GAMBAR-GAMBAR KETIKA ANWAR DI DUBAI

Lawatan saya ke Dubai, Emiriah Arab Bersatu diteruskan hari ini dengan melawat ruang pameran di Gulfood Exhibition yang berlangsung di Dubai World Trade Centre.
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang berdiri
Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang berdiri dan dalaman
Sebelum itu saya juga menerima taklimat daripada Ketua Pegawai Eksekutif Dubai Islamic Economy Development Centre, Abdullah Mohammad Al Awar.
Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang duduk, ruang tamu dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang berdiri
Saya turut menghadiri perjumpaan tertutup bersama beberapa pimpinan tertinggi di sini.

ANWAR IBRAHIM

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang berdiriImej mungkin mengandungi: 8 orang, orang berdiri

PERSIDANGAN APEC WAJAR DIKETUAI OLEH ANWAR, BEKAS MENTERI KEWANGAN TERBAIK ASIA
Persidangan APEC (Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik) merupakan satu forum ekonomi sekumpulan negara yang bersempadan dengan Lautan Pasifik. Antara isu yang dibincangkan ialah ekonomi serantau, kerjasama, perdagangan dan pelaburan.  Dijangkakan Malaysia menjadi tuan rumah persidangan kali ini yang akan diadakan pada bulan November tahun ini.

Sebagai tuan rumah, kita harus menampilkan tokoh kita yang hebat dan berpengaruh dan tiada rekod kepimpinan kediktatoran.  Justeru itu, sekiranya peralihan kuasa PM di antara Tun M kepada Anwar ditetapkan pada Mei tahun ini sebagaimana yang dijanjikan, maka kita berpeluang untuk melihat Persidangan APEC di sini akan diketuai oleh Anwar Ibrahim.  Sudah tentu persidangan kali ini menjadi tumpuan dunia kerana ketokohan Anwar itu sendiri sudah cukup untuk mempromosikan negara. 

Pada Persidangan APEC November nanti, ianya wajar dipimpin oleh PM yang baru iaitu Anwar Ibrahim, seorang tokoh bekas Menteri Kewangan Terbaik Asia.  Majalah ekonomi utama dunia, Asia Money, memberi pengiktirafan itu kepada Anwar pada tahun 1996.  Pada tahun 1998, Majalah News Week pula menganugerahkan gelaran " Asean Of The Year" kepada tokoh reformasi ini. Pada tahun itu juga, Anwar Ibrahim dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa.  

Sebelum beliau dilantik menjadi Menteri Kewangan dulu, beliau pernah menjadi Menteri Pendidikan dan pernah menjadi Presiden Persidangan Umum UNESCO pada tahun 1989-91.  Bahkan, selepas beliau dipecat dari Umno dan disingkirkan dari kabinet kerajaan pada tahun 1998, difitnah, diaib dan dipenjarakan, nama anak Cerok To'Kon, P.Pinang ini tidak mampu dipadamkan dari sejarah tokoh terbilang.  Pada tahun 2008, Majalah Time menyenaraikan Anwar Ibrahim sebagai 100 orang paling berpengaruh di dunia.

Tidak mampu saya menulis lagi tentang kehebatan bakal PM ke 8 ini.  Saya yakin semua kepimpinan dari PH lebih mengenali Anwar Ibrahim.  Adakah tokoh ini tidak mampu mengendalikan APEC?  Sewajarnya Anwar diberikan peluang untuk mengetuai persidangan kali ini untuk membuktikan rakyat tidak salah kerana memilih beliau sebagai PM ke 8.  Jika Tun M masih tidak yakin dengan Anwar, mengapa beliau sanggup untuk bertemu dengan Anwar di penjara untuk mohon restu dari Anwar untuk menjadi PM?  

WFAUZDIN NS


DULU MASA JADI PEMBANGKANG NAMPAK CERDIK,BERFAKTA DAN BERANI...BILA JADI KERAJAAN RUPANYA TAK CERDIK PENAKUT DAN JAGA JUGA JAWATAN...HARAM SUNGGUH AIHHMinta Maaf kalau aku kata Kerajaan PH hari ini mandul..Pondan dalam menghadapi Fitnah Pembangkag.. Sudah lah Pondan.. takda keupayaan berfikir melawan dakyah depa... padan lah Tun Daim kata ramai Menteri berlagak..Depa bongkak dan berlagak tanpa sedar...

Kalau aku jadi Kerajaan..Jadi Menteri.. Hari ini jugak aku tawarkan Perdebatan di Media,Di TV melibatkan isu Tabung Haji... aku akan buat rancangan meja bulat seperti Indonesia.. seperti Metro dan Kompas TV.. Panggil semua Pemuka Fitnah Berhujjah secara terbuka..

Orang yang pertama korang kena cabar.. Tuan Ibrahim dan Anak haji Hadi.. Orang ni kena diajak Berhujjah... jawab lah fakta mcm mana pun.. Walaun bukan jenis Baca...

Dengan cabaran mcm ni jer layak untuk Depa.. Tengok Sebelum ini bila dibangkitkan isu penjualan saham syarikat perladangan TH... Mula mula Asyraf Wajdi garang sangat nak ajak Mujahid berdebat.. Bila aku suruh PH sambut debat di media.. Rasanya Faiz fazil noor dah cabar Asyraf Wajdi..Bila nak sahut cabaran, Asyraf senyap sampai hari ni..

Letak kan Dr Khalid, Dr Zaharuddin Abd rahman, Faiz Fadzil atau Khalid Samad.. dan Bawakan Tuan Ibrahim..Khalil Hadi dan Asyraf Wajdi.. Buat debat meja bulat lawan penipuan dan dakyah depa..

Kita kena faham..Depa ni bukan ada Hujjah sangat.. tujuan depa nak main persepsi untuk sebaran di media sosial..Whatsaap untuk mainkan Sentimen kaum dan Agama.. masa Wanji cabar Ulama PAS.. Ulama PAS lari jugak.. bagi macam macam alasan..

Jadi Bagi pemimpin PH..tolong jangan jadi Pondan.. dan jangan jadi mandul untuk berfikir.. Dah jadi Kerajaan dok main FB dan Twitter mcm Pembangkang.. lepas tu dok cakap sorang2 dalam Jom Channel..Sapa yg nak tengok..Syok sendiri..Berani lah Sikit.. :)

Ipohmali


ANTARA SETAN DAN PAK SETAN


Ibrahim Mat Isa


Aku nak cakap terus terang sajalah. Nak terasa hati, mampoih pi kat hangpa.

Sebenarnya, walaun dan cai pembangkang memang setan. Mereka buat status fitnah di media sosial terutama FB, dalam tulisan penuh dengan unsur kebencian dan kecaman kesat, maki hamun.

Bila kawan-kawan sempat screen shot dan viralkan, dan kita terbaca viral itu tentu kita nak check dulu.. Cari punya cari dah tak ada. Setan tu dah delete rupa-rupanya.

Aku tak tau kenapa dia delete, adakah kerana takut jadi kes polis dan bakal dikutip dan kena sumbat lokap satu malam, aku tak pasti. Bab kutip tu tak pe, itu prosidur soal siasat polis.

Yang setan sangat tu, bila tulisan mereka itu naik, kawan-kawannya pun akan share merata tempat dan mereka berseronok dapat maki kerajaan atau menteri PH.

Aku agak, setan seperti ini akan tetap jadi setan, malah pemimpin pembangkang yang kononnya beragama macam pak haji dalam Pas buat diam, dan mereka pun tumpang selit sekaki buat fitnah atau pun buat statement yang berunsur fitnah.. mereka tidak ada prihatin langsung nak nasihatkan penyokong supaya jangan menyebar fitnah atau lakukan sesuatu supaya lantera setan itu cepat dipadamkan.

Pemimpin pembangkang, dengan penyokong yang main dan bergelumang dengan fitnah memang SETAN!

Semoga setan-setan itu sedar kembali bahawa dosa mereka perlu disucikan oleh orang yang difitnah..


RAKYAT AKAN MENILAI JIKA MAHATHIR MELANGGAR KONSESUS 21 FEBRUARI NANTISemua keputusan dalam Majlis Presiden PH, sebagaimana yang kita sedia maklum, adalah berasaskan konsensus atau persetujuan sebulat suara wakil empat parti yang menjadi anggotanya.

Majlis itu tidak menerima keputusan berasaskan majoriti dan jika sesuatu perkara gagal diputuskan secara konsensus, ia biasanya akan ditangguhkan untuk dibawa ke mesyuarat berikutnya sehinggalah persetujuan sebulat suara dapat dicapai.

Dalam keputusan yang dicapai sebelum PRU14 iaitu Tun Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri, Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri dan Anwar Ibrahim bakal Perdana Menteri ke-8, semuanya diputuskan secara konsensus atau persetujuan sebulat suara Majlis Presiden.

Dua perkara lain yang turut dipersetujui jika setelah PH menjadi kerajaan ialah membebaskan Anwar daripada penjara dan memohon pengampunan penuh untuknya daripada Yang Dipertuan Agong, juga dipersetujui oleh Majlis Presiden secara sebulat suara.

Pada awalnya, pencalonan nama Tun Mahathir sebagai bakal Perdana Menteri misalnya, tidak mendapat persetujuan sebulat suara dan perkara itu terus diperbincangkan dalam beberapa mesyuarat Majlis Presiden PH sehinggalah akhirnya persetujuan secara konsensus dapat dicapai.

Begitulah cara Majlis Presiden PH bekerja dan menjalankan tanggungjawabnya.
Sekarang ini, berikutan PH sudah menjadi kerajaan, keputusan konsensus berkaitan kedudukan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Dr. Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri sudah pun dilaksanakan.

Begitu juga dengan persetujuan membebaskan Anwar daripada penjara dan memohon pengampunan penuh daripada Yang Dipertuan Agong turut sudah dilaksanakan.
Hanya yang belum dilaksanakan ialah menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 bagi menggantikan Tun Mahathir.

Dalam perkembangan terbaru, walaupun Tun Mahathir menyatakan sedia berundur pada bila-bila masa jika Majlis Presiden mahukan beliau berbuat demikian, tetapi beliau juga menegaskan hanya akan berundur selepas Sidang Apec pada November nanti.

Dalam erti kata lain, Tun Mahathir sudah memanjangkan sendiri tempohnya memegang jawatan Perdana Menteri sementara daripada dua tahun kepada dua setengah tahun.

Dalam hal ini, meskipun jika Majlis Presiden berpendirian selari dengan kehendak majoriti rakyat yang mahukan peralihan kuasa berlaku pada Mei, Tun Mahathir jelas sudah memberi bayangan beliau hanya akan sedia berundur selepas Sidang Apec pada November.

Apakah dalam keadaan tersebut yang mungkin berlaku pada mesyuarat Majlis Presiden 21 Februari nanti, maka Tun Mahathir sendiri akan bertindak menggagalkan konsensus peralihan kuasa daripada berlaku pada Mei dengan menyatakan bantahannya secara terbuka?

Atau beliau akan meminta orang suruhannya, Azmin Ali untuk melakukan bantahan dan menggagalkan konsensus?

Jika begitu, apakah penilaian selayaknya kita berikan terhadap Tun Mahathir yang sudah menuju usia 95?

 (ShahbudinHusin 19/02/2020)


TH AKAN BERTAMBAH KUKUH DENGAN PENSTRUKTURAN SEMULA


~ dari FB Prof Dr Zaharuddin Abd Rahman

Saya berpandangan agar tidak tidak wajar berlebihan berpolitik dalam hal Lembaga Tabung Haji (TH) ini kerana institusi itu menuntut tadbir urus yang professional lagi kemas, melangkaui kepentingan politik kepartian.

TH adalah untuk semua umat Islam di Malaysia malah menjadi suri teladan (role model) di peringkat antarabangsa.

Meletakkan TH di bawah pemantauan dan seliaan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak sama sekali patut dilihat negatif, apatah lagi mengaitkannya dengan sentimen perkauman dan agama.

Atau kononnya untuk melemahkan TH. Bahkan sebenarnya langkah itu adalah untuk meningkatkan daya saing, integriti dan ketelusan, malah menguatkan TH.

BNM sudah lama berfungsi dan berpengalaman meregulasi, memantau dan memastikan keutuhan sesebuah institusi kewangan yang beroperasi di Malaysia.

Ia mengamalkan tadbir urus dan perakaunan yang memenuhi syarat, malah pemilihan ketua pegawai eksekutif (CEO) dan lembaga pengarah setiap bank juga perlu kelulusan dan tapisan kelayakan oleh BNM.

Justeru BNM sangat berpengalaman dan pakar sejak sekian lama menjaga seluruh institusi kewangan iaitu bank, insuran dan takaful.

Bertanggungjawab dan profesional

Sangat banyak syarat ketat - tapi perlu - dilaksanakan,. Contohnya memastikan institusi perbankan untuk "maintain high-quality loss-absorbing capital" yang terdiri daripada Common Equity Tier 1 (CET1), which comprises paid-up capital, retained earnings and disclosed reserves, iaitu mesti mencecah 7 peratus daripada keseluruhan banking institution’s risk-weighted assets.

Ia adalah peningkatan berbanding 2 peratus sebelumnya.

Ini semua penting bagi menjaga kelangsungan sesebuah bank.

Berdasarkan kenyataan wakil TH, bukanlah keseluruhan agensi itu diletakkan di bawah BNM seperti bank-bank komersial, sebaliknya hanya untuk sebahagian aspek penting.

BNM diyakini sangat berpengalaman dan pakar dalam urus tadbir dan audit kewangan (governance and financial audit). Audit BNM ini kelak mungkin bakal merangkumi:

1. Amalan perniagaan adil, bertanggungjawab dan profesional
2. Dasar berhemah, pengurus dan5 penyeliaan risiko
3. Peralatan untuk pengurusan krisis dan pencegahan
4. Rangkaian keselamatan kewangan
5. Pasaran kewangan yang teratur
6. Patuh syariah

Justeru tidak perlu risau sama sekali akan campur tangan orang bukan Muslim ke atas TH kerana BNM bekerja dengan profesional berdasarkan Akta Bank Pusat 2009 serta sudah seakan mempunyai autonomi daripada Kementerian Kewangan dalam melaksanakan tugasnya.

Ia juga melangkaui politik kepartian. BNM sendiri mempunyai Majlis Penasihat Syariah. TH pula - sebagaimana dalam Akta Tabung Haji - tidak terikat dengan BNM seperti bank-bank komersial.

Dikompromi orang politik

Lembaga Pengarah TH adalah pihak yang mesti menentukan hala tuju dan strategi terbaru badan itu. Mereka semua beragama Islam. Merekalah juga yang mempunyai kuasa menentukan pelaksanaan bersama pengurusan kanan TH yang lain, bukannya BNM.

BNM hanya bertindak sebagai auditor bagi sebahagian bidang yang diserahkan oleh TH.

Justeru, Muslim dan semua pencarum TH patut lebih gembira apabila agensi itu diletakan di bawah pemantauan BNM kerana ia bakal menjamin:

° Tiada - atau sekurang-kurangkan minimum - isu salah tadbir urus berlaku pada masa akan datang, khususnya yang melibatkan kepentingan politik kepartian
° Sebarang perubahan polisi tertentu yang menyalahi amalan pentadbiran kewangan sihat dan perakaunan yang betul akan cepat dapat dikenal pasti
° Pengurusan risiko yang kemas lagi ketat bagi menjaga jangka hayat TH serta menghalang TH daripada melabur ke tempat berisiko tinggi. Sebelum ini aspek berkenaan mungkin telah dikompromikan dengan arahan ‘orang politik’.

Kesimpulannya, adalah bagus TH diletak di bawah kawal selia BNM yang professional dan juga ketat bagi aspek audit dan tadbir urus.

Menurut sumber berautoriti yang saya saya perolehi, TH tetap di bawah kuasa langsung perdana menteri dan menteri hal ehwal agama, bukannya BNM atau Kementerian Kewangan.

DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN ialah presiden Pertubuhan Multaqa Asatizah dan Du'at (Murshid), pakar kewangan Islam dan profesor adjunct Fakulti Perniagaan dan Perakaunan Unisel.

PEMFITNAH KEPANASAN, NAMUN SUDAH TERLAMBAT.LAPORAN POLIS TELAH DIBUAT.

Ini posting beliau yang menggunakan nama Amy Ameida. Laporan polis telah dibuat keatas beliau..tengok dia mula gelabah dan mohon maaf...
Kita boleh berbeza pendapat.Tetapi fakta tidak boleh diubah dan difitnah...tetapi nak buat macamana, kerana pimpinan mereka juga telah membuat benda yang sama..iaitu memamparkan benda yang sama tetapi tidak tahu fakta dan kebenaran.


Sahih tak lelap mata ya kerana kesalahan yang disengajakan...tapi anda perlulah tabah kerana anda pejuang fisabilillah dan berjihad ...itu maknanya berjihad...alahhh...sikit ja tu...mohon maaf...atau dituntut dimahkamah...minta dibicarakan....denda..kalau Guan Eng minta kau 2 juta sebab fitnah dia...alah..bayar ja la..


HOTEL TH TAK TUTUP, PEKERJA TAK DIBUANG

MENTERI RUJUK SAJJAD KE SKMM

MAJLIS PERUNDING MELAYU TOLAK PPSMI

VIDEO: RENTASAN BERITA 642 | PANAS!!! INI AYAT PADU RAIS HUSSIN UNTUK MENTERI EKONOMI?


TUNGGU ....NANTI ABANG JAWAB YA...

TARMIZI MOHD JAM


Seorang lagi budak Pas yang patut disedarkan dgn fitnah yang sedang memakan dirinya. Pemilik akaun FB Paizal Unus ini menggunakan bahasa kesat utk menghasut dan memfitnah. Elok sangatlah orang spt ini diadili oleh polis dan SKMM. Amacam?

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, teks

GALAK SANGAT FITNAH, JANGAN LARI ....


IBRAHIM MAT ISA

Galak sangat nak fitnah kononnya LGE chair mesyuarat Jakim dan lain-lain kata kesat dan menghina, malam ini sahabat kita dah lapor polis. Jangan lari malam walaun ye!AMY AMIEDIA DAN  NOOR AMAN BIN KAMARUZAMAN

Tiada penerangan foto disediakan.

ZAMRI ARIFFIN DARI KUALA KURAU PERAK

Imej mungkin mengandungi: 1 orang, duduk dan dalaman

Tiada penerangan foto disediakan.

NI APA LEBAI NAK CAKAP NIH????OLEH KERANA ADA YANG MALAS MEMBACA , ILLUSTRASI INI DAPAT MEMBANTU


IBRAHIM MAT ISA


Tiada penerangan foto disediakan.

PERALIHAN KUASA - BELUM MESYUARAT TUN M TELAH BUAT KEPUTUSAN ?NAK JADI MACAM BN JUGA KAH ?


Tun M berkata, "Saya bersedia untuk meletak jawatan BILA-BILA MASA". Tun M juga berkata, " Apa pun keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH, saya akan letak jawatan SELEPAS APEC". Sesiapa yang pening kepala, sila makan panadol sekarang.

Pada Jumaat ini, Majlis Presiden PH akan bermesyuarat dan mungkin akan membincangkan tarikh peralihan kuasa PM di antara Tun M dengan Anwar Ibrahim. Apa tujuan dan nawaitu Tun M menyatakan pendiriannya seperti di atas itu sebelum mesyuarat dan perbincangan bermula? 

Tidakkah ini satu perbuatan yang tidak menghormati Majlis Presiden? Bagaimana penyokong-penyokong di bawah diseru untuk menghormati Majlis Presiden sedangkan Pengerusinya bebas bercakap mendahului ketetapan Majlis Presiden?

 Mengapa bersungguh benar Tun M mahu selepas APEC? Adakah masih ada 'plan' yang belum selesai? Selepas APEC itu 'subjektif". Tarikh selepas APEC itu bila?

 Tahun 2021? 2022 ? Mudah untuk Tun M bermain dengan "open date".

Saya masih percaya Majlis Presiden PH tidak akan terpengaruh dengan kenyataan Tun M yang terbaru ini. Saya yakin Majlis Presiden yang rata-ratanya terkenal dengan 'garangnya' sehingga berkali-kali masuk penjara dan sering membaling mikropon sewaktu berucap dulu akan kekal dengan keberaniannya apabila berdepan dengan Tun M.

 Rakyat akan melihat adakah benar Majlis Presiden PH sekarang sama seperti Umno/Bn yang dikawal oleh Tun M seperti di era Tun M berkuasa selama lebih 20 tahun lalu.

Majlis Presiden PH menghadapi ujian besar Jumaat ini. Kelian akan membuktikan 'kejantanan' kelian kepada rakyat. Buktikan kepada Tun M bahawa beliau tidak berkuasa seperti diktator di bawah kerajaan PH. 

Sekiranya Majlis Presiden PH 'lembik tengkuk' apabila berhadapan dengan Tun M, tidak pelik kalau PH akan menjadi kerajaan sepenggal atau lebih awal dari itu.

WFAUZDIN NS

NYANYUK ATAU INI UGUTAN SERAH KUASA SELEPAS SIDANG APEC


Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad hari ini menyatakan kesediaannya pada bila-bila masa untuk melepaskan jawatan kepada Anwar Ibrahim seperti yang dijanjikannya sebelum ini.

Bercakap pada sidang media di Puspanitari, Tun Mahathir berkata, beliau sedia mengotakan janji itu sekiranya diminta berbuat demikian pada mesyuarat Majlis Presiden PH, Jumaat ini.

Begitu pun, tambah Tun Mahathir, beliau tidak tahu sama ada isu peralihan kuasa atau dibincangkan akan tidak dalam mesyuarat itu nanti.

“Tak tahulah peralihan kuasa ini akan dibincangkan atau tidak.
“Saya bersedia pada bila-bila masa untuk meletakkan jawatan. Itu janji saya, saya akan letak jawatan.

“Tetapi, apa juga keputusan yang dibuat, saya akan letak jawatan selepas Sidang Apec,” katanya lagi.

Ehhhh…peninglah Tun ni?

Mana satu yang mahu dilakukannya?

Sedia meletakkan jawatan pada bila-bila masa atau hanya akan berundur selepas Sidang Apec pada November?

Kenapa pula Tun Mahathir berkata, “walau apa juga keputusan yang dibuat, saya akan letak jawatan selepas Sidang Apec”?

Kalau sudah menyatakan sedia meletakkan jawatan pada bila-bila masa, mengapa pula disebut syaratnya ialah selepas Apec?

Bukahkah kalau disebut selepas Sidang Apec, ia tidak lagi bererti sedia meletakkan jawatan pada bila-bila masa?

Janganlah buat orang pening kepala tak tentu pasal, sudahlah ekonomi tak berapa baik, tambah stress rakyat lagi jadinya kalau terus berdolak-dalik begini.

Kenapa tidak Tun Mahathir sebut saja hanya akan melakukan serah kuasa kepada Anwar selepas Sidang Apec tanpa menyebut pada bila-bila masa?

Tidakkah itu lebih terang, mudah difahami dan tak membuatkan orang pening kepala?

Namun, apakah ini berupa ugutan tersirat Tun Mahathir kepada Majlis Presiden PH agar jangan terlalu menekannya untuk berundur pada Mei, sebaliknya harus memberi masa kepadanya sehingga Sidang Apec yang akan berakhir pada November?

Jika begitu, adakah keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH Jumaat ini sebenarnya sudah boleh dijangka iaitu peralihan kuasa akan berlaku pada November dan bukan Mei?

Apa pun, yang penting, tarikh khusus peralihan kuasa itu jangan lupa sama sekali untuk ditetapkan.

Janganlah dikaburkan lagi tarikh Anwar sepatutnya jadi Perdana Menteri, cukuplah hanya video saja yang kabur, walaupun dihantar sampai ke AS untuk dianalisa. 

(ShahbudinHusin 18/02/2020)