Pro UG PAS berusaha keras tentang profesional

OLEH: Amirulmukminin


Pemimpin PAS Khalid Samad memberi amaran hari ini mengenai munculnya 'golongan baru' dalam parti itu yang mahu ia meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) dan mewujudkan jenama Islam yang lebih 'eksklusif' dan fahaman 'chauvanis-Islam'.

Melalui blognya, ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu berkata, berdasarkan pengalaman berada dalam PAS lebih 30 tahun, beliau melihat PAS sedang berdepan "masalah dalaman yang agak kronik yang  tidak pernah dihadapi sebelum ini".

Katanya, kumpulan itu dipercayai muncul lewat 1990-an dan awal 2000 dan kemungkinan di kalangan pegawai cawangan khas (SB) yang menyusup dalam PAS sejak 1980-an.

"Kalau golongan baru ini bukan SB sekalipun, mereka merupakan orang yang mahu merungkai kembali segala yang dibina PAS selama ini.

"Dengan itu akan hilang segala yang tercapai sekian lama, termasuk kejayaan PAS menzahirkan corak politik Islam yang berprinsip, bersih, adil dan bebas perkauman," katanya.

Beliau kemudiannya memberitahu The Malaysian Insider, kumpulan ini lebih chauvanis daripada kumpulan Ikatan Muslimin Malaysia (Isma).

"Mereka mahu tukarkan parti ini menjadi lebih eksklusif dan mahu menyisihkan golongan profesional dalam PAS," katanya.

Dalam tulisannya, Khalid yang juga ahli Parlimen Shah Alam berkata matlamat di sebalik strategi yang sedang dilaksanakan golongan baru itu ialah menukar pendekatan inklusif yang diguna pakai PAS sejak terlaksananya konsep kepimpinan ulama dengan "pendekatan yang lebih syadid dan tertutup".

Katanya, bagi mencapai matlamat itu, beberapa langkah dilaksanakan mengikut strategi mereka yang beliau namakan strategi ‘Langgar Golongan Profesional’.

Beliau menyenaraikan 3 langkah yang diambil golongan itu, pertama menaikkan panji 'kepimpinan ulama' yang tafsirannya terpesong daripada kefahaman asal; kedua menyerang pimpinan lama yang khususnya golongan profesional yang pro-PR; dan ketiga menyerang rakan dalam PR iaitu PKR dan DAP.

Katanya, matlamat asal penubuhan Majlis Syura Ulama ialah memantau perjalanan parti bagi menentukan ia tidak terkeluar landasan syariat, tetapi golongan baru itu membawa fahaman yang lebih mirip pendekatan 'Theocracy Barat'.

"Yang bergelar ulama (sebenarnya ustaz) perlu diberikan jawatan dan kedudukan walaupun mereka sendiri tidak begitu mahir dalam bidang yang ingin ditugaskan kepada mereka.

"Ia menyempitkan ruang keterlibatan semua pihak dan dengan sendirinya cogankata ‘gandingan ulama dan profesional’ sudah lama tidak kedengaran," katanya merujuk fahaman yang dibawa golongan baru itu.

Khalid berkata, pada masa yang sama, kumpulan itu juga mahu merosakkan hubungan rapat antara profesional dan ulama dalam parti dengan memasukkan "jarum syak" di kalangan ulama terhadap profesional.

"Dengan menggunakan emosi dan sentimen, harapan mereka adalah pimpinan sasaran mereka ditolak ahli PAS," katanya.

Golongan ini melabel pimpinan sasaran mereka ini liberal, tidak wala' pada presiden, menentang ulama dan lebih wala’ pada PR/PKR, katanya.

"Pimpinan sasaran mereka terdiri daripada golongan profesional yang kuat menyokong pendekatan tahalluf siyaasi dan kerjasama melalui PR,” katanya.

Khalid mendakwa, dengan menyerang PKR dan DAP, mereka kelihatan lebih lunak dan mesra terhadap Umno dan Barisan Nasional (BN).

Katanya, kumpulan ini berselindung di sebalik slogan seperti ‘cintakan presiden, cintakan ulama’.

Khalid berkata, objektif mereka ialah memastikan PAS tinggalkan PR, tetapi beliau tidak pasti sama ada mereka mahu PAS bersama dengan Umno atau bersendirian.

"Apa yang jelas, mereka ingin PAS tinggalkan PR dan dengan itu, secara sedar atau tidak sedar, Umno/BN akan kembali bernafas lega.

"Igauan Umno selama ini akan berakhir. Ini kerana yang mampu mengalahkan Umno/BN setakat ini hanya PR. Oleh itu sesiapa saja yang berusaha menggagalkan PR sebenarnya membantu Umno/BN," katanya.

Ahli PAS dilarang sertai PasMa tapi Isma boleh?

Amaran Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa ahli PAS tidak boleh menyertai Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) menggambarkan ketidakyakinan PAS sebagai parti yang telah berusia lebih 50 tahun dalam menghadapi cabaran.

oleh: amirulmukminin

Tuan Ibrahim semalam berkata ahli PAS yang menyertai PasMa perlulah keluar dari parti itu terlebih dahulu.

"Mereka tak boleh sebab mereka ahli (PAS), kecuali mereka keluar dari parti,” katanya dipetik Malaysiakini.

PasMa hanyalah NGO dan bukannya parti politik. Namun peliknya, PAS membenarkan ahlinya menyertai NGO Isma. Isma banyak kali melalui presidennya, Abdullah Zaik menyerang Pakatan Rakyat termasuk PAS. Isma menolak tahaluf siyasi PAS bersama Pakatan dan dalam sesetengah komen Abdullah seolah-olah menganggap PAS sebagai musuh.

Tetapi sedarkah Tuan Ibrahim separuh daripada ahli Isma adalah ahli PAS. Malah pemimpin PAS berjawatan di peringkat kawasan dan cawangan adalah ahli aktif Isma. Segelintir ahli PAS juga merupakan  penyumbang dana untuk Isma. Adakah Tuan Ibrahim menyokong Isma yang selari dengan perjuangan asabiyah Umno tetapi menentang sahabat yang masih tulen semangat Islamnya dalam PasMa.

Sewajarnya PAS mengeluarkan deklarasi melarang ahlinya menyertai Isma jika parti itu berhasrat melarang ahlinya menyertai PasMa. NGO PasMa bertujuan untuk merapatkan saf Pakatan Rakyat sesuai dengan ketetapan Muktamar PAS.

Ahli PAS tidak sepatutnya dikepung pemikiran mereka.  PasMa wujud kerana sikap kepimpinan tertinggi PAS yang tidak mahu berbincang dengan pemimpin bawahan. Malah sikap Hadi yang menghentam keluarga Anwar dan menyerang parti komponen Pakatan seolah-olah ingin membawa PAS ke arah perjuangan yang berlainan, tentunya mendesak ahli menubuhkan satu persatuan untuk membincangkan masa depan mereka dalam Pakatan.

PAS juga mengunakan Majlis Syura Ulama sewenang-wenangnya. Sebelum ini majlis syura hanya bekerja menapis calon pilihan raya tetapi kini semua perkara dalam PAS ditentukan oleh syura. Mengikut dakwaan sumber PAS, majlis yang mempunyai 16 anggota itu bersidang tidak sampai pun separuh keanggotaannya untuk memutuskan calon MB Selangor tempoh hari.

Ketua Syura adalah Mursyidul Am Nik Aziz Nik Mat. Pada hari syura memutuskan calon MB Selangor bukan Dr Wan Azizah atau Azmin Ali, Astro Awani menemubual Nik Aziz di Kelantan. Mursyidul Am PAS itu memberi komen jawatan MB Selangor diputuskan oleh AJK PAS Pusat. Beliau bersetuju dengan siapa sahaja yang diputuskan.

Bagaimanakah pengerusi majlis syura tidak tahu-menahu majlis itu telah bersidang dan menggugurkan keputusan AJK PAS pusat pada hari yang sama di Kuala Lumpur.

Perkara inilah yang sewajarnya dijelaskan oleh Tuan Ibrahim. Adakah ulama dibenar mempunyai percanggahan pendapat sedangkan ahli biasa PAS tidak dibenar sama sekali. Adakah perlembagaan PAS membenarkan mesyuarat majlis syura dibuat tanpa memaklumkannya kepada Mursyidul Am.

Prosedur yang tak diikuti dalam PAS menyebabkan ahlinya semakin tidak yakin dengan kepimpinan ulama. Janganlah ulama membaca ayat dan hadis untuk menguatkan hujah sedangkan pengurusan diabaikan.

Banyak gerakan Islam di dunia hari ini hanya tinggal nama sahaja akibat kelemahan pengurusan dan ulama-ulama yang mengasaskannya tidak dipercayai masyarakat. Rakyat lebih rela bersama parti sekular yang baik menguruskan parti.

Islam mengajarkan jemaah taat dan berdisiplin. Taat yang pertama adalah kepada peraturan yang dibuat. Berbeza dengan pandangan majlis syura, taat kepada presiden diutamakan.

Setakat ini dua peraturan asas sudah dilanggar PAS, iaitu keketapan Muktamar mengukuhkan keerjasama dengan Pakatan dan ketetapan dalam berorganisasi.

Bagi ulama PAS, mungkin inilah peluang terbaik untuk menyingkirkan golongan profesional dalam parti dan menyekat percambahan pelbagai pemikiran selain pemikiran ulama. Namun bagi rakyat inilah masa untuk mereka menilai semula sokongan kepada PAS.

PAS sudah lama berjuang berlandaskan agama dan tidak terbuka kepada politik semasa. Pengaruhnya kecil di kawasan pantai timur dan utara semenanjung. Kini mungkin ulama PAS berpendapat pengaruh yang kecil lebih baik untuk mereka.

PasMa perlu ‘melangkah walak’


Forum pertama Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) yang berlangsung di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor malam tadi tidak membariskan panel yang ditunggu-tunggu.


oleh: amirulmukminin

Husam Musa yang diharap mewakili kelompok Naib Presiden PAS menarik diri manakala ustaz Ahmad Awang mewakili kelompok ulama berada di luar negara. Panel yang hadir ialah Ir Phahrolradzi, Dr Aziz Bari dan Mujahid Yusof Rawa.

Sedikit kekecewaan apabila Phahrolradzi yang sepatutnya berucap lebih keras sebagai presiden PasMa tidak melakukannya. PasMa diharapkan kritikal terhadap komen-komen Hadi Awang yang keras menghentam presiden PKR Dr Wan Azizah sehingga ke tahap penghinaan.

Sebaliknya Phahrol lebih menekankan usaha penerangan kepada ahli PAS mengenai konflik semasa. Pada umumnya ahli PAS telah maklum mengenai konflik dan mahu melihat jalan penyelesaian. Menerangkan konflik tidak membantu apa-apa.

Kepala yang membuat konflik ialah Presiden Hadi Awang. PasMa harus muncul dengan kata dua kepada puak-puak unity government (UG) dalam PAS. Hadi juga perlu diingatkan agar mematuhi keputusan Muktamar yang lalu, mahukan pengukuhan PAS bersama Pakatan Rakyat.

Tindakan Hadi kebelakangan ini seolah-olah mahu Pakatan memecat PAS. Serangan yang dilakukannya tidak ubah seperti seorang ulama Umno menghina PKR. Memang ahli PAS tidak mahu meninggalkan Pakatan tetapi jika HADI dan kelompok ustaz muda yang menasihatinya mengambil keputusan keluar Pakatan maka tentulah seluruh ahli PAS akan keluar kerana walak.

Jawapan Phahrol bahawa beliau akan bertemu presiden jika diberi peluang bukanlah sesuatu yang mahu didengar hadirin. Usaha itu sama sahaja dengan cadangan pertemuan ketua-ketua pemuda Pakatan bersama Hadi, Anwar dan Guan Eng. Hanya Anwar dan Guan Eng yang akan melayan idea itu, sebaliknya tidak akan disambut Hadi.

Ia sama seperti idea seorang hadirin forum yang inginkan pertemuan empat mata Hadi-Anwar. Pertemuan itu sudah pun berlaku di hotel Kuala Ibai pada 4 Ogos lalu. Dalam pertemuan selama setengah jam tersebut Anwar hampir tidak diberi peluang untuk bercakap.

Hadi menghentam Anwar sebagai punca kekacauan di Malaysia, penyebab Melayu berpecah dan sebagainya. Selepas 20 minit pertemuan itu berakhir dan disambung dengan perbualan biasa Setiausaha Agung PKR Saifudin Nasution dan Mustafa Ali sebelum bersurai.

Hadi benci kepada Anwar sehingga ke tahap beliau tidak mahu bertentang muka dengan Anwar dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan. Hanya Mat Sabu diwakilkan untuk berbincang yang kemudiannya semua keputusan disetujui, diveto Hadi.

Dalam keadaan ini, jika PasMa jujur ingin menyelamatkan PAS daripada meninggalkan Pakatan maka usaha perlu digerakkan bagi merehatkan kepimpinan Hadi. Hadi mesti didesak pencen segera sebelum pilihan raya umum ke 14. Jawatannya boleh dipangku oleh Mat Sabu.

Jika Hadi tidak lagi memimpin maka sekutunya seperti Mustafa Ali, Dr Zuhdi, Tantawi boleh ditertibkan. Mereka boleh diindoktrinasi agar menjadi pro Pakatan. Bukankah almarhum Ustaz Fadzil Noor dulu melakukan tindakan sama.

Pada 1999, dalam muktamar PAS, kumpulan ulama diketuai almarhum Haron Taib begitu bersungguh-sungguh menolak Anwar. Namun Fadzil tetap dengan pendirian bertahaluf siyasi bersama Anwar dan DAP.

Golongan yang menentang diindoktrinasikan. Suara mereka semakin perlahan apabila ulama-ulama yang menentang itu kemudiannya menjadi exco Terengganu. Malah boleh ditunjuk hari ini, barisan pemimpin yang menentang itu telah berada di kedudukan tinggi dalam PAS hasil kejayaan kerjasama Pakatan.

PasMa tidak mempunyai pilihan lain selain berusaha merehatkan kepimpinan Hadi sebelum tuan guru itu mengisytiharkan PAS keluar Pakatan. Bagaimanakah Hadi ingin terus memimpin PAS dalam Pakatan jika beliau tidak akan berceramah sepentas bersama Anwar selepas ini dan tidak akan menghadiri mesyuarat bersama pemimpin Pakatan?

Inilah realiti yang perlu ditangani. Sekiranya jawapan Mujahid terhadap pertanyaan seorang peserta, bagaimanakah ingin menyatukan semula puak UG dan puak pro Pakatan, lalu dijawab Mujahid UG adalah penyatuan politik dengan BN dalam bentuk kerjasama ekonomi, menyelesaikan masalah negara dll, maka PasMa tidak akan ke mana-mana.

UG memang wujud dan bukan mainan seperti difahami Mujahid. Keinginkan Hadi membawa PAS keluar Pakatan juga realiti bukannya fantasi seperti yang diterangkan Phahrolradzi.