Adun PAS nafi terlibat projek Lynas


|

TEMERLOH, 14 Dis: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Semantan Syed Hamid Syed Mohamad hari ini tampil memberi penjelasan menafikan keterlibatan beliau dalam kontrak melibatkan pembinaan loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng sebagaimana disiarkan sebuah akhbar berbahasa Melayu baru-baru ini.

Dalam sidang medianya di pejabat Perhubungan PAS Pahang, beliau mendakwa ia berpunca daripada kesilapan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dalam kenyataannya ketika membentangkan Bajet 2012 yang mengaitkan beliau melalui rakan kongsi telah mendapat kontrak Lynas.

Kenyataan tersebut telah dipetik dan dieksplotasi oleh akhbar harian berkenaan.

“Saya ingin menegaskan bahawa, saya menafikan sekeras-kerasnya terlibat dengan sebarang kontrak dengan syarikat berkenaan walau setengah sen pun seperti yang dipetik akhbar berkenaan.

“Malah pada ucapan penggulungan oleh Menteri Besar, beliau telah membetulkan kenyataannya sebelum itu bukannya rakan kongsi tetapi rakan seperjuangan yang merujuk kepada ahli PAS lain yang telah menerima kontrak daripada syarikat berkenaan.

“Malangnya pembetulan tersebut tidak disiarkan oleh akhbar berkenaan membuatkan pelbagai tanggapan buruk terhadap saya,” katanya mengulas laporan yang disiar Berita Harian.

Beliau juga kesal dengan sebuah blog yang mengambil kesempatan memainkan isu berkenaan namun yang menyedihkan gambar yang disiarkan kononnya bagi mengaitkan saya dengan Lynas ialah gambar yang tidak ada kena mengena langsung kerana ia gambar sewaktu kempen pada Pilihan Raya Kecil Kerdau.

“Saya agak dukacita dengan cara akhbar harian memuatkan berita di mana banyak perkara yang saya sebagai wakil rakyat sebutkan di dalam Dewan Undangan Negeri untuk kepentingan orang ramai, telah tidak disiarkan.

“Umpamanya dalam sidang baru-baru ini saya telah menyentuh tentang kewajaran PBT membenarkan banyak program konsert di Taman Kubang Gajah sedangkan kesan kepada kerosakan akhlak muda-mudi sepatutnya juga diambil kira.

“Saya juga telah membangkitkan kerugian PBT yang membina jambatan gantung merentangi sungai di Kuala Semantan yang melibatkan kos sebanyak RM399,000. Tetapi hanya boleh dinaiki oleh dua orang dalam satu-satu masa. Ini sudah tentu membawa kepada pembaziran.

“Saya juga menawarkan pemuda-pemuda PAS untuk membantu mangsa-mangsa banjir. Namun semuanya tidak diketengahkan oleh media,” katanya.

Mengenai Lynas, beliau berkata prinsipnya ialah sentiasa bersama rakyat, selagi mana rakyat tidak meyakini keselamatan mereka terjamin maka saya tetap bersama rakyat.

Sementara itu menjawap soalan pemberita beliau tidak berhasrat untuk mengambil tindakan undang kepada mana-mana pihak kerana menganggapnya sebagai salah faham semata-mata.


Tiga Menteri Pertanian Didakwa Sangkut Projek NFC

SHAH ALAM, 14 DIS : Projek bermasalah National Feedlot Corporation terus dihantui kontroversi.

Terbaru, Gerakan Jingga 13 telah mengesa Suruhan Jaya Pencegah Rasuah agar menyiasat bagaimana wang rakyat disalurkan kepada projek tersebut sebelum perjanjian dibuat antara syarikat itu dan kerajaan pusat.

Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa sejumlah wang didebitkan ke satu akaun khas sejak 2008 hingga 2009 iaitu sebelum perjanjian antara Kementerian Pertanian dan Asas Tani dan NFC ditandatangani pada 2010.

Menurut Fariz, pendedahan ini dinyatakan sendiri oleh Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Seri Azmi Khalid yang turut memberitahu bahawa kerajaan pusat gagal menjawab persoalan bagaimana wang dikeluarkan sebelum perjanjian dilakukan.

Sehubungan itu, pagi ini, Jingga 13 bertindak membuat laporan ke Pejabat SPRM di sini berkenaan salah guna kuasa bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin (2004-2008), Datuk Mustafa Mohamed (2008-2009) dan menteri yang bertanggungjawab sekarang, Datuk Seri Noh Omar.

"Jesteru kami memohon kehadiran kami pada hari ini adalah untuk membuat laporan kepada SPRM agar melakukan satu siasatan terperinci terhadap mereka yang terlibat termasuk bagaimana penyaluran wang rakyat yang besar tersebut dilakukan.

"Bagi kami ini adalah penyelewengan yang nyata dan jelas oleh pihak kementerian kerana sebarang kelulusan pengaliran wang sememangnya perlu mendapat kelulusan kementerian berkaitan," ujar Fariz.

Menurut Fariz lagi, siasatan yang dibuat oleh PAC adalah bukti nyata terhadap salah guna kuasa oleh menteri berkaitan. Oleh itu ujarnya, keadilan perlu ditegakkan dan hukuman setimpal harus dikenakan ke atas salah laku ini kerana melibatkan wang rakyat.

Selain itu, Fariz juga turut membangkitkan persoalan istimewanya skandal NFC ini apabila dengan mudah dapat peruntukan wang yang besar sebelum perjanjian dimeterai. Ia lebih istimewa sehingga kini tiada tindakan diambil terhadap mereka yang berkaitan.

"Kami melihat ini sebagai satu tindakan yang luar biasa dilakukan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional serta kami yakin dan percaya banyak persoalan yang timbul dengan penglibatan yang jelas oleh Datuk Seri Shahrizat Jalil selaku menteri kabinet dan juga Ketua Wanita Umno," tegas Fariz.

Kerajaan PR Selesaikan Masalah Syarikat Berkaitan BN

SHAH ALAM, 14 DIS : Kerajaan Selangor komited mencari jalan penyelesaian yang adil bagi bekas pekerja Ladang Tumbuk yang sebelum ini dimiliki oleh cabang pelaburan MIC, Maika Holdings bhd.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Xavier Jayakumar berkata kerajaan negeri akan menggunakan peruntukan undang-undang dibawah Kanun Tanah Negara dalam mendepani masalah yang menghimpit bekas pekerja ladang itu.

"Bidang kuasa untuk mengawal pemindahan tanah negeri terletak dengan lembaga tanah ladang (ELB) selaras dengan S 214A kod tanah negara.

"ELB boleh menolak atau membatalkan kelulusan jika mendapati representasi palsu atau tidak betul atau jika ternyata bahawa kelulusan itu tidak demi kepentingan awam,"katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media selepas mesyuarat kerajaan negeri hari ini.

Mengulas lanjut, Xavier yang juga Adun Sri Andalas berkata pemilik tanah perlu bertanggungjawab memenuhi sebahagian daripada kewajipan mereka seperti mana yang terkandung di dalam dasar-dasar kerajaan negeri dan kepentingan awam.

Maika Holdings, adalah pemilik asal Ladang Tumbuk sebelum diambil alih oleh G Team Resources & Holding Sdn Bhd yang diketuai oleh Tan Sri Gnanalingam pada 2010.

Pada 2006, ketika ladang itu masih di kelola oleh Maika Holdings, Syarikat itu berjanji untuk membina perumahan alternatif kepada bekas pekerja ladangnya.

Selain itu, Maika Holdings juga menjanjikan tanah untuk pembinaan kuil dan sekolah tamil.

Menurut laporan satu laman web National Express Malaysia pada 13 Dis, G Team Resources Sdn Bhd didakwa menafikan bekalan air kepada penduduk ladang Tumbuk dalam usaha memaksa mereka untuk berpindah.

G Team dilaporkan telah menahan pembayaran bil-bil air yang berjumlah RM2,500 sehingga menyebabkan penduduk kawasan ladang itu kekurangan air selama tiga minggu.

Ladang Tumbok terletak kira-kira 20km dari Banting bandar dan 5 kilometer dari Tanjung Sepat.

Namun, sehingga kini janji tersebut tidak dilunaskan oleh Maika mahu pun G Team.

"Ekoran itu, Kerajaan negeri bertanggungjawab untuk melindungi bekas pekerja ladang yang sejak beberapa generasi telah bersungguh-sungguh membina ekonomi negara tetapi hidup sebagai masyarakat yang terpinggir," jelas Xavier.

Setakat ini, Kerajaan negeri masih belum menerima apa-apa permohonan dari G Team untuk memindahkan mana-mana tanah ladang itu dalam menunaikan janji-janji yang dibuat oleh Maika untuk bekas pekerja ladang.
YDP AGONG KE 14 DIJANGKA MENDAPAT KERAJAAN BARU PAKATAN RAKYAT SELEPAS PRU 13


Sesuai dengan pemasyhuran Yang Di Pertuan Agong ke 14 maka rakyat akan mengambil kesempatan untuk turut menukar kerajaan yang memerintah Putrajaya daripada Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat.

Kerajaan Bn yang sedang dipimpin oleh Najib Razak dijangka bila-bila masa akan mengisytiharkan pembubaran parlimen bagi membolehkan PRU 13 diadakan untuk memilihkan kerajaan baru samada diperingkat negeri ataupun persekutuan.

Para penganalisa politik dalam dan luar negeri menjangkakan perubahan besar bakal berlaku sesuai dengan perubahan di seluruh dunia terutama dunia Islam.

Pakatan Rakyat yang diketuai Anwar Ibrahim dan bersama-samanya Presiden PAS Dato Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, Dato Bentara Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Sdr Lim Guan Eng serta penasihat DAP Lim Kit Siang dan juga pimpina dari kaum India akan memberikan saingan yang sengit kepada Bn untuk terus mengekalkan kuasanya yang kian pudar oleh skandal-skandal baru yang sedang melanda kerajaan BN.

Pendedahan oleh Audit Negara telah mengemparkan seluruh masyarakat terutamanya skandal pinjaman mudah kerajaan kepada syarikat NFC yang mengendalikan pemeliharaan lembu secara berskala besar yang gagal serta wujudnya penyalahgunaan wang rakyat. Ini berlaku semasa masih dibawah pentadbiran Abdullah ahmad badawi serta menterinya ketika itu adalah Muhyidin Yasin.

Skandal ini dipercayai mampu melumpuhkan jentera Bn disemua peringkat.

Dilema kerajaan: Antara pembaharuan dengan kepentingan


Neo Chee Hua

"Dilema kerajaan" berasal dari beberapa kontradiksi. Pertama, berlakunya konflik antara pembaharuan ekonomi dan kepentingan rent-seeker (perentir). Setelah mempertimbangkan kepentingan, keperluan kroni akan dipenuhi, namun pada masa yang sama momentum pembaharuan pula dikurangkan. Keadaan ini akan menjurus kepada satu senario di mana kroni pemerintah sentiasa mempengaruhi dasar kerajaan, dan pembaharuan gagal membawa kesan yang terserlah untuk selama-lamanya.

Misalnya, dari zaman Abdullah Ahmad Badawi hinggalah Najib Razak, kerajaan Barisan Nasional sering menekankan penyelewengan yang berlaku dalam perolehan dan pembahagian kontrak dalam sektor awam. Namun, setiap tahun Laporan Ketua Audit mendedahkan kes demi kes penyelewengan yang memperlihatkan bagaimana kroni mempergunakan saluran perolehan dan pembahagian kontrak sebagai saluran untuk memenuhi nafsu mengaut kekayaan diri. Skandal National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) yang terdedah baru-baru ini, melibatkan suami kepada Menteri Kabinet merangkap Ketua Wanita UMNO Shahrizat Jalil, adalah contoh yang klasik.

Keduanya, kontradiksi antara dasar pembaharuan kerajaan dengan dasar perlindungan. Antara pembaharuan yang disasarkan oleh dasar pembaharuan adalah dasar perlindungan yang pelbagai - kuota perkauman, dasar perlindungan dalam sektor strategik atau sensitif, dasar perlindungan korporat GLC dan kroni, dasar peruntukan subsidi, halangan tarif atau bukan tarif dan sebagainya.

Untuk golongan tertentu, perentir, kroni, malah GLC yang selama ini dilindungi, pemansuhan dasar perlindungan tidak lain tidak bukan memutuskan sumber kekayaan mereka, dan kelebihan mereka dalam persaingan. Maka individu mahupun korporat yang hilang daya saing di bawah payung perlindungan akan tersingkir dalam persaingan pasaran bebas. Justeru itu, dasar pembaharuan sering terikat langkahnya oleh kuasa konservatif, dan tidak akan ke mana.

Misalnya, Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC) yang bertanggungjawab merangka Model Ekonomi Baru (NEM) mencadangkan agar dasar afirmatif perkauman digantikan dengan dasar afirmatif untuk golongan berpendapatan 40% terendah, pada laporan NEM peringkat pertama. Pada masa yang sama, penubuhan Equal Opportunities Committee dicadangkan untuk memastikan semua orang mendapat peluang yang sama.

Bagaimanapun, setelah didesak PERKASA, kerajaan Najib akhirnya tunduk kepada golongan konservatif - bukan sahaja menggugurkan cadangan pembaharuan tersebut dalam bahagian kesimpulan NEM, malah menyokong sepenuh dasar afirmatif bumiputera, menubuhkan TERAJU dan Majlis Tindakan Agenda Bumiputera untuk membela hak dan kepentingan bumiputera.

Ketiganya, terdapat situasi saling berkonflik antara dasar perlindungan. Apabila satu dasar perlindungan terikat dengan satu atau lebih dasar perlindungan, maka sebarang tindakan pembaharuan akan menjurus kepada fenomena domino (Domino Effect).

Ringkasnya, seandainya kepentingan seseorang yang memperolehi kepentingan di bawah dasar perlindungan terjejas, maka ia akan mengheret pihak yang lain kerana hubungannya dengan dasar perlindungan yang lain. Maka mereka akan menanggung bersama kerugian itu, malah memindahkan kerugian itu kepada pihak yang lain.

Dalam hal ini, sektor kuasa elektrik dan lebuhraya adalah contoh yang paling baik. Di bawah dasar perlindungan kerajaan, harga elekrik dan tol lebuhraya adalah di bawah kawalan kerajaan. Sebarang kenaikan memerlukan kelulusan kerajaan. Niat asalnya adalah untuk menjamin kepentingan rakyat. Namun, untuk menjaga kepentingan ekonomi kroni dan GLC, kerajaan meluluskan pula perjanjian yang tidak adil dengan syarikat konsesi, untuk menjamin keuntungan IPP dan syarikat konsesi lebuhraya.

Sebagai kesudahannya, apabila elektrik dan lebuh raya di ambang kenaikan harga, kerajaan perlu memberi pampasan untuk kerugian syarikat korporat milikan kroni, agar harga tidak dinaikkan dalam jangka pendek. Apabila kerajaan gagal menanggung tekanan itu, maka beban kenaikan harga dialihkan ke bahu rakyatnya.

Keempat, kontradiksi antara tekad pembaharuan politik dengan kepentingan politik. Dalam satu sistem politik di mana politik perkauman saling bersangkut-paut dengan kepentingan rent-seeking, tindakan pembaharuan kerajaan sering bercanggah dengan kepentingan politik. Ini kerana langkah pembaharuan bakal mengancam kepentingan ekonomi rent-seeker.

Rent-seeker ini bukan sahaja sumber dana politik yang penting, malah mempunyai pengaruh yang mustahak terhadap pola pengundian. Rent-seeker ini sering menggunakan politik perkauman, mempertahankan kepentingan ekonomi sendiri dengan modal politik dalam genggaman - pada masa yang sama menghakis tekad kerajaan untuk membawa pembaharuan.


APEK SOI LEK......LU LAGI MAU LANGSI KA???

Penghina hudud jangan kurang ajar - Ridhuan Tee
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Kolumnis media Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah baru-baru ini menyelar pihak yang lantang menghina Islam khususnya hudud dan memberikan amaran kepada mereka.

Tanpa menamakan secara jelas, Mohd Ridhuan dalam tulisan yang disiar akhbar Sinar Harian kelmarin menggambarkan pihak yang dimaksudkannya adalah 'penzina' dan yang 'berlatar belakang menjijikkan'.

Katanya parti-parti politik atau orang bukan Islam boleh memberikan teguran dalam perkara lain seperti salah tadbir urus, salah laku peribadi, rasuah dan sebagainya yang dilakukan oleh sesiapa sahaja, tetapi bila tiba kepada perkara berkaitan agama Islam, 'jangan terlalu kurang ajar'.

"Apatah lagi jika yang menegur itu, latar belakangnya amat menjijikkan. Seks rambang dan perzinaan sudah menjadi budaya hidupnya.

"Saya masih lagi boleh bersabar jika mereka tidak menerima ‘hudud Pas’. Tetapi cara mereka bercakap tidak menampakkan rujukan kepada ‘hudud PAS’, tetapi menghina Islam secara keseluruhan dan isi kandung al-Quran. Perbuatan ini amat melampau," tulisnya.

Biarpun tidak dinyata dengan jelas siapa sasaran tulisannya, namun ianya dipercayai ditujukan kepada Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Ini kerana, dalam tulisannya itu beliau merujuk kepada kenyataan yang mendakwa pelaksanaan hukum hudud akan membawa kepada kemusnahan ekonomi negara dan binasa diri.

Ianya termasuk dakwaan bahawa pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan “binasa diri” jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia yang pernah diucap Soi Lek pada satu forum di Wisma MCA baru-baru ini.

"Jangan bermain dengan api wahai penzina. Ini bukan kali pertama beliau mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam. Apakah kita boleh menerima kenyataan seperti pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan ‘binasa diri’ jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia.

"Persoalan saya, apakah Malaysia akan menjadi daya tarikan pelabur-pelabur dengan lambakan pelacur-pelacur yang datang daripada Cina dan Vietnam yang datang ‘memberi khidmat’?


"Apa matlamat sebenar membawa masuk mereka ini? Apakah mungkin beliau turut melanggan kerana memang menjadi kesukaannya menyimpan mistres?" soalnya lagi.

Dalam nada tegas, beliau yang juga penyarah di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia turut mengingatkan pihak tersebut tidak mencampuri urusan orang Islam khususnya berkaitan dengan soal hudud.

Apatah lagi katanya jika seseorang itu berlainan bidang kepakaran, maka sewajarnya tidak perlu banyak mengulas tentang bidang yang lain.

"Jika bidang beliau mengenai kesihatan seperti mana jawatan yang pernah dipegang sebelum ini, lebih baik dia bercakap mengenai keburukan yang dibawa hasil seks luar nikah atau seks rambang atau penzinaan," tegasnya.

Soi lek sebelum ini juga mendakwa sistem perundangan itu tidak adil kepada semua pihak khususnya ke atas kaum wanita selain mengenakan hukuman-hukuman kejam yang jelas bercanggah dengan konvensyen antarabangsa.

Selain itu beliau turut meramalkan bahawa pasaran saham akan jatuh antara 10 hingga 20 peratus jika hukum hudud digubal dan ia juga akan memberi kesan ke atas kewangan pelabur-pelabur tempatan.

"Wah! bukan main pandai lagi beliau meramal seperti nujum.

"Justeru, tunggu apa lagi, marilah kita bersama-sama tanpa mengira parti dan ideologi, mempertahankan Islam yang semakin lama semakin berani dimamah dan diratah oleh ultra kiasu yang wujud di mana-mana, termasuk dalam Barisan Nasional," kata Ridhuan.