MENERIMA KUNJUNGAN DPMM

 Saya telah menerima kunjungan hormat rombongan daripada Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) yang diketuai Presidennya Norsyahrin Hamidon. 


DPMM yang ditubuhkan pada tahun 1938 mempunyai visi sebagai wadah perjuangan ekonomi, maruah bangsa Melayu serta Bumiputera, dan kini berdiri kukuh dengan jumlah keahlian mencecah sejuta orang melalui 15 buah cawangan dan beberapa gabungan.

Saya tegaskan supaya kepentingan perniagaan Bumiputera perlu didasari dengan prinsip keusahawanan yang tulen. 


Kesempatan yang ada juga digunakan bagi mendengar tantangan dan situasi semasa yang dibangkitkan usahawan Melayu, Insya-Allah perkara-perkara ini akan diteliti agar penyelesaian kepada isu-isu pokok dapat direncanakan. 


#MalaysiaMADANIKENA KE PAS.. DIAM HABIH WALAUN DAN LEBAI


RMS


 Panas pulak aku, berasa nak cabut janggut lebai ni sumbat dalam lubang idung dia... Masa kes penduduk Kg Jalan ata paloh dihalau dan rumah dirobohkan kjaan PAS kerana penduduk didakwa duduk ditanah milik PKINK kenapa diamkan diri.??Perjuangan Anwar Ibrahim Untuk Palestin dan Retorik Kosong Hadi Awang


 Saiful Nizam


Perjuangan Anwar Ibrahim Untuk Palestin dan Retorik Kosong Hadi Awang. 
✍️ Saiful Nizam


Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah menunjukkan keberanian yang luar biasa dalam memperjuangkan hak rakyat Palestin di peringkat antarabangsa.


Dalam lawatan rasminya ke Jerman pada Mac lalu, Anwar secara terang-terangan mempersoalkan sikap berat sebelah negara-negara Barat terhadap isu Palestin. Beliau mengingatkan dunia mengenai peristiwa Nakbah pada 1948, satu isu yang jarang disentuh oleh pemimpin lain, terutamanya sejak serangan ke atas Palestin lapan bulan yang lalu.


Keberanian ini telah dipuji oleh Mufti Besar Australia, Syaikh Abdul Quddoos, yang menyatakan bahawa tiada pemimpin lain yang berani membangkitkan isu tersebut dengan begitu tegas.


Anwar Ibrahim juga menolak naratif yang menyatakan masalah Palestin hanya bermula dan berakhir pada 7 Oktober, sebaliknya beliau menegaskan bahawa konflik ini telah berlangsung selama beberapa dekad. Pendiriannya yang tegas ini memperlihatkan komitmennya dalam memperjuangkan keadilan bagi rakyat Palestin dan menentang keganasan yang dilakukan oleh Israel.


Di samping itu, pengiktirafan rasmi terhadap Palestin sebagai sebuah negara oleh Sepanyol, Ireland, dan Norway adalah satu langkah penting ke arah mencapai keadilan dan keamanan di Timur Tengah. Ketiga-tiga negara ini percaya bahawa tindakan mereka mempunyai kesan simbolik yang kuat dan mampu menggalakkan negara lain untuk turut mengiktiraf Palestin.


Pengiktirafan ini adalah penting dalam usaha mewujudkan sebuah negara Palestin yang rakyatnya hidup dalam keadaan aman dan selamat. Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez, menyatakan bahawa pengiktirafan ini adalah keperluan penting untuk mencapai keamanan yang adil dan berkekalan.


Sebaliknya, Tan Sri Abdul Hadi Awang hanya bermain retorik dalam memperjuangkan nasib rakyat Palestin. Dalam ucapannya di Dewan Rakyat, Hadi menuntut kerajaan mendesak agar Israel dan sekutunya dihadapkan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ) atas penindasan terhadap rakyat Palestin.


Namun, kenyataan ini dilihat lebih kepada retorik politik untuk menarik sokongan pengundi daripada tindakan yang konkrit dan berkesan. Hadi juga mengancam untuk mengambil tindakan sendiri sekiranya kerajaan Pakatan Harapan tidak bertindak, tetapi beliau gagal memahami bahawa isu Palestin memerlukan tindakan diplomatik yang strategik dan berkesan di peringkat antarabangsa, bukan sekadar ancaman dan retorik kosong.


Dalam mendepani isu Palestin, penting untuk mempunyai pemimpin yang berani dan tegas seperti Anwar Ibrahim, serta sokongan dari negara-negara seperti Sepanyol, Ireland dan Norway yang mengiktiraf Palestin.


Hanya dengan gabungan usaha diplomatik yang strategik dan pengiktirafan yang meluas, keadilan dan keamanan yang sebenar dapat dicapai untuk rakyat Palestin. Retorik kosong seperti yang dibawa oleh Hadi Awang tidak akan membawa sebarang perubahan positif, sebaliknya hanya mengaburi isu sebenar dan mengalihkan perhatian daripada tindakan yang perlu diambil.


#RakyatBijak #KekalPerpaduanAMANAH TEMERLOH AKTIF MEMBANTU MASYARAKAT SETEMPAT


Amanah Temerloh

 Menyantuni Masyarakat Orang Asli di Kampung Bukit Gabang,Lanchang.

Turut serta bersama ziarah ini Azizul Shah Mohd Noor ,Ketua Amanah Kawasan, Azharie Sulaiman,Setiausaha Kawasan, ajk kawasan Ab Wahab Ab Rahman dan Alias Mustafa.


#AmanahTemerloh 

#pedulitemerloh 

#AmanahProgresifPeduliPELABURAN BARU


Najib Bakar


 Pelaburan baru Google bernilai 9.4 billion ringgit di Malaysia. 💪Something to be proud of. Lepas ni developer yang guna Google Cloud boleh pilih region Kuala Lumpur.


Di Asia Tenggara setakat ini, cuma ada di Singapura dan Jakarta, nanti boleh proudly choose KL.


Pelaburan ini juga berpotensi mewujudkan 26,500 peluang pekerjaan dengan impak ekonomi keseluruhan bernilai 15 billion ringgit.


Alhamdulillah.


Satu lagi yang aku lega, Google Cloud location ni di KL, bukan AS - as in Alor Star.


Tak pasai ada orang claim dia punya kerja pulak satgi.


💆PAS KELANTAN MUNGKIN BINCANG SEMULA KERJA SAMA DENGAN BERSATU


MSOKenyataan Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah yang membayangkan Pas akan meletak calon sekiranya tiga kerusi, dua parlimen dan satu Dun Kelantan milik Bersatu menjadi kosong, menggambarkan hubungan Pas dengan Bersatu sudah mula retak.


Ketiga-tiga kerusi itu parlimen Gua Musang dan Jeli dan satu Dun Nenggeri yang diwakili Bersatu. 


Pas Kelantan seperti mahu membincang semula kerjasama mereka dengan Bersatu. Perubahan sikap Pas ini apabila kerajaan Kelantan yang mengambil pendekatan berbaik dengan Pusat telah memberi keuntungan kepada parti itu. Demi untuk kemajuan rakyat Kelantan Pas memilih kawan memberi untung daripada berkawan dengan mereka merugikan. 


Elok juga kalau Pas bertanding di semua kerusi berkenaan tanpa mengambil kira kewujudan Bersatu lagi memandangkan parti serpihan UMNO itu semakin hilang arah dan pupus pengaruh ke belakangan ini. Apa lagi pengaruh Bersatu di Kelantan lebih kurang pengaruh Keadilan dan Amanah sahaja, yang umpama melukut ujung gantang, mereka hanya menumpang tui pengaruh Pas. 


Bagaimana pun diingatkan supaya Pas tidak terpedaya dengan kecek-kecek Annuar Musa untuk meletakkan dia bertanding di salah satu kerusi parlimen berkenaan. Pas harus memberi keutamaan kepada ahlinya yang lama menganggotai parti tersebut daripada memberi laluan kepada mualaf parti seperti Annuar Musa itu. 


Walaupun Annuar telah disamak dan dibaptiskan dengan air tujuh telaga buruk, namun dosa dan bau hampaknya masih terhidu dan sukar untuk dimaafkan oleh orang-orang yang pernah disumpah seranahnya. Annuar Musa tidak banyak beza dengan Salentia. Trims.BANYAK KALI DAH NAK LAKSANAKAN SUBSIDI BERSASAR.. TAPI TIADA KEBERANIAN DAN TAKUT KALAH DALAM POLITIK


 Dah banyak kali kerajaan cuba buat subsidi bersasar, walau siapa pun yang jadi PM.


Buat subsidi bersasar ni memang berisiko tinggi untuk dihukum dan kalah pada pilihan raya.


Sebab tu, kalau pemimpin yang diangkat itu cuma semata-mata politikus dan bukan negarawan, dia susah nak setuju.


Bagi dia, kalau kalah pilihan raya nanti, nak kerja apa?


Ramai politikus ni career politician dari muda. Tak pernah ada karier profesional di luar politik.


Tapi, kepada yang betul-betul negarawan, dia akan sedar bahawa tahap kewangan negara dan situasi semasa dunia tak memungkinkan lagi subsidi pukal.


Hutang 1MDB saja kerajaan dah bayar sejumlah 43.8 billion. Ada lagi baki 9.7 billion.


Kalau lah duit tu digunakan ke tempat lain, kan best?


Tapi omputih kata, don't cry over spilled milk. Benda dah jadi. Sekarang kita kena move forward untuk masa depan negara.


Jadi, tindakan paling tepat adalah buat subsidi bersasar. Memang orang akan maki, akan hentam. Dah memang itu realitinya.


Tapi, kalau sekarang taknak buat, nak tunggu bila?


Nak biar anak cucu fikir sendiri masa depa pimpin?


Masa tu dah terlambat untuk turn around the sinking ship.


Maybe it has already sunk.


Nak masuk dalam buku teks sejarah sebagai kerajaan yang tak fikir masa depan negara?


Atau sebagai kerajaan yang sanggup ambil risiko besar demi anak cucu di masa hadapan?


Jadi kepada semua, kalau ada pemimpin parti politik berjanji kembalikan subsidi pukal dalam kempen PRU16 nanti, nescaya itu semua sembang kari.


Baca ayat daripada PM9, Ismail Sabri dalam ucapan di Parlimen pada Julai 2022.


"Dari segi subsidi bersasar saya telah pun sebutkan tadi. 


Bermula daripada beberapa kerajaan tapi sampai sekarang masih belum boleh dilaksanakan.


Kerajaan hari juga pun telah sedang merangka subsidi bersasar tapi mekanismenya supaya tidak ada yang tercicir dan tidak ada tertinggal."


Mai lah siapa pun PM. Najib ka, Mahathir ka, Muhyiddin ka, Ismail ka, Anwar ka.


Semua akan dapat maklumat sama dari penjawat awam.


"YB, kita tak boleh lagi teruskan subsidi pukal, jadi apa perancangan YB untuk subsidi bersasar?"


Najib BakarGURU BAHASA INGGERIS BUKAN... SEBAB BEKAS POLIS KENA BUANG.. SIR DARI ENGLAND PUN BUKAN... JADINYA..


Raja Mohd Shahrim


 Geli nak loya bila Gomo bahasakan diri dia 'Sir'..hihihiOWHHHH..DIA PERASAN UMNO NDAK LAGI KE DIA


 

WALAUN PUN KUAT GUNA E WALLET.

 63% rakyat Malaysia gunakan 𝘦-𝘸𝘢𝘭𝘭𝘦𝘵. Tertinggi dalam dunia. Wow... Tapi kan, e-wallet tu 𝘦𝘭𝘦𝘤𝘵𝘳𝘰𝘯𝘪𝘤 𝘸𝘢𝘭𝘭𝘦𝘵 atau dalam Bahasa Melayunya 𝗱𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗲𝗸𝘁𝗿𝗼𝗻𝗶𝗸. Bukan dompet mudah alih (𝘮𝘰𝘣𝘪𝘭𝘦 𝘸𝘢𝘭𝘭𝘦𝘵). Dompet kan memang mudah alih. Dah kena Awani ni?


Aku nak ulas bukan apa. Kalau dah 63% bermakna lebih dari separuh rakyat guna e-wallet. Kalau macam tu maknanya 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 𝗽𝘂𝗻 𝗴𝘂𝗻𝗮 𝗲-𝘄𝗮𝗹𝗹𝗲𝘁 𝗷𝘂𝗴𝗮 la kan?


Teringat la dulu masa PH1.0 beri RM30 kredit e-wallet untuk galakkan rakyat guna e-wallet. Yang 𝗽𝗮𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗸𝘂𝗮𝘁 𝗸𝘂𝘁𝘂𝗸 walaun la. Sekarang walaun pun guna e-wallet juga nampaknya. Inilah bukti yang 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 𝘀𝘂𝗸𝗮 𝗸𝘂𝘁𝘂𝗸 𝘁𝗮𝗻𝗽𝗮 𝗶𝗹𝗺𝘂. Sebab tu bila walaun buat isu, jangan dilayan. Sebab walaun bula  tahu apa pun. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.SALAM ALOHA- 3 JENIS KAKI SEMBANG


Bob Kelanang


 3 JENIS KAKI SEMBANG PARA OLAMAK SU' DAN PUAK KHAWARIJ YANG DIBENCI NABI...


SALAM ALOHA...
HANNAH YEOH - JANGAN BERDIAM DIRI, HANNAH YEOH - JANGAN BERDIAM DIRI, KELUARKANLAH SUARAMU!!


Sejak timbul isu berkaitan syarikat milik bersama suami Hannah Yeoh memperolehi kontrak pengangkutan dengan kerajaan negeri Selangor, paling dirindui tentunya ialah komen daripada Menteri Belia dan Sukan itu sendiri.


Sehingga ini, langsung tidak kedengaran sebarang reaksi daripadanya.


Tak tahulah sama ada sempena cuti sekolah ini beliau ada di dalam negara atau sedang bercuti di luar negara.


Tetapi, jika pun berada di luar negara, sekarang kan dunia langit terbuka dan melalui pelbagai platform media sosial yang ada, di mana-mana saja beliau boleh bersuara.


Kalaulah PH sekarang ini sebagai pembangkang dan yang memperolehi kontrak itu suami mana-mana pemimlin kerajaan, Hannah Yeoh barangkali adalah antara figura yang paling awal melantunkan suaranya.


Tambahan lagi, sejak semalam telah viral ciapan Hannah Yeoh di laman sosial X pada tahun 2012 mengenai komennya yang menolak pemberian kontrak kerajaan kepada kroni mana-mana pemimpin


Kenapa bila terkena batang hidung sendiri, diam membisu pula?


Sebagai pemimpin yang bergelar menteri, ditambah dengan PH memang menolak amalan kronisme dan nepotisme sejak dulu lagi, adalah sikap yang salah untuk Hannah Yeoh terus mendiamkan diri.


Walaupun pemimpin-pemimpin utama DAP juga berdiam dan membisu dalam isu ini, tetapi dalam keadaan di mana syarikat milik bersama suaminya sendiri memperolehi kontrak dengan kerajaan itu, Hannah Yeoh sepatutnya menjadi yang paling awal bersuara mengenainya.


Beliau wajib tampil bersuara dan menyatakan pendiriannya sebagai seorang menteri dan pemimpin DAP dalam isu tersebut sebagai pencerahan kepada rakyat.


Kalau beliau setuju suaminya memperolehi kontrak itu, nyatakanlah suara persetujuannya itu untuk didengari oleh dunia.


Jika tidak setuju pula, luahkalah pendirian tidak setuju itu tanpa ragu-ragu demi mempertahankan nama baik PH, DAP dan wibawa dirinya sendiri sebagai seorang pemimpin yang selama ini tergambar tegas menolak keras amalan kronisme dan nepotisme.


Berdiam diri, bersembunyi dan menyimpan suara bukanlah pilihan yang sepatutnya.


Jika ingin berdiam diri, lebih baik berhenti sebagai menteri dan jadilah orang biasa saja.


Setelah jadi orang biasa, tiada siapa akan marah lagi jika beliau tidak mengeluarkan suaranya.


Ketika itu nanti, kekallah berdiam diri dan memencilkan diri buat selama-lamanya. – ShahbudinHusin 30Mei2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/05/30/hannah-yeoh-jangan-berdiam-diri-keluarkanlah-suaramu.html
ELOK BLAH AWAL JADI GURU... SEBAB GURU NI HANYA YANG BIJAK SAJA NAK AJAR MURID JADI BIJAK

 Rasa kelakar pun , rasa kesian pun ada pada 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿 yang sorang ni. Mungkin ini sebabnya dia nak pencen awal dari jawatan guru. Sebab dah lama dia hidup 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗮𝗾𝗶𝘆𝘆𝗮𝗵. Dah tak tahan kot.


Tapi beginilah hakikat walaun. Mungkin dia rasa salah kerajaan sekarang (Madani) bila ramai pelajar yang tak dapat A. Sebab tu dia komen begitu. Sedangkan yang ambil SPM ni, mereka yang 𝗯𝗲𝘀𝗲𝗸𝗼𝗹𝗮𝗵 𝗱𝗶 𝘇𝗮𝗺𝗮𝗻 𝗣𝗡 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗱𝗯𝗶𝗿.


Dia kata padan muka tu, sebenarnya ditujukan kepada 𝗥𝗮𝗱𝘇𝗶 𝗝𝗶𝗱𝗶𝗻 yang jawat Menteri Pendidikan masa tu. Tapi biasalah. Dah jadi walaun, automatik 𝗼𝘁𝗮𝗹 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗴𝗮𝘃𝗮𝗹 𝗯𝗲𝗿𝗳𝘂𝗻𝗴𝘀𝗶. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


BOLEHKAH DUN SG BAKAP DI KEMBALIKAN PADA PH.

 

Che Ibrahim


PRK Sungai Bakap.... Misi merampas kembali kerusi yang hilang pada tahun 2023 akibat "Gelombang Hijau" ...KKMART NI ADA 800 CAWANGAN.. JUMPA 5. HELAI STOKING... KILANG CETAK DAH TUTUP.. SO DIA PI BAWA NAMA MALAYSIA..


 

DIA NIE... NAK HERAN APA NGAN DIA... IDEA MAT JENIN PALING RARE DIA SOH CETAK DUIIT... DIA TIN KOSONG


 

YANG DOK KATA ANWAR TAK CUKUP KUAT SOKONG PALESTINE TU DOK DI KAMPUNG JA... TAK LEH PI ARAB SAUDI PUNG... TAMBAH YANG MENULIS.. ORANG TAK OEDULI DAH


 

MAJLIS ILMU MADANI DI PUTRAJAYA MALAM TADI.

 


Alhamdulillah malam ini Seri Perdana, Putrajaya meneruskan Majlis Ilmu Madani dengan menerima tamu istimewa Syeikh Profesor Dr. Ali Muhyiddin Ali al-Qaradaghi, Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia. 


Saya singgung bahawa sewaktu kesedaran dan kecerdasan umat mengenai Islam semakin berkembang, namun tahap kefahaman agama masih lagi belum ditahap yang optimum. Oleh dengan itu, tradisi ilmu seperti ini adalah satu tuntutan agar dapat menyuburkan kefahaman yang benar bagi mengelak perpecahan. 


Saya turut tekuni syarahan Syeikh Ali yang antara lain menyentuh soal kebejatan nilai moral dan kemanusiaan dalam kalangan negara Barat hingga mereka sanggup membenarkan kekejaman, pembunuhan dan kezaliman di Gaza oleh rejim Zionis.


Syeikh Ali berpandangan pendirian Barat yang membingungkan ini berlaku akibat sikap Barat yang terlalu mengutamakan materi semata-mata hingga mengorbankan nilai moral dan kemanusiaan, ketimbang ketamadunan Islam yang menekankan perimbangan neraca dunia dan akhirat.


Saya juga diberi kesempatan untuk  meluncurkan terjemahan Kitab Fiqh Zakat, tulisan Almarhum Dr Yusuf Al-Qaradawi yang diterbitkan oleh Pusat Pungutan Zakat-Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).


Saya ingin zahirkan penghargaan atas doa dan harapan Syeikh Ali kepada Malaysia. Semoga ilmu dan hikmah dan dikongsi oleh Syeikh dapat dimanfaat oleh kita semua.


#MalaysiaMADANIKETIKA BANGSA LAIN MAJU..

 

Abu Mishkat
Ketika bangsa lain cemerlang dalam inovasi dan reka cipta baru untk menggantikan tenaga kerja manusia serta memaksimumkan produktiviti, bangsa Arab dan Melayu berlumba-lumba untuk menjadi ustaz dan ulama popular yang paling berkaliber mengeluarkan fatwa dan hukum agama, khususnya yang menyalahkan mazhab, parti atau aliran pemikiran berseberangan. 


Kerana sedar betapa jauhnya umat Islam tertinggal di belakang dalam sains dan teknologi bahkan juga akal budi, saya fikir perlu untuk terus bercakap dan mengkritik cara fikir agamawan konservatif yang telah membina hegemoni sosial atas masyarakat Melayu.BAIK PILIH PH.. SAH TAK BEREBUT KAWASAN TU.

 


MENERIMA KUNJUNGAN AMAZON DAN KUMPULAN MASDAR DARI UAEPetang tadi saya telah menerima kunjungan hormat daripada delegasi Amazon Web Services (AWS) diketuai Naib Presiden Global Public Policy AWS, Michael Punke.


Dalam pertemuan ini saya dimaklumkan mengenai status kemajuan pelaburan AWS di Malaysia yang diumumkan tahun lalu berjumlah RM25.5 billion (US$6 billion) untuk tempoh 15 tahun bermula 2023. 


Ini antara lain melibatkan pembangunan pusat data di Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur, yang berjalan mengikut perancangan.


Sayugia, Malaysia mengalu-alukan pelaburan dan kerjasama strategik AWS dalam menyokong ekosistem transformasi digital terkini seperti cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G dan generative artificial intelligence (AI).


Ini penting bagi memastikan Malaysia tidak ketinggalan dalam arus perdana kemajuan teknologi terkini setanding dengan negara-negara maju yang lain.


Kemudiannya, saya turut menerima kunjungan hormat Ketua Pegawai Eksekutif MASDAR Mohamed Jameel Al Ramahi, dan delegasi seraya diapit Duta Besar Emiriah Arab Bersatu (UAE) ke Malaysia Dr. Mubarak Saeed Aldhaheri.


Dalam pertemuan ini, MASDAR memaklumkan kemajuan terkait cadangan pelaburan yang akan dilaksanakan di beberapa buah negeri dengan rakan perniagaan tempatan dalam tempoh 10 tahun akan datang. 


Perkongsian dan pelaburan strategik seperti ini penting bagi mencetus anjakan kepada ekosistem infrastruktur tenaga Malaysia selari dengan matlamat Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) yang sedang giat dilaksanakan.


Moga kedua-dua pertemuan ini membuka lebih banyak peluang dan ruang pelaburan, penambahan pekerjaan dan lonjakan ekonomi, selain situasi menang-menang antara pihak terlibat.


#MalaysiaMADANIPROJEK DIPEROLEHI SUAMI HANNAH YEOH BUKAN IDEA BARU, IA MIRIP GRAB SAJAPerkhidmatan demand-responsive transit, atau transit responsif atas permintaan (DRT) yang ingin diperkenalkan kerajaan Selangor bukanlah sesuatu yang baru mahupun “ground-breaking technology” seperti yang digambarkan oleh sebuah syarikat yang kini terpalit kontroversi berikutan dakwaan kronisme melibatkan seorang menteri.


Malah, pakar pengangkutan berkata sistem DRT sudah pun diperkenalkan di negara ini menerusi inisiatif swasta.


DRT ialah sistem perkongsian kenderaan untuk individu atau kumpulan yang ingin bergerak ke destinasi berlainan. 


Berbeza dengan perkhidmatan bas yang mempunyai jadual dan laluan tetap, DRT bersandarkan permintaan pengguna.


Ia ingin diperkenalkan kerajaan Selangor di Rawang, menggunakan van DRT, susulan projek rintis yang dilaksanakan di Puchong, Ampang dan Gombak. 


Inisiatif itu bagaimanapun terpalit kontroversi disebabkan ketiadaan tender terbuka dalam melantik dua syarikat – Asia Mobility Technologies Sdn Bhd dan Badanbas Sdn Bhd – untuk menjalankan projek tersebut.


Lebih mengejutkan ialah Asia Mobility Technologies diterajui Ramachandran Muniandy, suami kepada Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, pemimpin kanan DAP yang juga bekas speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.


Dalam menjawab tuduhan terhadapnya, Asia Mobility menyifatkan DRT sebagai “teknologi pelopor untuk pengangkutan awam” yang membolehkan perkongsian khidmat pengangkutan berpandukan 

“algoritma pintar, pembelajaran mesin untuk mengautomasikan penghantaran kenderaan dan mengoptimumkan destinasi kenderaan”.


Seorang pakar pengangkutan bagaimanapun DRT sudah pun dilaksanakan.


Munzilah Md Rohani dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) memberikan contoh aplikasi Kumpool.


“Ia bukan perkara baru. Perkongsian kenderaan atau ‘ride’sharing’ sudah ada dalam aplikasi Kumpool. Ia diuruskan sebuah syarikat di Johor walaupun sistemnya dioperasikan dari Lembah Klang,” kata Munzilah dari Pusat Kajian Pemanduan Pintar UHTM.


Menurutnya, sistem tersebut sudah pun digunakan secara tidak formal di beberapa kampus.


“Para pelajar membuat kumpulan di Telegram untuk berkongsi kenderaan ke sesi kuliah,” katanya kepada MalaysiaNow.


Aplikasi Kumpool meliputi kawasan seperti Lembah Klang, Tebrau, Genting Highlands dan Bayan Lepas.


Munzilah berkata hasil tinjauan mendapati orang ramai enggan menaiki pengangkutan awam kerana keterbatasan laluan.


“Bas contohnya, tidak boleh masuk ke taman-taman perumahan. Jadi DRT ini menghubungkan kawasan perumahan kepada stesen bas atau rangkaian pengangkutan awam lain.”


Pakar pengangkutan, Rosli Azad Khan juga bersetuju DRT bukan sesuatu yang baru, dan telah lama diperkenalkan di negara lain seperti Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun dan dikenali sebagai “community transport”.


“Ia tidak berbeza dengan aplikasi e-hailing yang digunakan secara meluas untuk kenderaan persendirian sebagai teksi, dengan beberapa hentian atau destinasi yang ditawarkan oleh aplikasi,” kata Rosli.


Menurutnya, bezanya ialah kenderaan digunakan Asia Mobility lebih besar dan mempunyai kapasiti penumpang lebih banyak.


Ini membolehkan penyambungan “first mile” dan “last mile” untuk pengguna MRT, LRT dan KTM Komuter, berbanding bas pengantara yang dioperasikan oleh RapidKL yang masih tidak tentu jadualnya, menyebabkan berlakunya kes bas terpaksa beroperasi tanpa penumpang.


Perkhidmatan e-hailing Malaysia dikendalikan beberapa syarikat seperti Grab, Maxim dan In Driver.


Rosli berkata inisiatif yang baik seperti DRT tidak wajar dihadkan kepada satu atau dua operator, memandangkan Selangor merupakan negeri yang besar dengan populasi yang padat, selain koridor-koridor perjalanan yang mendapat permintaan tinggi.


“Ada jurang antara perkhidmatan ‘first mile’ dan ‘last mile’. Ini adalah kegagalan kritikal sistem transit massa yang kerajaan negeri dan tempatan tidak tangani. 


“Ramai yang mengharapkan inisiatif Selangor Mobility untuk menangani isu ini tetapi nampaknya tidak,” tambah Rosli.


Sebelum ini, Adun Gombak Setia Hilman Idham berkata perkhidmatan DRT bukan sesuatu yang asing malah terdapat pelbagai syarikat e-hailing sedia ada yang telah pun beroperasi dengan cekap di Malaysia dan layak menjalankan perkhidmatan itu.


Sumber – https://www.malaysianow.com/my/news/2024/05/29/benarkah-drt-di-selangor-berteknologi-pelopor