RIBUAN HAMPA DEBAT ANTARA PAKATAN DAN UMNO GAGALRIBUAN HAMPA DEBAT ANTARA PAKATAN DAN UMNO GAGALOLEH Amiruddin Ahmad
Seberang Jaya-Ribuan hampa apabila debat perdana yang di jadual berlangsung di ketika pihak BN menyerang Pakatan Rakyat dengan melelabelkan Pakatan sebagai tidak membantu orang melayu dalam pentadibian kerajaan negeri. \Malahan pimpinan Umno tempatan seperti Rezaal Marecan menuduh bahawa Kerajaan pakatan Rakyat adalah kerajaan yang tidak mesra rakyat, tidak membantukaum melayu dan meminggirkan kaum melayu .

Kecaman sedemikian menjadikan Pakatan Rakyat merasakan perlunya di adakan debat terbuka di Pulau Pinang. Maka satu majlis jemputan secara terbuka bagi menyampaikan hasrat Pakatan di laksanakan , namun surat jemputan tersebut di koyak oleh wakil pemuda Umno .

Walau pun demikian jemputan seterusnya di laksanakan dan persediaan tempat dilaksanakan. Namun pimpinan Umno yang menyatakan bahawa meraka adalah pembela Melayu, akhirnya tidak nampak batang hidung walau panggilan pesanan, surat jemputan malahan dalam internet sekali pun , wakil Umno tidak muncul tiba. Kegagalan Norman,Jais dan juga Rezal merican ,telah menjadi medan ceramah pimpinan Pakatan rakyat yang telah bersedia iaitu,Cikgu Bard,Ustaz Husni Mat Piah(Ketua DPPPP) dan Amir Ghazali(Ketua AMK Pulau Pinang)Zulkifli Ibrahim(Exco AK Pusat) berceramah.
Oleh kerana puluhan ribu yang hadir, maka majlis perdebatan secara terbuka itu menjadi medan khas bagi pimpinan Pakatan Rakyat untuk berceramah dan mengecam tindakan Umno ang dikatakan sebagai membaling batu sembunyi tangan, malah oleh kerana umno takut kepada bayang-bayang mereka sendiri yang memerintah Pualau Pinang sejak 52 tahun lalu, isu Melayu terpinggir sebenarnya di jelaskan betapa ianya adalah isu yang saban tahun di mainkan untuk meraih simpati dan juga untuk menunjukkan betapa Umno gagal dalam mentadbir kaum Melayu di Pulau Pinang.Kejayaan kerajaan negeri menghapuskan kemiskinan tegar , meluluskan 104 projek industri,Dasar CAT yang memangkin kejayaan,Bajet lebihan surplus RM88 Juta berbanding deficit RM35 juta(2008),Bantuan kepada SAR sebanyak RM97,000 setiap sekolah,RM60 kepada sekolah Cina dan RM63,000 kepada setiap sekolah tamil menjadikan tohmahan pimpinan Umno berlalu bagai air di curah ke daun keladi kerana rakyat mendengar namun tidak mengindahkannya.Umno kini di tempelak ekoran kegagalan yang mereka sendiri ciptakan untuk di tohmah oleh rakyat.

Tambang Bas naik 20 Peratus Mei ini

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Bermula 1 Mei depan, tambang bas ekspres bagi semua destinasi di Sarawak akan mengalami kenaikan sehingga 20 peratus.

Pengerusi Persatuan Syarikat Pengangkutan Bas Sarawak (SBTCA), Lau Khing Seng berkata, kenaikan itu dibuat kerana peningkatan kos operasi yang semakin meningkat dan terpaksa ditanggung oleh semua syarikat bas.

“Kita terpaksa menanggung peningkatan kos operasi kira-kira 20 peratus kebelakangan ini berikutan kenaikan alat ganti, tayar dan sebagainya,” katanya pada satu sidang media.

Menurut Lau, Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) meluluskan satu kadar tambang baru bas bagi semua destinasi pada tahun lalu iaitu berdasarkan RM0.13 bagi setiap kilometer jarak perjalanan.

Namun demikian, katanya, persatuan tampil dengan kadar tambang yang lebih rendah untuk kepentingan semua pihak, khususnya para penumpang bas ekspres.

Sebagai contoh, kadar tambang bagi perjalanan dari Sibu ke Kuching yang ditetapkan LPKP sebanyak RM60.10, persatuan telah mengurangkannya kepada RM40 (tambang pada waktu ini) yang akan meningkat kepada RM50 untuk seorang penumpang bagi perjalanan sehala apabila harga baru berkuat kuasa 1 Mei depan.

“Semua ahli telah bersetuju dengan kadar yang persatuan telah cadangkan itu pada satu mesyuarat kelmarin (Khamis),” katanya.

Lau turut memberitahu, kali terakhir kadar tambang bas ekspres dinaikkan di Sarawak ialah lapan tahun lalu.

Dengan kadar tambang baru itu, tambang bagi perjalanan dari Kuching ke Serian ialah RM8, Tebedu (RM13), Sri Aman (RM25), Sarikei (RM45), Sibu (RM50), Selangau (RM65), Bintulu (RM80), Batu Niah (RM90) dan Miri (RM100).

Bagi perjalanan dari Sibu ke Bintulu ialah RM27, Batu Niah (RM40), Miri (RM50), Sarikei (RM9), Sri Aman (RM35), Serian (RM50), Tebedu (RM57), Bintangor (RM7), Mukah (RM22), Kanowit (RM9), Balingian (RM24) dan Selangau (RM10).

Bagi perjalanan dari Miri ke Batu Naih ialah RM12, Selangau (RM45), Sarikei (RM60), Sri Aman (RM85), Serian (RM95) dan Tebedu (RM100).

Dari Bintulu ke Miri, tambang baru ialah RM27, Batu Niah (RM16), Selangau (RM18), Serian (RM70), Sri Aman (RM60), Sarikei (RM38) dan Tebedu (RM80).

Bagi perjalanan dari Mukah ke Kuching, kadar tambang ialah RM80, Miri (RM57), Bintulu (RM29), Sarikei (RM30), Selangau (RM11) dan Balingian (RM7).

Sarikei ke Balingian, kadar baru ialah RM38, Batu Niah (RM50), Sri Aman (RM23), Selangau (RM20), Serian (RM38) dan Tebedu (RM43).

Tambang baru dari Serian ke Batu Niah ialah RM90, Sri Aman (RM17) dan Selangau (RM60). Bagi Sri Aman ke Batu Niah pula, tambang baru ialah RM80 dan Selangau (RM45).

Sementara bagi perjalanan dari Selangau ke Batu Niah, tambang baru ialah RM30.

Najib Lantik Perunding Yahudi Bantu Urus MalaysiaOleh Era Pakatan


KUALA LUMPUR : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunjukkan keangkuhannya apabila sanggup melantik syarikat milik Yahudi untuk menasihati beliau dan isteri atas urusan-urusan negara, termasuk mereka slogan-slogan seperti Satu Malaysia. Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata wujud wujud bukti jelas Syarikat APCO yang pernah menjadi penasihat kepada kerajaan Israel, kini dibayar sehingga 60 juta ringgit, untuk menasihati Najib dan kerajaan pimpinannya.

Anwar berkata tindakan pemimpin-pemimpin Umno menggunakan khidmat syarikat atau perunding Yahudi bukanlah perkara baru kerana pernah dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad sendiri.

"Orang kata "Anwar, mereka keji kamu, mereka fitnah kamu, mengapa kamu fitnah balik?". Tidak, saya tidak akan sebut kalau saya tidak ada bukti," kata Anwar."Datuk Seri Najib lantik syarikat Yahudi bernama APCO. Saudara-saudari boleh layar internet dan selidik apa dan siapa APCO ini - sebuah syarikat perunding Yahudi. Siapa penasihat utamanya kalau bukan bekas Duta Israel ke Amerika Syarikat dan bekas Duta Israel ke Jerman," tambah beliau.

"Untuk menjadi Duta Israel ke Amerika Syarikat dan Jerman, haruslah menjadi Zionis yang keras. Orang-orang seperti inilah yang mengasaskan APCO, yang antara peranannya adalah menasihatkan diktator, pemimpin-pemimpin dan pandangan kelompok Yahudi," tegas beliau.Datuk Seri Anwar berucap kepada ribuan orang di Dewan Che Yang Khor, Pangkalan Assam, di Kangar, Perlis.Beliau seterusnya menjelaskan bagaimana APCO menjual idea yang telah di guna pakai di Israel untuk memulakan program 1Malaysia tajaan Najib Razak."Antara yang dinasihati APCO ini adalah Perdana Menteri Israel, Ehud Barak. Apa nasihat mereka kepada beliau pada masa itu? Mereka nasihatkan Ehud Barak supaya perkenalkan slogan Satu Israel," jelas Anwar."Tahun 2009, Najib lantik APCO sebagai penasihat. Nasihat yang sama juga diberikan kepada Najib. Ehud Barak kata Satu Israel, Najib kata Satu Malaysia. Berapa belanjanya? RM60 juta ringgit," tambah lagi.
Anwar berkata tindakan Najib menggunakan APCO menjatuhkan kredibiliti Malaysia sebagai Negara Islam."Saudara, keangkuhan Umno sudah sampai kepada kemuncaknya. Berani sungguh sebuah negara Islam lantik APCO seabgai penasihatnya. Seteruk-teruk negara Islam lain, tidak pernah yang sampai ke tahap ini.Umno sanggup, kerana mereka ingat orang Melayu boleh diperbodohkan," kata Anwar."Mudah-mudahan Allah SWT memberi kekuatan kepada kita," katanya lagi.Pada ceramah ini Datuk Seri Anwar juga menggesa rakyat supaya waspada terhadap cubaan berterusan Umno untuk meniupkan sentimen perkauman dalam usaha meraih sokongan orang Melayu."Mereka turun ke bawah tuding jari mereka kata orang itu Yahudi, orang ini Cina, orang ini khianat Melayu walhal penasihat mereka APCO," kata Anwar."Dahulu Mahathir bayar taukey judi Yahudi sebab mahu berbaik dengan Presiden George Bush, sekarang APCO buka pejabat di Kuala Lumpur dan bergiat sebagai penasihat kepada Najib dan Rosmah," tegas beliau. -TVS-

SEKITAR GAMBAR SEMASA PELANCARAN KEMPEN MENENTANG FITNAH DAN CERAMAH SEMPENA 2 TAHUN PAKATAN RAKYAT DI PULAU PINANGGAMBAR IHSAN ANAK SUNGAI DERHAKA,WRLR...

No wisdom in our judiciary –

not even common senseThe Federal Court’s ruling on 25 February 2010 that it had no jurisdiction to review its own decision is utter nonsense. The three judges who came to this conclusion on Rule 137 of the Federal Court Rule - Zulkefli Ahmad Makinuddin, Mohd Ghazali Mohd Yusoff and Heliliah Mohd Yusof - were referred to by the former Court of Appeal judge, N H Chan, as “incompetent judges – perhaps they were clowns as their statements were laughable.”N H Chan has brilliantly summed up the reaction of Malaysians to this atrocious judgment by stating, “We, the ordinary citizens of this country, are stunned by the ignorance of our judges of the highest court in the land…”


In a very scathing indictment, without mincing his words, he puts it bluntly, “It is only when we have fools on the bench that I can point out that what they have decided is not the law.”
When these personages garbed in judicial robes deliver judgments that are so bereft of wisdom and common sense, we wonder what is the purpose in turning to the courts for justice. Do we indeed need these courts when judges don't deliver justice and “do not know justice from injustice.”


The bone of contention in this issue is Rule 137. Let’s take a good look at Rule 137 of the Federal Court to understand what it is all about. In simple, clear terms, Rule 137 of the Federal Court states:


“Nothing in these rules shall be deemed to limit or affect the inherent powers of the Court to hear any application or to make any order as may be necessary to prevent injustice or to prevent an abuse of the process of the Court.”


I’m not schooled in the law but it seems plain enough to me that this rule does not in any way limit “the inherent powers of the Court.” In other words, it can “hear any application or make any order as may be necessary to prevent injustice or an abuse of the process of the Court”.
It is very clear that this rule empowers the Federal Court to prevent an injustice whenever it occurs. It also has authority to prevent an abuse of the process of the Court when certain elements resort to the court to legitimise an illegal act or fraud.


This empowering rule allows the Federal Court to prevent injustice and the abuse of the judicial process when certain judges discard their oath of office and deliver judgments that offend and betray the rule of law.


We have witnessed how this court process was abused in the case of the Perak State Assembly crisis, aided and abetted by judges who seemingly come across as people who have little understanding of the law; as people who are not capable of applying the law as it stands and as people who don't care for the law.


The judges were so blatant and biased in their decision that N H Chan has rightly put it, “The so-called Perak crisis has brought out a host of cases that showed that the judges gave the impression that they were one-sided. The perception of the people is that they sided with the BN government.”


Now, this decision that disappointed thinking Malaysians cannot be reviewed because the recent Federal Court decision had foolishly ousted its jurisdiction. It is, perhaps, done deliberately so that the injustice perpetrated by these judges cannot be corrected in the future and they cannot be exposed as shallow minds sitting on judicial benches. According to N H Chan, these judges are “such lowly individuals (who) should never be allowed to sit on the seat of Justice...to be judges at all. And yet there are so many of them in the judiciary today ever since the rot began”. When the ignorance of these judges was so gross and their decision so perverse, befuddled Malaysians are wondering why the Bar Council had nothing to say with regard to this ridiculous situation. Shouldn’t justice be their sole concern? Doesn’t this flagrant injustice as perpetrated by the Federal Court mean anything to them? In the interest of their profession, aren’t they expected to be troubled by this decision?


Why then has the Bar Council not commented or taken a stand on this issue?


We cannot allow this scandalous situation to continue or persist. The Bar Council is enjoined by the Legal Profession Act 1976 under section 42(a) “to uphold the cause of justice without regard to its own interests or that of its members, uninfluenced by fear or favour”. It is a national obligation that has been entrusted to the Bar Council by an act of Parliament “to uphold the cause of justice.” It must remain true and faithful to this sacred responsibility.


Aliran would like to call upon the Bar Council to boycott the courts one day in a month, every month, until this decision is rescinded or reversed so that the avenue to seek justice is not foreclosed.


The Bar Council may also want to consider boycotting the Federal Court until this matter is righted. This move is not without precedent. In 1988, the Bar Council adopted a resolution to boycott the Supreme Court and the Lord President, Tun Hamid Omar, for the abysmal role he played in the ouster of Tun Salleh Abas to weaken the judiciary and strengthen the hand of Dr Mahathir Mohamad, the politician.


The nation looks up to the Bar Council to make a stand at its AGM tomorrow. Will it take up the challenge and live up to our expectations?

P RamakrishnanPresident

12 February 2010

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...