KENYATAAN MEDIA STEVEN SIM

Kenyataan media Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong

04 Mei 2019 | Kuala Lumpur

Saya telah menghubungi Mufti Negeri Perlis, Dato’ Dr Mohd Asri Zainul Abidin, dan berbicara berkenaan laporan media baru-baru ini yang kononnya memetik kenyataan beliau tentang DAP dan Islam.

Dr Asri telah memberitahu saya bahawa kenyataan yang dilaporkan media adalah berlainan daripada apa yang beliau katakan sebenarnya.

Setiausaha Agung DAP, Sdr Lim Guan Eng juga telah mengundang Dr Asri untuk bertemu dan berbincang, dan beliau telah menyatakan kesudian untuk menerima jemputan Sdr Lim tersebut.

DAP sentiasa bersedia menerima teguran dan nasihat dengan lapang dada, demi kebaikan bersama dan juga kemaslahatan semua, namun ada keperluan untuk menolak fitnah pihak pembangkang selama ini kononnya DAP menentang syiar dan syariat Islam.

Kerajaan negeri Pulau Pinang yang dipimpin oleh Ketua Menteri dari DAP bukan sahaja memartabatkan agama Islam di negeri tersebut melalui penggandaan peruntukan kepada hal ehwal Islam berbanding semasa zaman pemerintahan Barisan Nasional, malah turut melaksanakan program-program seperti pemberian elaun bagi menggalakkan bilangan huffaz dalam negeri, peruntukan tahunan kepada sekolah agama rakyat, dan membangunkan industri halal dengan menyediakan kawasan seluas 100 ekar sebagai Hab Halal.

Antara kejayaan dasar-dasar ini termasuklah penambahan bilangan huffaz daripada 103 orang pada 2008 kepada 600 orang pada masa kini, iaitu sebanyak 482% dalam tempoh sepuluh tahun. Kita juga berbangga apabila pelajar-pelajar Islam di Pulau Pinang memperoleh pencapaian KAFA terbaik di seluruh Malaysia bagi tahun 2017 dan 2018.

Kini kerajaan negeri juga sedang membangunkan perpustakaan digital Islam pertama di rantau Asia Tenggara.

Di peringkat Persekutuan, Belanjawan 2019 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Sdr Lim Guan Eng yang juga merupakan Setiausaha Agung DAP, telah memperuntukkan tambahan sebanyak RM100 juta bagi hal ehwal Islam iaitu daripada RM1.1 bilion pada tahun 2018 kepada RM1.2 bilion pada tahun 2019.

Selain itu, kerajaan persekutuan juga turut memperuntukkan RM25 juta kepada sekolah agama rakyat, dan RM25 juta lagi kepada sekolah-sekolah pondok berdaftar. Kedua-dua institusi ini tidak mendapat sebarang peruntukan dalam Bajet 2018 di bawah kerajaan Barisan Nasional. Tambahan lagi, RM50 juta juga diperuntukan untuk 815 buah sekolah tahfiz berdaftar di seluruh negara.

Pada tahun 2019, Kementerian Kewangan turut menyalurkan RM5 juta kepada Kompleks Nasyrul Quran untuk kerja-kerja mencetak Al-Quran. Pada masa yang sama, Kementerian Kewangan turut menyuntik dana berjumlah RM17.8 bilion demi memulihkan Tabung Haji selepas penyelewengan oleh kerajaan terdahulu.

DAP senantiasa menghormati kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan berdasarkan Perlembagaan negara, namun difitnah oleh pihak pembangkang sebagai anti-Islam, sedangkan kleptokrat dan perasuah negara pula disanjung oleh mereka.

Saya berharap semoga silaturahim antara DAP dan Dr Asri dapat dikekalkan dengan meneruskan perbincangan, dialog dan persefahaman sesama kita.

STEVEN SIM

Ahli Parlimen Bukit Mertajam

12 PENCAPAIAN KEMENTERIAN PENGGUNA SELAMA SETAHUN DALAM KERAJAAN PH


1. Menggerakkan Sekretariat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara bagi menangani isu sara hidup rakyat.
Antara pelaksanaan dasar yang dihasilkan Majlis ini termasuklah pas tanpa had My100 bagi perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel, perluasan program Foodbank Malaysia ke IPTA dan penubuhan Jawatankuasa Tindakan E-Dagang Kebangsaan bagi mengurangkan kos sara hidup dengan menggalakkan perniagaan e-dagang;
2. Melancarkan program Foodbank Malaysia.
Program ini bertujuan menyelamatkan lebihan makanan dan menyalurkan bantuan makanan kepada golongan yang memerlukan. Sejak program ini dilaksanakan, sebanyak 113,756 isi rumah telah menerima manfaat dan 1,156 metrik tan makanan berjaya diselamatkan. Program Foodbank selanjutnya diluaskan ke peringkat IPTA. Setakat ini, sebanyak 2,200 mahasiswa mendapat bantuan makanan berterusan di 6 IPTA;
3. Pemeriksaan premis dan pembukaan kertas siasatan secara agresif oleh Bahagian Penguatkuasa.
Nforceteam Kpdnhep telah melakukan pemeriksaan dan pemantauan secara agresif dengan pemeriksaan 549,475 premis dan pembukaan 11,281 kertas siasatan dengan nilai rampasan dianggarkan sebanyak RM 49.04 juta. Daripada kesemua kes itu, sebanyak 8,264 kompaun telah dikeluarkan dan denda dianggarkan sebanyak RM 2.07 juta;
4. Memulakan 332 kedai i-KEEP seluruh negara.
Inisiatif Kedai Ekonomi Penguna (i-KEEP) dilancarkan pada 29 November 2018 dan bertujuan menjual barangan keperluan harian pada harga 2%-20% lebih murah daripada harga pasaran kepada pengguna. Program i-KEEP dilaksanakan menerusi kerjasama strategik dengan 10 syarikat peruncitan dan koperasi. Setakat ini, sebanyak 332 kedai i-KeeP beroperasi di seluruh negara;
5. Penstabilan harga petrol RON 95 kepada RM 2.08 dan Diesel kepada RM 2.18.
Kabinet pada 27 Februari 2019 bersetuju untuk meletakkan paras had harga petrol RON 95 pada RM 2.08 seliter;
6. Melaksanakan kajian rantaian bekalan barangan terpilih.
Kajian ini bagi memahami lapis rantaian dan elemen yang terlibat sebelum harga akhir sesuatu produk atau perkhidmatan dijual kepada pengguna. Kajian ini akan membantu kerajaan dalam mencapai keputusan dan merangka dasar mengurangkan kos sara hidup dengan lebih efektif;
7. Membangunkan usahawan tempatan melalui Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia (KBBM) dan SSM Biz Grant.
Sebanyak RM 20 juta diperuntukkan bagi KBBM sebagai usaha merancakkan industri barangan tempatan. Anggaran perbelanjaan RM 20 juta merangkumi penembusan pasaran melalui penyenaraian tetap produk tempatan di pelbagai platform, promosi dan pengiklanan produk tempatan serta penganjuran karnival jualan barangan tempatan di seluruh negara.
Program Biz Grant oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Laman Rasmi) pula bertujuan membantu usahawan tempatan dengan pemberian geran bernilai RM 3,000 seorang. Jumlah keseluruhan geran bagi program ini adalah RM 10 juta dan setakat 31 Disember 2018, seramai 2,634 usahawan telah menerima geran tersebut.
8. Kolaborasi bersama AirAsia bagi mempromosi produk buatan tempatan.
AirAsia telah bersetuju untuk terlibat sama dalam Kempen Beli Barangan Malaysia dengan memberikan ruang kepada 550 produk tempatan untuk diketengahkan melalui platform-platform milik AirAsia iaitu menu dalam penerbangan, restoran francais Santan dan T&Co serta platform e-commerce Ourshop dan ROKKI. AirAsia juga bersetuju mengecualikan produk-produk tempatan tersebut daripada caj penyenaraian (RM5,000) bagi platform e-commerce mereka;
9. Pengenaan keputusan cadangan penalti terhadap kes tipuan bida yang pertama di Malaysia.
Tipuan bida merupakan kesalahan serius di bawah Akta Persaingan 2010 apabila dua atau lebih pembida dalam sesuatu tender bersepakat mengganggu proses persaingan. Pada 5 Mac 2019, The Malaysia Competition Commission (MyCC) telah mengenakan penalti sejumlah RM 1.94 juta kepada lapan syarikat yang didapati terlibat dalam aktiviti tipuan bida;
10. Memperluaskan fungsi Price Catcher.
Fungsi aplikasi Price Catcher, iaitu platform yang memudahkan pengguna membuat semakan atau perbandingan harga barangan telah diperluaskan dengan penambahbaikan paparan perbandingan harga, penambahan fungsi perkongsian harga oleh pengguna di samping hebahan promosi daripada peniaga. Aplikasi ini juga telah menambah bilangan item barangan paparan sedia ada kepada 432 barangan;
11. Pelaksanaan Corruption Risk Management.
KPDNHEP menjadi salah satu kementerian terawal melaksanakan Corruption Risk Management System. Seramai 11 pegawai penguatkuasa juga telah diberikan sijil Penghargaan Khas atas tindakan menolak rasuah ketika menjalankan tugas pada 20 November 2018; dan
12. Pengiktirafan sebagai Kementerian paling kerap mengadakan libat urus bersama industri.
KPDNHEP telah mendapat tiga anugerah pengiktirafan oleh Malaysian Productivity Corporation dalam pelaksanaan ‘Good Regulatory Practice’. Kementerian juga telah mencatatkan bilangan engagement tertinggi bersama industri sebelum memperkenalkan rang undang-undang atau peraturan baharu.
KPDNHEP-Laman Rasmi komited untuk terus melaksanakan dasar yang membantu rakyat dan merancakkan kegiatan domestik ekonomi tempatan. KPDNHEP akan terus mengumumkan dasar dan inisiatif terbaru dari masa ke masa sebagai memenuhi aspirasi rakyat sesuai dengan objektif kementerian.
Saifuddin Nasution Ismail
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

ADAKAH MAHASISWA MAHU BERDA DI TENGAH SAWAH ? ATAU DI PUNCAK BANGGUNAN /

PH TIDAK PERLU JADI "KERAJAAN MALAIKAT" TETAPI JANGAN MENJADI "KERAJAAN SYAITAN"MAHATHIR bercakap pada sesi penerangan khas kepada RTM dan Bernama di kediaman beliau di Seri Kemban
Negara kita pernah mencipta sejarah apabila berada di bawah pemerintahan "Syaitan Kleptokrat" sehinggalah Allah mencabut "nyawa" Umno/Bn dari terus menjadi kerajaan dan memberikan peluang kepada PH untuk menerajui negara.
Tiada siapa berani meramalkan bahawa hayat Umno/Bn di Putrajaya akan berakhir pada 09 Mei 2018, kecuali suara dari INVOKE yang berulangkali menyatakan kerajaan baru akan terbentuk selepas PRU14 dan suara ini sering menjadi bahan jenaka bukan sahaja oleh Umno/Bn malahan dari kalangan kita sendiri. Kita mampu merancang, Allah jua adalah sebaik perancangan dan Alhamdulillah, umur kerajaan Kleptokrat direntap tanpa belas kesihan.
Sejurus kemenangan PH melakar sejarah negara, rakyat begitu teruja untuk berada di bawah kerajaan baru yang menyajikan manifesto berlandaskan prinsip keadilan dan reformasi. Apabila PH membuka kunci Putrajaya, di luar jangkaan samasekali betapa terlalu banyak kerosakan telah berlaku tanpa diketahui umum. PH menjangkakan paling tinggi hutang yang akan diwarisi dari kerajaan lama hanya sekitar RM 600-700 Bilion sahaja dan PH telahpun bersedia untuk menangani hutang-hutang berkenaan di samping komitmen PH untuk melaksanakan kesemua janji-janji di dalam manifesto PRU14.
Rupa-rupanya keburukan kerajaan Kleptokrasi yang sering PH perkatakan sebelum ini lebih dahsyat dari yang dijangkakan. Masuk sahaja di bangunan Putarajaya, kerajaan PH terperanjat besar apabila menyaksikan bahawa sebenarnya kerajaan turut menanggung bebanan selain dari hutang-hutang yang diistiharkan secara resmi. Kerajaan sebenarnya turut menanggung hutang pinjaman dari syarikat 1MDB di mana kerajaan adalah penjamin kepada syarikat yang penuh misteri tersebut. Tanggungan hutang ini tidak pernah diumumkan kepada rakyat sehinggaka sampai ke hari ini masih ramai tidak percaya bahawa tanggungan hutang kerajaan sewaktu PH mengambil alih kuasa adalah melebihi RM 1 Trilion.
Saya suka ibaratkan seperti kisah kita yang mahu menyewa sebuah rumah. Di lihat dari luaran, rumah itu memang agak usang namun kita merasa yakin bahawa kita boleh memperbaikinya. Kita pun berjanji dengan isteri dan anak-anak sekiranya kita berpindah ke rumah tersebut, kita akan baikinya dan rumah itu akan kita penuhi dengan perabut-perabut yang cantik. Sudah tentu isteri dan anak-anak akan merasa teruja untuk berpindah . Apabila kita memasuki rumah tersebut, ianya amat memeranjatkan kita kerana kerosakan yang kita jangkakan selama ini bukan sahaja di luar rumah, malahan di dalam rumah begitu dhaif dan buruk sekali. Bukan sahaja atap yang bocor, pintu pagar yang rosak, tetapi di dalam rumah pintu bilik semua terkopak, siling pecah, tangki air bocor, tandas tersumbat, singki di dapor juga pecah bahkan pendawaian letrik juga terputus di sana sini. Apakah keutamaan kita waktu itu? Apakah kita akan terus membeli perabut yang mahal-mahal sebagaimana yang kita janjikan kepada keluarga kita, atau kita tangguhkan dahulu untuk kita memperbaiki semua kerosakan yang berlaku di dalam rumah? Apabila kita mengambil keputusan untuk memperbaiki semua kerosakan itu terlebih dahulu kerana ianya amat penting demi keselamatan keluarga kita, apakah wajar isteri dan anak-anak kita menuduh kita memungkiri janji untuk membeli perabut-perabut di dalam rumah?
Menangguhkan janji kerana terdapat sebab musabab yang tidak dapat dielakkan berbeza samasekali dengan memungkiri janji. Namun, masih terdapat suara-suara yang menuduh kerajaan PH memungkiri janji-anji mereka. Apakah tempuh setahun dua untuk memulihkan negara yang rosak ini adil untuk kita adili tentang prestasinya?
Tidak semua manifesto PH ditangguhkan. Banyak juga yang telah dilaksanakan, sedang dilaksanakan dan akan dilaksanakan. Malangnya, kita sedikit lemah di dalam menyalurkan maklumat tentang pencapaian kita. Rata-rata masyarakat di luar sana tidak tahu apa yang telah kita lakukan dan sedang kita lakukan. Maka, tidak pelik jika mereka menyatakan apa kelebihan PH berbanding Umno/Bn selain dari mengheret Najib, Rosmah, Zahid Hamidi, Azeez Tabung Haji, Isa Samad, dan beberapa orang pemimpin Umno itu ke mahkamah? Kita kena terima hakikat bahawa kita masih lemah di dalam menggunakan media arus perdana untuk menyalurkan maklumat yang tepat dan seluas mungkin. Jika di era Umno/Bn, mereka bukan sahaja ada TV3, RTM, Radio semata-mata, tetapi mereka punyai media cetak akhbar harian seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian yang bukan sahaja dijual setiap hari di merata-rata tempat, tetapi sehingga dilanggan oleh pejabat-pejabat kerajaan.
Kerajaan PH ada media cetak seperti ini? Akhbar parti pun tidak berkembang bahkan dikatakan seperti terpinggir selepas kita menjadi kerajaan. Suara Keadilan contohnya, adakah jualannya semakin meningkat atau menurun sekarang? Apakah kita fikir tidak perlu lagi akhbar parti kerana kita telah menjadi kerajaan? Bayangkan, sekiranya PH tiada akhbar harian, media elektronik seperti TV dan radio juga tidak berfungsi dengan baik, di dalam masa yang sama akhbar Utusan dan Berita Harian masih dilanggan di pejabat-pejabat kerajaan dan masih terjual di merata-rata kedai, apakah kita boleh kekal sebagai kerajaan selepas PRU15?
Percayalah, jika ditakdirkan kita tumbang (Na'uzubillah) di dalam PRU15 akan datang, ianya bukan kerana kita tidak lebih baik dari Umno/Bn tetapi kerana kita tidak tahu gunakan kuasa yang kita miliki. Kita telah bekerja kuat dan sanggup berkorban berpuluh tahun untuk mendapatkan kuasa, tetapi apabila diberi peluang berkuasa kita tidak tahu menggunakannya.
Gunakan kuasa yang dipinjamkan kepada kita ini sebaik mungkin. " Kita tidak perlu untuk menjadi kerajaan Malaikat, tetapi kita jangan menjadi kerajaan Syaitan". Gunakan kuasa yang ada ini untuk kepentingan rakyat dan dengan kuasa itu juga kita perlu bertindak tegas kepada mana-mana pihak atau individu di dalam kerajaan yang cuba untuk mensabotaj usaha baik yang kita rancang. Mereka boleh berbeza pendirian politik dengan kita, tetapi sebagai kakitangan kerajaan mereka tidak boleh mensabotaj usaha dan dasar-dasar kerajaan. Kita tidak boleh singkirkan mereka hanya kerana mereka tidak menyokong PH, tetapi kita wajib singkirkan mereka sekiranya mereka tidak patuh kepada dasar-dasar kerajaan PH.
Cukuplah setahun kita memberi peluang kepada mereka untuk memahami dasar-dasar kerajaan dan reformasi yang mahu kita tegakkan. Kini tiba masanya kerajaan perlu bertindak tegas kerana kita bertanggungjawab kepada rakyat yang memberikan mandat kepada kita. Jangan kerana seekor dua nyamuk di dalam kelambu, kita tidak boleh lena tidur sampai ke pagi.
WFAUZDIN NS

AS, SINGAPURA SETUJU PULANGKAN WANG 1MDB

3 PERTUDUHAN TERHADAP BUNG MOKHTAR DAN ISTERI3 pertuduhannn ke atas Bung Moktar Radin...
Habiskan baca dann kira sendiri wangg rakyattt yang dirompak sepertii pertuduhan
Hebat pemimpin Umno???
Lagi hebat disucikan oleh PAS!!!


Imej mungkin mengandungi: teksImej mungkin mengandungi: teks

Imej mungkin mengandungi: teks

SETAKAT UNDI DAP TAK AKAN JADI KRISTIAN – SHAFIE APDAL