Jubah saja cantik tapi hati busuk, selar bekas pimpinan Pas

ARIF ATAN

Saifudin Nasution mengangkat sumpah sebagai Penasihat Strategik kepada Ketua Menteri Pulau PinangSaifudin Nasution mengangkat sumpah sebagai Penasihat Strategik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang
Pelantikan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution sebagai Penasihat Strategik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang dilihat tidak disenangi pihak Pas.
Portal rasmi parti itu, Harakahdaily kelmarin menyiarkan artikel bertajuk "Saifuddin 'penimbang tara' kepentingan DAP?" dengan antara lain mendakwa jawatan tersebut bermotif kepartian bukan demi kepentingan rakyat.
Memulakan artikel sebanyak 16 perenggan itu dengan terjemahan Surah Al-Imran, penulis Izwan Abdul Halim menuduh pelantikan tersebut sebagai "dedak yang ditabur supaya individu atau pihak dilantik akan terikat."
Mengulas artikel yang dilihat membenci DAP itu, bekas Exco Pemuda Pas, Zulhazmi Shariff yang menjadi ahli DAP sejak Jun 2015 menyifatkan pandangan tersebut "sudah seperti tulisan Awang Selamat di Utusan (Malaysia) yang penuh dengan syak wasangka, prasangka buruk dan busuk."
"Dalam ramai-ramai yang mengucapkan tahniah, ada juga yang mengutuk, mengata, mempersoal dan yang paling syahdu ialah HarakahDaily melalui wartawan kurang sukunya Izwan Abdul Halim," bidasnya.
Beliau turut menganggap Pas cenderung bersikap menghukum terhadap sebarang perkara yang bukan berkaitan dengannya sebaliknya menghalalkan apa sahaja yang diperoleh.
"Dasar busuk hati lebai. Bila orang lain dapat semua tak kena. Bila orang lain buat semua tidak halal tapi jika mereka dapat, mereka buat, yang tidak halal akan jadi halal hanya kerana mereka lebai dan pandai memutarbelit ayat suci dan hadith," ujarnya dipetik dari status Facebook beliau hari ini.
Zulhazmi selanjutnya berhujah dengan mempersoalkan pelbagai jawatan yang dinikmati Pas di Selangor selain pernah diperolehi di Pulau Pinang serta dalam pertubuhan tertentu yang berkaitan dengan kerajaan Umno-BN.
"Di Selangor, mereka diberikan jawatan penting di GLC dengan gaji puluhan ribu. Mereka dilantik menjadi Ahli Majlis. Di Pulau Pinang dulunya ketika mereka hanya satu kerusi pun mereka diberikan pelbagai jawatan. Paling seronoknya dalam keadaan mereka pembangkang, mereka dapat jawatan dalam NGO atau agensi yang ditubuhkan oleh Kerajaan pimpinan Umno Najib.
"Tak rasa ka Umno bagi jawatan tu sebagai 'dedak'? Tak rasa ka Azmin bagi jawatan dan kekalkan jawatan diGLC Selangor itu juga sebagai "dedak". Waaaaaa kami tak apa la sebab dasar kami Islam. DAP buat baik pun masuk neraka sebab dasar tidak Islam. Dengki, busuk hati. Jubah saja cantik tapi hati busuk," bidasnya lagi.
Dalam hal berkaitan, tinjauan Malaysia Dateline terhadap penyiaran artikel itu mendapati rata-rata netizen turut mengkritik sikap pimpinan Pas pada masa ini yang dikepalai Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Antaranya, Abdul Rahman Hashim yang menganggap pelbagai muslihat strategi pimpinan Pas sejak tujuh tahun lalu kini telah terdedah.
"Segala 'tembelang' busuknya strategi yang dimainkan oleh HH (Haji Hadi) dan konco-konconya sejak 2009 lagi telah terbongkar dan sampai sekarang tidak berani bersemuka dengan G18 mahupun menafikannya secara terbuka berdebat/wacana.
"Dengan sedikit habuan dunia dengan berbekalkan falasafah 'walak' yang ditanam kepada penyokong Pas ... memudahkan Dr Zuhdi memainkan peranan untuk mengucar-kacirkan Pakatan Pembangkang (PR) yang dibina semasa era TGNA (Tuan Guru Nik Aziz)," ujarnya.
Sementara itu, Mohd Rahim pula menulis, "Allah hukum Abdul Hadi Awang kerana engkar arahan Rasul-Nya. Manusia bernama Abdul Hadi Awang dah celaka negeri Kelantan & Terengganu."
Pemerhatian Malaysia Dateline juga mendapati Harakahdaily tidak melaporkan sebarang berita berkaitan pelantikan Saifuddin bagi jawatan berkenaan.

10 gambar menarik Operasi Banjir Amanah di Kelantan


Ustaz Hasanudin mengetuai pasukan bantuan banjir Amanah dari pusat.Ustaz Hasanudin mengetuai pasukan bantuan banjir Amanah dari pusat.

Banjir melanda lagi di Kelantan. Sesetengah pihak mendakwa, banjir kali ini sama besar dengan tahun 2014 lalu untuk sesetengah tempat khasnya di Rantau Panjang.
Parti Amanah Negara (Amanah) nampaknya bersiap sepenuhnya kali ini bagi membantu mangsa banjir.
Mereka membuka bilik gerakan utama di Kubang Kerian serta bilik operasi di Rantau Panjang.
Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Che Ibrahim Mohamad telah diamanahkan mengetuai operasi ini manakala Pengerusi Biro Kebajikan Amanah Pusat, Ustaz Hasanudin Mohd Yunus menggerakkan jentera bantuan dari pusat.
Turut turun bertemu mangsa banjir adalah timbalan presiden parti baru itu, Salahudin Ayub.
Berikut adalah gambar-gambar menarik mengenai operasi ini.
Che Ibrahim mengetuai Operasi Banjir peringkat negeri Kelantan. Mereka bermesyuarat mengatur operasi bantuan.Che Ibrahim mengetuai Operasi Banjir peringkat negeri Kelantan. Mereka bermesyuarat mengatur operasi bantuan.
Datuk Husam juga turun membantu mangsa banjir.Datuk Husam juga turun membantu mangsa banjir.
Salahudin Ayub juga turun ke Kelantan bagi melihat sendiri keadaan sambil menyampaikan bantuan. Salahudin Ayub juga turun ke Kelantan bagi melihat sendiri keadaan sambil menyampaikan bantuan.
Hasanudin dan isteri mengharungi banjir bagi menyampaikan bantuan.Hasanudin dan isteri mengharungi banjir bagi menyampaikan bantuan.

Hasanudin mengharungi air banjir menuju ke rumah mangsa banjir untuk menyampaikan bantuan.Hasanudin mengharungi air banjir menuju ke rumah mangsa banjir untuk menyampaikan bantuan.
Hasanudin menyampaikan bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah walaupun keadaan sekeliling sudah tenggelam.Hasanudin menyampaikan bantuan kepada mangsa yang tidak berpindah walaupun keadaan sekeliling sudah tenggelam.
Sekolah Pasti dan bangunannya turut tenggelam dalam banjir kali ini.Sekolah Pasti dan bangunannya turut tenggelam dalam banjir kali ini.

Ketua Pemuda Amanah Kelantan, Hazmi Hassan mengharungi air sambil membawa barangan bantuan untuk dihantar kepada mangsa banjir.Ketua Pemuda Amanah Kelantan, Hazmi Hassan mengharungi air sambil membawa barangan bantuan untuk dihantar kepada mangsa banjir.
Ketua Pemuda Amanah, Sany Hamzan juga turun ke Kelantan bagi menyertai operasi bantuan.Ketua Pemuda Amanah, Sany Hamzan juga turun ke Kelantan bagi menyertai operasi bantuan.

HARI INI NIK AMAR MENGELUARKAN KENYATAAN MENYATAKAN AMANAH AKAN BERSEKONGKOL DENGAN UMNO..SEBENARNYA KEHADIRAN AMANAH ADALAH UNTUK MENGELAK KELANTAN JATUH KE TANGAN UMNO...SUDAHLAH ISU HUDUD TERIAK TANGIS UMNO MENYOKONNYA..KINI ISU TANAH BALAK MASAALAH BANJIR YANG MASIH BELUM SELESAI


BAGAIMANA PULA JIKA UMNO MEMAINKAN PERANAN MENYATAKAN BAHAWA MEREKA JUGA SOKONG HUDUD DI KELANTAN..DAN LIHAT RUU355 YANG AKHIRNYA BUKAN PAS AKAN MEMBENTANGKANNYA , TETAPI AKAN DIAMBIL ALIH OLEH UMNO UNTUK MEMBENTANGKANNYA DIDALAM DEWAN NANTI.


SABARLAH DULU USTAZ....


Dalam satu sidang media pagi semalam, Pas dengan bangganya mengumumkan akan menganjurkan perhimpunan mega berkaitan Akta 355 di Dataran Merdeka, pada 18 Februari depan.

Dillaporkan bahawa seramai 300 ribu orang dijangka akan menghadiri perhimpunan tersebut yang bermula jam 3 petang hingga 11 malam.
Alternatif lain ada, tapi kita yakin dapat Dataran Merdeka, ujar Tuan Ibrahim tanpa ragu-ragu.

Himpunan yang disokong oleh ratusan NGO itu turut juga menjemput parti-parti politik lain, sama ada yang menyokong, mahu pun yang tidak bersetuju dengan Akta 355 itu.

Ketua Penerangan Pas, Nasharuddin Hassan diberitakan memberitahu, selain DAP dan Amanah, "malaikat" pun dijemput sama untuk menaungi dan memberi rahmat kepada program tersebut.

Perghhh....
Bagaimanapun, petang semalam juga Datuk Bandar Kuala Lumpur menegaskan Pas tidak akan dibenarkan menggunakan Dataran Merdeka untuk mengadakan perhimpunan itu.

Tidak dan tiada rundingan, kata Mhd Amin Nordin.

Agaknya Pas sedikit terlupa bahawa perhimpunan Akta 355 adalah berbeza dengan perhimpunan Bersih yang sudah beberapa kali diadakan sebelum ini di Dataran Merdeka, itu pun tanpa kelulusan rasmi, apabila dengan penuh yakin menyebut tempat yang sama sebagai lokasi program anjuran mereka.

Perhimpunan berkaitan Akta 355 bukanlah perhimpunan yang boleh dianggap perhimpunan rakyat, ia adalah anjuran parti politik dan sudah tentu Dataran Merdeka bukanlah tempat yang wajar untuk mengadakannya.
Lagi pun, Pas masih lagi dalam kedudukan sebagai parti pembangkang, meskipun berkawan rapat dan dua tiga kali sudah "berdating" dengan UMNO.

Apakah Pas merasakan oleh kerana ia  berkawan baik dengan UMNO dan sudah dibawa sampai ke London untuk bercakap mengenai Akta 355, maka seolah-olah ada keistimewaan untuk menggunakan Dataran Merdeka?

Sabarlah dulu Ustaz....(SH 08/01/2017).