HIMPUNAN "BALIK MENGUNDI , TANGKAP PENCURI"MEDAN ILMU TOK GURU DIGANTI?MEDAN ILMU tapak PAS ditakluk Kerajaan BN selepas mereka memberi peruntukan untuk buat Gerbang Baru dan tambah baik Dataran Ini.
 
Dulunya jadi Medan Ilmu tempat arwah Tok Guru Nik Aziz menyampaikan kuliah Jumaat waktu beliau jadi MB dulu kini ditukar nama DATARAN TOK PA (MUSTAFA MOHAMED - Pengerusi Umno Kelantan).
Politik PAS sekarang jauh tidak cerdik nak banding zaman TGNA.
"Selain dana daripada kerajaan negeri, kerajaan pusat juga turut menyumbang bagi menaiktaraf sekitar Jalan Dato' Pati ini," kata YDP MPKB - Dato Zamri - http://www.sinarharian.com.my/…/pintu-gerbang-mercu-tanda-b…
Image may contain: outdoorPakatan Harapan berjaya ubah sikap hegemoni Mahathir


Hegemoni yang menjadi amalan UMNO dan Barisan Nasional adalah faktor kenapa Tun Dr Mahathir Mohamad boleh menjadi seorang yang sangat berkuasa ketika menjadi Perdana Menteri.
Namun itu semua sudah berubah sejak beliau beralih arah dan menyertai gabungan Pakatan Harapan (HARAPAN).
“Mahathir melalui perubahan yang sangat besar dalam HARAPAN.
“Beliau tidak boleh menjadi seorang ‘hegemon’ dalam gabungan HARAPAN tetapi menjadi seorang pembina konsensus, kerana HARAPAN adalah satu gabungan rakan setara,” kata pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang dalam ceramahnya di Melaka, semalam.
HARAPAN jauh berbeza dengan Barisan Nasional yang diketuai UMNO, manakala 12 parti komponen yang lain hanya mengikut telunjuknya sahaja.
“Contohnya, adakah mana-mana parti komponen dalam BN berani membangkitkan skandal 1MDB, tidak kira di Parlimen, mesyuarat Kabinet atau Majlis Tertinggi BN?” soal beliau.
Kit Siang berkata demikian sebagai mengulas dakwaan bekas menteri UMNO, Tan Sri Shahrir Samad ketika berbual dengannya di Parlimen.
“Dia (Shahrir) bertanya kalau saya akan menentangnya di kerusi Parlimen Johor Bahru.
“Bila saya kata bahawa itu kerusi PKR, dan bukan kerusi DAP, Shahrir berkata: “Apa DAP mahu, DAP dapat; apa DAP mahu, DAP ambil,” ujar beliau.
Namun jelas Kit Siang, dalam Malaysia ini cuma ada satu parti mempunyai mentaliti sedemikian iaitu UMNO.
“Sikap itulah yang menyebabkan hegemoni UMNO dalam Barisan Nasional, dan seterusnya menyebabkan Malaysia menjadi sebuah negara kleptokratik,” tambahnya.
Kit Siang terlebih dahulu menegaskan dalam ceramahnya bahawa Kerajaan Persekutuan yang dipimpin Pakatan Harapan akan membuktikan ia lebih cekap dan mampu membela nasib orang Melayu, lebih baik daripada UMNO-BN.
“Benar kata Hang Tuah, takkan Melayu hilang di dunia.
“Melayu takkan hilang di dunia di mana Pakatan Harapan menjadi Kerajaan Persekutuan dan membuktikan ia lebih berjaya, cekap dan mampu membela nasib dan kepentingan orang Melayu, Cina, India, Kadazan dan Iban berbanding kerajaan UMNO-BN.”

Bukan setakat tol motosikal, HARAPAN akan mansuh semua tol Jambatan P. Pinang


Janji Perdana Menteri Sementara, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan tol motosikal di Jambatan Pulau Pinang jika Barisan Nasional menang, dilihat sebagai janji tidak laku bagi penduduk negeri itu.
Menyambut ucapan Najib itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, bukan setakat tol motosikal, bahkan seluruh tol jambatan terbabit akan dimansuhkan apabila HARAPAN mengambil alih kerajaan persekutuan.
“Undi BN, hanya tol motorsikal Jambatan Pulau Pinang pertama dimansuhkan.
“Undi HARAPAN, selepas kita mengambilalih Putrajaya, semua tol Jambatan Pulau Pinang pertama akan dimansuhkan,” ujar Ketua Menteri Sementara Pulau Pinang itu di laman Facebook.
Manifesto HARAPAN menjanjikan pemansuhan tol secara berperingkat.
Menurut Pengarah Pendidikan Politik DAP negeri, Steven Sim, janji untuk menghapuskan tol motosikal di Jambatan Pulau Pinang sudah pernah dijanjikan oleh UMNO-BN dalam pilihanraya sebelum ini.
“Perkara seperti tol Jambatan Pulau Pinang semuanya berapa di bawah bidang kuasa kerajaan pusat,” jelas beliau.
“Walaupun BN kalah di Pulau Pinang, BN masih menang di peringkat pusat dalam PRU ke-13.”

TANGKAP JHO LOW, GIMIK MENJELANG PRU 14 BERJAYA

WARISAN SETUJU KERJASAMA DENGAN DAP TANDING KERUSI DI SABAH

GAGAL TURUNKAN HARGA BARANG, BN HAMPIRI KEKALAHAN PRU 14