ABAIKAN PEMIMPIN ‘NGOK NGEK NAIK JUNJUNG’ – ANWAR

MALAYSIA BAKAL JADI ‘HARIMAU BAHARU’ – MUHYIDDIN

SALAHKAH IJTIHAD PAS SOKONG MCA?

APA MASALAH TABUR PERUNTUKAN, BUKAN MASUK POKET?’ – SALAHUDDIN

Ada kebenarannya..sila sanggah dgn fakta.Ada kebenarannya..sila sanggah dgn fakta.

Best Baca tajuk Harakah kejap tadi..  ada sahabat hantar kat group wassap..malas nak baca artikel, tapi tajuk dia berbunyi.." TANAH  bhdKAMPUNG BHARU : JELMAAN KAPITALIS DAN KOLONIAL MODERN..", Sedap tajuk dia..Tu dia sampai mcm tu , Usaha baik  Kerajaan nak naik taraf , untuk susun semula Kampung Bharu, disamakan dengan Jelmaan Kapitalis dan kolonial.. Depa sedar ker Apa depa Cakap.. ni Meh Aku nak bagi tahu..

2- PELABURAN CHINA DI TERENGGANU

Sedar tak dalam laporan Berita Harian semalam, Kerajaan negeri Terengganu menandatangani perjanjian pelaburan, tebus guna tanah dalam jajaran ECRL sebanyak RM 3 Billion, Kerajaan negeri Terengganu dan CPCG Holdings Sdn Bhd, yang memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Terengganu Jiangsu Trade Organisation (TJTO) semasa Expo China-ASEAN ke-16, di Nanning, China.. 

Tebus Tanah ini dikatakan akan melibatkan tanah strategik rezab melayu..Ini bukan Pelabur Muslim First, tapi China first.. Bukan Cina Malaysia, Tapi China dekat dengan Xingjiang.. Apakah ini bentuk kolonial dan Kapitalis ?

3- HILANGNYA KAMPUNG WARISAN TRADISI MELAYU DIKAWASAN BANDAR KUALA TERENGGANU

Untuk Pengetahuan Walaun PAS.. Dalam Laporan berita Bulan lepas, Tanah rezab Melayu di Bandar Kuala Terengganu yang penduduk Melayu Islam nya 97% hanya tinggal 0.003% tanah rezab Melayu...  Di Kawasan Pembagunan Bandar Kuala Terengganu masih mengekalkan 2 Kampung warisan Cina, Manakala boleh kata hampir tiada kampung warisan Melayu.. hanya tinggal 20% Kawasan tradisi Kampung Ladang dan Tanjung..

4- PROJEK KTTC DI TERENGGANU

Untuk Pengetahuan Walaun PAS, Tahu tak.. Jambatan Angkat ( drawbridge) yang dibangga banggakan itu.. Bandar KTTC(Kuala Terengganu Trade Centre) yang dibangunkan Pasaraya,Bagunan Komersial dan Hotel.. Siapakah Pelaburnya ? apakah syarikat Bumiputera.. Bukan kah dibangunkan Tiara View Housing Development Sdn Bhd (Tiara View) yang mana Pengarahnya adalah Datuk Seri Wong Tzy Jian...

Tahukan Walaun PAS akibat dari Pembagunan KTTC ini, Banyak kampung , bagunan dan rumah warisan sejarah dirobohkan dan rumah yang terakhir adalah rumah tradisi yang berusia hampir 100 Tahun.. Tahu atau tidak akibat pembagunan KTTC ini juga, Tempat perniagaan Melayu yang berusia berpuluh tahun bakal dikosongkan.. Iaitu Peniaga tradisi Melayu di Pasar Kedai Payang.. 

berapa pampasan depa dapat ? jangan kata RM 6 Juta, RM 100 ribu pun belum tentu.. Rumah Kampung tradisi berusia lebih 100 tahun yang terakhir dirobohkan hanya ditawarkan pampasan RM 20 ribu.. 

bukan hanya kampung dan tempat perniagaan Melayu, Sebahagian kawasan nelayan pun dikatakan tejejas dengan projek tambak laut Projek KTTC.. Bani Melayu di Terengganu hanya seronok duduk tepi jambatan, sambil makan makan dan tinggalkan sampah melihat Jambatan Angkat sedangkan Pembagunan itu milik Kapitalis Cina..sama seperti melayu yang hanya mampu lihat KLCC..

5- NASIB PENIAGA PASAR PAYANG

Tahukah mereka sudah beberapa kali peniaga Melayu Pasar Kedai payang ini merayu agar tidak dipindahkan, ini kawasan perniagaan Tradisi Melayu..Masa ini mana pergi Unit Amal dan Pemimpin PAS ? Bukan kah ini wajah Kolonial dan Kapitalis ? dimana Teknokrat dan Pakar angkasa PAS, Dimana IR IR PAS... mengapa bergntung kepada pelaburan Cina dan bukan Islam ?

Apakah pemimpin PAS hari ini sama seperti Raja Raja malik Arab, Biarpun berpakaian Jubah dan Serban tetapi mereka lah yang menggadaikan telaga minyak mereka kepada US dan mengikat jual beli minyak diatas Dollar ?

6- PROJEK VINCENT TAN

Kenapa memilih Pelabur Bukan Muslim, Dimana ahli korperat, Cerdik pandai muslim ? Bukankah " Buy Muslim First " ? itu belum dikira dalam pelaburan dalam sektor perhotelan dan pelancongan, Projek tebus tanah dari Syarikat Judi Vincent Tan.. 

Ketika begitu mesra MB Terengganu berbincang diatas kapal mewah dengan Vincent Tan, Melayu dibawah dok sibuk kempen boikot minyak masak dan Kicap syarikat Cina..

Di Terengganu sahaja kita akan dapati banyak pelaburan yang akhirnya meminggirkan  Melayu dan Muslim, dan tiba tiba PAS nak jadi hero Ummat Melayu dan Islam.. Cerminla diri sendiri dulu sebelum mewajarkan tuduhan kepada orang lain.. Itu belum lagi kita ceritakan bagaimana usahama Kerajaan Kelantan Menggadaikan Tanah dan hasil mahsul kepada syarikat Cina..

7- PROJEK LOJING, PERLADANGAN DAN EMAS DI KELANTAN

Jangan Lupa di kelantan sebelum ini Pernah didedahkan  Projek tanaman sayur Tanah Tinggi Lojing sebahagian besarnya dipajak kepada syarikat Singapura, Dikaitkan dengan syrikat Singapura ,Syarikat Telemont Sdn Bhd dan Acomax Sdn Bhd ini yang dikatakan bukan milik muslim... Itu belum lagi Tanah lebih 10 ribu hektar yang digadaikan YIK(Yayasan Islam Kelantan) kepada Syarikat Cina.. Itu belum dikira Tanah sawit yang diurus syarikat IOI dan KLK Kepong..

Jangan lupa juga , Bukan hanya tebus guna tanah.. hasil mahsul Kelantan seperti hasil galian ,bijih besi, timah dan emas juga diserahkan kepada syarikat bukan Islam.. Syarikat Singapura,iaitu Projek Sokor di Kelantan yang dimiliki CNMC Goldmine Holdings Ltd, Pengarahnya adalah Chris Lim.. Penerokaan hasil emas ini seluas 10 kilometer besarnya.. Mengapa takda syarikat melayu dan Islam ?

8- PROJEK SIMEN DI GUA MUSANG

Bukan hanya Tanah dan galian dalam tanah, Malah hasil batu kapur di dalam Bukit pun diserahkan kepada Syarikat Australia.. Kelantan juga melakukan usahasama dengan ASN Cement Sdn Bhd dari Australia untk projek Kilang Semen di Gua Musang.. Kenapa tidak gunakan kepakaran tempatan mahupun Syarikat muslim ?

 Jangan kata Hasil tanah, galian dan batu kapur diserah kepada syarikat Cina dan Asing.. Menguruskan hasil balak pun diserah kepada syarikat Cina.. Tauke Cina, Bukan kah pembalakan di Kelantan juga membuatkan orang asli hilang tempat tinggal dan merosakkan tempat mereka mencari rezeki ? Itu belum cerita Tanah Wakaf Masjid Telipot yang dibuat Kondominium..Jadi bukan kah ini gambaran Kolonial dan Kapitalis.. Dimana Islamnya ?

9- BAIK PAS CERMIN DIRI

Jadi lebih baik lah PAS berdiam diri.. atau sebaiknya cerminkan diri sendiri.. kalau negeri yang rakyatnya 95% Muslim sendiri pun bergantung kepada pelabur China, Bukan Islam... Kalau Negeri sendiri pun anak tirikan orang Asli dan merobohkan kampung warisan... Sebenarnya PAS itu lebih Kolonial dan Kapitalis dari DAP... Berhenti lah melakonkan watak Agama dan mempergunakan Agama..

Jauhi kelompok Ashabiyah dan Khawarij.. :)

Ipohmali