Kalau DAP sokong Hadi sebagai calon PM, adakah ia bersih semula?Serangan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggesa rakyat Malaysia supaya menolak DAP dengan alasan ia ‘tidak bersih’ dan bukan muslim menimbulkan persoalan.
Adakah sekiranya DAP menyokong Hadi sebagai calon Perdana Menteri, ia akan kembali suci murni di mata Ahli Parlimen Marang itu?
Persoalan itu ditimbulkan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dalam kenyataannya, membalas serangan Hadi melalui wawancaranya yang disiarkan akhbar UMNO, Berita Harian minggu lalu.
“Selama tujuh tahun, dari 2008 hingga 2015, Hadi mengetuai PAS untuk bekerjasama dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat untuk menggantikan UMNO-BN di Putrajaya.
“Bila masanya Hadi menyedari DAP itu ‘tidak bersih’ dan tidak layak bekerjasama?” soal Kit Siang.
Kit Siang justeru bertanya sama ada Hadi mula rasa tidak senang dengan DAP pada tahun 2012 apabila beliau gagal mendapatkan sokongan DAP untuk mencalonkan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai calon perdana menteri Pakatan Rakyat, dan bukannya Datuk Seri Anwar Ibrahim.
‘Tidak bersih’ kerana bukan-Islam?
Hadi turut dilaporkan berkata bahawa DAP wajar ditolak kerana ia parti bukan-Islam.
Respon Kit Siang kepada kenyataan tersebut lebih menarik lagi.
“Saya diingatkan kepada tiga perkara. Pertama, kata-kata Muhammad Abduh: ‘Aku pergi ke Barat dan melihat Islam, tetapi tidak berjumpa Muslim; aku pulang ke Timur berjumpa ramai Muslim, tetapi tidak melihat Islam’.
“Kedua, kajian Universiti George Washington tentang negara-negara Barat yang mengamalkan nilai-nilai Islam dalam ekonomi dan perniagaan, melampaui negara-negara Islam.”
Indeks hasil kajian tersebut meletakkan Ireland di tangga pertama, diikuti Denmark, Luxembourg, Sweden dan United Kingdom.
“Malaysia adalah negara umat Islam pertama dalam senarai tersebut, dan berada di kedudukan ke-41,” jelas Kit Siang.
Ketiga, kata beliau adalah indeks persepsi rasuah Transparency International sepanjang 22 tahun lalu.
“Dalam indeks CPI 2016 yang menyenaraikan 176 buah negara, 20 negara teratas adalah negara bukan-Islam.
“Tujuh daripada negara paling korup dalam senarai 176 negara itu adalah negara umat Islam,” ujar beliau.

Rakyat P. Pinang lega terima RM700 wang ehsan bantuan banjir dari Kerajaan Negeri
Rakyat Pulau Pinang yang menjadi mangsa banjir terburuk negeri itu November lalu berasa lega setelah kerajaan Pakatan Harapan telah mengagihkan wang ehsan sebanyak sebanyak RM700 Sabtu lalu.
Bantuan itu merupakan inisiatif kerajaan negeri sebagaimana yang diumumkan dalam program “Pulau Pinang Bangkit” dengan peruntukan sebanyak RM105 juta.
Seramai 51,226 mangsa banjir telah memohon bantuan khas tersebut dimana seramai 45,082 pemohon memilih untuk menerima bayaran dikreditkan terus ke dalam akaun bank, manakala seramai 6,144 orang pemohon memilih untuk dibayar tunai.
Pemohon meliputi seramai 5,139 orang dari Daerah Barat Daya; 9,323 orang dari Daerah Timur Laut; 1,289 orang dari Daerah Seberang Perai Selatan; 19,870 orang dari Daerah Seberang Perai Tengah dan 15,605 orang daripada Daerah Seberang Perai Utara.
Jumlah berkenaan merupakan senarai pemohon terkumpul yang berdaftar sehingga 6 Disember lalu.
Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, pemberian bantuan tersebut merupakan hasil daripada pentadbiran CAT; Cekap, Akauntabel dan Telus serta kepimpinan bersih yang mampu memberikan dividen anti-rasuah kepada rakyat.
“Sungguhpun pemberian wang ihsan ini tidak seberapa, pemberian ini adalah paling besar dibayar oleh mana-mana Kerajaan Negeri atau Kerajaan Persekutuan.
“Ianya membuktikan bahawa Kerajaan Negeri sememangnya merupakan sebuah Kerajaan berjiwa rakyat, dengan berkongsikan hasil yang ada untuk meringankan beban rakyat,” katanya dalam kenyataan.
Pengecualian bayaran air dan cukai pintu
Dalam masa yang sama, rakyat Pulau Pinang juga telah dikecualikan daripada membayar Surcaj Konservasi Air (Water Conservation Surcharge) bagi pengguna domestik selain diskaun sebanyak 50 peratus selama dua bulan manakala pengguna komersil juga turut mendapat diskaun sebanyak 25 peratus.
“Kerajaan Negeri juga melalui Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) akan memberikan diskaun cukai pintu sebanyak 10 peratus bagi semua hartanah untuk 2018.
“Pemilik rumah kos rendah, kos sederhana rendah dan rumah kampung tidak perlu membayar cukai pintu dengan diberikan pengecualian istimewa sebanyak 100 peratus untuk 2018,” kata Setiausaha Agung DAP itu.
Menurut beliau, bagi Seberang Perai, pengecualian cukai pintu turut diberikan ke atas skim kediaman bersaiz 700 kaki persegi (luas asal) dan ke bawah dengan harga jualan oleh pemaju sebanyak RM72,500 dan ke bawah.
“Di samping itu, dokumen-dokumen Kerajaan Negeri seperti geran tanah yang hilang atau rosak akibat banjir akan digantikan dengan percuma,” katanya lagi

Setelah berjaya pengaruhi PAS, UMNO perbudakkan MCA pula


Nampaknya Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai sudah menjadi jurucakap bagi gerombolan Najib-Hadi apabila mengulangi dakyah UMNO selama ini kononnya Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang akan menjadi perdana menteri jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Menurut Liow, negara akan terjejas sekiranya Kit Siang menjadi perdana menteri dan menuduh pemimpin veteran DAP itu sebagai ahli politik yang tidak berprinsip.
“Hanya beliau yang tahu jika beliau ada cita-cita menjadi perdana menteri atau timbalan perdana menteri. Bagi saya beliau adalah ahli politik yang tidak boleh dipercayai dan akan menjejaskan keharmonian antara kaum,” kata Liow selepas menghadiri acara komuniti di Paloh di Kluang Sabtu lalu.
Di sebalik tuduhan jahat itu, persoalannya saat ini ialah mengapa Liow merendahkan diri sendiri dengan menjadi budak suruhan Najib dan Hadi soal Pengarah Pendidikan Politik DAP, Liew Chin Tong.
Katanya, selepas PRU 2013 yang menyaksikan BN menang dengan hanya 47 peratus undi popular, Najib mengetahui bahawa beliau tidak akan mampu menang PRU seterusnya jika bertembung dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim merebut jawatan perdana menteri.
“Bekas pakar strategi UMNO baru-baru ini berkongsi dengan saya bahawa pada 2013, unit risikan (Cawangan Khas, Unit Risikan Tentera, JASA dan yang lain) memberitahu Najib boleh menang dengan lebih 60 peratus undi popular kerana populariti peribadinya di kalangan pengundi agak tinggi, dan beliau boleh memberi kemenangan yang selesa kepada UMNO dan BN.
“Menurut pakar strategi itu yang berada berhampiran Najib pada malam pilihan raya, apabila banyak hal tidak menyebelahi BN, perdana menteri dapat dilihat menggeletar dan terkejut dengan keputusan pada malam itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Jadi, untuk mengubah situasi itu katanya, Najib perlu melakukan sesuatu yang dramatic dengan bantuan Yusuf Kala yang belum lagi menjawat jawatan Naib Presiden Indonesia ketika itu.
“Najib cuba menghubungi Anwar bagi menarik bekas timbalan perdana menteri itu dalam kerajaannya, namun telah ditolak Anwar pada Ogos 2013.
“Sudah tentu, Anwar terpaksa menerima akibat daripada keengganannya itu. Setiap kali saya memikirkan tentang pemenjaraan Anwar, saya berasa begitu simpati terhadapnya dan pengorbanan yang dilakukannya bagi memastikan pakatan pembangkang kekal teguh terutama pasca PRU 2013. Ia bukan sesuatu yang mudah,” jelas Ahli Parlimen Kluang itu.
Chin Tong berkata, strategi tiga sisi Najib mula kelihatan di pertengahan 2014. Pertama, menyingkirkan Anwar sebagai faktor yang menyatukan pembangkang; kedua, mengumpan PAS bekerjasama dengan BN; ketiga, menggambarkan pembangkang sebagai didalangi DAP bagi menakutkan pengundi Melayu yang menyokong pembangkang.
“Dengan menyingkirkan Anwar dan mengumpan PAS, Najib cuba memberitahu kepada pengundi Melayu yang membuat pertukaran undi agar perlu kekal menyokongnya tidak kira betapa rasuah pentadbirannya. Beliau cuba menang tanpa bertanding,” jelasnya.
Anwar dijatuhkan hukuman penjara selepas rayuannya ditolak Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015 sekali gus telah menyebabkan tiada watak yang menyatukan pembangkang.
Pada Mac 2014, UMNO mula menyogok isu hudud/RUU355 bagi menarik penyokong akar umbi PAS dalam tempoh yang sama ketika Presiden PAS, Abdul Hadi Awang tidak begitu setuju dengan Langkah Kajang PKR yang bertujuan mengetengahkan semula Anwar sebagai pemimpin utama.
Idea kerjasama UMNO-PAS katanya muncul ketika Najib melawat Hadi di hospital pada penghujung Jun 2014.
Presiden PAS itu jelas beliau memainkan peranan dalam mengeruhkan krisis Menteri Besar Selangor pada Ogos dan September 2014.
Hadi mengambil sikap memusuhi DAP dari awal 2015 bagi menjustifikasikan peralihan sokongan kepada UMNO.
“Pada 5 Oktober 2014, ketika saya berdebat dengan Pengerusi MCA Kluang Gan Peng Sieu di ibu pejabat akhbar Sinchew, saya menjangkakan MCA akan menjadi rakan sekutu de facto PAS apabila tiba masanya.
“Hari ini, MCA bukan saja rakan sekutu de facto PAS, presiden MCA kini malah mengulangi pembohongan Hadi Awang bahawa Lim Kit Siang bercita-cita menjadi perdana menteri dan akan menjejaskan negara,” kata Chin Tong.
Strategi kotor Najib ini bagaimana pun ujarnya dapat dihidu oleh rakyat.
“Meski menempuh pelbagai cabaran, Pakatan Harapan berjaya ditubuhkan dan memberi semangat baru untuk perubahan kerana pemimpin-pemimpin di dalam PAS yang enggan menyertai politik taksub parti itu telah keluar parti dan menubuhkan Parti Amanah Negara, sementara pemimpin dalam UMNO yang enggan terlibat dengan kleprokrasi Najib membuat keputusan untuk keluar dan menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, yang seterusnya memberi pilihan kepada rakyat Malaysia.
“Bagi Liow dan MCA, permainan politik mereka yang sebelumnya sudah sedia teruk kini bertambah parah. Tidak lama lagi mereka akan cuma tinggal sebagai nota kaki dalam sejarah,” katanya lagi

SELEPAS NAJIB DAN MAS ERMIEYATI DENGAN DRAMANYA, NAZRI PUN NAK MAIN WAYANG JUGA KE?
Ingatkan hanya Perdana Menteri, Najib Razak serta Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Mas Ermieyati Samsuddin saja yang cuba main wayang dan mementaskan drama lakonan masing-masing untuk menonjolkan diri dalam isu IMAMS yang jelas menimbulkan ketidakpuasan hati di kalangan rakyat.

Rupa-rupanya Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Nazri Aziz juga ada drama dan lakonannya yang tersendiri.

Bercakap dari Jerman, Nazri berkata, pembatalan sistem IMAMS adalah disebabkan salah faham di kalangan pegawai kementeriannya sendiri dan apa yang dilaksanakan sekarang bukanlah seperti apa yang dimahukannya.
Pembatalan IMAMS juga tambahnya, tiada kaitan dengan adanya individu bukan Islam dalam syarikat yang menguruskan sistem umrah tersebut.

Saya beritahu Parlimen semasa penggulungan bajet bahawa bayaran untuk sistem itu sepatutnya RM40, termasuk pemprosesan dan insuran, bukannya RM90.

Saya memutuskan untuk membatalkannya kerana tidak setuju dengan caj RM90 dan ia diumumkan sebagai wajib. Itu saja, ujar Nazri lagi.

Penjelasan Nazri bukan saja berbeza dengan kenyataan Mas Ermieyati yang menangis teresak-esak bahawa beliau tidak mengetahui adanya individu bukan Islam dalam syarikat yang menguruskan IMAMS sehinggalah  selepas majlis pelancarannya, bahkan juga sebenarnya tidak sama dengan jawapannya di Parlimen sendiri.

Video rakaman jawapan Nazri di Parlimen boleh ditonton di sini - https://youtu.be/2AvbuxUITnc

Kenapa dalam rakaman video di Parlimen itu, Nazri hanya sebut angka RM90.10 dan bukannya RM40?

Di mana dalam rakaman itu ada dinyatakan Nazri tidak setuju dengan caj RM90.10 dan hanya mahukan bayaran RM40 sebagaimana yang dinyatakannya hari ini daripada Jerman?

Bolehkah bercakap di Parlimen berbeza dengan di Jerman?

Siapakah yang Nazri maksudkan mereka yang salah faham dengan kehendaknya di kementerian yang diterajuinya itu?
Sama seperti pertanyaan kepada Najib dan Mas Ermieyati sebelum ini, wayang dan lakonan apa ni, Nazri?

Orang salah faham terhadapnya atau Nazri sendiri yang tak faham?

Kerajaan jenis apakah dengan pemimpin-pemimpinnya berperangai sebegini rupa?

Kalau pun tidak jatuh haram hukumnya, rasanya sudah tiada pahala lagi untuk rakyat Malaysia mengekalkan kerajaan UMNO dan BN dalam PRU 14 akan datang ini. (ShahbudinHusin 17/12/2017)

Apa jadi dengan KPK dan Bandar Baru Dabong? soal Pemuda AMANAH


Satu ketika dahulu, Timbalan Menteri Besar Kelantan Dato’ Mohd Amar Abdullah pernah berkata bahawa Bandar Baru Dabong yang akan dilaksanakan oleh Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) dengan kerjasama DPS Group of Companies berkonsepkan pembinaan bandar bercirikan konsep Islam serta mengutamakan tuntutan Allah SWT.
Semalam Pemuda AMANAH Kelantan diketuai Hazmi Hasan singgah di Dabong untuk melihat perkembangan projek bandar baharu itu yang telah dilancar sejak 5 tahun yang lalu.
“Saya mencari di mana 48 unit rumah teres kos sederhana rendah, 196 unit rumah teres kos sederhana, 56 unit rumah berkembar, 106 unit banglo dan 20 unit rumah kedai.
“Namun saya gagal menemui kesan pembinaan baru di situ dan tidak ada satu pun pembinaan sedang dijalankan.
“Saya juga sempat bertanyakan penduduk di situ dan mereka mengatakan tidak ada langsung perkembangan projek tersebut.
“Papan tanda projek itu juga telah kosong di mana sebelum ini terdapat papan tanda projek Bandar Baru Dabong,” katanya dalam satu kenyataan yang disebarkan kepada pihak media.
Beliau mempersoalkan inikah lambang kreadibiliti pentadbiran yang lemah dan tidak bertanggungjawab.
“Sejak tahun 2013 tidak ada satu pun projek janji PRU13 telah ditunaikan.
“Dan yang lebih parah apabila projek ini seolah-olah dihentikan,” katanya.
Beliau turut melahirkan rasa sedih melihat KPK yang dikatakan dalam keadaan daif, tidak terurus dan memungkinan syarikat milik kerajaan berdepan risiko gulung tikar pada bila-bila masa sahaja.
“Sebelum ini KPK berjaya membangunkan dan memajukan ekonomi negeri.
“Saya berharap dengan perkongsian ini memberi semangat kepada anak muda di Kelantan dengan tidak membiarkan dan meletakkan masa depan negeri yang kita sayang ini kepada mereka yang hanya pandai berjanji sahaja.
“Kita juga harus menolak pemimpin-pemimpin yang menutup ruang sinergi dan anti kepada kritikan,” katanya.
Menurut Hazmi semua perlu sedar bahawa negeri ini negeri kita semua.
“Jika kamu mahu mentadbir dengan cara satu hala dan tidak suka ditanya, sila berambus dari pentadbiran Kerajaan Kelantan,” katanya.

DERITA DI BAWAH DAP: HADI BERPUSING-PUSING?

‘UMNO TIDAK PEDULI BARANG NAIK, HANYA TUMPU DAPATKAN UNDI MELAYU’

IMAMS, LESEN UMRAH KAUT UNTUNG TAK SEPATUTNYA

PRU 14 APRIL ATAU OGOS BN TETAP AKAN KALAH – IR NIZAR

PRU 14: PH TENTANG BN, TIADA PILIHAN KETIGA – DR SYED AZMAN