UNTUK SUPPORT CALON KITA....


             Zunar cartoonist fan club.𝗕𝗘𝗥𝗟𝗔𝗞𝗨 𝗔𝗗𝗜𝗟 𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗠𝗨𝗦𝗨𝗛 𝗣𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜𝗞 : 𝗨𝗖𝗔𝗣𝗔𝗡 𝗧𝗘𝗥𝗜𝗠𝗔 𝗞𝗔𝗦𝗜𝗛 𝗞𝗘𝗠𝗕𝗔𝗟𝗜 𝗗𝗔𝗡 𝗦𝗘𝗧𝗜𝗡𝗚𝗚𝗜-𝗧𝗜𝗡𝗚𝗚𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗚𝗛𝗔𝗥𝗚𝗔𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗬𝗔𝗕 𝗠𝗕 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡 𝗗𝗦 𝗡𝗔𝗦𝗦𝗨𝗥𝗨𝗗𝗗𝗜𝗡 𝗗𝗔𝗨𝗗

 𝗕𝗘𝗥𝗟𝗔𝗞𝗨 𝗔𝗗𝗜𝗟 𝗣𝗔𝗗𝗔 
Sebagai berlaku adil kpd musuh politik, 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝘂𝗰𝗮𝗽 𝗧𝗘𝗥𝗜𝗠𝗔 𝗞𝗔𝗦𝗜𝗛 𝗞𝗘𝗠𝗕𝗔𝗟𝗜 𝗸𝗽𝗱 𝗬𝗔𝗕 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶 𝗕𝗲𝘀𝗮𝗿 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝗗𝗦 𝗡𝗮𝘀𝘀𝘂𝗿𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻 𝗗𝗮𝘂𝗱 kerana menunjukkan akhlak yg baik dan menyantuni PMX yg kita sayangi. 


Dalam isu ini yg spesifik, kita 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚 𝗣𝗛𝗕𝗡 𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜 mesti berlaku adil kpd 𝗬𝗔𝗕 𝗠𝗕 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 kerana beliau berbuat perkara baik yg wajib kita akui. 𝗞𝗶𝘁𝗮 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗲𝗴𝗼𝗶𝘀 𝗺𝗰𝗺 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗸, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝗿𝗴𝗼𝗻, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 & 𝘂𝗻𝘁𝗶𝘁 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗪𝗔𝗥𝗚𝗔𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔 𝗧𝗔𝗞 𝗕𝗘𝗥𝗚𝗨𝗡𝗔 𝘆𝗴 𝗧𝗔𝗞 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗴𝘂𝗽 𝗻𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗸𝗮𝘀𝗶𝗵 𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗣𝗠𝗫.


Kita juga ucap tahniah kpd 𝗬𝗔𝗕 𝗠𝗕 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 yg menunjukkan 𝘁𝗮𝘂𝗹𝗮𝗱𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗶𝗸 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗸𝗵𝗹𝗮𝗸 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺 kpd 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗸𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗯𝗮𝘄𝗮𝗵𝗮𝗻 yg pasti enggan menurutinya. Puak degil tarak otak. Kita harap lebih ramai pemimpin PA$ menunjukkan akhlak sebegini. Ini juga adalah akhlak mulia 𝗔𝗹𝗺𝗮𝗿𝗵𝘂𝗺 𝗧𝘂𝗮𝗻 𝗚𝘂𝗿𝘂 𝗡𝗶𝗸 𝗔𝗯𝗱𝘂𝗹 𝗔𝘇𝗶𝘇 (𝗔𝗧𝗚𝗡𝗔) yg kita sayang dan sanjungi. 


Yg diakui sukar kita lakukan ialah sayangkan Rasulullah, contohi akhlak baginda, sayangkan Tok Guru, tiru budi bahasa beliau sebaik mungkin. InsyaAllah.


Berbanding MB Kelantan yg kita biasa lihat begitu bengis mengutuk dan menganjing PMX dalam kempen PRU / PRN, beliau berubah 180 degree dalam soal hubungan baik Kerajaan Negeri dengan Kerajaan Persekutuan 𝘆𝗮𝗸𝗻𝗶 𝘀𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗙𝗲𝗱𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝗺𝗮. 𝗗𝗦 𝗡𝗮𝘀𝘀𝘂𝗿𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻 𝗗𝗮𝘂𝗱 𝗱𝗶𝗮𝗸𝘂𝗶 𝗯𝗶𝗷𝗮𝗸 𝗺𝗲𝗻𝗷𝗮𝗴𝗮 "𝗱𝗲𝗰𝗼𝗿𝘂𝗺". 𝗦𝘆𝗮𝗯𝗮𝘀👍


Ini akhlak yg kita mahukan dalam negara demokrasi. PMX dgn karomah insaniah dimiliki beliau, memang akan layan dengan baik jika pihak di sebelah sana pun melayan beliau dengan baik. 


"𝗢𝗿𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗯𝘂𝗱𝗶 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗯𝗲𝗿𝗯𝗮𝗵𝗮𝘀𝗮, 𝗼𝗿𝗴 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿𝗶 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗮𝘀𝗮".


JUJURnya saya gembira melihat 𝘀𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗙𝗲𝗱𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝗺𝗮 𝘆𝗴 𝗺𝗮𝘁𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝘁𝘂𝗻𝗷𝘂𝗸𝗸𝗮𝗻 𝗣𝗠𝗫 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝘂𝗴𝗮 𝗠𝗕 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻. Terima kasih buat keduanya yg mendamaikan. Ini menunjukkan perbedaan yg ketara (contrast) berbanding perasan BENCI dlm suasana Politik yg "toksik".


Alhamdulillah.


- Zus Din 

03052024


𝗡𝗼𝘁𝗮 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻  : 𝗽𝗲𝗻𝘆𝗼𝗸𝗼𝗻𝗴 𝗣𝗛𝗕𝗡 𝘆𝗴 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻, 𝘁𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝘁𝘂𝗻𝗷𝘂𝗸𝗸𝗮𝗻 𝗮𝗸𝗵𝗹𝗮𝗸 𝘆𝗴 𝗯𝗮𝗶𝗸 𝗱𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗷𝗶𝘄𝗮 𝗯𝗲𝘀𝗮𝗿 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶 𝗬𝗔𝗕 𝗠𝗕 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗵𝗮𝗹 𝗶𝗻𝗶. 𝗧𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗸𝗮𝘀𝗶𝗵.

****************

𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝘂𝗰𝗮𝗽 𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗸𝗮𝘀𝗶𝗵 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗣𝗠

Bernama

02/05/2024 23:57 MYT


KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Nassuruddin Daud mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana memberi layanan sama rata kepada Kelantan seperti negeri-negeri lain.


Beliau berkata Perdana Menteri juga memberi maklum balas yang sangat baik kepada perbincangan berkaitan pembangunan Kelantan dalam pertemuan tertutup hari ini.


"Satu pertemuan dengan pimpinan kerajaan negeri dan pegawai kanan telah diadakan hari ini. Dalam taklimat itu saya telah menyebut beberapa perkara untuk kepentingan rakyat.


"Saya ucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana memberikan maklum balas positif terhadap semua yang dibincangkan dan melayan Kelantan sepertimana negeri-negeri lain," katanya kepada pemberita ketika berucap pada Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Tunjong, di sini, hari ini.


Beliau berkata kerajaan negeri sentiasa terbuka untuk menjalinkan hubungan baik dengan kerajaan Persekutuan seperti yang telah dilakukan kepimpinan terdahulu.


"Sejak zaman Tok Guru Nik Abdul Aziz kita menjalinkan hubungan yang baik dengan kerajaan Persekutuan dan hubungan ini akan diteruskan pada masa saya mentadbir negeri ini.


"Bagi saya berpolitik hanya pada musim pilihan raya. Selepas mandat diberikan kita mestilah memberi tumpuan kepada kebajikan rakyat yang menjadi tanggungjawab bersama," katanya.


-- BERNAMA

News link : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-kelantan-ucap-terima-kasih-kepada-pm-468904


VIDEO PMX DI KELANTAN 

ELOK SPRM BUKA SEMULA SIASATAN DAN SEMAK SEMULA FAIL LAMA... MESTI ADA KERANA KEKAYAAN YANG LUAR BIASA.


MSO

 

Seorang penceramah di pirake Kuala Kubu membilang akan kehebatan pencapaiannya satu persatu. 


Dia kata dia jadi Adun dalam usia 29 tahun jadi menteri dalam masa 35 tahun dan pegang empat kementerian. Empat kementerian apa sumbangannya kepada negerinya?


Kononnya tiada apa lagi yang nak dikejarnya. Dia kata dia tak boleh maki Umno sebab dia dilahir dan dibesar dalam Umno. Kini disertai Pas untuk tumpang kemenangan. 


Suatu masa dulu dialah penentang Pas nombor satu di negerinya. Apa yang tidak dimaki hamu kepada Pas cukup lengkap segalanya.


Saya nak ingatkan apa dibilang hitung itu tak mencukupi sebagai sunnah seorang pejuang dia belum lengkap kerana beliau masih belum meringkuk dalam penjara. 


Dua siasatan SPRM terhadapnya tak sangkut. Jadi untuk mengesahkan dia sebagai pejuang tulen elok SPRM buka semula fail bersangkutan dan siasat kenapa dia memiliki kekayaan lebih daripada had. 


Sekagi tangannya tidak digari dia belum ideal sebagai pejuangan. Menyertai Pas segala dosa dan nodanya tak terhakis secara automatik. Trims.KERAJAAN KELANTAN DAN PUSAT HARUS SERASI MENYELESAIKAN ISU... RASANYA INI KERAJAAN WALAU DI MAKI.. IA TETAP MEMBANTU DAN CUBA MENYELESAIKAN MASAALAH.

 


Aspek penyelarasan dan kordinasi adalah taakul utama yang perlu diambilkira dalam menyelesaikan isu rakyat yang mendesak termasuk di Kelantan.


Perkara itu saya bangkitkan sewaktu menghadiri Taklimat Pembangunan Negeri Kelantan, yang buat kali pertamanya saya pengerusikan

dalam membincangkan penyelesaian isu-isu pembangunan di negeri Kelantan seraya diapit kepimpinan Kerajaan Pusat dan juga Kerajaan negeri yang diketuai Menteri Besar Datuk Mohd Nassuruddin Daud.


Sementelahan, isu rakyat seperti kemiskinan tegar, pembangunan infra dan kemudahan asas adalah tekad komitmen berterusan Kerajaan Madani untuk diselesaikan, sebolehnya dengan kadar segera agar tidak terus membelenggu pihak terkesan.


Semasa taklimat juga, saya telah menekankan kepada kerajaan negeri dan kementerian terkait untuk memberi fokus dalam usaha menoktahkan miskin tegar di negeri Kelantan yang dijangka boleh diselesaikan dalam tempoh dua bulan. 


Walhasil, saya berharap semua kementerian dan agensi yang berkaitan memberi perhatian khusus dan segera bagi memastikan kelancaran perancangan dan pelaksanaan projek-projek di Kelantan ini secara berkesan. 


Insya-Allah, projek-projek ini merupakan inisiatif berimpak tinggi kepada rakyat, khususnya warga Kelantan di kawasan luar bandar yang akan menikmati manfaat dalam jangka masa panjang.


#MalaysiaMADANIMUDAH JA KAN

 


Najib Bakar


Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa.


Ni adab dan budi pekerti orang Melayu yang semakin dilupakan.


Saja nak cerita sikit. Mak ayah aku, kedua-dua depa pencen penjawat awam.


Jawatan terakhir ayah, pencen sebagai Timbalan Pengarah Pendidikan Kedah sekitar tahun 2006. Asalnya bertugas sebagai guru.


Jawatan terakhir arwah mak, pencen sebagai Pendaftar UUM sekitar tahun 2007. Mak aku Pendaftar UUM pertama dalam sejarah universiti.


Depa berdua sokong PMX sejak kisah 1998.


Walaupun depa sokong perjuangan PMX, tugas sebagai penjawat awam untuk government of the day tetap dipatuhi.


Masa pilihanraya, depa mengundi ikut pilihan masing-masing. Tapi bila kerajaan ditubuhkan, Peraturan Tatatertib penjawat awam itu mengikat.


Depa bekerja secara profesional, mengikut arahan dan dasar kerajaan semasa.


Benda mudah saja nak faham. Sebagai contoh.


Kalau ada seorang pekerja Microsoft, buat hantaran di media sosial tentang macam mana dia meluat kat Microsoft dan lebih suka Apple, hang rasa apa tindakan Bill Gates?


Sebab tu, kalau penjawat awam nak bangkang government of the day, pilihannya adalah letak jawatan. 


Lepas tu dia bebas dari terikat dengan Peraturan Tatatertib. 


Kutuk maki lah kerajaan macam mana pun. Asalkan tidak fitnah, hampa akan terlepas dari siasatan.


Sebab kerajaan sekarang tak guna Akta Hasutan, kecuali kalau hantaran itu melibatkan Istana.


Tidak perlu penjawat awam sayang cium tangan PMX sampai berlemoih pun.


Tidak perlu penjawat awam join PKR pun.


Tidak perlu penjawat awam jerit reformasi pun.


Cukup sekadar ikut peraturan sebagai penjawat awam, 


dan jika anda seorang Islam, jaga akhlak, 


dan jika anda seorang Melayu, sekali lagi, orang berbudi kita berbahasa.


Senang ja kan?
KALAU NAK HADI AWANG JADI PM... MASA PEMERINTAHAN DULU KENAPA JADI SETAKAT DUTA MAKAN GAJI BUTA..

 

MSO


PM MACAM MANA LAGI YANG DIMAHU

(Pertanyaan buat rakyat Kelantan).Semaca berucap di majlis Aidifitri Madani di RTC Kota Bharu Perdana Menteri Anwar Ibrahim memberi tahu beliau tidak pernah mengenepikan Kelantan dari mendapat peruntukan atau dimajukan seperti negeri negeri lain.


Sebagai buktinya setiap kali beliau mengadakan lawatan kerja ke luar negara beliau turut mempromosi sama Kelantan untuk para pelabur datang melabur ke negeri berkenaan.


Misalnya, semasa beliau ke Jepun beliau minta pembangunan fasal kedua membabitkan korporat Jepun ke Malaysia turut memberi tumpuan ke Kelantan. Demikian juga semasa beliau ke Qattar meminta negara itu turut menjadikan Kelantan sebagai destinasi pelaburannya.


Cuma dalam hal ini katanya, beliau berharap kerajaan negeri dan MB khasnya sedia memberi kemudahan seperi menyegerakan kelulusan tanah dan sebagainya.


Apa dilakukan Anwar itu bukan pun atas permintaan dan desakan MB atau mana-mana pihak tetapi ia ada atas usaha dan inisiatifnya sendiri sebagai PM. Yang dipamerkan Anwar itu adalah keperihatinan kerajaan Madani yang akan berlaku adil untuk semua.


Sesungguhnya apa dilakukan atau diusahakan Anwar itu rakyat Kelantan perlu berterima kasih banyak, kerana apa yan diperolehi kini tidak pernah dirasai dibawa perdana menteri sebelum ini.


Jadi PM yang macam mana lagi yang diingi rakyat Kelantan apakah mereka tunggu Tok Dor jadi MB? Trims.


MASA BELAJAR DULU KO MALAS... ORANG JADI GURU KO IRI HATI...

 
~cerita isu² pengumuman kenaikan 15%~


****************************************************

Lagi-lagi Guru


Katanya bekerja separuh hari,

Itu tuduhan berbaur iri,

Tiada isu nak tonjolkan diri,

Lagi-lagi guru salah dicari.


Mungkin dia tak pernah sekolah,

Atau murid yang bermasalah,

Sengaja sibuk hendak mencelah,

Cetus isu agar orang berbalah.


Guru bukan sekadar mengajar,

Banyak tugas hingga tak terkejar,

Bercakap sampai bengkak kelenjar,

Menanda buku tangan pun pijar.


Malam-malam rancang pengajaran,

Bukan hanya satu mata pelajaran,

Menulis ringkasan dengan kesabaran,

Agar pengajaran capai sasaran.


Guru bekerja lebih 12 jam,

Dari bangun sampai mata pejam,

Bersangka buruk memanglah kejam,

Yang dengki itu elok kena rejam.


Ghazali Lateh

© Hak Cipta Terpelihara

3/5/24HARGA BARANG NAIK ? KITA DAH BERJAYA KAWAL..MINYAK DARI RM48-50 KINI 28-30 TELOR AYAM TAK ADA KINI ADA 12-16 IKUT GRED...MAHAL JIKA PENIAGA DI PEDALAMAN SENGAJA NAIKKAN HARGA SUSAHKAN ORANG KAMPUNG


 

BUANG JA...TAKAT GRED48 BELAMBAK LAGI BOLEH GANTI


 

ZAMAN HANG MENJUNAM AZMIN OIII....SEMBANG JA ....TENGOK GRAF...


 

SANUSI..HANG SEMBANG APA...PMX BAGI GAJI ...HANG BAGI APA KAT ORANG KEDAH ? PROJEK NAK BUAT DI KEDAH SATU APA PUN TAK JADI. BALIK LA SANUSI JAGA NEGERI HANG.....APAA PUNYA TERUK MANUSIA...


 

SCAMMER NI BUKAN TAKAT DUIT SAJA....LA SCAMMER POLITIK BANYAK. HATI HATI


 

Eh, betul ke menjadi anak seni bukan sesuatu yang mudah?Nak tau jawapannya! Jom sertai program pendidikan tidak formal berkonsep bual bicara santai bersama para panel yang berjaya dalam industri seni kreatif iaitu Zunar seorang pelukis dan Rizman Nordin, pereka fesyen disebalik jenama “Rizman Ruzaini”. Jom dengar perjalanan karier mereka sampai berjaya!!  

Tarikh   : 21 Mei 2024 (Selasa)

Masa    : 7.45 mlm – 10.30 mlm    

Tempat : Auditorium Dewan Sri Pinang  

Penyertaan dibuka kepada semua warga muzium, pelajar institusi pengajian tinggi dan orang awam. Tempat adalah terhad, tunggu apa lagi, jom daftar pada link dibawah!!

Link pendaftaran: https://forms.gle/sY8rAvnXBhtSyxub9

"Is it true that being an artistic soul isn't a walk in the park?”  

Are you curious to know more about the above? Join our non-formal educational programme featuring a casual talk with successful panelists in the creative arts industry, namely Zunar, a renowned painter, and Rizman Nordin, the fashion designer behind the label 'Rizman Ruzaini'. Get ready to be inspired by their journey to the top!  

Date   : 21st May 2024 (Tuesday)  

Time   : 7.45 pm – 10.30 pm

Venue : Auditorium Dewan Sri Pinang  

Participation is open to all museum personnel, higher education institution students, and members of the public. Hurry, seats are limited! Secure yours now at the link below and let's ignite your artistic passion!

Registration link: https://forms.gle/sY8rAvnXBhtSyxub9

#PenangStateMuseumBoard

#PreLaunchingHMA2024

#HMA2024Penang

#HMA2024troppers

#HMA2024commander

#MuseumsforEducation&Research

#UntukNegeriKita

#Penang2030FAIZAL AZUMU TIDAK PERLU MEROYAN, ANWAR IBRAHIM BUKTIKAN PM YANG PRIHATIN1. Timbalan Presiden BERSATU Faizal Azumu tidak perlu meroyan dengan membuat komen bahawa kenaikan gaji penjawat awam yang diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (PMX) sebagai taktik memancing undi menjelang PRK Kuala Kubu Bharu (KKB). Ingin saya tegaskan bahawa penjawat adalah sektor penting pembangunan negara dan oleh itu tidak perlulah Faizal membuat tuduhan negatif sebegitu seolah-olah menghina penjawat awam yang selama ini telah berbakti kepada negara walaupun bekerja untuk 12 tahun tanpa kenaikan gaji. 


2. Ingin saya ingatkan Faizal, PMX bukan seperti Presiden BERSATU Muhyiddin Yassin yang pada bulan Ogos 2020 berjanji bantuan JKM akan dinaikkan ke RM1000 tiga minggu sebelum PRN Sabah. Namun, janji ini tidak pernah dikotakan dan akhirnya, menjadi pembohongan kepada rakyat. Kegagalan kerajaan PN ketika itu menunjukkan mereka adalah sebuah kerajaan yang tidak bertanggungjawab dan hanya pandai menanam tebu di bibir. 


3. Kenaikan gaji penjawat awam yang diumumkan baru-baru ini sebenarnya adalah susulan pengumuman PMX dalam Belanjawan 2024 pada Oktober 2023 di mana beliau berkata kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) akan dimuktamadkan tahun ini. Ketika itu, mantan ADUN KKB belum lagi meninggal dunia dan tiada siapa tahu PRK KKB akan diadakan tahun ini. Justeru, dakwaan Faizal bahawa kerajaan gopoh mengumumkan kenaikan gaji adalah tidak masuk akal kerana perkara ini telah dikaji berbulan lamanya. Kenaikan ini adalah sikap prihatin PMX yang telah melaksanakan beberapa dasar baharu yang membela kebajikan rakyat. 


4. Ironinya, Faizal pula berjanji andai kata Perikatan Nasional (PN) kembali memerintah, mereka akan menaikkan gaji penjawat awam sebanyak 30%. Untuk pengetahuan Faizal, kenaikan gaji penjawat awam diumumkan PMX sudahpun meliputi kenaikan sehingga 40%, terutamanya bagi pekerja berpendapatan rendah. Secara total, kenaikan ini akan menelan kos RM10 bilion bagi kerajaan persekutuan.


5. Kalau PN mahu tambah lagi 30% kenaikan gaji, kos kepada kerajaan akan melonjak ke berpuluh bilion ringgit dan akan menjadi beban kewangan yang terlalu besar. Persoalannya, dari mana PN bercadang untuk menjana duit berpuluh bilion ringgit ini? Adakah dengan cara mencetak wang, sepertimana idea "bernas" Ketua Pemuda BERSATU Wan Fayhsal? Saya mencabar Faizal untuk menjelaskan perkara ini. 


FAIZ FADZIL

3 Mei 2024KEH. KEH.. KEH... ORANG KEDAH BAKAL KENA MOHONG.
 Bob KelanangLIDAH SYAITAN TAK BOLEH DITUTUP.. SEBAGAIMANA SYAITAN JAHAT... DIA LEBIH JAHAT DARI SYAITAN....

 

W. FAUDZINNun...jauh dihujung pantai timur, di bumi serambi Mekah, bersuara dua tokoh dari pusat dan negeri tentang persahabatan dan kedamaian dalam satu majlis Aidil Fitri.  Di waktu yang sama lidah syaitan ini terus berbicara tentang fitnah dan permusuhan. 


Itulah ujian dan mehnah yg harus ditempuhi oleh seorang manusia bernama PMX.  Tidak dinaikkan gaji, dikatakan bohong dan mungkiri janji.  Dinaikkan gaji, dibandingkan pula dgn pimpinan dahulu kala.  Mengapa tidak dibandingkan dengan waktu mereka berkuasa?  Jawapannya, langsung tiada.  Waktu mereka tiada masa untuk fikirkan tentang kakitangan awam.  Mereka sibuk menyakau.
USTAZ APA KAH YANG TAK FAHAM HUKUM HAKAM.... PENAKUT JUGA... PERTAHANKAN LAH APA YANG DI KATA TU.

 Mohd Fairul Al QasasAzman bin Sulaiman adalah seorang guru agama KPM.


Dia sebut PMX "bahey punggung"


Kononnya dia bersandar kepada keputusan mahkamah.


Keputusan mahkamah syariah pun kita tak boleh panjangkan dalam bab qazaf ni, apatah lagi mahkamah sivil yang kaedah pendakwaan dia tak ikut syariah.


Ustaz jenis apa dia ni? Saya bukan ustaz. Saya belajar agama untuk pertamanya diri saya dan keluarga.


Kalau video penerangan Saya salah, sila betulkan.


Hari ini dia Azman Sulaiman dah minta maaf.


Tapi, kefahaman kononnya petik kes mahkamah untuk meneruskan atau memanjangkan kes Qazaf adalah tidak betul.


Saya mohon para mufti bangkit untuk nyatakan adakah boleh petik kes mahkamah untuk tuduh orang tu zina, liwat?


Para mufti kena tegas, sebab lulusan agama juga nampaknya keliru.CUKUP DAH AJARANNYA

 Che Ibrahim


Tentu ayahnya dah beri pendidikan, hukumlah MB ambo jika dia bersalah.


BANGKAI KALAU BUANG KE LAUT DAN SUNGAI TETAP TERCEMAR JUGA

 


ZAMAN DIA JADI MENTERI APA YANG DIA BUAT?
 𝗣𝘂𝗮𝗱 𝗭𝗮𝗿𝗸𝗮𝘀𝗵𝗶 ni belum ada jawatan dalam kerajaan ke sekarang ni? Aku tengok teruk sangat dia meroyan sekarang ni. Kesian pun ada.


Aku bukan nak bela 𝗙𝗮𝗱𝗵𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗦𝗶𝗱𝗲𝗸 ni. Sejujurnya aku rasa memang dia 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳𝘱𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮. Tapi nak salahkan dia 100% asbab 𝗹𝗮𝗽𝗼𝗿𝗮𝗻 𝗕𝗮𝗻𝗸 𝗗𝘂𝗻𝗶𝗮 soal pembelajaran murid di Malaysia tu tak kena.


Fadhlina jadi menteri tak sampai dua tahun. Untuk kita gagal seperti dalam laporan Bank Dunia ni, 𝗱𝘂𝗮 𝘁𝗮𝗵𝘂𝗻 𝘀𝗮𝗷𝗮 𝘁𝗮𝗸 𝗺𝗲𝗻𝗰𝘂𝗸𝘂𝗽𝗶.


Bermakna kita dah 𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗻𝗴 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗴𝗮𝗴𝗮𝗹 𝘀𝗲𝗷𝗮𝗸 𝘀𝗲𝗸𝗶𝗮𝗻 𝗹𝗮𝗺𝗮. Hari ini kita baru dapat hasilnya. Jadi kalau nak tuding jari, kena tuding kepada semua.


Kenapa aku kata Fadhlina gagal?


Satu kelemahan Fadhlina yang paling ketara ialah dia tak buat 𝗽𝗲𝗿𝘂𝗯𝗮𝗵𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗰𝗮𝗿𝗮 𝘁𝗼𝘁𝗮𝗹 dalam kementerian. Ada masa nampak macam Fadhlina terlalu menurut cakap orang kementerian.


Kita berada dalam keadaan sekarang kerana wujudnya kelompok manusia sombong dalam kementerian yang 𝗽𝗮𝗻𝗱𝗮𝗻𝗴 𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻𝗴 𝘀𝘂𝗻𝗴𝘂𝘁𝗮𝗻 𝗮𝘄𝗮𝗺.


Jangankan cakap ibu bapa, pendapat mereka yang arif dalam bidang ini pun 𝗱𝗶𝗸𝗲𝘀𝗮𝗺𝗽𝗶𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻. Senang cerita, kementerian 𝘀𝘆𝗼𝗸 𝘀𝗲𝗻𝗱𝗶𝗿𝗶.


Lebih parah, keadaan itu 𝗱𝗶𝘄𝗮𝗿𝗶𝘀𝗶 𝗽𝘂𝗹𝗮 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗝𝗮𝗯𝗮𝘁𝗮𝗻 𝗣𝗲𝗻𝗱𝗶𝗱𝗶𝗸𝗮𝗻 dan kemudiannya 𝗣𝗣𝗗. Yang jadi mangsa adalah guru-guru dan murid.


Aku ulang apa  aku pernah tulis dalam komen di salah satu posting Fadhlina. 𝙆𝙖𝙡𝙖𝙪 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙠𝙚𝙢𝙚𝙗𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖𝙣 𝙣𝙖𝙠 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙨𝙖𝙞𝙠𝙖𝙣 𝙢𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖𝙝 𝙥𝙚𝙣𝙙𝙞𝙙𝙞𝙠𝙖𝙣, 𝙙𝙖𝙝 𝙡𝙖𝙢𝙖 𝙢𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖𝙝 𝙞𝙩𝙪 𝙨𝙚𝙢𝙪𝙖 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙨𝙖𝙞.


Kalau Fadhlina berani tukar 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗹𝗮-𝗸𝗲𝗽𝗮𝗹𝗮 dalam kementeriannya, barulah sistem pendidikan kita akan boleh bertambah baik.


Kalau Puad nak meroyan, jangan setakat meroyan ke Fadhlina. Meroyan sekali ke menteri-menteri zaman Najib yang mana dia sendiri ada dalam kabinet.


Puad pun 𝗽𝗲𝗿𝗻𝗮𝗵 𝗷𝗮𝗱𝗶 𝗧𝗶𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶 𝗣𝗲𝗻𝗱𝗶𝗱𝗶𝗸𝗮𝗻 di tahun 2009 hingga 2013. Cemerlang sangat sistem pendidikan masa tu? Haprak juga. Tapi ada dia tidur di rumah panjang? Pemalas ke dia?


Puad ni konon nak jadi hero. Tapi akalnya tak berapa panjang. Jadi bila dia buat kenyataan, yang ternampak cuma 𝗸𝗲𝗱𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗹𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮. Kesian juga. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.PAS bayar pada Facebook? Fb adalah produk Israel.
Jamzuri Ardani


 PAS bayar pada Facebook. 

Facebook dimiliki oleh Zuckerberg. 

Zuckerberg terang2 sokong Israel. 

Facebook tak diboikot.

KFC pulak yang kena boikot.

Ribuan rakyat hilang kerja.WALAUN TAK PANDAI MATEMATIK.. DIA BANDINGKAN RM ZAMAN YIDDIN DAN USD ZAMAN PMX

 

Pelaburan Microsoft zaman PN vs MADANI.Siap ada penyokong pembangkang mai komen, kata zaman Muhyiddin lagi tinggi. Dia compare RM4Billion zaman Muhyiddin dengan USD2.2 Billion zaman Anwar.


Mrka tak reti nak tukar matawang USD kepada RM pun, memang katak bawah tempurung.


Jadi nak mudah saya letak dua dua laporan BH matawang RM, harap Un boleh beza RM10.5 bilion dgn RM4 billion ya.PENJAHAT HARUS DIHUKUM

 


ADAB TU KENA ADA... WALAUN TAK DAK ADAB KE TAK SEKOLAH..
Najib Bakar "Saya ucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana memberikan maklum balas positif terhadap semua yang dibincangkan dan melayan Kelantan sepertimana negeri-negeri lain," - MB Kelantan.


Kalau ada yang kata negeri pembangkang dipinggirkan, tanya MB Kelantan.


Ni la adab budi pekerti orang melayu yang malangnya semakin ditinggalkan. 


Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi kita merasa.


Bukannya umum benda baik tapi dok menganjing lagi.


Nak habaq kat walaun, Majlis Raya Madani malam tadi tu anjuran bersama antara Kementerian Sumber Asli dan Kerajaan Negeri Kelantan.


Maka, nikmat Tuhanmu yang mana lagi yang kamu dustakan?


*Ahad 5 Mei ni, Majlis Raya Madani Pulau Pinang. Insya Allah aku turun. Tegurlah kalau terserempak. ☺️DIKELILING BELIAU ADA PEMBENCI KERAJAAN. TAK PAYAH NAK BAIK SANGAT.

 Penolong Pengarah yang tular sebelum ini sedang disiasat, menurut Menteri Pendidikan, 𝗙𝗮𝗱𝗵𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗦𝗶𝗱𝗲𝗸. Bagus tapi tak cukup bagus. Kenapa aku kata begitu?


Sebab cerita pegawai KPM yang 𝘀𝗲𝗰𝗮𝗿𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗯𝘂𝗸𝗮 keji kerajaan ni bukan benda baru. Dan sebenarnya banyak kali laporan dah dibuat. Ada dengar tindakan diambil?


Banyak yang senyap begitu saja. Cuba bayangkan, jika 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗻𝘆𝗶𝗮𝘀𝗮𝘁 𝗶𝘁𝘂 𝗽𝘂𝗻 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻, macamana kita nak tengok mereka yang biadab ini terima akibatnya?


Sebab tu kepada kementerian itu perlu ditukar segera kepada seseorang yang 𝘀𝗲𝗱𝗶𝗮 𝗴𝗮𝗹𝗮𝘀 𝗮𝗴𝗲𝗻𝗱𝗮 𝗠𝗮𝗱𝗮𝗻𝗶. Bila kepala dah betul, tahu la dia nak betulkan ekornya.


Fadhlina kena sedar dia dikelilingi pembenci kerajaan. Kalau Fadhlina tak bertindak sekarang, nescaya dia akan 𝗱𝗶𝗹𝗲𝗺𝗮𝘀𝗸𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗰𝗮𝘆𝗮 𝗻𝗶 tak lama lagi. Guane boh?


 

Raja Gelap II 
WOIII SANUSI.. APA MACIAM

 


Guna Mesin Layan Diri IPR, Pendapatan Suami Isteri Lonjak Lima Kali Ganda


Artikel di ruang komen.