Kajian dapati Pas bakal hilang 6 hingga 8 ribu undi Cina Sg. Besar


CEO Ilham Centre Hisomuddin BakarCEO Ilham Centre Hisomuddin BakarRata-rata pengundi Cina di Parlimen Sungai Besar yang ditemui oleh Ilham Centre dalam tinjauan lapangan badan kajian politik itu baru-baru ini menyatakan penolakan mereka secara berterus-terang terhadap Pas.
Pengerusi Eksekutifnya, Hisomudin Bakar berkata, reaksi spontan pengundi Tionghoa di parlimen tersebut dipercayai ekoran perubahan dasar kepimpinan Pas termasuk bertindak keluar daripada blok pembangkang sekaligus memecahkan gabungan Pakatan Rakyat.
“Pengundi Cina sudah tentu tak akan undi Pas. Melalui pertemuan dengan penduduk Cina di Sungai Besar, bila ditanya kepada mereka, berapa peratus Cina boleh bagi (undi) pada Pas, mereka ada yang jawab, kalau dapat 1 peratus pun, Cina buta saja yang undi Pas,” ujarnya.
Berkongsi hasil pemerhatiannya pada forum “Tiga Penjuru: Pembangkang Rugi?” di Gerak Budaya, Petaling Jaya malam tadi, beliau memberitahu, pengundi Cina di Parlimen Sungai Besar jelas marah dengan pendirian politik Pas.
“Jadi, ke mana pengundi cina pergi? Kepada Amanah kebarangkalian tinggi, atau dapat nombor dua (jumlah undi). Jika kena dengan strategi, Amanah juga akan meraih undi daripada kelompok atas pagar yang sebelum ini mengundi Pas atas tiket pakatan pembangkang,” jelasnya.
Walau bagaimanapun, Hisomudin mengakui pihaknya tidak terlalu optimis dengan jumlah undi yang diterima Amanah sekiranya peratusan pengundi Cina keluar mengundi merosot atau pengundi muda di luar Sungai Besar enggan pulang untuk mengundi.
Mengulas perkembangan semasa Pas di Sungai Besar, beliau berpendapat parti diterajui Datuk Seri Hadi Awang itu sedang mengalami banyak masalah.
“Suramnya kempen Pas di Sungai Besar setakat ini. Pas tak buka lagi 40 cawangan. 15 cawangan saja yang buat (mengadakan) mesyuarat. Itupun tak buka UPU (Unit Peti Undi) mereka.
“Mereka sudah tahu keputusan (PRK). Pas dijangka hilang 6,000 hingga 8,000 undi daripada pengundi Cina,” ujarnya.
Melihat potensi yang ada pada Amanah ekoran kemelut Pas itu, menurutnya, situasi tersebut berbeza di antara Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
“Ada kelompok harummanis (masih ahli Pas tetapi kritis terhadap parti) yang masih belum keluar. Kelompok ini lebih ramai di Sungai Besar berbanding Kuala Kangsar. Pada peringkat awal lalu, mereka yang masuk Amanah ini ramainya adalah guru dan aktivis Pas,” katanya lagi.
Sementara itu, pemilihan Budiman Mohd Zohdi sebagai calon bertanding di Sungai Besar, ujarnya, keputusan BN itu lebih bersandarkan faktor populariti.
“Budiman dia ini begitu popular termasuk kalangan mat-mat rempit. Umno ingin mengambil jalan mudah kerana calon sudah dikenali. Kita juga perlu memahami cara berfikir penduduk tempatan yang tegar pemikirannya sama ada di sebelah Umno mahupun Pas,” tambahnya lagi.
Forum anjuran Lensa Anak Muda Malaysia (Lensa) selama kira-kira dua jam itu tetap diteruskan dalam keadaan bergelap dan panas akibat terputusnya bekalan elektrik ketika memasuki jam kedua program tersebut.
Walau bagaimanapun, pentas forum masih diterangi sedikit cahaya apabila beberapa peserta secara spontan menyalakan fungsi lampu pada telefon pintar masing-masing.

Husam dipindah ke kerusi pembangkang di Dun Kelantan


Adun Salor Datuk Husam MusaAdun Salor Datuk Husam Musa
Kedudukan kerusi bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa hari ini secara rasminya telah diubah dan tidak berada di kerusi Adun Pas.
Speaker Dun Kelantan, Datuk Abdullah Ya'cob berkata, perpindahan tersebut berkuatkuasa hari ini sempena Persidangan Kali Kedua Bagi Tempoh Penggal Keempat Dun Kelantan hari ini.
"Kita letak Husam di kerusi bebas yang berada sebaris dengan barisan kerusi pembangkang. Pemakluman mengenai perkara itu dibuat sejak dua minggu sebelum persidangan bermula.
"Ini sudah menjadi perkara biasa apabila individu itu tidak lagi menjadi ahli Pas mahupun parti yang memerintah kerajaan," katanya kepada media di luar dewan sebentar tadi.
Bagaimanapun untuk hari pertama persidangan hari ini Husam tidak hadir.

Azhar, Ahmad Termizi disebut-sebut calon Amanah PRK serentak

JANGAN  LUPA  YB NIZAR  PENTING  DI PERAK....
Azhar, Ahmad Termizi disebut-sebut calon Amanah PRK serentak
Majliis presiden Pakatan Harapan adalah pemilik kata putus siapa bertanding
Menjelang pengumuman calon Pakatan Harapan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar malam ini dan Kuala Kangsar esok, teka-teki bagi kedua-dua calon hampir terjawab.
Di Sungai Besar nama Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Parlimen Sungai Besar, Azhar Abdul Shukur disebut-sebut akan diumumkan malam ini.
Malaysiadateline difahamkan, nama Azhar, 50, yang juga anak tempatan dan bekas guru itu calon tunggal yang dikemukakan Amanah Selangor kepada Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional.
"Apapun, keputusan akhir hanya akan ditentukan oleh Amanah Nasional," kata sumber yang rapat dengan Amanah Selangor kepada Malaysiadateline.
Bagi PRK Kuala Kangsar, dua nama disebut-sebut iaitu bekas pensyarah Profesor Dr Ahmad Termizi Ramli dan seorang anak muda Hasnul Zulkarnain yang juga Ketua Parlimen Amanah Kuala Kangsar.
Sementara itu, Malaysiadateline juga difahamkan bahawa Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional mengadakan mesyuarat khas pagi ini bagi memuktamadkan calon bagi kedua-dua PRK itu yang akan diumumkan pada majlis berasingan malam ini dan esok.
Majlis Pengisytiharan calon Sg. Besar malam ini akan berlangsung di Dewan Sri Sekinchan, manakala bag Kuala Kangsar malam esok akan berlangsung di Kota Lama Kanan, Jambatan Sayong.
Pengisytiharan kedua-dua calon Amanah bagi mewakili Pakatan Harapan ini akan disempurnakan oleh Presiden PKR Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.
Khamis lalu, mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan telah membuat keputusan bahawa mereka akan menghantar calon bagi kedua-dua PRK itu selepas rundingan dengan Pas menemui jalan buntu.

Sumbang tanah mahal tanda penghormatan kepada Mahkamah Syariah, tetapi projek lewat 21 bulan

guan eng

GEORGE TOWN, 1 JUN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang menzahirkan rasa kecewa dengan kelewatan 21 bulan projek Ibu Pejabat Mahkamah Syariah Negeri, meski telah diberi tempoh lanjut sebanyak dua kali.
Kompleks tersebut yang sepatutnya siap pada 1 Oktober 2014, hanya siap setakat 87 peratus pada penghujung April, ekoran masalah kewangan dan pengurusan syarikat kontraktor IHS Utara Malaysia Sdn Bhd.
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam lawatan kerjanya ke tapak projek yang belum siap itu, mempersoalkan kelewatan projek terbabit yang dikerjakan secara usaha sama antara Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang dan juga agensi Kerajaan Pusat.
Bercakap kepada pemberita, Guan Eng memberitahu bahawa Yang Di Pertua Negeri Tun Dato’ Seri Utama Abdul Rahman Abbas juga turut menyuarakan kebimbangan terhadap kelewatan projek tersebut, selain orang ramai yang menyangka ia salah Kerajaan Negeri.
Kes istimewa, penghormatan buat Mahkamah Syariah
‘Kita sumbangkan tanah kerajaan negeri yang begitu mahal nilainya sebagai pengiktirafan dan tanda kita menghormati institusi mahkamah syariah,’ ujar beliau kepada Roketkini selepas sessi taklimat oleh Jabatan Kerja Raya yang mengelola projek terbabit.
Menurutnya, bukanlah menjadi amalan untuk sesebuah kerajaan negeri untuk memperuntukkan tanah yang mempunyai nilai tinggi untuk tujuan membangunkan mahkamah.
‘Ini kes istimewa. Kita buat pengecualian kerana ini mahkamah syariah,’ jelas beliau sambil menambah bahawa tanah seluas 2.93 ekar di simpang Jalan Scotland dan Jalan Batu Gantung itu dianggar bernilai RM81 juta.
Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP membuat lawatan kerja hari ini bersama Timbalan Ketua Menteri Datuk Abd Rashid Hasnon, Exco Datuk Abdul Malik Kassim, ditemani wakil-wakil Ahli Majlis DAP dari Selangor dan Pulau Pinang.
Projek yang menelan kos hampir RM30 juta ini telah diberikan Perakuan Kelambatan dan Kelanjutan Masa sebanyak dua kali pada 1 Januari 2015 dan 28 April tahun yang sama. Namun setakat kelewatan sehingga 29 April 2016, pihak kontraktor telah dikenakan Denda Ganti Rugi Ditetapkan sebanyak RM2,163,603.
“Sememangnya kita bersimpati dengan badan kehakiman syariah di sini, tapi Kerajaan Negeri yang terpaksa berdepan dengan rakyat dan menjelaskannya.
“Saya harap, tiada lagi penangguhan selepas ini memandangkan sebelum ini sudah dua kali mengalami kelewatan, ini adalah muktahir, projek ini akan siap menjelang 30 Jun 2016 nanti seperti yang dijanjikan.
“Saya sudah tidak mahu lagi janji demi janji diberikan tetapi tidak ditunaikan,” tegasnya.- Roketkini.com

Kerajaan Pulau Pinang teruskan sumbangan berkala RM600 seorang untuk 2,396 pemandu teksi


Guan Eng-Teksi
BUTTERWORTH, 1  Jun 2016 : Seramai 2,396 pemandu teksi menerima insentif RM600 seorang daripada Kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang hari ini sebagai menghargai khidmat mereka kepada rakyat.
Insentif yang disampaikan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, hari ini merupakan pemberian kedua untuk tahun ini, serta yang kelapan sejak diperkenalkan pada 2013.
Menurut Guan Eng, sejak 2013, RM4.663 juta telah diperuntukkan oleh kerajaan negeri untuk semua pemandu teksi yang sah berdaftar di Pulau Pinang.
“Semua pembayaran ini berjaya diteruskan kerana kerajaan negeri menjalankan pentadbiran bersih yang tidak makan wang untuk memastikan rakyat boleh mendapat wang.
“Tiada negeri lain di Malaysia selain Pulau Pinang yang menyediakan bayaran insentif kepada semua pemandu teksi yang berdaftar,” ujarnya dalam majlis penyampaian insentif itu di Seberang Perai Arena dekat sini.
Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Air Putih berkata, kerajaan negeri sedia mendengar setiap keluhan pemandu-pemandu teksi negeri itu kerana telah berperanan sebagai duta kecil negeri Pulau Pinang.
“Sebagai contoh, kerajaan negeri faham dengan kesesakan lalu lintas yang dihadapi oleh rakyat negeri ini.
“Atas sebab itu, kerajaan negeri telah mengambil inisiatif memulakan kajian menyeluruh berkenaan keadaan semasa sistem pengangkutan dan lalu lintas di Pulau Pinang,” jelasnya.
Ia antara lain terkandung di dalam Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang yang merangkumi bas, teksi, kereta kabel, LRT/monorel dan feri atau teksi air yang menelan belanja RM27 bilion. – Roketkini.com

BN HADAPI LALUAN SUKAR TARIK PENGUNDI DI KUALA KANGSAR