WALAUN JAJA BENDA YANG DEPA TAK TAHU APA PUN.


Zainuddin Omar.


 Ramai vodoh kritik PMX beli 40 unit Starlink tetapi sebenarnya target PMX agar Elon Musk buat pelaburan Tesla di Malaysia.  


Starlink macam sweetener to the deal sahaja. 


FARIZUL ASYRAF.


40 unit Starlink hanya berharga tak sampai RM200,000 sahaja tetapi pelaburan Tesla boleh cecah berbillion USD. 


Korang walaun apa tahu!!! Ahaks
.Bagaimana team Malaysia “rampas” HQ Tesla dibuka di Malaysia sangat best untuk dikaji. 


Indonesia dah lama lobby, last last dibuka di Malaysia


Sekarang cuba “rampas” untuk buka kilang pembuatan dan juga bateri disini pula. Kalau berjaya, satu kejayaan yang akan melonjakkan nama Malaysia


For the recod

- Market Cap Tesla : 837B usd

- GDP Malaysia : 425B usd

Perlu keluar mengundi, PRN tentukan masa depan negara - Chua Wei Kiat


 Pengundi perlu keluar mengundi pada 12 Ogos ini bagi menentukan kerajaan yang benar benar layak memerintah diangkat di 6 negeri yang mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN).


Menurut Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia, Chua Wei Kiat, sikap pengundi menganggap PRN tidak sepenting Pilihan Raya Umum (PRU) boleh menggelapkan masa hadapan mereka sendiri, terutamanya di Selangor andai Pakatan Harapan dan BN tidak berjaya menubuhkan kerajaan.


"Setiap undi bagi PH dan BN di setiap DUN akan mempengaruhi peluang kemenangan pihak kami, maka saya menyeru semua pengundi aktif keluar mengundi," kata calon DUN Rawang itu.


Tegas beliau, semangat untuk mengekalkan kestabilan politik penting kerana terdapat kawasan DUN di Selangor yang jika menggunakan data pada PRU 15 lalu, PH hanya akan memang sekitar 1,000 undi.


Jumlah majoriti itu tidak cukup untuk memastikan DUN berkenaan selamat sekiranya penyokong PH atau BN tidak keluar mengundi.


"Jika kerajaan PH mengalami kekalahan dalam PRN Selangor, ia bukan sahaja akan memberi kesan kepada prospek pembangunan negeri tersebut tetapi mungkin akan memberi impak kepada pentadbiran kerajaan pusat secara tidak langsung," katanya.


Selain itu, kata beliau, jika semua orang keluar mengundi dan memastikan kemenangan besar untuk PH dan BN, hal itu akan menyampaikan mesej yang jelas bahawa rakyat menolak ekstremisme agama dan perkauman.


"Ini akan membantu kerajaan pusat untuk lebih fokus dalam pembangunan dan menyelesaikan masalah rakyat, bukannya seperti sekarang, di mana Perdana Menteri Anwar Ibrahim sibuk dengan isu-isu ekonomi dan kebajikan rakyat


"Pada masa yang sama perlu menangani isu-isu perkauman dan agama yang dimainkan oleh PN," katanya.


Beliau percaya tiada kawasan DUN dalam PRN kali ini boleh dijamin sepenuhnya stabil untuk menang, dan sikap pengundi amat penting serta kritikal dalam saat segenting ini.


"Apabila semua orang terlalu rileks ia akan berubah menjadi krisis.


"Jika pengundi merasa puas hati dengan prestasi kerajaan semasa, mereka haruslah keluar mengundi untuk memastikan kerajaan ini terus kekal .


"Juga selain menghadiri acara parti politik, mereka boleh menggunakan kemudahan era digital untuk menghantar mesej yang betul daripada pemimpin kepada keluarga dan rakan-rakan dan untuk menggalakkan mereka mengundi," katanya lagi.
Umno akan buktikan Tuan Ibrahim salah, kata Rafizi

 


Timbalan presiden PKR berkata Umno memahami keperluan bekerjasama dan mengenepikan politik.


Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli menolak dakwaan pemimpin PAS Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa Umno akan “mengkhianati kawannya”.

KUALA LUMPUR: Umno akan membuktikan ramalan Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkait “makan kawan” adalah salah, kata Rafizi Ramli.

Timbalan presiden PKR itu berkata Umno memahami kepentingan kerjasama, terutama dalam melakukan reformasi ekonomi yang melancarkan pentadbiran kerajaan perpaduan.

“Itulah sebabnya kami boleh melakukan semua ini dengan pantas, perkara yang tidak boleh dilakukan sebelum ini kerana tidak ada politik sangat dalam kerajaan perpaduan, ia benar-benar untuk bekerja.

Ads by Kiosked

“Ramalan Tuan Ibrahim akan dibuktikan salah satu hari nanti,” kata Rafizi kepada pemberita selepas melancarkan program “Academy in Industry” (AiI).

Malam tadi, ketika berceramah di Lenggeng, Negeri Sembilan, Tuan Ibrahim berkata Umno akan mengkhianati kawannya apabila parti itu berkuasa.

Beliau merujuk tindakan Umno menarik sokongan terhadap Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin ketika menjadi perdana menteri, dan melakukan undi tidak percaya kepada Ahmad Faizal Azumu sebagai menteri besar Perak.

Rafizi berkata, beliau tidak menjangkakan sesuatu luar biasa daripada Tuan Ibrahim kerana pembentukan kerajaan perpaduan mengejutkan pembangkang.

“Mereka beranggapan apabila bekerjasama dengan Umno (dalam kerajaan perpaduan) akan berpecah, seperti mana cubaan mereka dalam Muafakat Nasional sebelum ini, namun perkara cukup berbeza berlaku.

“Kerajaan perpaduan wujud sebagai tanggungjawab kepada negara, kami terpaksa telan maruah masing-masing. Kami semua kena melupakan masa lalu dan fokus kepada masa hadapan,” katanya.

Ads by Kiosked

Rafizi berkata, setiap komponen kerajaan perpaduan memahami masa depan politik bukannya “zero-sum game” antara parti politik, sambil merujuk kelincinan rundingan kerusi menjelang PRN 12 Ogos.

“PN bergelut memuktamadkan rundingan kerusi mereka, ada bantahan sana sini, anda tidak melihat ia berlaku dalam parti kerajaan perpaduan kerana bukan lagi mengenai kepentingan individu dalam parti.”

Katanya, tempoh persefahaman politik akan berterusan sehingga “negara kembali bangkit”, di mana terpulang kepada parti lain memutuskan sama ada untuk bersaing antara satu sama lain.

“Apabila kita sampai di peringkat itu, saya rasa Umno, PKR, DAP, Pakatan Harapan atau Barisan Nasional faham rakyat menyokong parti yang berprestasi dan bekerja,” katanya.

Ekonomi unggul, pendidikan berkualiti keutamaan Selangor
 Teras pertama dalam manifesto Kerajaan Perpaduan Selangor menumpukan kepada ekonomi unggul dan pendidikan berkualiti.


Hal itu, kata Pengerusi Pakatan Harapan Selangor akan mampu menghasilkan modal insan terbaik dan memberi tenaga kerja berkualiti kepada pelaburan berteknologi tinggi yang masuk ke Selangor.


"Memfokuskan usaha pembangunan ekonomi kepada industri pertanian moden, aeroangkasa, rel dan bas elektrik, perkhidmatan 5G, robotik dan automasi, kecerdasan buatan, tenaga boleh diperbaharu serta e-sports.


"Menawarkan 100,000 peluang pekerjaan bergaji tinggi kepada orang muda Selangor dengan menarik pelaburan tempatan dan luar negara," katanya dalam majlis Pelancaran Tawaran Kita Selangor, malam tadi.


Untuk itu, kata Amirudin, Kerajaan Negeri akan bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk menubuhkan Pelabuhan Ketiga di Pulau Carey, Pelabuhan Klang, agar Selangor menjadi destinasi utama pelaburan di Asia Tenggara.


Kerajaan negeri juga akan mewujudkan tiga perbandaran baharu di Sepang, Sabak Bernam, dan sepanjang jajaran Sungai Klang diterajui oleh PKNS, MBI, dan sektor swasta dilengkapi dengan perumahan mampu milik untuk rakyat Selangor.


Mewujudkan lebih Taman Perindustrian Mampan ke arah menjadikan Selangor negeri neutral-karbon dan meningkatkan komitmen kepada piawai ESG.


Kerajaan Negeri akan melengkapkan keterhubungan 5G supaya Selangor menjadi negeri 5G tercekap di Asia Tenggara.


"Satu lagi, ajan diwujudkan Jajaran Kita Selangor yang menghubungkan perkhidmatan rel di Klang ke Kuala Selangor, Tanjong Karang, dan Sabak Bernam.


"Juga menghubungkan jajaran rel di KLIA ke Tanjong Sepat dan Sungai Pelek agar Wilayah Pantai Barat Selangor menjadi Koridor Perkhidmatan Rel," katanya.


Perpaduan menjanjikan latihan TVET bagi 10,000 orang muda Selangor dengan kerjasama bersama syarikat teknologi tinggi seperti Apple, Siemens, Festo, dan Dassault Systemes. Meluaskan skop peserta Program Tuisyen Rakyat Selangor percuma kepada pelajar sekolah rendah dan menengah dengan sasaran 200 ribu peserta.


Manifesto juga menawarkan kelas pembelajaran bahasa percuma seperti Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin, Tamil, Jepun, dan Korea. Juga Bantuan Mahasiswa Kita Selangor berjumlah RM1,500 kepada setiap mahasiswa.


"Baucar pembelian buku RM200 kepada orang muda Selangor turut dijanjikan di samping menawarkan peluang latihan industri (internship) dengan bayaran RM1,500 sebulan bagi 2,000 orang muda Selangor.


"Merangsang kemahiran kreatif generasi muda dan belia dengan mewujudkan Geran Digital Kita Selangor mensasarkan 10,000 Duta Kreatif Kita Selangor dengan peruntukan RM 5 juta untuk 5 tahun akan datang," katanya lagi.