Akhlak kamu rendah, beli undi kerja haprak syaitan - Anwar
Bakal Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui terdapat aduan berhubung kegiatan politik wang sepanjang pemilihan parti berlangsung dan membidas mereka yang berbuat demikian.

Mengulas pemilihan parti itu, katanya, beliau masih boleh bertolak ansur dengan pemimpin yang menjamu makan dan minum untuk penyokong yang datang dari jauh, tetapi tindakan 'membeli undi’ sama sekali tidak boleh diterima.
“Kerja membeli undi itu adalah kerja haprak syaitan!
“Kamu tak hebat, akhlak kamu rendah. Orang sokong kamu kerana kamu ada wang.

“Kita lawan selama 20 tahun sistem ini (politik wang), dan kita tak harus izinkan ia kembali,” katanya, dalam sesi soal-jawab program Meet Anwar Ibrahim di Dewan Canselor Universiti Selangor (Unisel) di Bestari Jaya, malam semalam.
Anwar turut mengaku mendapat panggilan daripada beberapa orang pemimpin yang mengadu mengenai masalah itu.

“Memang ada berlaku. Ada beberapa orang telefon saya, tetapi saya minta kemukakan bukti,” katanya.

Isnin lalu, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli menyuarakan kebimbangan terhadap budaya politik wang yang semakin berleluasa pada musim pemilihan parti PKR.
Rafizi berkata antara sebab utama beliau mengambil keputusan bertanding jawatan timbalan presiden parti adalah bagi membendung budaya politik wang daripada terus merebak dalam PKR.
Kebimbangan Rafizi turut dikongsi oleh pesaingnya bagi jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali yang turut menyeru anggota parti untuk menolak calon-calon yang mengamalkan budaya itu.

Golongan 'jumud, kolot dan bengis' bawa fahaman Islam sempit
Pada sesi itu, Anwar menyeru mahasiswa agar tidak terheret dengan fahaman dan pendekatan Islam sempit yang membuatkan orang lain takut terhadap Islam.

Katanya, umat Islam tidak harus melupakan prinsip kasih-sayang yang ditekankan dalam Islam terutamanya di negara yang terdiri daripada masyarakat majmuk.

“Kenyataannya, Malaysia ini terdiri daripada masyarakat majmuk yang pelbagai kaum.

“Kalau kita bawa pendekatan islam yg sempit dan terbatas, kita akan menunjukkan sikap memusuhi dan tidak menghormati budaya orang lain,” katanya.

Justeru, Anwar menekankan kepentingan penglibatan mahasiswa dalam gerakan Islam agar ia tidak hanya dikuasai oleh golongan yang disifatkannya sebagai 'jumud, kolot dan bengis’.

“Buat golongan ini, Islam itu hanya akan tertegak dengan menghukum orang. Lagi kuat sebat, lagi hebat Islam dia.
“Padahal Islam tertegak dengan kefahaman dan kasih sayang, seperti Saidina Umar al-Khatab yang pernah menggunakan wang khazanah negara untuk membayar seorang yahudi yang hidup miskin dan melarat.

“Benda ini kita tak hebahkan pula, sebaliknya kita takut-takutkan . Pendekatan kita sebenarnya yang membuat orang takut terhadap islam,” katanya.


BELANJAWAN 2019 BERPOTENSI TINGKAT PELABURAN ASING, PULIH EKONOMI

SELEPAS ZAHID DAN MAHADZIR, BENARKAH ADA LAGI 12 PEMIMPIN UMNO BAKAL DISIASAT SPRM?Berhubung kemungkinan Zahid Hamidi akan didakwa di mahkamah Jumaat ini, parti itu dilaporkan akan membincangkan kedudukan Presiden UMNO itu dalam waktu terdekat ini.

Najb Presiden UMNO, Mahadzir Khalid berkata, MT UMNO akan bermesyuarat setelah ada pengesahan daripada SPRM mengenai pendakwaan terhadap Zahid Hamidi.

Sehingga ini, tambah beliau, segala yang berkaitan nasib Zahid Hamidi masih merupakan desas-desus yang belum ada kepastian lagi.

Tetapi, dalam waktu yang sama, Mahadzir sendiri turut sedang disiasat oleh SPRM berhubung penyelewengan pemberian kontrak projek hibrid solar untuk sekolah-sekolah di pedalaman Sarawak.

Semalam beliau dilaporkan disiasat selama lima jam oleh SPRM sebagai sebahagian proses siasatan berhubung penyelewengan projek bernilai RM2.5 bilion itu.

Kami masih menyiasat kes itu, kata sumber SPRM.

Dalam hal ini, apakah selepas Zahid Hamidi didakwa di mahkamah Jumaat ini, Mahadzir adalah penunggu giliran yang seterusnya?

Adakah kemudian nanti, setelah memutuskan kedudukan Zahid Hamidi, UMNO akan menentukan kedudukan Mahadzir pula?

Benarkah juga dikhabarkan sekurang-kurangnya ada 12 lagi pemimpin UMNO yang bakal mengikut jejak langkah Zahid Hamidi dan Mahadzir yang akan disiasat oleh SPRM atas pelbagai kesalahan rasuah ketika mereka menjadi menteri dalam pentadbiran era BN sebelum ini?

Jeng...jeng...jeng...siapakah mereka itu? (ShahbudinHusin 18/10/2018)

KES LIWAT: ‘BANYAK SUMBER BOLEH DIBACA’ – ANWAR

KEBEBASAN MURTAD: MP DAP MAHU LAMAN ISMA WEB MOHON MAAF