LAGI KUTUK OTAK SEMBAB

Seolah-olah 'ada pihak' mahu huru-hara – Dr Hatta

Anis Nazri, 14 Mac 2013
KUALA LUMPUR: Dakwaan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya Pakatan Rakyat merancang huru-hara merupakan satu dakwaan yang tidak berasas.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr. Mohd Hatta Ramli, berkata bagaimana Pakatan Rakyat yang berkeyakinan untuk menawan Putrajaya boleh bercadang untuk menimbulkan huru-hara.

"Untuk apa huru-hara itu? Siapa yang untung jika kita bercadang untuk timbulkan huru-hara? Dalam suasana kita (Pakatan Rakyat) bersedia menjadi kerajaan baru, sudah tentulah kita mengharapkan satu suasana yang lebih aman supaya transisi ke arah itu lebih baik," tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Selain menyifatkan dakwaan Muhyidin itu sebagai sangat prejudis, ia juga menampakkan seolah-olah 'ada pihak' yang mahukan huru-hara berlaku.

Dakwaan itu juga, kata Dr. Hatta seolah-olah cubaan untuk mengaitkan Pakatan Rakyat dengan krisis yng melanda negara di Lahad Datu.

"Jika Naib Presiden PKR, Tian Chua boleh didakwa di bawah Akta Hasutan, apa bezanya dengan Muhyiddin?" soal beliau.

Justeru, beliau berharap Muhyiddin tidak mengeluarkan kenyataan yang memberikan gambaran bahawa ada pihak yang ingin keadaan huru-hara berlaku.

Timbalan Presiden Umno itu mendakwa bahawa dari maklumat beberapa dokumen yang boleh dipercayai, pembangkang dipercayai merancang untuk menggagalkan pilihan raya umum ke-13 dengan mewujudkan keadaan porak peranda kerana gementar dengan sokongan rakyat kepada BN yang sudah mula meningkat.


BILA MAT SEMBAB BERCAKAP.RAFIZI DEDAH PEKUNG Umno


 • TPM dakwa pembangkang rancang wujud porak peranda pada PRU13
 • dikemaskini Beliau mendakwa bahawa daripada maklumat beberapa dokumen yang boleh dipercayai, pembangkang dipercayai merancang untuk gagalkan PRU13 dengan mewujudkan keadaan porak peranda kerana gementar dengan sokongan rakyat kepada BN yang sudah mula meningkat.  
RASUAH Umno PORAK PERANDA NEGARA.LEMBAB!!!!!!


Kalau bukan telinga pun, maruah Adnan Yaakob tergugat

Analysis by Halen Ang


Seseorang Menteri Besar mempunyai pengaruh besar ke atas harapan dan peluang calon-calon Umno yang bertanding di negerinya.


Bentong bukan sebuah kerusi Umno. Meskipun begitu, Menteri Besar Pahang pasti akan mengerah jentera Umno bekerja keras untuk memenangkan calon MCA di kawasan Parlimen Bentong kerana tidak mahu telinga beliau tergadai.
“… DAP tidak boleh menang di Bentong. Tidak boleh menang. Jika DAP menang di Bentong, anda potong telinga saya, saya terjun Sungai Pahang. Tidak. Boleh. Menang.”

Kerusi Adnan adalah di DUN Pelangai yang terletak dalam Parlimen Bentong.
Selain N.36 Pelangai yang dipegang Adnan, kedudukan kerusi-kerusi DUN lain di Bentong (berdasarkan keputusan PRU12) ialah:
 • N.35 Sabai — Datuk M. Davendran-MIC (3,304 undi) kalahkan Kamache Doray Rajoo-DAP (3,159 undi)
  .
 • N.34  Ketari — Ng Keong Chye-Gerakan (6,835 undi) kalahkan Lee Kok Yeep-DAP (5,953 undi)
  .
 • N.33 Bilut — Datuk Hoh Khai Mun-MCA (6,024 undi) kalahkan Tam Tai San-DAP (4,916 undi)
BN sebenarnya goyah di Bentong dan DAP mungkin boleh menang.

Perbandingan dengan Pandan

 

Para pemilih Cina di Bentong telah mengundi mengikut dasar perkauman pada tahun 2008.
Gejala ‘split voting’ inilah juga yang membawa kepada kejayaan Ong Tee Keat di Pandan di mana Ong, yang tatkala itu naib presiden MCA, berjaya menewaskan Syed Shahrir (PKR).

Tee Keat menang dengan majoriti 2,961 undi kerana orang Cina Pandan keberatan untuk menyokong seorang calon pembangkang Melayu.

Walaupun MCA menang Parlimen Pandan, BN kalah kedua-dua kerusi DUN yang terletak di dalam kawasan Pandan, iaitu Chempaka dan Teratai. Calon Umno tewas kepada calon PAS di Chempaka dan calon Gerakan tewas kepada calon DAP di Teratai.

Pada peringkat negeri, pemilih Pandan hanya memberikan 18,958 undi kepada BN mengikut pecahan 11,480 bagi Umno + 7,478 bagi Gerakan.

Pada peringkat Parlimen pula, pemilih Pandan memberikan 25,236 undi bagi MCA-Ong Tee Keat. Ada perbezaan sejumlah 6,278 undi!

Bermakna pemilih Cina yang memberi undi Parlimen kepada Tee Keat namun pada masa yang sama tidak sanggup menyerahkan undi kepada calon DUN Umno.

Lihat butir-butir di ‘Ong Tee Keat menang Pandan atas sentimen anti-Melayu
Perkara yang sama berlaku di Bentong di mana pemilih Cina tidak memberikan undi mereka kepada calon PKR keturunan India.

Atas sebab itulah wakil menyandang jawatan, iaitu Liow Tiong Lai yang sekarang Timbalan Ketua MCA, mampu menang. Akan tetapi sejarah tidak dijangka akan berulang.


Bentong

Memperinci keputusan PRU12 Bentong

Di peringkat Parlimen, BN telah mengutip 25,134 undi.

Di peringat DUN merangkumi empat kerusi, BN telah mengutip 21,569 undi, iaitu Bilut 6,024 + Ketari 6,835 + Sabai 3,304 + Pelangai 5,406.

Liow Tiong Lai memperolehi faedah daripada ‘split voting’ – perbezaan 3,565 undi – kerana Bentong adalah kawasan majoriti Cina dan lawan PKRnya adalah calon keturunan India.

Cuba lihat pada pola pengundian berikut:
 • Umno (Adnan Yaakob) menang selesa di Pelangai dengan majoriti hampir 3k (2,970 undi)
 • MCA menang sederhana di Bilut dengan majoriti 1,108 undi
 • Gerakan menang tipis di Ketari dengan majoriti 882 undi
 • MIC menang amat tipis di Sabai dengan majoriti 145 undi
Kali ini dalam PRU13, besar kemungkinan BN akan hilang kerusi DUN Bilut yang mempunyai 59.0 peratus pemilih Cina, dan Ketari yang mempunyai 52.1 peratus pemilih Cina.

Dalam pilihanraya yang lepas, calon pembangkang Parlimen Bentong G. Ponusamy (PKR) mendapat sebanyak 12,585 undi.

Calon-calon pembangkang (3 orang DAP, seorang PAS) di peringkat DUN kawasan tersebut mendapat sejumlah 16,464 undi kesemuanya, iaitu DAP di Bilut 4,916, DAP-Ketari 5,953, DAP-Sabai 3,159 dan PAS-Pelangai 2,436 undi.

Bermaksud seramai 3,879 orang – kebanyakan mereka pemilih Cina – yang mengundi DAP di peringkat DUN tidak menyokong calon India PKR di peringkat Parlimen.WongTackLGEgarland
Gejala perkauman ini, yakni calon MCA walaupun gerenti kalah kepada calon Cina DAP namun masih mengatasi calon pembangkang yang bukan Cina, telah diperhatikan dalam tahun 2008 oleh http://amriyunos.blogspot.com/2010/04/salah-siapa-bn-hilang-undi-cina.html


Kali ini dalam tahun 2013, yang bersaing dengan MCA di Bentong bukanlah calon India PKR.
DAP mempertaruhkan seorang calon Cina yang telah berjaya memupuk histeria anti-Lynas di kalangan ahli-ahli masyarakatnya yang dibelenggu pemikiran ABU.

Jadi Liow Tiong Lai tidak harus begitu yakin bahawa beliau boleh menang Bentong.

Kempen DAP dibantu jentera Si Gunting

YB Hoh Khai Mun, iaitu ketua bahagian MCA Bentong dan juga Adun Bilut merangkap exco negeri untuk Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar membidas pencalonan Wong Tack oleh DAP di Bentong.


Boleh baca ‘Pakatan inconsistencies persist with backpedalling stances on Lynas plant‘ di laman MCA. Kenyataan YB Hoh Khai Mun ini tidak dipetik oleh The Star. 


Hoh Khai Mun

Bad news for the DAP is good news for the MCA is no news in The Star

Setiausaha Pemuda MCA Chai Kim Sen turut menyelar para pemimpin Pakatan yang tidak tegas dalam pendirian mereka. Kenyataan akhbar Datuk Chai boleh dibaca di laman MCA di bawah tajuk, ‘Pakatan’s manifesto is useless if their leaders constantly change their stand and promises‘.


The Star sebenarnya jarang sekali pernah mengambil apa-apa inisiatif untuk menghubungi orang MCA seperti Chai ataupun pemimpin-pemimpin BN yang lain.


GidongMunyit
Orang Cina suka makan masakan eksotik

Sebaliknya, suratkhabar itu telah membiarkan sahaja Regina Lee – bff Hannah Yeoh – untuk membuat liputan sidang akhbar Wong Tack kelmarin.


Regina Lee juga ditugaskan membuat liputan persengketaan Ngeh-Kula beberapa hari lepas. Liputannya begitu berat sebelah serta tidak menangani persoalan-persoalan yang merugikan warlord evengelis DAP di Perak itu. Sila rujuk posting saya — ‘Bab Ngeh kenakan Kula, perkembangan seterusnya‘.


Harap-harap Adnan Yaakob tidak akan terpotong telinganya nanti oleh sebilah gunting milik MCA (cakap kiasan sahaja). Pasti seorang Menteri Besar Pahang yang DUNnya terletak di Pelangai tidak akan menyenangi kawasan Parlimen Bentong jatuh ke tangan seorang DAP yang berjiwa kaki bakar.