ANAK MENTERI MANA YANG JADI SETIAUSAHA POLITIK???

MAKLUMAT KATA ANAK SEORANG MENTERI DARI PULAU PINANG NAK KENA CEKUP DENGAN SPRM SEBAB JADI SETIAUSAHA, KUMPUL DUIT JUTA-JUTA....

ANAK TAIB MAHMUD LETAK JAWATAN


walau pun masih muda namun memberi alasan kesihatan.Gamaknya nak ke Kanada kot.....dikatakan bergaduh dengan Urat besi tulang dawai Azalina Othman said dan juga Ng Yen Yen kerana tak bagi buat apa-apa kerja....baguih la...boleh tampaq orang kat disco....kan..kan..kan

BAHAYA MEMENJARAKAN ANWAR

Anil Netto is a freelance writer based in Penang, Malaysia.
Dangers in jailing Malaysia's Anwar - Asia Times Online - Atimes


BAHAYA MEMENJARAKAN SEMULA ANWAR

Anill Netto

Terjemahan oleh WRLR
Setelah gagal dalam memonopolikan media arus perdana , Bn dalam masa yang sama kemudiannya terpaksa bersaing dengan berbagai media lain yang membawa berbagai idea dan juga mempersoalkan berbagai idea kerajaan dengan berbagai pertanyaan dan juga mendebat apa sahaja keputusan yang dibuat kerajaan .

Ketua pembangkang Anwar Ibrahim telah gagal dalam usaha beliau untuk menafikan pertuduhan sodomi kali ke 2 beliau yang mana ianya menjadikan tuduhan yang dibuat kerajan ketas beliau dan akan di ketahui keputusan pada hujung Januari 25 hb nanti membawa kepada pemenjaraan beliau dan secara tidak langsung akan menyumbat beliau kedalam penjara jika didapati bersalah.Kali ini pertuduhan tersebut ialah melakukan perbuatan sodomi ke atas pembantu beliau yang berusia 24 tahun di sebuah kondominium di Kuala Lumpur pada pertengahan tahun 2008. Bagi kebanyakkan rakyat Malaysia , ianya tidak ubah seperti ulangtayang pertuduhan yang akan di kenakan keatas beliau bukan sahaja untuk memalukan beliau , malahan untuk menjatuhkan beliau dari arena plitik tanah air.Namun petuduhan tersebut telah membawa kepada perubahan politik apabila berlakuknya gerakan yang di panggil “Reformasi” setelah beliau di pecat sebagai menteri kewangan dan Timbalan Perdana Menteri dari bekas perdana menteri Mahathir Mohammad pada September 1998, dan ianya, dalam masa yang sama membawa berlakunya krisis kewangan Asian yang serius. Buat permulaanya ,guru beliau Mahathir Mohammad yang kemudianya menjadi musuh utama beliau yang memerintah negara sejak 1981 hingga tersingkir pada tahun 2003 dengan cara yang memalukan sudah tidak berada di puncak kuasa lagi.Beliau menjadi begitu becok dengan megkiritk apa sahaja yang beliau tidak setuju dimana pengganti yang di lantik beliau Adullah Ahmad Badawi , sehngga membawa kepada kejatuhan Abdullah dan kini dilantik Najib Razak sebagai penganti Abdullah sebagai perdana menteri . Sejak Anwar di bebaskan pada tahun 2004 , enam tahun selepas di singkirkan dari penjara pada tahun 2004 , Anwar banyak memainkan peranan utama di mana berjaya menyatukan ketua-ketua parti pembangkang yang bertanding dalam pilihanraya .

Hasilnya 5 buah negeri telah jatuh di tangan pembangkang dan dalam masa yang sama menafikan majority 2/3 penguasaan kerajaan memerintah di parlimen. Kerajaan pembangkang kini menguasai 4 buah negeri setelah kerajaan bn merampas semula Kerajaan Pakatan Pembangkang di Perak dibawah satu rampasan yang menimbulkan berbagai kontroversi yang melibatkan perlembagaan negeri dan juga pusat. Namun dalam masa yang sama juga berbagai isu timbul yang menyebabkan berbagai isu di bangkitkan berhubung dengan amalan rasuah,agama bangsa,yang di bincangkan dengan terbuka secara online diinternet dan juga debat awam. Namun ini bukanlah bermakna Bn boleh menguasai semuanya yang melibatkan pengaruh media yang di kuasainya, melainkan dengan tampok kuasa yang masih di pebgang bn melalui TV dan radiao di negeri pembangkang .Bn juga di wakili oleh etnik minoriti seperti MCA dan juga MIC , yang menumpang tuah bn dan masih lagi menghadapi berbagai masalah yang tidak mudah untuk mereka kembali setelah ditolak rakyat menjelang pilihanraya umum 2008 lalu.

Walaubagaimana sekalipun pembahruan yang cuba di bawa bn, MCa dilihat telah terbahagi dan berpecah belah , manakala MIC di anggap sudah tidak releven lagi untuk mewakili masyarakat India.Anwar dalam masa yang sama yang telah kembali ke parlimen , selepas memenangi pilihanraya kecil pada Ogos 2008 lalu , telah menyatukan parti pembangkang d bawah satu payung .Beliau telah berjaya menyatukan 3 buah parti utama iaitu PKR,DAP dan juga PAS di bawah satu payung yang di beri nama PAKATAN RAKYAT.

Semantara itu, Anwar dalam kempen untuk agenda demokrasinya telah menarik perhatian dunia.Dalam email yang di sebarkan pada minggu ini dari pejabat beliau , mengumumkan bahawa bahawa sebuah majalah antarabangsa yang berpusat di Amerika Syarikat telah megumumkan bahawa Anwar adalah antara 100 pemikir dunia islam yag dikategorikan sebagai pejuang hak asasi dunia Islam .Sebaran itu juga turut mengumumkan bahawa sebuah pertubuhan badan islam antarabangsa mengeluarkan kenyataan bahawa beliau adalah antara 500 insan yang penting dalam menegakkan amalan demokrasi dan dapat merubah persepsi politik di Malaysia. Ini bermakna , semua apa yang di lakukan ke atas beliua dan tindakan beliau hanya akan mengubah dan memberikan pertimbangan ketas lanskap politik negara Malaysia, dan menjadi sebagai manusia yang dapat menjadi antara insan yang dapat menjadi sebagai penimbangtara antara Pakatan Rakyat dan juga Bn.Zaid Ibrahim,salah seorang menteri cabinet yang mengumumkan perletakkan jawatan beliau dari pimpinan pemerintah , kerana membantah pengunaan berterusan berhubung dengan akta zalim , iaitu menahan tanpa bicara bertujuan menutup mulut pengkritik pemerintahan kerajaan ,kini telah mengetuai satu barisan membentuk perlembagaan,lambang sama seperti yang akan di gunakan oleh pemerintah dengan satu lambang , iaitu membentuk satu lambang bagi menghadapi piliharaya. Namun persaman antara keduanya ialah keduanya mempunyai cara pendekatan politik yang sama untuk menerangkan kepada rakyat , Cuma teknik penyampaian yang berbeza .Sementara umno adalah antara parti dominant dalam bn, manakala pakatan pula merupaka cara pendekatan colektif dalam mengemukakan sesuatu pandangan mereka ,walau bagaimana pun sistem ini masih lagi dikuasai oleh pihak persekutuan dalam sebarang polisi keatas negeri negeri.Namun ada juga diantara polisi ini yang menguntungkan rakyat di negeri-negeri pakatan pembangkang dimana , banggunan yag dahulunya di kuasai kerajaan kini digunakan dengan seluas-luasnya oleh kerajaan pebangkang ,persatuan dan juga Ngo’s untuk aktiviti mereka , juga dewan-dewan dimana suatu ketika dahulu begitu sukar untuk digunakan. Jika dahuunya ianya mejadi halangan dan bagi pihak polis pencegah rusuhan menghalang sebarang aktiviti yang dianjurkan pembangkang adalah kerja mereka.MENGHENTIKAN RASA TAKUT
Bahawasanya dengan ruang demokrasi yang lebih terbuka kini , ianya bukan sahaja mengurangkan perasaan takut di kalangan rakyat, namun ianya juga menjadi kan rakyat lebih bijak untuk bertindak , untuk diri mereka .Untuk masa kini , dengan pendekatan yang dilakukan dan desakan rakyat , apabila puluhan ribu hadir dalam satu gerakan massa di Kuala Lumpur pada buan Ogos lalu, memaksa pihak kerajaan kini berlembut dan mula mahu mengkajinya dan juga meminda undang-undang berkaitan ISA. Sementara kerajaan Pakatan juga bersatu meminta agar undang-undang tersebut di kaji semula. Menyedari bahawa adanya halangan terhadap bantuan perkapita dari kerajaan persekutuan, kerajaan Pakatan Rakyat mula mengambil pendekatan yang segera dimana kerajaan negeri Pkaatan Rakyat mula membocorkan kelemahan yang di lakukan oleh pimpinan terdahulu, dan dalam masa yang sama menguruskan pendekatan berjimat cermat, menghapuskan amalan rasuah,jika tidak pun mengurangkan amalan rasuah, dan mengemukan dasar tender secara terbuka ke atas kontrak kerajaan negeri, mengemukan penyata audit dimana ianya berbeza dari apa yang di lakukan diketika pemerintahan kerajaan bn dimana berlakunya salahguna urus kewangan. Para ahli politik Pakatan juga memandang kehadapan untuk mengukuhkan sokongan dan membuktikan kepada rakyat bahawa mereka melakukan yang terbaik bagi menghadapi pilihanraya ke 13 akan datang seawaln-awalnya pada 2011. Semetara pihak pemerintah mula kehilangan sokongan dan juga media mereka mula di tolak rakyat , dan rakyat mulai bijak menilai mengenai salahguna ,rasuah pembaziran wang awam,salahguna kuasa . Sesetangah penganalisis pilitik mendakwa bahawa dengan melebarnya penggunaan internet di kalangan rakyat , rakyat mula mepertikaikan kesalahan yang nampak jelas yang di lakuan oleh pemerintah.

Semeentara itu, media kerajaan, iatu media perdana mula membuat dan melakukan provokasi kepada rakyat , terutamanya kepada pengundi muda ,namun dengan kewujudan beberapa media alternative di dalam negara dapat menangkis serangan dan pembohongan yang dilakukan kerajaan melalui media yang lebih terbuka seperti Malaysiakini,malaysian insider,akhbar web baru Malaysian mirror dan juga free Malaysia today telah mengisi kekosangan ini dan menjadi ikutan rakyat.. Menyedari bahawa mereka mula kehilangan sokongan terhadap akbar cetak (walau masih mengusai televisyen dan radia di negeri pakatan rakyat) , namun mereka (bn) mula menyedari penentangan secara terbuka dan mempersoalkan apa yang di kemukan kerajaan , tidak sebagaimana biasanya ,dimana rakyat hanya menerima bulat-bulat apa yang di cadangkan kerajaan dan dilaksanakannya dalam politik .


Kini terdapat ramai para wakil rakyat Bn mula mengunakan saluran internet untuk berkomunikasi dengan rakyat , termasuk Najib , dengan menggunakan blog, sebagai wadah berkumunikasi dengan rakyat . Najib juga menggunakan Facebook dan sekarang mengunakan twitter. Dalam posting terbaru beliau dalam twitter; “Sekarang berada di Malaysia setelah berada di US dan CHOGM, Trinidad dan Tobago, beliau menyatakan bahawa ianya “banyak yang perlu di lakukan”


Ianya amat sukar kini untuk Bn “meletakkan semula jin demokrasi dalam botol” . Sama seperti apa yang sedang berlaku ke atas Anwar, iaitu berhubung dengan kes ke 2 beliau, , bukan sahaja pihak pendakwa, peguambela dan juga peguam , semuanya akan di balun rakyat sekiranya terdapat keraguan yang munasabah yang akan menyebabkan rakyat bangkit mepersoalkan tindakan kerajaan dan letakkan negara dalam keadaan tidak tenteram melalui media alternative di dalam negara.Terlalu banyak yang berubah kini berbanding dengan perbicaraan Anwar yang pertama dahulu. Dan perbicaraan kedua 2 ini akan mendedahkan lebih banyak maklumat yang tidak benar dan akan melonjak semula ledakan semula protes reformasi sebagaimana yang pernah berlaku sedekat yang lalu. Hanya masa yang akan menentukannya.

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN GAGAL..KAU SEMBANG BAB BIJIK

  Orang sibuk pasal tak boleh beraya kat Kg angkara kegagalan kerajaan tebuk atap, ko plak sibuk sembang pasal bijik....