Pembalakan haram berleluasa, Kelantan perlu Husam Musa sebagai MB

Sahabat Alam Malaysia (SAM) merujuk kenyataan menteri besar Kelantan pada 3 Januari lalu yang disiarkan dalam beberapa akhbar tempatan. Menteri Besar menyatakan kegiatan pembalakan di Tanah Tinggi Lojing telah dibekukan sejak 2006.


Bagaimanapun timbul persoalan dan SAM menggesa menteri besar memastikan kesahihan kerana mengikut sumber Jabatan Perhutanan Negeri, pada 2014 sahaja sebanyak 41 lesen konsesi pembalakan diluluskan dalam Hutan Simpanan Kekal (HSK) di Jajahan Hutan Kelantan Selatan (meliputi Jajahan Gua Musang dan Jajahan Kecil Lojing).

Kebanyakan kelulusan lesen konsesi pembalakan dalam HSK di Jajahan Hutan Kelantan Selatan adalah untuk tujuan tanaman monokultur atau apa yang dinamakan Hutan Ladang pada skala yang besar.

Sebelum dilaksanakan tanaman monokultur dalam HSK (TMDHSK), litupan hutan asal (hutan asli) akan diusahahasil (harvesting) secara tebang habis.

Penebangan secara tebang habis tersebut tidak tertakluk kepada ‘sustainable forest management’ dan Catuan Tebangan Tahunan (CTT).

Kenyataan menteri besar bahawa Kelantan mengamalkan pengurusan hutan secara mampan dan telah memperolehi pensijilan ‘Malaysian Criteria and Indicators for Sustainable Forest Management’ (MC&I) hanyalah tertakluk kepada kegiatan pembalakan dalam hutan asli di HSK sahaja.

Tetapi kawasan HSK yang dilakukan tanaman monokultur, perlombongan dan lain-lain kegiatan tidak tertakluk kepada pensijilan tersebut.

Kadar curahan hujan yang tinggi tidak boleh dijadikan faktor utama yang menyumbang kepada bencana banjir kerana seperti yang diketahui monsun timur laut di antara bulan Oktober hingga Mac sememangnya membawa hujan lebat ke pantai timur pada setiap tahun.

Geofizikal dan topografi negeri Kelantan juga mempunyai beberapa banjaran utama yang merupakan sebagai ‘Central Forest Spine’.

Oleh kerana itu mengikut Rancangan Fizikal Negara (RFN) kawasan tersebut dikategori sebagai Kawasan Sensitif Alam Sekitar (KSAS) yang perlu dipelihara.

Walaupun pihak berkuasa negeri telah menerima pakai RFN tetapi mendukacitakan kerana kebanyakan KSAS tersebut telah dimusnahkan oleh kegiatan manusia terutama pembalakan dan untuk tujuan pertanian.

Malah kegiatan tersebut didapati dilakukan tanpa kawalan walaupun Pihak Berkuasa Negeri mengakui mempunyai ‘standard and operating procedure’ dan diluluskan oleh pihak-pihak berkuasa berkaitan.

Pihak Berkuasa Negeri harus memahami bahawa apabila kawasan ‘Central Forest Spine’ yang dikategori sebagai KSAS dimusnahkan dan dilakukan kegiatan selain guna-tanah hutan, impaknya adalah terhadap hidrologi hutan.

Permukaan tanah yang terdedah kepada kadar curahan hujan yang tinggi akan menyebabkan lebihan air larian permukaan, hakisan lereng bukit, kerosakan struktur sungai dan kemerosotan kualiti air.

Hutan asli adalah aset yang sangat penting kerana salah-satu fungsi dirian pokok dan tumbuhan ialah mampu menadah curahan hujan manakala reputan di lantai hutan melindungi tanah daripada impak secara terus curahan hujan.

Di samping itu apabila hutan dimusnahkan, proses penyejatan meningkat dan paras wap air juga biasanya lebih tinggi.

Berdasarkan pemerhatian dan kajian, SAM telah mengenal-pasti antara faktor yang menyumbang kepada bencana banjir di Kelantan baru-baru ini adalah daripada kegiatan manusia yang mengeksploitasi KSAS terutama HSK.

Sebagai contoh:

  • Pembalakan secara tebang habis berskala besar untuk tujuan tanaman monokultur atau (apa yang dinamakan Hutan Ladang) di Jajahan Gua Musang iaitu sebahagian Hutan Simpan Sungai Berok (HS Sungai Berok), HS Batu Papan, HS Hulu Galas dan HS Gunung Rabong;

  • Pembalakan secara tebang habis berskala besar untuk tujuan perlombongan di Jajahan Gua Musang iaitu di HS Sungai Betis dan HS Nenggiri;

  • Pembalakan secara tebang habis berskala besar untuk tujuan tanaman monokultur atau (apayang dinamakan Hutan Ladang) dilakukan juga di beberapa jajahan lain.


Namun begitu tidak dinafikan terdapat juga faktor lain daripada kegiatan manusia dan faktor semulajadi yang menyumbang kepada bencana banjir.

Malah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V telah bertitah bahawa semua pihak agar sedar musibah banjir yang berlaku adalah akibat perbuatan manusia sendiri.

Oleh itu SAM berharap Pihak Berkuasa Negeri akan menghentikan dan tidak meluluskan lagi kegiatan-kegiatan yang berisiko impak di KSAS terutama dalam HSK.

SAM juga menggesa Pihak Berkuasa Negeri dan pihak-pihak berkuasa berkaitan mematuhi dan mengguna-pakai pelan perancangan fizikal terutama Rancangan Fizikal Negara (RFN) dan lain-lain dasar/polisi yang berkaitan pemuliharaan dan perlindungan alam semulajadi disamping menguatkuasakan peruntukan undang-undang sedia-ada.P/S: Ketika jd Exco Husam Musa pernah menolak  beberapa syarikat yang ingin membalak. Husan lebih maklum apa akan berlaku sekiranya balak ditebang secara semberono. Oleh itu, sultan Kelantan wajar mengeluarkan titah mengganti MB Ahmad Yaakob sebagaimana sultan Selangor pernah meminta MB Selangor, Muhammad Mohd Taib  diganti pada hujung 1990an dahulu.


Husam sememangnya calon yang ditunjuk oleh Nik Aziz untuk mengambil tempat beliau sebagai MB baharu Kelantan. Tetapi sultan tidak bersetuju. Terdapat keperluan mendesak sultan berubah fikiran sekarang sebelum satu lagi bencana banjir berlaku di Kelantan tahun ini. MB Ahmad Yaakob terlalu lembab menangani isu tanam semula dan penebangan hutan balak.
Berpuluh-puluh hektar tanah Johor dijual ke pemaju China

webmaster


Walaupun prospek industri hartanah di Iskandar Malaysia dijangkak muram tahun ini, sebagaimana diramal oleh penganalisis tempatan, namun ia tidak menghalang 'selera' besar pemaju hartanah daripada China untuk membeli tanah-tanah bernilai di bandaraya Johor Bahru.

Hari ini, satu lagi gergasi hartanah China, Greenland Group sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang berpengkalan di Shanghai telah menandatangani perjanjian untuk membeli sebidang tanah seluas 51.8 hektar bernilai RM2.4 bilion.

Tanah yang terletak di kawasan strategik berhadapan Selat Johor dipanggil Danga Bay, dibeli daripada syarikat berkaitan kerajaan negeri Johor, Iskandar Waterfront City Bhd. (IWCB).

"Fasa pertama projek itu bernilai RM3 bilion adalah untuk membangunkan taman tema salji, opera house, hospital berasaskan perubatan tradisional Cina dan sekolah," menurut IWCB.

Greenland Group yang tersenarai di antara syarikat Fortune 500, sebelum ini telah pun membelanjakan RM600 juta untuk membeli sebidang tanah berkeluasan 5.5 hektar di Danga Bay untuk membangunkan projek hartanah Tebrau Bay City Waterfront.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh IWCB itu berkata, pelaburan asing termasuk daripada China penting di dalam meransang aktiviti ekonomi negeri Johor berikutan kesan limpahannya.

Pada masa ini, terdapat 13 syarikat hartanah dalam dan luar negara sedang membangunkan projek Tebrau Bay Waterfront City di Danga Bay yang mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM125 bilion.

Greenland mengikut jejak langkah beberapa gergasi hartanah China yang membolot tanah-tanah strategik di Johor Bahru seperti R&F Properties berpengkalan di Guangzhou yang membeli tanah-tanah berdepan laut di Tanjung Puteri bernilai RM4.5 bilion.

Selain R&F Properties, syarikat Country Garden Ltd. turut membelanjakan hampir RM1 bilion untuk membeli tanah di Danga Bay dan melancarkan projek hartanah mewah meliputi pembinaan kompleks membeli-belah serta 9,000 unit kondominum.

Tindakan syarikat-syarikat hartanah luar terutamanya daripada China berbelanja besar membeli tanah-tanah di bandar raya dan melancarkan pembinaan kondominium mewah dengan harga melebihi RM1 juta seunit telah menimbulkan kegusaran di kalangan rakyat tempatan.

Rakyat tempatan menggelar kondominium-konominium mewah ini pencakar langit. 'rumah mampu tengok', di mana mereka hanya mampu melihatnya tetapi diluar kemampuan untuk membelinya.