“ESOK HANYA UPGRADE PKP 3.0 MENJADI PKP 3.1”

 

Takde Perutusan Khas.

Takde bantuan diumum.

Tak disebut total lockdown.
Cuma disebut, “mengetatkan lagi pelaksanaan PKP 3.0 yang sedang berkuatkuasa dengan penambahan sekatan yang lebih ketat ke atas sektor ekonomi dan sosial.”

Lalu dia suruh Ismail Sabri umum perincian bagi apa yang dimaksud “mengetatkan lagi” besok.

Esok kita tahu jika PKP 3.0 upgrade menjadi PKP 3.1.

NAJIB RAZAK

Bekas Perdana Menteri.

Pakai dua helai pelitup muka?

 

Pakai dua helai pelitup muka?

Ts Mohd Soffian Osman

Mei 21, 2021 05:30 MYT


Perkara penting yang perlu diberi perhatian merupakan pemakaian pelitup muka yang betul - Foto BERNAMA

Baru-baru ini tular gambar Tan Sri Dr Noor Hisham memakai 2 helai pelitup muka (double face mask) ditambah dengan pelindung muka (face shield).

Maka, orang ramai mula ‘share’ kononnya perlunya memakai 2 lapis pelitup muka supaya dapat memberikan perlindungan yang lebih baik terhadap jangkitan COVID-19.

Mengikut kajian Pusat Pengendalian & Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), perkara yang ditekankan ialah cara pemakaian pelitup muka yang betul, selesa & melitupi dengan kemas pada hidung, mulut & dagu muka (fits snugly to face - fits over nose, mouth & chin).

Perkara ini boleh dilakukan melalui beberapa kaedah.

Langkah 1: Memperbaiki cara pemakaian pelitup muka dengan :

  • memilih pelitup muka yang mempunyai jalur logam di bahagian hidung (mask with nose wire)
  • pakai pendakap atau pelengkap pelitup muka (mask brace / fitter)

Langkah 2 : Tambah lapisan material pelitup muka

  • pakai pelitup muka jenis fabrik di atas pelitup muka 3 lapisan jenis pakai buang

Langkah 3: Ikat gelung getah telinga (ear loop) dan kemaskan bahagian tepi pelitup muka

Mengikut kajian berkenaan, ujikaji di dalam makmal membuktikan bahawa pemakaian pelitup muka jenis perubatan dengan kaedah sedemikian mampu mengurangkan risiko terhadap aerosol yang berpotensi menularkan COVID-19 sebanyak 95%.

Pun begitu, CDC turut mengingatkan supaya :

1.   Tidak menggabungkan 2 jenis pelitup muka pakai buang

2.   Jangan gabungkan pelitup muka jenis N95 / KN95 dengan apa-apa pelitup muka yang lain

Bagi memastikan pelitup muka yang dipakai benar-benar dapat memberikan perlindungan yang dikehendaki dari bahaya COVID-19, anda harus memilih jenis pelitup muka yang tepat dan bersesuaian, selain memakainya mengikut tatacara yang betul.

 

Shafee terima ‘fi’ RM9.5j daripada Najib, sembunyikan daripada LHDN, kata pendakwa-Boleh dok sekali dengan Najib

 

FMT Reporters

 -

May 21, 2021 


KARMA ATAS APA YANG DILAKUKAN PADA ANWAR


Muhammad Shafee Abdullah menghadapi empat tuduhan pengubahan wang haram.

PETALING JAYA: Pendakwaan dalam perbicaraan kes pengubahan wang haram Muhammad Shafee Abdullah yang bermula hari ini akan membuktikan bahawa tertuduh dalam kapasitinya sebagai peguam bela dan peguam cara telah menerima RM9.5 juta sebagai ‘fi’ daripada Najib Razak namun menyembunyikan fakta itu daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Menurut laporan Bernama, Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz ketika membacakan kenyataan pembukaan dalam perbicaraan Muhammad Shafee berkata, tertuduh berusia 69 itu menerima bayaran daripada bekas perdana menteri tersebut dalam dua tranche pada 2013 dan 2014.

“Sejumlah RM4.3 juta telah diterima pada 5 Sept 2013. Cek bagi jumlah itu telah dideposit ke dalam akaun peribadinya dengan bank CIMB di cawangan berhampiran pejabatnya.

“Pembayaran ini adalah sebahagian daripada intipati pertuduhan pertama. Tertuduh tidak mengisytiharkan jumlah ini kepada LHDN seperti dikehendaki oleh undang-undang.

 “Tranche kedua RM 5.2 juta telah dideposit ke dalam akaun sama pada 17 Feb 2014. Ini adalah sebahagian daripada intipati pertuduhan kedua.

“Tertuduh tidak mengisytiharkan jumlah ini kepada LHDN seperti yang dikehendaki oleh undang-undang. Pendakwaan akan membuktikan fakta ini kemudian,” katanya di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Muhammad Jamil Hussin pada hari pertama perbicaraan kes itu.

Afzainizam berkata pendakwaan berpandangan bahawa dalam pertuduhan pertama dan kedua ialah persekitaran yang menyaksikan wang terbabit diterima dan disembunyikan daripada LHDN memungkinkan mahkamah menganggap bahawa tertuduh terlibat dalam aktiviti haram, seterusnya melakukan kesalahan pengubahan wang haram mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

Selain itu, Afzainizam turut berkata pendakwaan akan membuktikan bahawa tertuduh melanggar Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967.

“Pendakwaan akan membuktikan bahawa tertuduh telah memberikan versi yang bercanggah sebagai alasan bagi pembayaran fi terbabit,” katanya.

Beliau juga berkata pada 28 Julai 2017, ketika memberikan kenyataan kepada pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tertuduh menyebut bahawa wang itu adalah fi yang dibayar kepadanya namun telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi dan bukan akaun firma guaman Tetuan Shafee & Co.

Afzainizam juga berkata tertuduh dalam satu kenyataan akhbar bertarikh 8 Sept 2018 telah mendakwa bahawa RM9.5 juta itu adalah bayaran fi kepadanya sementara menunggu rasionalisasi kertas kerja yang dipersetujui Najib.

Pada 13 Sept 2018, Muhammad Shafee mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menerima hasil aktiviti haram melalui cek yang dikeluarkan oleh Najib dan dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya.

Beliau didakwa menerima sekeping cek bagi jumlah RM4.3 juta pada 13 Sept 2013 dan sekeping lagi bagi jumlah RM5.2 juta pada 17 Feb 2014 di CIMB Bank Bhd, J2 & K1, Taman Tunku, Bukit Tunku di sini.

Peguam itu didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM5 juta atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Muhammad Shafee turut berdepan dua pertuduhan terlibat dalam urus niaga hasil aktiviti haram dengan mengemukakan kenyataan tidak tepat dan bercanggah dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2013 dan 31 Dis 2014 di cawangan LHDN Duta di Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tunku Abdul Halim di sini pada 3 Mac dan 29 Jun 2015.

Bagi kedua-dua pertuduhan, Muhammad Shafee berdepan hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda lima kali ganda nilai hasil aktiviti haram terbabit, jika sabit kesalahan.

 


INI SAHAJA YANG MUHYIDDIN LAKUKAN

 

Kerajaan setuju peraturan lebih ketat bagi sektor ekonomi, sosialPETALING JAYA: Kerajaan bersetuju mengetatkan pelaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dengan mengetatkan sektor ekonomi dan sosial bagi membendung penularan Covid-19.

Keputusan itu dibuat menerusi Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

“Mengambil kira perbincangan dan penelitian dalam Sidang Khas pada hari ini, mesyuarat sebulat suara bersetuju mengetatkan lagi pelaksanaan PKP 3.0 yang sedang berkuat kuasa dengan penambahan sekatan yang lebih ketat ke atas sektor ekonomi dan sosial,” kata yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri.

“Sidang Khas ini turut melibatkan kerajaan negeri bagi mengambil kira situasi semasa di negeri masing-masing serta pandangan mereka terhadap usaha untuk mengekang penularan Covid-19,” katanya.

Katanya, keputusan mengetatkan lagi sekatan itu dibuat memandangkan penularan dalam komuniti yang semakin meningkat dan kewujudan varian baharu lebih agresif dengan kadar kebolehjangkitan tinggi menyebabkan usaha melandaikan lengkung jangkitan mengambil masa lebih panjang walaupun SOP ketat PKP 3.0 telah diperkenalkan.

Terkini jumlah harian jangkitan Covid-19 dilaporkan sekitar 6,000 kes dengan angka kematian juga meningkat sekitar 50 orang sehari.

 


Katanya, perincian lanjut mengenai sekatan tambahan itu akan diumumkan Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob esok.

“Sidang Khas ini turut melibatkan kerajaan negeri bagi mengambil kira situasi semasa di negeri masing-masing serta pandangan mereka terhadap usaha untuk mengekang penularan Covid-19,” katanya.

Katanya, keputusan mengetatkan lagi sekatan itu dibuat memandangkan penularan dalam komuniti yang semakin meningkat dan kewujudan varian baharu lebih agresif dengan kadar kebolehjangkitan tinggi menyebabkan usaha melandaikan lengkung jangkitan mengambil masa lebih panjang walaupun SOP ketat PKP 3.0 telah diperkenalkan.

Terkini jumlah harian jangkitan Covid-19 dilaporkan sekitar 6,000 kes dengan angka kematian juga meningkat sekitar 50 orang sehari.

 

DAH BIASA LAIN TANYA LAIN JAWAB .....Dialog 3 penjuru Astro Awani: Lain yang ditanya, lain pula yang dijawab Hadi

 


Dialog 3 penjuru Astro Awani: Lain yang ditanya, lain pula yang dijawab Hadi

Dialog 3 Penjuru Astro Awani . Nampak tak, Hadi Awang Duta Khas Kesayangan Mahiaddin gagal menjawab apa yg ditanya oleh moderator. Tanya lain jawab lain. Sehingga satu ketika , moderator terpaksa mengulang soalan kpd Duta Khas PM ini agar menjawab soalan yg diberikan , namun Hadi masih gagal menjawab soalan terbabit .

Aduhai , beginikah kualiti Duta Khas yg dibangga banggakan oleh kerajaan PN? Nyata benar apa yg aku jangka kan dlm Sesi Dialog 3 Penjuru ini bahawa Hadi Awang gagal menunjukkan kredibilitinya sesuai dengan jawatan yg beliau sandang sekarang, Duta Khas Timur Tengah .

Jika Hadi gagal utk bersoal jawab dlm sesi dialog ini maka bagaimana beliau mahu mempengaruhi OIC dan kepimpinan Arab dlm isu kemanusiaan Palestin. Bagaimana beliau mahu mempengaruhi negara negara Arab utk mengambil tindakan bersama yg lebih keras keatas Yahudi . Semuanya hanya tinggal harapan kerana Duta Khas ini gagal menunaikan tanggungjawabnya sama seperti kerajaan yang ada hari ini …..mereka GAGAL mempamerkan kualiti dan kebertanggungjawaban sbg pemimpin yg layak sesuai dengan tuntutan agama . Selayaknya Duta Khas ini meletakkan jawatan dan berikan kepada mrk yg lebih layak.

Firman Allah SWT didlm Surah An Nisa Ayat 58 ;

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا

Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil.
Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.

Allah mahukan hanya yg layak , yg kuat , yg bijak dan yg bertanggungjawab (amanah) memikul jawatan sbg pemimpin. Jika tidak layak tetapi masih mahu memikul tanggungajwab maka mrk hanya mengundang kemurkaan Allah .

Lihat shj Tun Dr. Mahathir bagaimana beliau mengupas setiap soalan yg ditanyakan moderator , tepat memenuhi kehendak soalan . Didlm usia Tun yg sudah mencapai 95 tahun , beliau lebih tangkas dan bertenaga menjawab semua soalan dan mampu memberikan hujahan yg cukup relevan, tegas dan tepat ! Inilah pemimpin yg kita mahukan .

Syabas Tun , syabas Datuk Dr. Afifi , kedua dua panel Dialog 3 Penjuru telah berjaya mempamerkan kualiti ‘leadership’ yg membanggakan . Nasihat saya kpd Hadi Awang , turuti lah apa yg Allah firmankan seperti didlm Surah An Nisa Ayat 58 , berikan kpd mrk yg lebih layak. Anda sebenarnya sudah tidak mampu utk memikul tanggungjawab sbg pemimpin. Allah akan lebih sayang kpd Hadi Awang jika memilih utk mengundurkan diri.

Akhir kata , saya ingin sama kongsikan apa yg pernah Baginda SAW peringatkan soal kepimpinan .

Kepemimpinan adalah suatu amanah yang besar serta menjadi kewajipan untuk melaksanakannya. Baginda SAW mengingatkan sahabat untuk menjauhi sesuatu jawatan pada tampuk pemerintahan kerana bebanan besar yang akan ditanggungnya pada hari kiamat.

Baginda SAW pernah menasihati Abu Zarr yang memohon jawatan: “Wahai Abu zarr, engkau tidak mampu sedangkan jawatan adalah amanah. Ia adalah penghinaan dan penyesalan di hari kiamat melainkan mereka yang menguruskannya dengan cara yang betul.” (Riwayat Muslim)

Sekian
KamaruzamanPanas! Selepas ditamatkan kontrak, bekas CEO Tabung Haji berniaga di jalanan

 

Panas! Selepas ditamatkan kontrak, bekas CEO Tabung Haji berniaga di jalanan

Tahukah anda ke manakah Datuk Nik Mohd Hasyudeen Yusoff selepas beliau melepaskan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di Tabung Haji?

Mula-mula, beliau yang lebih dikenali dengan nama Pak Nik menjawab, “Jaga kebun”.

“Ramai orang tanya saya apa yang saya buat sekarang ni. Saya jawab “jaga kebun”. Saya serius. Saya mahu Laman Pok Nik menjadi sebuah kebun yang produktif,” tulis Pak Nik pada 17 Mei iaitu tiga hari lalu.

Hari ini, melalui laman Facebooknya, Pak Nik datang dengan “Gerai Pak Nik”. Ada dua cawangan sekarang. Satu di Taman Melawati dan satu lagi di Damansara Damai. Menurut sumber, gerai ini sudah wujud sejak setahun lalu yang diuruskan oleh anak beliau.

NIk Hasyudeen menunjukkan makanan yang dijual di Gerai Pok Nik.
Di kedua-dua gerai ini, Pak Nik jual pelbagai jenis makanan Kelantan termasuklah Nasi Gulai ikan, daging dan ayam, Nasi Himpit Sambal, Pulut Panggang, laksam dan sebagainya.

Kebanyakan makanan ini dibawa khas dari Kelantan. Ada yang namakan ia “Nasi Kapal Terbang” kerana ia naik kapal terbang dari Kelantan ke Kuala Lumpur.

Nik Mohd Hasyudeen telah menerajui Tabung Haji semenjak 1 September 2019 dan melepaskan jawatan sebagai Ahli Lembaga, Pengarah Urusan Kumpulan dan CEO berkuat kuasa 5 Mei 2021 lalu.

Beliau menggantikan Datuk Zukri Samat dari Bank Islam yang telah dibawa masuk oleh Kerajaan Pakatan Harapan untuk menyelesaikan masalah Tabung Haji yang terlebih hutang (liabiliti) berbanding asetnya tetapi terus memberikan dividen yang besar sehinga ditegur oleh Gabenor Bank Negara.

Dalam tempoh itu, Nik Hasyudeen dikira orang sebenar di sebalik pelaksanaan penstrukturan semula Tabung Haji yang dimulakan oleh Datuk Zukri, sehingga suasana di Tabung Haji bertukar dari lebih liabiliti berbanding aset kepada sebaliknya.

“Gerai Pok Nik at Taman Melawati kembali beroperasi pagi ini. Kita berniaga sambil jaga SOP Covid-19,” tulis Pak Nik melalui Facebook beliau, Nik Hasyudeen hari ini.

Pagi tadi juga beliau memuatnaik statusnya, “Gerai Pok Nik di Damansara Damai dan Taman Melawati akan dibuka mulai pagi ini إن شاءالله.

“Sambil membeli nasi kegemaran anda, pastikan kita mengamalkan langkah-langkah perlindungan diri dari jangkitan Covid-19. Semoga usaha kita diperkenankan oleh Allah.”

Semalam beliau memuatnaik status yang berbunyi, “Jika anda ada duit sebanyak RM10,000 di dalam akaun bank anda, adakah itu sedikit atau banyak?

“Sedikit jika pendapatan RM100k sebulan, banyak jika tak pernah kerja. Nombor kena difahami dengan konteksnya, bukan ambil secara kasar sahaja.”

Status beliau hari ini mendapat sokongan meluas dari rakan-rakan Facebook beliau.

Norhayati Nordin menulis, “Humble betul. Jarang sekali saya jumpa boss corporate, kerusi empuk + office besar, sanggup turun berpanas di jalanan.”

Hashim Othman pula menulis, “Tabik spring utk Datok Nik Hasyudeen. Hebat!”

Amri Fauzi Zainin menulis satu perkataan sahaja, “Respek.” 

Henti jual senjata api, beri Israel dana, Pemuda PH beritahu AS


Mohamad Fadli

 -

May 21, 2021 

 

Pemuda Pakatan Harapan meminta AS memantau dan memastikan rejim Zionis mematuhi perjanjian gencatan senjata dengan Hamas. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Pemuda Pakatan Harapan (PH) menyeru Amerika Syarikat (AS) menghentikan penjualan senjata api dan pemberian dana ketenteraan kepada Israel.

Tuntutan itu terkandung dalam memorandum berhubung konflik antara Palestin dan Israel yang dikemukakan sayap gabungan pembangkang itu kepada Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kuala Lumpur hari ini.

Ketua Pemudanya, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, mereka turut menggesa Washington menyemak semula hubungannya diplomatiknya dengan Tel Aviv.

Katanya, rekod menunjukkan kerajaan AS menyalurkan dana sebanyak USD3.8 bilion setiap tahun kepada rejim Zionis.

“Kami berdiri teguh bersama resolusi yang dicadangkan di Dewan Senat AS oleh Senator Bernie Sanders bahawa kerajaan AS perlu menghentikan rancangan menjual senjata sebanyak USD735 juta kepada Israel,” katanya pada sidang media di luar Kedutaan AS hari ini bersama 10 wakil Pemuda PH.

“Kami mendesak kerajaan AS, terutamanya Presiden Joe Biden membuktikan kepada rakyat Amerika dan dunia ini bahawa kepemimpinannya sememangnya percaya dan mempertahankan hak asasi manusia dan semua nyawa penting, tidak kira #BlackLivesMatter atau #PalestineLivesMatter.”

Shazni berkata, pihaknya menyambut baik gencatan senjata antara Israel dan Hamas yang sepatutnya berlaku lebih awal, bukannya selepas lebih 200 warga Palestin terkorban.

Tetapi, mereka mahu AS memantau dan memastikan rejim Zionis mematuhi perjanjian itu.

“Israel mempunyai kecenderungan melanggar perjanjian gencatan senjata seperti yang berlaku pada 2014,” katanya.

Beliau turut menyifatkan serangan udara Israel yang menyebabkan ramai warga Palestin terbunuh sebagai sejenayah perang dan melampaui batas kemanusiaan.

Gencatan senjata yang bermula 2 pagi waktu tempatan itu, dicapai selepas Hamas dan Israel menerima cadangan Mesir untuk menamatkan keganasan rejim Zionis selama 11 hari.

 

VIDEO MGNews: Tiada Permit Perhimpunan, Perarakan Sokong Palestin Diarah Bersurai

VIDEO : VAKSIN PERCUMA PULAU PINANG SATU SCAM, KENAPA BARU SEKARANG?"Pegawai mengingatkan saya bahawa kami menerima surat berkenaan pada 9 Februari lalu daripada Yong Chee Kong yang mendakwa dirinya sebagai Pengarah Urusan Xintai. "Apa yang ditunjukkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow semalam (Selasa) adalah palsu dan scam," katanya.
JOHARI ABDUL ZIARAH MANGSA KEMALANGANISMAIL FESOL

Dato' Johari Abdul, (Adun Gurun) menziarahi Cikgu Azhar yang telah ditimpa kemalangan seminggu sebelum hari raya yang lalu di kediamannya di Jeniang.

Cikgu Azhar masih berkhidmat dan mengajar di salah sebuah sekolah di Danglau, Sik.

Ekoran dari kemalangan itu, cikgu Azhar alami kecederaan yang agak parah pada bahagian kaki (patah) dan ini telah menyukarkan pergerakan beliau.

Dato' Johari Abdul juga turut menyampaikan sumbangan berupa sebuah Kerusi Roda untuk kegunaan Cikgu Azhar...

Semoga Cikgu Azhar segera pulih dan dapat berkhidmat seperti sediakala.

https://www.facebook.com/848182695322998/posts/2021940564613866/

PULIS PULIS INI POSTING TAPI DIPADAM KEMUDIANNYA...

 May be an image of 6 people, people standing, headscarf and text that says "Rose Suriani bersama Sharifah Nurul Ain 6j Raya pertama Raya norma baru jaga sop Beraya rumah KB Muhamad Amri dn puan Intan Irdayu ja"AMAN SHAH II


SOP dikecualikan khas untuk puak Bersatu ka?

Rileks ja beraya kat rumah ketua bahagian..

Bangga pulak tu tayang kat facebook.

SOP Kepala Bana !!!!

khabarnyq posting ni dh dipadam ..tapi banyak dah di screen short..

Menurut info, pemilik akaun adalah Ketua wanita PPBM Pokok Sena, dan juga Ahli Majlis MBAS.

#Pdrm tolong siasat ye..

Lokasi : Pokok Sena, Kedah.

 


MORATORIUM BANGRAPKAN BANK ? LIHAT UNJURAN INI

 

NORMAN RADUZUAN

SOP DILIHAT HANYA MENJAGA KEPENTINGAN ORANG KAYA...

 

Kita takut Covid19 atau takut nombor?


May be an image of one or more people and text that says "Kurang cerdas dapat diperbaiki dengan belajar, Kurang cakap dapat dihilangkan dengan pengalaman, Namun Tidak Jujur itu Sulit diperbaiki. Bung Hatta"


NORMAN RADZUAN


SOP DILIHAT HANYA MENJAGA KEPENTINGAN ORANG KAYA...

Saya paling benci mendengar ayat...'Covid is real!'. Seolah olah kita Melayu atau rakyat Malaysia ini tinggal di Planet Marikh tidak mengenali Covid19. Saya tidak pernah mendengar org Malaysia tidak percaya Pandemik Covid19 ini tetapi yg mereka tidak percaya cara ia diuruskan kerajaan.

Telah byk artikel saya menulis mengenai Pandemik Covid19 ini berdasarkan cara negara luar menguruskan, berdasarkan pendapat pakar2 luar negara dan keadaan negara kita sendiri. Telah byk juga nasihat2 kita berikan kpd kerajaan seperti jgn membuka sekolah dan sebagainya. Tindakan bodoh juga yg diambil Bapa Menteri.

Kali ini saya ingin memfokuskan isu kemarahan rakyat. Cukuplah betapa marahnya rakyat kpd kerajaan ini apabila berlaku pertandingan 2 penjuru dari hampir 16 ribu mengundi 94%, mengundi Rambutan berbanding Muhyiddin. Kemarahan berganda apabila lebih 20k rakyat Malaysia meminta Neelofa dipenjarakan kerana dilihat sering melanggar SOP.

Rakyat marah bila ada Tim Menteri boleh tinggal di luar negera berbulan bulan lamanya sdgkan rakyat ingin merentas daerah pun tidak boleh. Rakyat marah bila Menteri, Ustaz popular, artis sesuka hati melanggar SOP....ada yg tidak diambil tindakan atau mengambil masa berbulan bulan lamanya utk siasatan sdgkan rakyat disaman serta merta. Malah ada yg hanya mask dibawah hidung terus disaman.

Rakyat marah kenapa bila PKP 2.0 hanya peniaga2 kecil dilarang berniaga sdgkan tauke Genting Highland masih boleh menjalankan operasi perniagaan. Bukan itu sahaja... dikhabarkan pekerja2 Genting Highland telah mendapat keistimewaan divaksin lebih awal. Lebih membuat rakyat meluat apabila berlaku kes mendadak di Kedah kerana dibawa oleh pelancong dari negeri tersebut ke Genting Highland tetapi pihak KKM tidak meletakkan mereka sebagai Kluster Genting sepertimana kluster2 lain.

Begitu juga apabila PKP 2.0 rakyat dikurung sekali lagi dgn sektor perniagaan kecil org Melayu byk ditutup tetapi kilang2 yg merupakan kluster terbesar Covid19 terus beroperasi. Di mana lojiknya KKM dan MKN berbuat demikian?

Apabila ada sedikit penurunan angka kes selepas PKP 2.0, kerajaan tanpa mendengar suara rakyat terus ingin membuka sesi persekolahan yg impaknya tidak sampai 2 bulan dibuka, beratus guru dan pelajarnya dijangkiti Covid19 di seluruh negara. Sekolah dibuka tanpa perancangan rapi sdgkan di Singapura utk solat hari raya pun mereka memikirkan kaedah terbaik utk rakyatnya.

MAMPUKAH RAKYAT BERTAHAN PKP 3.0?

Persoalannya skg mampukah rakyat bertahan jika PKP 3.0 dilakukan. Rata2 org kerajaan mahukan PKP. Sebabnya mereka tidak merasai apa yg dirasakan peniaga kecil dan sederhana yg sudah kerugian puluhan dan ratusan ribu angkara PKP1.0 dan PKP2.0.

Kakitangan awam panik dgn nombor tetapi peniaga2 kecil dan pekerja swasta panik jika PKP dikuatkuasakan. Peniaga2 kecil (PKS) mikro akan kehilangan saving dan mungkin perniagaan ditutup manakala pekerja2 gaji harian apa lagi yg tinggal buat mereka?

Kita boleh lakukan PKP 3.0 tetapi kena adil. Kakitangan awam ditolak 50% pendapatan mereka utk diberikan kpd peniaga kecil sebagai satu bentuk subsidi...bagaimana setuju? Pasti kakitangan awam menolaknya. Begitulah juga dgn peniaga kecil dan sederhana mereka pasti menolak PKP3.0 ini dilakukan sekali lagi.

KETELUSAN

Rakyat sebenarnya sudah tidak mempercayai kerajan menguruskan Pandemik ini. Malah pujian dan kepercayaan kpd KP Kesihatan TS Noor Hisham semakin terhakis. Bukan sahaja kerana peningkatan kes tetapi sokongannya kpd Darurat telah membuatkan rakyat melihat beliau seperti org politik dan bukan sebagai Ketua Pengarah Kesihatan.

Apa bezanya Darurat dgn PKP? Yg kita lihat Parlimen tidak boleh bersidang dan kerajaan boleh menggunakan wang rakyat sesuka hati mereka. Darurat sebenarnya tiada kena mengena dgn Pandemik ini tetapi jelas ia hanya utk tujuan politik.

Kerajaan juga dilihat seperti bermain politik apabila tiada ketelusan pengurusan mereka dgn kerajaan negeri pembangkang. Kengganan KKM berkongsi data kes kpd kerajaan Selangor seperti membuatkan mereka bertinju dgn mata tertutup (menurut Dr Dzul). Apa masalah KKM tidak mahu berkongsi maklumat demi kesejahteraan rakyat Selangor?

Selepas Sabah kini mata tertumpu kpd negeri Selangor. Kenapa kes Selangor naik mendadak? Kes Selangor naik mendadak kerana ujian Covid dilakukan secara besar besaran sepertimana berlaku di Singapura dahulu.

Sepatutnya KKM melakukan vaksin secara besar besaran di negeri tersebut dan bukan melakukan ujian secara besar besaran. Sudahlah tidak mahu memberi maklumat kpd task force kerajaan negeri Selangor, akhirnya rakyat kini mulai panik dari kerajaan yg celaru, gagal dan yg mengkhianat rakyat.

Apakah sengaja mahu kes melonjak utk mendapatkan nombor?

ADAKAH ADA UDANG SEBALIK BATU?

Kegagalan PKP 2.0 dan desas desus kemungkinan berlakunya PKP 3.0 rakyat mula meragui dan memikirkan adakah ia agenda tersembunyi politik?

Rakyat mula bertanya adakah angka yg tiba2 meningkat naik ini sepertimana 'modus operandi' PKP2.0 yg membawa Malaysia moden ke arah darurat? Umum mengetahui tempoh darurat yg ada skg akn berakhir tidak sampai 80 hari lagi iaitu 1hb Ogos.

Seperti PKP 2.0...kerajaan membuka sektor ekonomi seluas luasnya sehingga jutaan rakyat Malaysia merentas negeri melancong ke sana sini. Tidak sampai sebulan terus kes naik mendadak. Samalah dlm keadaan skg kerajaan benarkan sekolah2 dibuka (pergerakan jutaan pelajar dan ibu bapa ), benarkan acara keagamaan dan sebagainya...kes terus naik mendadak.

Adakah dilakukan PKP 3.0 akn membawa kita kpd kesinambungan tempoh darurat yg tiada mengena dgn pandemik ini? Jika benar ia berlaku pasti rakyat semakin yakin ia adalah agenda politik. Malah rakyat langsung tidak akn mempercayai lagi kerajaan menguruskan Pandemik ini.

Setiap kali angka meningkat rakyat disalahkan. Suruh rakyat 'Stay at home' rakyat sudah lakukan. Rakyat langgar SOP disaman sudah dilakukan. PKP 1.0 sudah, PKP 2.0 pun sudah walaupun ratusan ribu hilang perniagaan dan pekerjaan.

Jadi apa lagi yg rakyat perlu lakukan? Kerajaan tak pernah meletakkan kesalahan mereka double standard dlm melaksanakan SOP dan kelewatan operasi pemvaksian.

PASTIKAN KERAJAAN DAN RAKYAT BERSEDIA

Jika kerajaan benar2 ingin melakukan PKP 3.0 pastikan kerajaan bersedia dan rakyat bersedia. Kerajaan mesti bersedia apa yg diperlukan rakyat. Mungkin kerajaan perlu benarkan 5% lagi I-Sinar dikeluarkan oleh pencarum dan 1 bulan moratarium.

Jgn terus melakukan PKP tanpa memberikan apa2 backup kesinambungan hidup kpd rakyat. Rakyat sdg menderita jgn tambah penderitaan mereka lagi.

Akhir kata saya bersetuju dgn pandangan Dr Dzul dan Dr Siti Mariah total lockdown tidak diperlukan di Selangor kerana memikirkan ramai rakyat Selangor memohon kerajaan negeri memikirkan periuk nasi mereka. Yg patut dilakukan ialah kesedaran kpd rakyat utk terus menjaga SOP.

Yg patut dipersalahkan sudah setahun Pandemik ini bagaimana kerajaan masih tidak mempunyai kelengkapan katil atau ventilators? Di mana bajet berbillion utk Pandemik ini? Susah sgt ke utk menempah katil bagi menempatkan mereka yg positif.

Utk pesakit stage 1/2 bagi saya mudah diatasi, mereka masih boleh diletakkan di Dewan2 yg begitu byk di negara kita. Di setiap daerah berbelas Dewan ada dan hanya diperlukan katil utk dikuarantin utk tempoh 7-8 hari sahaja. Stage 4/5 yg kerajaan perlu fikirkan dari dulu lagi seperti keperluan ventilatorsnya.

Anda pula bagaimana...mahu total lockdown 21 hari atau teruskan seperti skg dgn mengetatkan SOP sahaja? Adakah anda merasakan Darurat akan disambung? Tepuk dada tanya selera...

Saya bertanya sb saya juga sedikit keliru kerana ada yg divaksin 2 kali masih positif, di Indonesia yg sudah divaksin 2 kali ada yg positif dan meninggal. Yg positif pula stage 1/2 hanya dikuarantin tanpa ubat dan boleh sembuh sendiri. Ada pelajar pula tinggal serumah 5 org dan duduk sebilik hanya seorang kena yg lain negatif...?

Lalu saya bertanya bagaimana ia berjangkit..adakah kita akn terus bersembunyi di rumah hingga jadi papa kedana dan ada yg mati kelaparan memandangkan Pandemik ini akn berakhir dua tiga tahun lagi? Atau teruskan dgn SOP dan meredhai mereka yg pergi meninggalkan kita demi menyelamatkan jutaan yg lain?

Adakah jika kita melakukan total lockdown ada jaminan tiada berlaku fourth wave covid dan seterusnya PKP4.0 sdgkan jika berlaku PKP3.0 puluhan ribu akn hilang punca pendapatan? Jika risiko vaksin kita boleh menerima kerana peratusan yg kecil mengapa tidak menerima risiko Covid?

SEMOGA ALLAH MELINDUNGI KITA DARI WABAK INI... AMIN.

 

VIDEO BORAK DAHSYAT: #KERAJAAN GAGAL, APA PERANAN KEADILAN

VIDEO Rakyat Kelantan angkat kain rentang Kerajaan Gagal!

MALAYSIA CHAMPIANG LAGI

 

COVID-19 : MALAYSIA MEMBUKTIKAN KEHYBATANNYA MELONJAK DARI TANGGA KE 11 TERUS TOP 5..!!


HYBAT....HYBAT KERAT..!! TAHNIAH. Kejayaan melonjakkan diri ke kedudukan no 5 dunia ini harus DIBANGGAKAN oleh para Walaun-cai haramjadah warganegara TAK BERGUNA yg menyokong PNkhianat MENJAHANAMKAN negara ini walau mereka tidak diundi utk berkuasa di Putrajaya.

Di akhirat kelak para konspirator dan penyokongnya pasti akan dipertanggungjawab atas segala kerosakan yg berlaku. Insya Allah. Sementara di dunia, berpestalah kalian dgn ghanimah dan pandemic COVID-19 yg menjustifikasikan Darurat yg mempertahankan KERAjaan MINORITI yg dibenci MAJORITI Rakyat. Tunggu PRU15 Rakyat akan humban semua yg terlibat dlm BERKHIANAT kpd MANDAT RAKYAT.

Kedudukan no 5 ini juga sepatutnya dibanggakan oleh KPK "The Double Mask" (or rather Double Face??) sama kerana dia juga bertanggungjawab menyokong Darurat yg lsg tidak pun menurunkan angka jangkitan malah lebih teruk lagi bukan sekadar pandemik COVID-19 jd teruk tapi ekonomi juga melingkup. Rakyat tak akan lupa apa kamu buat. Sejarah akan terpahat bhwa segala kerosakan adalah hasil tangan para PNkhianat dan Keparat yg bersubahat.

Bravo KERAT...Bravo..!! Tak padan dgn CLUELESS, HOPELESS, USELESS and BRAINLESS..!!

Wallahualam

- Zus Din

21 May 2021

#KERAjaaPNGagal

#CuriTokrasi

#PNGAGAL

#Gagalkrasi