mereka percaya mengekalkan lagi UMNO dan BN, yang lebih seronoknya hanyalah Najib dan Jho Low saja.

Kesukaran ekonomi, rasuah, kemewahan pemimpin, beban sara hidup dan sukarnya anak-anak mereka mendapat pekerjaan adalah antara sebab mereka tidak lagi sesetia dulu, malah sedia untuk putus cinta terhadap UMNO, BN dan kerajaan sedia ada.

Golongan tersebut secara diam-diam akan mengundi Pakatan Harapan atau mungkin memilih untuk tidak keluar mengundi sama-sekali. Mereka tahu mengekalkan kemungkaran besar dosanya.

Dalam Pas juga begitu, meskipun ada segelintir yang taksub dan wala' membabi buta, ramai juga yang menjadikan pilihan dalam PRU 14 akan datang ialah antara hitam atau putih, kebaikan atau kerosakan dan kerajaan lama yang menyusahkan atau kerajaan baru yang menyuluhkan jalan harapan.

Pilihan bagi ahli dan penyokong Pas yang celik itu turut sama pilihannya - mengundi calon Pakatan Harapan sedia diam-diam atau langsung tidak keluar mengundi. 

Pas akan diketepikan terus dalam pertimbangan pilihan ahli dan penyokongnya jika mereka lihat parti itu tiada harapan langsung untuk menang dan membentuk kerajaan.

Mereka secara umumnya sedar persaingan sebenar adalah antara Pakatan Harapan dan BN. Membazir saja memberi undi kepada calon-calon Pas yang akhirnya akan menyebabkan musuh mereka sejak azali, UMNO dan BN menang dalam pilihanraya serta meneruskan kerakusan kuasa merosakkan segala-galanya.

Selain tidak sanggup mengundi parti yang tidak membawa kemenangan, pasti ramai ahli dan penyokong Pas yang turut tidak sedia memberi undi mereka yang hanya memberi laluan kepada cukai GST terus dikenakan dan harga ikan kembung RM22 sekilogram.

Oleh yang demikian, secara perlahan-lahan Pas akan jadi semakin kecil sokongannya. Dengan mereka yang boleh berfikir, terbuka dan memikirkan masa depan sedia untuk memilih perubahan, hanya kelompok terasing yang totok dan jumud saja tinggal bersama Pas.

Yang mustahak, dalam tempoh berbaki beberapa bulan lagi sebelum PRU 14, penerangan dan pemahaman yang seluas-luasnya harus diberikan kepada rakyat mengenai pilihan yang harus mereka buat. Pakatan Harapan mesti menjadikan ini sebagai agenda keutamaan.

PRU 14 adalah peluang terbaik melakukan penghijrahan. Selepasnya, peluang  untuk membuat perubahan mungkin tidak muncul lagi dalam pilihanraya-pilihanraya akan datang. Sekali kita melepaskannya, penyesalan akan menghantui sepanjang zaman.

Tetapi, jika Pakatan Harapan yang menjadi kerajaan dan mereka tidak menjadi sebaik yang diharapkan, ia lebih mudah ditukar dalam pilihanraya yang seterusnya.

Filipina, Indonesia serta Thailand misalnya sudah lama menguak perubahan dan hari ini rakyatnya sedang menikmati hasil yang lebih baik dalam kehidupan mereka.

Bolehkah kita bayangkan apa jadi kepada Filipina dan Indonesia jika Marcos dan Suharto tidak disingkirkan dahulu atau Thailand kalau pemimpinnya yang terpalit rasuah tidak berani ditukar ganti dan dikekalkan hingga kini?  (ShahbudinHusin 12/09/2017)

Bila agaknya Najib akan bubar parlimen?


Kita semua sudah tidak boleh bersabar lagi. Sejak selesai hari raya haji, semua orang sudah letih bertanya, ‘bila agaknya pilihanraya?’
Mungkinkah pilihanraya bakal berlangsung tahun ini? Adakah Najib akan menanti sehingga luput tempoh mandat Dewan Rakyat tahun depan? Adakah Pakatan Harapan betul-betul sanggup mengambil-alih kerajaan?
Saya menjangkakan pilihanraya akan berlangsung tahun ini. Lebih spesifik lagi, Parlimen akan dibubar dalam bulan November, dengan tempoh kempen mencecah awal Disember. Pilihanraya akan berlangsung sebelum bermula musim tengkujuh.
Berikut saya ketengahkan beberapa sebab dan alasan bagi menyokong bacaan politik ini.
Hutang IPIC
Hujah pertama berkait pembayaran hutang kepada IPIC berjumlah RM5.16 bilion (US$1.2 bilion) oleh Kerajaan Malaysia.
Kita semua sedia maklum tentang keputusan timbangtara di London antara syarikat International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi dan syarikat pelaburan milik Kementerian Kewangan, 1MDB.
Bayaran berjumlah RM5.16 bilion tersebut telah dibahagi dua. Bayaran pertama sepatutnya dibuat pada 31 Julai lalu. Bayaran kedua pula, sebanyak RM2.58 bilion, perlu dilangsaikan pada akhir tahun ini.
Bayaran pertama tidak menepati waktu sehinggakan IPIC memberi tempoh lanjutan sehingga hujung Ogos, setelah terlebih dahulu memberi tempoh lima hari daripada tarikh luput asal 31 Julai.
Menurut 1MDB, kelewatan bayaran tersebut adalah kerana “1MDB masih lagi menunggu dana yang sepatutnya diterima pada Julai 2017. Berikutan keperluan mendapatkan kelulusan kawal selia tambahan (‘additional regulatory approvals’), penerimaan dana itu ditangguhkan kepada Ogos, 2017.”
Tiga hari selepas kerajaan Abu Dhabi memberikan tempoh lanjutan sehingga hujung Ogos, 1MDB membayar IPIC sebanyak US$350 juta pada 11 Ogos.
Kebetulan, pada 9 Ogos, projek East Coast Rail Link (ECRL) dilancarkan di Kuantan. Ini mencetuskan spekulasi oleh ramai pihak bahawa ‘dana yang sepatutnya diterima pada Julai 2017’ seperti yang dinyatakan 1MDB di atas, datang daripada cukong-cukong ECRL, dari Tanah Besar China.
Sekiranya benar, maka pastinya cukong-cukong yang sama akan menyalurkan baki yang perlu dibayar 1MDB pada Disember nanti. Ia akan perlu membayar, jika ia tidak mahu pelaburan ECRL hangus begitu sahaja. Namun cukong-cukong ini juga pastinya memerlukan jaminan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kekal berada di takhta Putrajaya.
Najib Razak mesti mengadakan pilihanraya sebelum cukong ECRL boleh membantu melangsaikan bayaran kedua IPIC Disember nanti. Najib Razak perlu kekal sebagai Perdana Menteri, kerana projek ECRL pastinya akan dibakulsampahkan sekiranya kerajaan bertukar tangan.
Pertemuan dengan Trump
Hujah kedua adalah berkaitan pertemuan Najib Razak dengan presiden berkulit jingga pertama Amerika Syarikat, Donald Trump, satu dua hari lagi.
Tidak susah untuk kita meneka tujuan pertemuan Najib dan Trump. Secara geo-politiknya, ada banyak jangkaan dan teori yang boleh kita layan. Tetapi dari segi politik Malaysia, pertemuan Najib dan Trump hanyalah untuk sekeping gambar.
Najib malah tidak perlu duduk minum kopi lama-lama, atau bermain golf seharian bersama sang presiden. Cukup sekadar keduanya bertemu di koridor Rumah Putih, berjabat tangan, senyum untuk beberapa saat, bertanya khabar; ‘Dah makan belum? Isteri sihat?’ dan kemudian pulang ke rumah masing-masing.
Sekeping gambar itu akan dijaja seluruh negara di muka depan akhbar-akhbar utama, dan lantas mencairkan kempen anti kleptokrasi parti-parti HARAPAN berbekalkan tindakan undang-undang Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat terhadap aset-aset terkait dana 1MDB yang disonglap oleh anasir-anasir di negara itu untuk membeli kapal, kondo dan barang kemas serta intan berlian.
Najib Razak dan Trump malah tidak akan mengadakan sidang media pun, kerana Najib tidak akan berani berhadapan soalan wartawan Wall Street Journal, New York Times dan Washington Post.
Dalam negara sendiri bolehlah beliau mengelak soalan media. Wartawan Amerika tidak boleh diugut-ugut dan digoyang. Mereka tidak peduli.
Operator politik Najib Razak hanya akan menayangkan rakaman pertemuan itu di semua saluran media dan berkata, ‘Lihatlah Perdana Menteri kita, tidak disentuh kerajaan Amerika. Ini membuktikan beliau tidak bersalah, dan dakwaan pembangkang tentang 1MDB dan DOJ itu semua fitnah belaka’.
Sentimen rakyat akan diukur kemudiannya, dan Najib Razak tidak akan teragak-agak untuk mengadakan pilihanraya sebaik sahaja beliau merasakan cukup yakin bahawa kempen HARAPAN dengan modal tindakan undang-undang DOJ itu sudah cair dan tidak ampuh lagi.
HARAPAN belum tersusun
Hujah ketiga ialah longgarnya integriti organisasi HARAPAN.
Percakaran antara pimpinan parti-parti komponen HARAPAN, selain pergelutan dalam pembahagian kerusi serta ketidaktentuan nasib pendaftaran gabungan tersebut dan keadaan DAP yang masih bagai digantung tidak bertali oleh Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS), adalah kombinasi yang cukup mantap untuk menggagalkan usaha HARAPAN menawan Putrajaya.
Najib Razak sendiri boleh sahaja bertindak menggagalkan pendaftaran HARAPAN sebagai sebuah gabungan politik. Kalau pun anasir-anasir jahat di dalam parti-parti DAP, PKR, Amanah dan PPBM tidak menggagalkannya sendiri.
Pertengkaran terbuka PKR misalnya, menggugat integriti struktur parti itu, dan seterusnya HARAPAN sendiri. Ketidaktentuan tentang PAS juga turut tidak membantu. Malah Najib Razak juga pastinya tahu bagaimana mencatur politik PAS dan HARAPAN bagi menggagalkan usaha parti-parti pembangkang.
Mengetahui titik lemah itu, dan menekannya secara strategik, adalah kekuatan yang dimiliki Najib Razak, dan pastinya boleh digunakan secara kalkulatif untuk menghancurkan sahaja lawannya.
Maka Najib tidak perlu resah, dan boleh mengadakan pilihanraya pada bila-bila masa beliau mahu.
Duit sudah turun
Hujah keempat adalah sedikit spekulatif. Namun khabar angin mengatakan bahawa Ketua-ketua Bahagian UMNO telah bertemu di ibu pejabat parti itu sebelum Aidiladha. Pertemuan itu tidak lain bertujuan untuk membahagi-bahagi peruntukan kempen pilihanraya.
Peruntukan tersebut pastinya tidak akan bertahan sehingga tahun hadapan. Perangai orang UMNO ni tahu saja lah.
Maka bacaan saya begitu. Satu-satunya peluang yang ada jika ia mahu dilakukan tahun ini ialah pada bulan November, sebaik sahaja semua jemaah haji pulang dari Mekah, sebaik sahaja musim peperiksaan selesai, sebaik sahaja umat Melayu di Pantai Timur dilanda tengkujuh dan menanti bantuan daripada kerajaan.
Mungkin juga Najib Razak akan menanti musim belanjawan untuk menabur janji-janji manis sekiranya UMNO dan Barisan Nasional dikekalkan dalam kerajaan. Ini termasuklah janjinya kepada PAS untuk memberi ruang kepada pindaan Akta 355, sebagai balasan kepada kerja memecahkan undi dan sokongan umat Melayu.
Najib Razak berada pada keadaan yang paling yakin dan kuat. Mustahil beliau tidak berani mengadakan pilihanraya secepat mungkin.
Kecuali lah kalau beliau yakin dan percaya bahawa meski beliau berani mengadakan pilihanraya, tidak ada jaminan bahawa beliau akan kekal sebagai Perdana Menteri. 

PAS TIDAK WAJAR KEKAL DALAM KERAJAAN SELANGOR MENJELANG PRU

UMNO TAK BERSUNGGUH TAWAN KELANTAN, BERI LALUAN PADA PAS?

PH AKAN TAWAN PARLIMEN KLUANG – BERSATU JOHOR

HUSAM BENDAHARI PH, CHRISTINA LIEW NAIB PRESIDEN

MENANG PRU 14: PH JANJI NILAI SEMULA KONTRAK SYARIKAT ASING