“Cium Mulut” Najib, Anwar lebih cepat jika Presiden Umno tidak ditandingi - Shahbudin Husin

“Cium Mulut” Najib, Anwar lebih cepat jika Presiden Umno tidak ditandingi - Shahbudin Husin

September 01, 2013

Latest Update: September 01, 2013 04:21 pm
 
Walaupun beberapa pemimpin Umno menolak hasrat dan tawaran Anwar untuk mengadakan dialog atau kerjasama dengan Najib sebagaimana yang diluahkannya dalam perutusan sempena sambutan Merdeka dua hari lalu tetapi episod ini telah menelanjangkan lebih banyak perkara yang terlindung selama ini.
Setelah isu ini timbul beberapa kali sejak berakhirnya piliharaya umum lalu, kini seperti diyakini bahawa kerjasama antara Najib dan Anwar ini akan menjadi kenyataan juga akhirnya.

Dengan beberapa kali isu ini timbul juga, ia seakan mengiyakan bahawa Najib dan Anwar sudah saling bermain mata sebelum ini dan hanya menunggu masa yang sesuai saja untuk menjalinkan kerjasama atau "cium mulut" dalam bahasa atau istilah budak-budak rock zaman sekarang, menjadi kenyataan.

Dan jawapan balas atau penafian Najib mengensi berita itu cukup lembut dan berdiplomasi, tidak terlihat tanda-tanda melenting atau penafian yang keras. Penjelasan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri hanya menyebut isu kerjasama itu sebagai rekaan dan imaginasi penulisnya semata-mata dan tidak mengatakan ianya sebagai fitnah.

Berbeza sekali dengan beberapa ungkapan kasar dan emosional yang pernah dilafazkan oleh Najib ketika berhadapan dengan fitnah dan serangan pembangkang selama ini, termasuk pernah menggelarkan "haram jadah" kepada para peneroka Felda.

Tetapi dalam isu dakwaan Anwar bahawa Najib yang ingin dulu memulakan langkah berbaik-baik dengannya, tak peduli sama ada ianya rekaan, imaginasi, fitnah atau sebaliknya, Najib seolah-olah tidak terkessn atau terganggu sama-sekali, bahkan seperti menerimanya sambil tersenyum mendengarnya.
Bahkan, dalam penjelasan yang hanya dikeluarkan setelah hampir seminggu dijaja oleh Anwar, ia juga menyebut kerjasama dalam apa bentuk sekali pun tidak mungkin berlaku selagi Pakatan Rakyat tidak mahu menerima keputusan pilihanraya, bahkan terus mempertikaikannya. Ewah, ewah... begitu berbudi bahasa dan lemah lembut penjelasan Najib mengenainya!

Kini setelah Anwar sendiri meluahkan hasrat menawarkan kerjasama dengan kesediaan menerima keputusan pilihanraya umum lalu, reaksi Najib turut cukup santai. Walaupun ianya dibawa dalam perbincangan MT Umno dan seperti yang disebut oleh Hishammuddin bahawa Najib akan menjelaskan isu itu di lain ketika, Perdana nampaknya sekali lagi tidak terganggu dengannya bahkan kepantasannya membawa perkara itu ke dalam mesyuarat MT tidak lebih menunjukkan keterujaannya dan ingin melihat reaksi daripada pemimpin-pemimpin Umno yang lain mengenainya.

Walaupun Hishammudin, Khairy Jamaluddin, Mukhriz, Nazri Aziz dan Tengku Adnan dilihat memberi reaksi menolak dan skeptikal terhadap hasrat Anwar itu tetapi mereka ini juga merupakan pemimpin yang mudah akur jika Najib menyatakan sebaliknya mengenai hasrat Anwar itu.

Dilihat dari sudut logik dan kedudukan Najib serta Anwar, penyatuan antara kedua pemimpin ini memang tidak mustahil akan berlaku. Anwar kini berdepan dengan isu mahkamah mengenai kes liwat dengan Saiful Bukhari dan mengharapkan penyelasaian yang memihak kepadanya supaya tiada lagi titik-titik hitam dalam persepsi umum terhadapnya.

Meskipun keputusan pilihanraya umum lalu memperlihatkan PR mempunyai harapan yang lebih cerah dalam pilihanraya lima tahun akan datang berikutan pengundi bandar dan separa bandar makin meningkat, pengundi muda dijangka mencecah angka 5 juta dan tembusan internet yang makin meningkat tetapi isunya tempoh empat atau lima tahun cukup lama bagi Anwar yang sudah berusia 65 tahun sekarang ini.

Dengan menjalin kerjasama atau cium mulut dengan Najib serta mungkin disertai dengan kemungkinan kembali menyertai kerajaan, kes mahkamahnya boleh diuruskan dengan baik.

Walaupun ia mungkin menyebabkan Anwar terbantut hasratnya untuk menjadi Perdana Menteri tetapi jika kegagalan itu ditampung dengan penonjolan beberapa orang kepercayaannya menyertai kerajaan seperti Azmin Ali, Nurul Izzah dan Rafizi Ramli, ia mungkin sudah memadai bagi Anwar dan boleh membuatkannya meninggal dunia suatu hati nanti dalam keadaan mata terpejam.

Najib pula, masih dibelenggu dengan persepsi berkaitan pembunuhan Altantuya walaupun Azilah dan Sirul sudah dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Beliau bersama Kerajaan Malaysia kini berdepan pula dengan saman sivil oleh bapa Altantuya berjumlah RM100 juta dan Karpal Singh telah pun mengeluarkan kenyataan akan berusaha sedaya upaya untuk mengeluarkan sapina bagi memastikan Najib dan bekas pembantunya, Musa Safri yang tidak dipanggil sebagai saksi sebelum ini agar hadir memberikan keterangannya dalam saman sivil ini.

Cabaran Najib bersama dengan persepsi Altantuya yang tidak berkesudahan ini ialah bagaimana untuk memenangi pilihanraya lima tahun lagi dengan lebih bergaya. Selagi Anwar dan bersama dengan PAS dan DAP, ia tetap dilihat merupakan cabaran yang perit baginya.

Dalam ini tentunya Najib melihat dengan menjinakkan Anwar, banyak perkara boleh diselesaikan. Najib sedar masalah dan kedudukan dirinya dan dalam masa yang sama, beliau juga sedar masalah dan kemahuan Anwar. Penyatuan ini lebih merupakan situasi menang-menang. Najib mendapat manfaat dan Anwar juga mendapat menfaatnya.

Oleh itu bersatunya Najib dengan Anwar bukanlah mustahil sebenarnya. Kedua-dua mereka ada masalah tersendiri yang boleh diselesaikan atau diminimakan dengan saling menyatu dan bekerjasama.

Selain itu, dengan BN mempunyai 133 kerusi dan PKR mempunyai 30 kerusi Parlimen, isu persempadanan kawasan pilihanraya yang mana Anwar sudah awal-awal mengeluarkan ugutan untuk tidak memberi sokongan, turut boleh diselesaikan melalui "cium mulut" kedua mereka.

Penyatuan dan "cium mulut" Najib dan Anwar hanya menunggu masa dan ketikanya. Ia mungkin menjadi agenda utama sebaik saja Perhimpunan Agung Umno berakhir hujung tahun ini. Kita tidak tahu mereka sudah saling bermain mata sebelum ini tetapi keghairahan Anwar mengenai kerjasama ini dan sikap Najib yang begitu tolerasi terhadapnya seakan-akan mengesahkan bahawa main-main mata itu sudah berlaku.
Anwar mungkin tiada halangan membawa PKR dalam kerjasama ini walaupun menyebabkan ia terpaksa menjatuhkan talak tiga kepada PAS dan DAP. Halangan Najib pula mungkin tentangan daripada Mahathir yang tentunya tidak bersetuju dengan kerjasama ini. Bagi Mahathir, Anwar adalah musuhnya sampai mati.

Tetapi Najib dipercayai boleh meyakinkan kabinet dan pimpinan tertinggi Umno mengenai kerjasama ini, lebih-lebih lagi sebahagian mereka adalah orang-orang kanan dan penyokong setianya sslama ini. Jika beliau disahkan menang tanpa bertanding sebagai Presiden Umno sekali lagi pada pemilihan 19 Oktober ini, Najib akan menjadi lebih kukuh dan mudah membawa kerjasama dan penyatuan dengan Anwar ini menjadi kenyataan.

Dengan diberi mandat tanpa bertanding, bermakna Najib disokong 100% lebih 3.4 juta ahli Umno secara solid. Kedudukan ini tentunya akan dimanfaatkannya untuk meneroka laluan yang membolehkan perjalanan masa depan politiknya lebih selesa lagi, termasuk bekerjasama dengan Anwar. Ketika itu, cabaran atau tentangan Mahathir bukan lagi halangan atau masalah besar bagi Najib.

Bergerak atas tiket sokongan penuh ahli-ahli Umno terhadapnya serta Anwar turut bersamanya, Najib akan terus keluar daripada bayang-bayang dan pengaruh Mahathir yang selama ini banyak mengganggunya.
Hanya jika jawatan Presiden Umno dipertandingkan atau ada sesiapa yang mencabar Najib, iau kerjasama dengan Anwar ini mungkin akan terencat. Kalau pun jika beliau terus menang tetapi jika kemenangannya hanya disokong oleh 70% atau 75% perwakilan saja, ia akan memberi isyarat bahawa beliau tidak boleh bertindak sesuka hatinya selepas itu. Dengan tidak solid atau sepenuhnya Umno menyokong serta berdiri teguh di belakangnya, Najib juga tentunya tidak boleh lagi menguruskan parti dan kerajaan seperti sebuah syarikat sendirian berhad.

Pasti juga ada perasaan malu untuk terus menjalinkan sebarang ikatan dengan Anwar.
Sekarang terserahlah kepada ahli dan lebih 150 ribu perwakilan Umno untuk menentukan sama ada mahu menyokong atau tidak penyatuan Najib dengan Anwar ini. - 1 September, 2013.


* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Dr M: Umno perlu dibersihkan, ramai masuk nak jadi kaya

Dr M: Umno perlu dibersihkan, ramai masuk nak jadi kaya

OLEH MD IZWAN

September 01, 2013

Latest Update: September 01, 2013 03:00 pm
 
Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti nanti kerana ramai yang memasuki parti tersebut semata-mata mahu menjadi kaya.

Bekas perdana menteri paling lama tersebut menggesa supaya pemimpin baru dan muda supaya diberikan peluang kerana hanya dengan langkah tersebut Umno akan dibersihkan.

"Bahkan pemimpin Umno di semua peringkat dianggap menyertai Umno bukan kerana bangsa, agama dan negara tetapi ingin memperkayakan diri.
Dalam wawancara itu lagi, Dr Mahathir turut membidas golongan muda zaman ini yang dilihatnya terlalu mengagumi barat serta corak politik liberal barat tetapi pada masa sama masih bergantung kepada bantuan kerajaan.

"Kita dapati ada di antara mereka, termasuk yang terpelajar, yang berpendapat perjuangan Umno untuk bangsa, agama dan negara tidak lagi relevan. Mereka berpendapat perjuangan untuk bangsa Melayu adalah lapuk dan ketinggalan zaman.

"Yang anehnya ialah mereka sendiri berjaya kerana menikmati dasar kerajaan untuk menolong mereka," kata beliau lagi.

Walaupun golongan muda dilihat penting demi masa depan Umno, Dr Mahathir berkata parti tersebut masih perlu berhati-hati dengan golongan terpelajar yang berpandangan politik liberal kerana bimbang ia akan memesongkan matlamat parti utama kaum Melayu tersebut.

"Kalau mereka ini menyertai Umno, besar kemungkinan Umno aan bertukar menjadi parti yang tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan negara, tetapi parti liberal ala barat.

"Mereka perlu diberi kursus politik Melayu dan perjuangan Umno mesti diadakan. Walaubagaimanapun, kemasukan mereka adalah penting jika Umno ingin membersihkan imej mereka," ujarnya lagi.

Dr Mahathir mengulangi pendiriannya supaya semua jawatan dalam Umno dipertandingkan, tetapi memberikan alasan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak perlu dipertandingkan bagi menjaga keharmonian dalam parti.

Pemilihan Umno yang akan diadakan secara serentak pada 19 Oktober depan untuk memilih pemimpin di peringkat bahagian dan pusat bukan saja penting untuk kelangsungannya menghadapi pilihan raya akan datang, bahkan juga merupakan ujian kepada ahli peringkat akar umbi yang pertama kali diberi peluang memilih pemimpin serta mencorakkan parti itu.

Jika dulu hanya kira-kira 2,500 perwakilan terpilih yang akan menentukan pemimpin di peringkat atasan tetapi kini peluang itu sudah diperluaskan kepada kira-kira 150,000 perwakilan daripada lebih 20,000 cawangan Umno di seluruh negara.

Perhimpunan Agung Khas Umno pada Oktober 2009 meluluskan pindaan iaitu perwakilan bakal menentukan kepemimpinan Umno dengan menghapus sistem kuota, persidangan mesyuarat perwakilan secara serentak dan menambah bilangan ahli jawatankuasa lantikan Wanita.


Makanya, peluang ini perlu digunakan dengan sebaik-baiknya dan mereka yang berjumlah lebih 150,000 ini seharusnya tidak lagi mengikut acuan yang pernah digunakan oleh 2,500 perwakilan sebelum ini yang begitu mudah diatur serta ditentukan telunjuknya. - 1 September, 2013.


TIPS KETIKA MENJELANG UMUR TUA

How to stay 'safe' at old age:
  1.
 
Do not retire. If you're over-aged, retire and get all the benefits but find
another income-generating job or open a business that will keep you
active physically and mentally.   Travel and bond with true friends,
play a sport, learn a new hobby and volunteer in your community or parish.
Don't loaf around. Your spouse will hate you because you've become a sloppy,
listless bum with nothing good to say about the household and things that you
never bothered about before. Solve crossword puzzles, play Scrabble, write your
memoirs, and above all, read ...this will keep you alert and keep Alzheimer's
at bay.

2.
Live in your own place to enjoy independence, privacy and a solo life.
If you move in with your children, your rank or degree of importance is
reduced to that of a bed spacer who has no place of honor or, worse,
like crumbling furniture merely displayed with no added value.
Might you kowtow to conform to their own rules that are not kind,
considerate or mindful of you? If you witness your children engaged in
a war of will and wits with your grandchildren, whom will you side with?
Will they even appreciate your arbitration? Remind your children that
silence is not a sign of weakness; you are merely processing data that
is taking longer to complete.

3.

Hold on to your nest egg,
bank deposits and assets.
If you want to help your children, do give, but not to the extent that

you wipe out your life's earnings, singing heroically not a shirt on my
back nor a penny to my name.
Staying solvent and in the black is a good hedge against all kinds of tempests.
You will sleep better, you will not be afraid to express your opinion and you
will be confident about yourself.

4.
Don't believe your children's promise to care for you when you grow
old priorities change. Many children are not guilt- ridden or filled with
a sense of moral obligation when the wife and offspring take top
billing in their lives. There are still children who would consider it a
privilege to show compassion, genuine love and deep concern for their
parents but be
warned that not all children think alike.
5.
Expand your circle of friends to include young ones who will definitely
outlive your old BFFs. Keep up with new inventions, trends, music and
lifestyle including all the scams and schemes you should guard against.
Remember that when you mix with the young, you also open a fresh
avenue to channel your thoughts, experiences and values through so
that the lessons you learned are not lost, forgotten or buried with you.

6.
Be well groomed and smelling fresh of spring water all the time.
There's nothing more depressing than seeing people exhale when
you walk by because you reek of baul (camphor chest) or lupa (dirt).
Old age or bust, don't look and smell
like a corpse when you're not one yet.
7.
Do not meddle in the life of your children.
If they ask for your counsel, give it, but be ready to accept that they may
not take it. Their situations in life cannot be compared to the situations
that you experienced in your life. The playing field has changed and they
need to develop their own set of survival skills. If you raised them to
be street smart, they can handle themselves in tough situations and be
able to read people.
Champion and encourage their dreams and desires but on
their own terms.

8.

Do not use old age as your shield
and justification for turning Grumpy.
There's nothing more annoying than an arrogant, old fool.
Welcome each day as another chance to be kind and forgiving, to yourself
and to others.

9.
Listen to what others may say.
Do not throw your weight around just because you are a septuagenarian
or a nonagenarian. You are not a depository of knowledge.
Even if the roles have been reversed, make growing old a fun-filled, pleasant
experience for you and your brood.

10.
Pray always and focus on your eternal life. You will definitely leave
everything behind, a final journey detached from burden and care
.
Be more accepting that, sooner, not later, you will croak. Prepare your
swan song with a humble and contrite heart. If you believe in a merciful
and loving God, there is no need to strut like a star. Nobody is.


     Money - Your last power at old age !

 

ANWAR DI KUANTAN


KUANATAN- DSAI  melakukan lawatan ke kuantan sempena aidulfitri di rumah terbuka YB Datuk Fauzi Abdul Rahman dan kemudiannya berdialoq bersama anak muda dan profesional di salah sebuah hotel di Kuantan.Maklumat lanjut dapatkan suara keadilan terkini.