PERPECAHAN DALAMAN MIC MEMBIMBANGKAN

WAR breaks out in MIC over Vell Paari’s sackingSatu pertempuran besar-besaran telah muncul antara presiden dulu dan sekarang dalam parti MIC ekoran pemecatan pihak strategi S. Vell Paari yang berkuasa dari Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC).
 

Pemimpin parti berkata tindakan drastik oleh Datuk Seri G. Palanivel terhadap anak Datuk Seri S. Samy Vellu, bekas ketua MIC itu, akan menyebabkan lebih banyak "kecederaan". Dengan pemilihan parti hampir, pertelingkahan dalaman juga melihat langkah Palanivel sebagai pulangan perbalahan  politik kasta.
Politik kasta telah pada masa lalu dipecahkan MIC ke dalam kumpulan, menyebabkan kerosakan tidak boleh diperbaiki.
Pemimpin-pemimpin parti yang bersedia untuk:

        
> Lebih ramai orang yang akan dipecat atau digantung;
        
> Cawangan untuk de-didaftarkan;
        
> Cawangan baru akan ditubuhkan;
        
> Pelantikan ahli berprofil rendah kepada kedudukan penting.
Minggu lepas, Palanivel mengambil alih pucuk pimpinan MIC Kedah selepas mengeluarkan orang kuat Samy Vellu  iaitu S. Ananthan.
Para pemimpin berkata penyingkiran Palanivel  terhadap Vell Paari dan Ketua Puteri Usha Nandini dari jelas merujuk CWC  mengamalkan  politik kasta.
Kedua-dua telah digantikan dengan bekas naib presiden Datuk S. Sothinathan dan anak bekas timbalan presiden Tan Sri S. Subramaniam.
Kata seorang pemimpin, yang tidak mahu dikenali: "Menariknya, kedua-dua anggota CWC baru dari kasta Gounder.
"Ia adalah tidak adanya rahsia lagi bahawa Samy sentiasa bertelagah dengan Subramaniam dan secara lanjutan dengan masyarakat Gounder."
Beliau berkata masyarakat Gounder yang dibuat sehingga sebilangan besar ahli-ahli MIC dan "kini Palanivel adalah menyatukan sokongan mereka terhadapnya dalam pemilihan parti."
Palanivel, katanya, telah menimbulkan kemarahan ahli-ahli kasta Samy Vellu,dari kasta  Devar itu.
Beliau berkata beberapa pemimpin kanan parti adalah dari kasta Devar tetapi ia kelihatan seperti Palanivel telah memutuskan bahawa undi gabungan dari Gounder dan kasta Muthaliyar sendiri akan cukup untuk mengimbangi suara hilang dari kumpulan Devar.

SURAT JUSUFF KALLA MENAFIKAN PEMBABITAN ANWAR DENGAN DANA ASING

Berikut disediakan dengan satu salinan surat yang dihantar kepada Berita Harian oleh bekas Indonesia Naib Presiden, Jusuf Kalla.

Dalam surat yang bertarikh 18 Julai, Kalla menafikan bahawa beliau membuat dakwaan bahawa Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim melancarkan Blackout505 gerakan menentang penipuan yang meluas yang berlaku semasa pilihan raya umum ke-13 dengan menggunakan dana asing seperti yang dilaporkan oleh 28 Jun  semasa temu bual dengan Berita Harian bertajuk "Anwar Dapat dana asing Aliff Langsir 505" (Anwar mendapat dana asing untuk melancarkan Langsir 505).

Surat itu diterjemahkan di bawah bersama-sama dengan pembiakan penuh surat yang asal:

Saya baru sahaja membaca 28 Jun 2013 edisi Berita Harian yang mendakwa bahawa saya telah memberikan satu wawancara eksklusif dengan Al-Azharri Siddiq mengenai "Anwar mendapat dana asing untuk melancarkan Langsir 505:.

Saya ingin menjelaskan bahawa saya tidak pernah memberikan wawancara eksklusif kepada Al-Azharri Siddiq. Azharri bertemu saya secara ringkas semasa kunjungan hormat untuk menyerahkan sepucuk surat yang meminta saya bertemu wartawan Malaysia 8 - permintaan yang saya ditolak. Ini kunjungan hormat ringkas berlaku pada 1 2013 Jun pada susunan ahli parlimen Indonesia.

Oleh itu apa yang dilaporkan Berita Harian tidak mencerminkan realiti dan Azharri sejak memohon maaf kepada saya mengenai perkara ini beberapa kali.

Artikel penuh:
Letter from Jusuf Kalla to Berita Harian