KERJASAMA UMNO – PAS: PKR AKAN PANTAU – RAFIZI

Kerajaan Pulau Pinang beri bonus setengah bulan gaji,termasuk guru tahfiz,KAFA dan berkaitan..


Lim Guan Eng Pulau Pinang
PULAU PINANG 10 DIS: Kerajaan Negeri akan memberi bonus setengah bulan gaji lagi dengan minimum RM700 yang akan dibayar pada 18 Disember 2015, kata Ketua Menterinya, Lim Guan Eng.
Menyatakan bayaran bonus pertengahan tahun dibuat Jun lalu melibatkan perbelanjaan RM5.22 juta, beliau berkata, pemberian bonus akhir tahun menelan belanja RM5.22 juta, bermakna RM10.44 juta dibelanja bagi pemberian bonus 2015.
Katanya, pemberian bonus itu turut dipanjangkan kepada penyelia dan guru Kelas Al-Quran Dan Fardu Ain (KAFA), guru Sekolah Rendah Agama Rakyat (SRA), guru Sekolah Menengah Agama Rakyat serta guru dan staf Sekolah Persendirian Cina sebanyak RM300 seorang.
Selain itu,  Setiausaha Agung DAP itu berkata, sejumlah RM200 turut diberi kepada guru tahfiz, guru pondok dan Guru Tadika Islam (TADIS) Negeri Pulau Pinang.
“Kerajaan Negeri berharap pemberian bonus itu sedikit sebanyak meringankan bebanan anggota Perkhidmatan Awam Negeri yang bertambah akibat pelaksanaan cukai GST.
“Ia juga sebagai penghargaan ke atas kegigihan dan kesungguhan menjalankan amanah. Tanpa melaksanakan GST, Kerajaan Negeri mampu memberi bonus dan tidak jadi bankrap.
“Bayaran bonus pertengahan tahun sudahpun dibuat pada Jun lalu melibatkan perbelanjaan Kerajaan Negeri sebanyak RM5.22 juta,” katanya pada kenyataan media, hari ini.
Sejak 2008 hingga 2014, Guan Eng berkata, Kerajaan Negeri memberi bonus sebulan gaji dengan minimum RM1,300 yang biasanya dibayar dua kali iaitu pada pertengahan dan akhir tahun semasa, melibatkan perbelanjaan RM47.42 juta.
“Jelas sekali, sepanjang tujuh tahun Kerajaan Negeri Pakatan Harapan memerintah Pulau Pinang, jauh lebih berkesan daripada 50 tahun sebelum ini,” katanya.

Isu perkauman helah Najib tutup skandal politik


KUALA LUMPUR 13 DIS: Pakatan Harapan mengutuk sekeras-kerasnya ucapan Datuk Seri Najib Razak di Perhimpunan Agung Umno semalam kerana cuba memainkan api perkauman untuk mengalihkan perhatian dari skandal politik yang beliau hadapi.
Antara lain, Presiden Umno itu dilapor menggambarkan sekiranya Umno kalah dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14), negara ini akan ditadbir Pakatan Harapan yang menentang perjuangan Islam, Melayu dan Bumiputra.
IMG_9046Presiden KEADILAN, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, kenyataan Najib itu tidaklah mengejutkan kerana setiap kali Umno berhadapan krisis, parti itu akan menggunakan helah menakut-nakutkan rakyat dengan isu perkauman dan penjajahan asing.
“Skandal politik yang sedang menekan Datuk Seri Najib tidak ada kena mengena dengan perjuangan Islam, Melayu dan Bumiputra. Krisis yang melanda Umno sekarang sehingga lunturnya sokongan rakyat kepada parti itu berpunca dari skandal kewangan 1MDB dan dana RM2.6 bilion di dalam akaun peribadi beliau yang masih belum dijawab sehingga hari ini.
“Helah beliau yang cuba memainkan api perkauman bagi menutup skandal peribadi adalah terkutuk dan merendahkan lagi kedudukan beliau di mata rakyat. Malah, pentadbiran beliau jugalah yang merangka undang-undang Majlis Keselamatan Negara 2015 yang diluluskan baru-baru ini yang dilihat mencabar kuasa Yang Dipertuan Agong bila mana pengumuman yang membolehkan kuasa darurat dilaksanakan kini boleh dibuat oleh Perdana Menteri; bukan lagi terhad kepada pengisytiharan Agong,” kata Wan Azizah dalam kenyataan bersama Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu.
Majlis Presiden Pakatan Harapan menegaskan, ketiga-tiga parti – KEADILAN, DAP dan Amanah menjunjung sepenuhnya peruntukan-peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan termasuklah berkaitan perkara-perkara penting berhubung kedudukan Bumiputra, agama Islam, institusi Raja-raja Melayu dan bahasa Melayu.
Menurut mereka, muafakat ini telah pun ditandatangani bersama di dalam Buku Jingga dan dipiagamkan antaranya mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain serta mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi Raja berperlembagaan;
“Selain itu, memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu selari dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan memperkukuhkan penggunaan bahasa ibunda semua kaum, serta meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris demi memperbaiki daya saing Malaysia di peringkat global,” jelas Wan Azizah lagi.
Justeru, Pakatan Harapan menyeru rakyat terutama kaum Melayu tidak terperangkap dengan permainan perkauman.
“Kami akan terus menumpukan kepada isu-isu penting rakyat seperti kos sara hidup yang meruncing, sistem percukaian yang tidak adil, peluang pekerjaan untuk golongan muda dan menekankan tata kelola bagi membanteras rasuah yang berleluasa,” kata mereka.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=68499

REBAT ELEKTRIK DIPOTONG, RAKYAT MARAH TERUS JADI MANGSA BN

LEBIH SETAHUN, MANGSA BANJIR KELANTAN DAKWA DIPERLAKUKAN MACAM BOLA

UNDUR NAJIB DARI PENYOKONG SELANGOR

IKLAN GERGASI DI KUBANG SEMANG ,PERMATANG PAUH.

Zaid Ibrahim saran PKR tinggalkan Pas | December 13, 2015
Jika UMNO menyokong Pas dan Pas bekerjasama dengan UMNO, adakah bermakna PKR juga menyokong UMNO?
zaid-ibrahim,pas-pkr
PETALING JAYA : PKR disaran supaya meninggalkan Pas dan hanya bekerjasama dengan Parti Amanah Negara (Amanah) dan DAP dalam Pakatan Harapan.
Bekas menteri Kabinet dan bekas ahli PKR, Datuk Zaid Ibrahim membuat saranan itu bagi menyelamatkan PKR kerana rakyat semakin keliru dengan pendirian politik parti itu.
Ini dilihat apabila Pas hanya menjalinkan kerjasama atau tahaluf siyasi dengan PKR dan Pas juga mahu bekerjasama dengan UMNO.
Katanya, UMNO menyokong Pas dan Pas pula kelihatan mesra dengan UMNO dan adakah bermakna PKR juga menyokong UMNO.
“Jadi sekarang ini orang pun keliru, UMNO sokong Pas, Pas sokong UMNO. PKR sokong Pas, maknanya PKR sokong UMNO..dah bercelaru. Jadi inilah yang memberi keuntungan kepada (Datuk Seri ) Najib (Tun Razak)..sebab orang Malaysia ini fikiran dia tak clear, bercelaru,” katanya dalam temubual bersama FMT.
Dalam ucapan perasmian Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini, Datuk Seri Najib Tun Razak mempelawa Pas menjalinkan kerjasama dengan UMNO selepas parti itu tidak lagi bersama parti pembangkang lain.
Najib dijangka akan mengadakan pertemuan dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi membincangkan kerjasama itu.
Zaid berkata, PKR berkawan dengan Pas kerana hanya mahu menyelamatkan Selangor tetapi dalam masa sama, rakyat keliru dengan pendirian parti itu.
“PKR di Selangor nak hidup. Nak pastikan mereka memerintah. Jadi mereka kata mereka berkawan dengan Pas..berkawan dengan DAP.
“Orang ramai agak keliru, siapa kawan kita, siapa setia dengan kita. Sekiranya PKR mengamalkan sikap begini, orang ramai akan hilang keyakinan terhadap pembangkang,” katanya.
Zaid berkata, sesebuah parti sepatutnya mempunyai prinsip tegas bagi membolehkan rakyat memahami perjuangan parti itu.