Anwar : Tubuhkan S'jaya DiRaja Untuk Altantuya

SHAH ALAM 7 APRIL : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak gentar menghadapi Suruhanjaya DiRaja bersabit fitnah video lucah tetapi mahu langkah itu diimbangi dengan penubuhan badan yang sama untuk menyiasat isu-isu nasional termasuk pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Sharibuu.

“Biar mereka panggil (untuk penubuhan Suruhanjaya DiRaja) (tapi) mereka juga harus adakan Suruhanjaya DiRaja untuk Altantuya,... dan pegawai kastam,” Anwar memberitahu wartawan di Shah Alam.

Altantuya mati dibom pada tahun 2006. Dua pegawai polis Unit Tindakan Khas didapati bersalah di atas pembunuhan itu namun penasihat Perdana Menteri Najib Razak ketika itu, Abdul Razak Baginda dibebaskan.

Pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan mendakwa pembunuhan itu membabitkan komisyen pembelian kapal selam daripada sebuah syarikat Perancis namun aspek ini tidak diketengahkan semasa perbicaraan.

Hari ini Anwar merujuk kepada skandal pembunuhan warga Mongolia itu sebagai contoh yang sepatutnya membawa kepada penubuhan sebuah Suruhanjaya DiRaja untuk mencungkil kebenaran di sebalik pembunuhan Altantuya.

Anwar juga menggambarkan bahawa kematian Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam jauh lebih penting dan utama untuk ditubuhkan Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat kes itu.

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz menyatakan Jemaah Menteri harus meluluskan penubuhan Suruhanjaya DiRaja untuk menyiasat sama ada individu dalam rakaman itu adalah Anwar.

Menurut beliau, kerajaan Umno-BN akan terpalit dengan tuduhan terlibat dalam video seks itu berikutan penafian Wan Azizah.

Kenyataan Nazri itu menerima cemuhan pelbagai pihak kerana dilihat cuba menggunakan Suruhanjaya DiRaja untuk “membersihkan” Umno daripada dikaitkan dengan video lucah itu.

Chegubard pula ‘dedah’ isu video lucah KJ, isteri pemimpinKUALA LUMPUR, 7 April — Sementara negara masih berhadapan polemik video seks didakwa melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Badrul Hisham Shaharin pula muncul dengan “pendedahan” rakaman aksi seks Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin (gambar).

Badrul Hisham yang turut dikenali sebagai “Chegubard” berkata beliau pernah didampingi seseorang yang membekalkan rakaman adegan seks yang dikatakan melibatkan Ketua Pemuda BN itu.

“Ketika kempen pilihan raya umum 2008 juga pasukan kempen saya telah didekati dengan orang tidak dikenali dipercayai orang Umno yang memberikan video lucah, yang kononnya Khairy Jamaluddin, tanpa pengetahuan saya ada video ini telah tersebar, namun sebaik sahaja saya mengetahuinya saya telah mengarahkan semua dikutip dan dibakar,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Badrul Hisham berkata lebih 2,000 keping video telah dibakar.

“Kini terbaru pula ada pihak yang menghubungi SAMM mengenai kewujudan video seks yang kononnya merakamkan aksi seks seorang isteri pimpinan tertinggi negara.

“Namun SAMM mengajak semua politik selak kain ini dihentikan segera jangan kerana kuasa sanggup lakukan apa saja,” katanya lagi.

Beliau yang juga Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berkata, rakyat menolak politik sensasi selak kain dengan menolak ahli-ahli politik yang kelihatan seronok memperbodohkan rakyat menggunakan politik lucah seperti apa berlaku sekarang.

“Media yang menjurus kepada perkara yang sama juga harus dijauhkan,” katanya lagi.

Lebih dua minggu negara dikejutkan pendedahan rakaman video seks, didakwa melibatkan aksi seks Anwar yang juga Ketua Umum PKR, oleh “Datuk T”.

Awal minggu ini, klip sedutan pendedahan itu disebarkan menerusi dunia siber khususnya oleh blog-blog pro-Umno.

Dalam kenyataannya, Badrul Hisham juga berkata, menyerang dari segi politik tidak salah, termasuk menggunakan aspek mobilisasi rakyat sebagai penunjuk kekuatan tetapi ia seharusnya berlandaskan pertembungan idea bukan aspek tidak bernilai seperti politik selak kain.

“Ketika media dunia membincangkan perbagai perkara penting seperti krisis radiasi (impak tsunami Jepun), kebangkitan rakyat di Timur Tengah hingga Afrika, krisis yang menyerlahkan kegagalan sistem ekonomi “kapitalis” sehingga menyeret ada negara menjadi muflis.... namun dalam negara ini media lebih seronok memainkan “politik” berasaskan tuduhan seks dan video lucah,” katanya.

“Tidak tahu di mana salahnya, adakah salah media arus perdana yang dikuasai pihak tertentu atau pemain-pemain utama politik negara yang sanggup bertindak ala “desparado”,” katanya.

Malah tambah beliau, ketika dunia sedang beralih kepada politik baru berasaskan nilai, rekod dan idea, Malaysia seolah mundur ke belakang dengan politik selak kain yang sebenarnya lansung tidak memajukan pemikiran rakyat.

“Menteri seperti YB (Datuk Seri) Nazri Aziz pula sentiasa terlalu mengeluarkan kenyataan politik dari menghalalkan tanyangan video lucah, malah yang terbaru beliau kelihatan begitu meraban apabila menyatakan (Datuk Seri Dr) Wan Azizah (Wan Ismail) isteri Anwar sendiri tidak layak menilai adakah lelaki dalam video tersebut ialah Anwar Ibrahim. Kalau bukan isteri siapa lagi yang layak menilai?” kata Badrul Hisham yang bertanding melawan Khairy di kerusi Parlimen Rembau pada 2008.

“SAMM dengan ini bagi pihak anak muda Malaysia merakamkan rasa kesal dengan politik “kotor” dan tidak mendidik ini.


KENYATAN MEDIA SUHAKAM


SURUHANJAYA HAK ASASI MANUSIA MALAYSIA

HUMAN RIGHTS COMMISSION OF MALAYSIA

Tel: 603-2612 5600

TINGKAT 11, MENARA TH PERDANA,

Fax: 603-2612 5620

JALAN SULTAN ISMAIL,

Email:humanrights@suhakam.org.my

50250 KUALA LUMPUR

Web:www.suhakam.org.my

“Hak Asasi Untuk Semua”

“Human Rights For All”

EDITOR, NEWS DESK

FOR IMMEDIATE RELEASE

PRESS STATEMENT

CRUEL, INHUMAN AND DEGRADING PUNISHMENT IS AGAINST

THE PRINCIPLES OF HUMAN RIGHTS

The Human Rights Commission of Malaysia (SUHAKAM) expresses its deep regret

over the death of a 7-year-old pupil in Perlis allegedly beaten by his teacher for

suspected theft. Saiful Syazani Saiful Sopfidee was reported to have succumbed to

internal injuries after being beaten and strangled. The Commission deplores such

cruelty having been perpetrated on a helpless child of such a tender age, which is

against the universal principles of human rights, specifically Article 37 of the

Convention of the Rights of a Child (CRC) which states that no child shall

be subjected to torture, cruel treatment or punishment, and Section

31(1)(a) of the Child Act 2001 which asserts that it is an offence to abuse a

child.

In this regard, the Commission urges all parties concerned to fully respect the

provisions contained in the CRC and the Child Act 2001, and reiterates its call for the

Government to accede, as soon as possible, the Convention against Torture and

Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CAT). In ensuring the

protection and proper development of a child which are consistent with the provisions

of the abovementioned Act and Convention and international human rights norms,

the relevant authorities should adopt an alternative approach to whipping or canning

as a punishment which is more humane and does not adversely affect the child’s

physical, mental and psychological well-being.

- end -

TAN SRI HASMY AGAM

Chairman

The Human Rights Commission of Malaysia (SUHAKAM)

6 April 2011

Jentera PR Mesti Takluk Seluruh Sarawak Jika Mahu Menang, Tegas Anwar
LIMBANG 7 APRIL : Jentera Pakatan Rakyat perlu turun ke seluruh pelusuk negeri Sarawak sepanjang kempen pilihanraya negeri jika mahu kemenangan direalisasikan, kata Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Setiap calon-calon Pakatan itu adalah calon kita. Kita perlu bekerjasama sebagai satu pasukan.

"Ini merupakan semangat muafakat dan strategi kempen yang perlu diatur supaya tiada mana-mana kawasan pun yang tertinggal untuk mendapat maklumat.

"Saya yakin Pakatan Rakyat akan memberi kejutan yg hebat pada pilihan raya sarawak kali ini. Sehingga kini, di kebanyakan tempat, calon kita tidak hilang atau dibeli dan Barisan Nasional tidak menang percuma," katanya semasa melawat bilik gerakan Keadilan dan DAP di pekan Limbang, hari ini.

Terdahulu sebelum itu, beliau melawat pusat penamaan calon di Dewan Tertutup Limbang bersama calon Batu Danau, Dr Lau Liak Koi.

Anwar turut bertemu masyarakat Iban di rumah Panjang Lubok Simpor dan Jembatan Lubai dekat Lubai Tengah, hari ini.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, masih ada lagi kawasan yang perlu digempur, terutamanya di kawasan yang didiami oleh penduduk berketurunan Melayu Islam.

"Apa yang perlu dilakukan sekarang ini adalah penumpuan di kawasan Melayu.

"Berbanding orang Dayak dan Bidayuh yang menunjukkan sokongan padu, orang Melayu perlu diberikan keyakinan.

"Mulai sekarang, tiada masa untuk rehat kepada kita. Kita perlu bergerak terus untuk mencapai kemenangan," tegas Anwar.

Penamaan calon semalam menyaksikan semua kerusi di DUN Sarawak ditandingi oleh Barisan Nasional dan ditentang hebat oleh Pakatan Rakyat dan parti lain.

Sebanyak 213 calon bertanding pada pilihanraya 16 April ini, yang mencatatkan jumlah paling ramai dalam sejarah pilihanraya negeri.

Lebih Baik Tubuh Suruhanjaya DiRaja Siasat Kes Pen. Pengarah KastamSHAH ALAM 7 APRIL: Lebih baik menubuhkan Suruhanjaya DiRaja menyiasat kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed yang mati terjatuh di Bangunan Suruhanjaya Pencegaan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada menubuhkan suruhanjaya menyiasat video lucah.

Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Edmund Bon berkata demikian, membidas kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Nazri Aziz yang beria-ia mahu menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat klip video lucah yang dikaitkan dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kalau sesiapapun telah melakukan perbuatan seperti dalam klip tersebut, apakah kesalahan yang telah dibuat? Adakah apa-apa kesalahan dibawah Kanun Keseksaan?" kata beliau.

Tambah beliau, isu ini telah dipolitikkan oleh pihak tertentu bagi kepentingan sendiri sedangkan jika dilihat dari aspek perundangan, tiada kesalahan dilakukan oleh mana-mana pelakon video tersebut.

Tambah beliau, isu ini tidak sepatutnya diperbesar-besarkan semata-mata untuk tujuan politik dan pihak yang sepatutnya disabitkan kesalahan adalah mereka yang
memiliki, mengedar rakaman serta salinan video tersebut.

"Mereka yang mengedarkan video itu nampaknya ada kesalahan di bawah Kanun Keseksaan kerana menunjukkan video lucah, tapi pandangan saya, perkara semacam ini tidak harus diperbesar-besarkan. Isu ini adalah isu kebebasan orang untuk, ingin buat apa-apa. Bagi rakyat mengadili apa yang mereka buatlah," kata beliau.

Video Lucah : Nazri Merasa Pedas
KUCHING 7 APRIL : Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz membuat kenyataan dangkal apabila mendakwa Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail tidak layak untuk memastikan sama ada individu dalam video lucah yang disebarkan adalah suaminya, Anwar Ibrahim.

Azizah kelmarin menegaskan individu itu bukan suaminya berasaskan susuk badannya dan menggesa Nazri supaya tidak merekacipta alasan bagi menghalalkan penubuhan Suruhanjaya DiRaja untuk terus mengaibkan suaminya.

Azizah berkata dalil Nazri bahawa beliau tidak boleh menentukan sama ada lelaki itu adalah Anwar tidak masuk akal.

"Kalau ada kemalangan mana-mana, kalau saudara Anwar didapati (terlibat), saya (sebagai isteri tentu) akan dipanggil untuk membuat pengecaman. Jadi, (selaku isteri) saya memang layak untuk mengatakan (lelaki misteri dalam klip video fitnah) itu suami saya atau tidak," kata beliau di Tupong, Kuching.

Nazri semalam berkata beliau mahukan Jemaah Menteri meluluskan penubuhan Suruhanjaya DiRaja untuk menyiasat sama ada individu dalam rakaman itu adalah Anwar kerana kerajaan tidak boleh menerima penolakkan Wan Azizah.

Menurut beliau, kerajaan Umno-BN akan terpalit dengan tuduhan terlibat dalam video seks itu berikutan penafian Wan Azizah.

Kenyataan Nazri itu menerima cemuhan pelbagai pihak kerana dilihat cuba menggunakan Suruhanjaya diRaja untuk “membersihkan” Umno daripada dikaitkan dengan
video lucah itu.

Mengulas kekhuatiran Nazri itu, Wan Azizah berkata “"siapa makan cili tentulah terasa pedasnya.”

Wan Azizah juga menolak cubaan beberapa pimpinan Barisan Nasional untuk mengemukakan usul di Parlimen bagi menubuhkan Suruhanjaya itu.

Bagaimanapun usul itu “tenggelam” setelah Speaker Parlimen Pandikar Amin Mulia tidak membenarkan video itu ditayangkan atas alasan ia bukan cara Islam dan melanggar kemuliaan dewan.

"Yang nak buat Suruhanaya Diraja itu, memang tidak perlu pergi ke Parlimen. Itu jawapan saya. Dia (Mohd Nazri) nak buat atau tidak (terpulang), tetapi ada isu yang lain (lebih penting)," tegas Wan Azizah.

Tambah beliau, sepatutnya penubuhan Suruhanjaya Penyiasatan Diraja (RCI) bertumpu pada kes yang boleh mencemarkan kepentingan negara seperti kes pembunuhan warga Mongolia Altantuyaa Sharibuu yang dikaitkan dengan komisyen pembelian kapal selam oleh kerajaan.

"Saya tidak setuju dengan Datuk Nazri yang mendakwa kes kematian Teoh Beng Hock adalah perkara kecil...saya rasa itu adalah masalah-masalah negara yang begitu runcing dan perlu ditangani segera," beliau menambah.

Dalam perkembangan yang sama, beliau berkata kematian terbaru membabitkan seorang pegawai kastam di bangunan SPRM di Jalan Corhrane, Kuala Lumpur sepatutnya mendorong Nazri dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri untuk menubuhkan Suruhanjaya di Raja bagi menyiasat SPRM secara menyeluruh.

Baginya, kerajaan yang diteraju oleh Barisan Nasional patut "membersihkan segala kotoran" dalam SPRM demi memulihara kembali integriti serta nama baik negara di persada nasional.

Tuntas dari itu, beliau secara peribadi meminta Mohd Nazri pula menjelaskan motif di sebalik usaha Umno menubuhkan Suruhanjaya diRaja yang baginya berbau “suatu konspirasi terancang untuk terus mengaibkan Anwar sempena pilihan raya negeri Sarawak ke-10 sekarang".

(function() { var d = document, w = window; w

SUMBER LAIN TAK DAK KA NAK PERBAIK PAIP AYIAQ- MASA MANA KETUM BOLEH LULUS PULAK..DOK KENA CEKUP KEMAIN LAGU MANA MB KEDAH NI NAK EKSPORT PULAK....KAH..KAH

  Kertas cadangan mohon eksport daun ketum siap, kata MB Kedah Bernama  - May 18, 2022 7:00 PM         Menteri Besar Kedah Sanusi Md Nor ber...