NAMPAK WAJAH CINA, TERUS KATA DAP SUDAH MAHU JUAL HARTA MILIK ORANG ISLAM.MENGENALI PROKHAS SDN BHD.
Prokhas Sdn Bhd adalah sebuah syarikat sendirian berhad dimiliki sepenuhnya oleh Perbadanan Kementerian Kewangan yang pada peringkat awalnya ditubuhkan untuk mengurus aset Danaharta pada tahun 2005.
Danaharta adalah bukti kejayaan dimana Prokhas berjaya pulihkan melalui strategi penyusunan dan penstrukturan semula mengatasi masalah NPL (Non Performing Loan) yang membelenggu syarikat tersebut.
Selain Danaharta, Prokhas juga ketika ini sedang menguruskan Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan, Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad dan Dana Infra.
Barisan pengurusan Prokhas yang tidak mempunyai kuasa eksekutif untuk memutuskan keputusan syarikat terdiri dari dilantik sebelum peralihan kuasa PRU-14 di bawah pentadbiran Kerajaan BN dan masih kekal :
1. En Chen Yin Heng - CEO
2. Puan Juainita Rusmini Abdul Jalil - Pengurus Besar, Perkhidmatan Korporat
3. Puan Shamsiah A Rahman - Pengurus Besar, Perkhidmatan Kesetiausahaan
4. En Azlan Mohd Agel, Pengurus Skim Kawalan Jaminan
5. Puan Natasha Zain, Pengurus Besar Perkhidmatan Khidmat Nasihat
6. En Izas Sallehudin, Pengurus Besar Pejabat CEO
Manakala Ahli Lembaga Pengarah Prokhas yang mempunyai kuasa eksekutif untuk memutuskan polisi, dasar dan halatuju syatikat terdiri dari :
1. Dato' Mohd Salleh Mahmud - Pengerusi
Mantan Akauntan Negara
2. Tan Sri Mohd. Shukor Hj Mahfar
Lembaga Hasil Dalam Negeri
3. Dato" Fauziah Yaacob
Timbalan Setiausaha Perbendaharaan
4. Dato' Mohd Nasir Ahmad
Pengerusi CIMB Group
5. Datin Rashidah Mohd Sies
Ketua Unit Komersial, Kementerian Kewangan.
Di sini jelas kita memahami tugas dan fungsi Prokhas sebuah syarikat yang ditubuhkan Perbadanan Menteri Kewangan bagi menguruskan dan menyusun entiti GLC atau agensi Kerajaan yang bermasalah untuk dipulihkan melalui penstrukturan semula dan menguruskan syarikat terbabit keluar dari isu NPL dan yang berkaitan dengannya.
Kepakaran yang dimiliki Prokhas adalah seperti berikut :
1. Khidmat Korporat dan Kewangan, Perakaunan dan Perbankan
2. Pengstrukturan Hutang dan Pemulihan Aset
3. Khidmat Korporat Kewangan dan banyak lagi.
Namun begitu,kepakaran syarikat ini lebih tertumpu kepada :
1. Khidmat Strategik Kewangan
2. Khidmat Nasihat Pemulihan Hutang
3. Pengstrukturan Semula Harta
4. Pengurusan Aset dan Strategik ICT
Sebagai sebuah anak syarikat di bawah Kementerian Kewangan, ia bergerak secara profesional dengan kepakaran dimiliki untuk menyusun dan memulihkan syarikat yang bermasalah melalui kaedah dan strategi yang berkesan sebagaimana dibuktikan kejayaan memulihkan Danaharta sebelum ini menurut apa yang diputuskan dan ditentukan Lembaga Pengarah syarikat berkenaan.
Sebagai sebuah syarikat di bawah Perbadanan Menteri Kewangan, segala perjalanan, polisi, tindakan dan keputusan syarikat hanya boleh dilakukan dibuat Lembaga Pengarah Syarikat sebagaimana kuasa diperuntukkan di bawah Akta Syarikat dan Memorandum of Articles yang mana ia mengikat perjalanan dan tatacara pengurusan syarikat berkenaan.
Merujuk kepada pengurusan syarikat hanya menjalankan arahan dan keputusan yang diberikan Lembaga Pengarah dan tidak mempunyai sebarang kuasa eksekutif atau membantah sebarang keputusan diputuskan Lembaga Pengarah.
Semoga penjelasan tentang peranan dan fungsi Prokhas dapat diperbetulkan persepsi dan minda kita dari diseleweng fakta tidak benar tentang syarikat ini.


PENGUNDI PRK RANTAU DIGESA TOLAK PARTI MAIN ISU PERKUAMAN

ANWAR TERIMA KUNJUNGAN TPM NEW ZEALAND

Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang senyum, orang berdiri dan sutImej mungkin mengandungi: 2 orang, orang duduk dan dalamanImej mungkin mengandungi: 4 orang, orang senyum, orang berdiri dan sut

Ahli parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim menerima kunjungan Timbalan Perdana Menteri New Zealand, Winston Peters merangkap Menteri Luar, bersama Pesuruhjaya Tinggi New Zealand di Malaysia Hunter James Nottage. .
Turut bersama adalah YB Dr Ong Kian Ming, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan 10 Ahli Parlimen Pakatan Harapan..

PERBALAHAN ANWAR – AZMIN RESAHKAN AHLI PKR

FoodBank - 46,000 orang dapat manfaat.


FoodBank - 46,000 orang dapat manfaat.
Program FoodBank Malaysia telah memberi manfaat kepada 46,000 orang di seluruh negara sejak dimulakan Ogos lepas, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata setakat hari ini, sebanyak 1,000 tan metrik lebihan makanan diselamatkan daripada pasaraya berupa sayuran, buah-buahan dan bakeri.
“Kita juga telah mewujudkan Yayasan Food Bank Malaysia sebagai ‘vehicle’ pelaksanaanya dan satu kerangka undang-undang sedang digubal dengan mengambil pengalaman dari negara Perancis dan Amerika Syarikat,” katanya.

PH JANGAN KHIANATI PENEROKA FELDA