PH P. PINANG TAWAR 68 AKUJANJI KEPADA RAKYAT

SILA SEMAK SEMULA KAD PENGENALAN ARWAH MAK AYAH KITA .MANA TAHU "MEREKA" MUNGKIN "KEMBALI"MENGUNDI DENGAN KELEMAHAN KERJA SPR ???

KETIKA MENERIMA MAKLUMAT INI , SAYA TERUS MEMBUAT SEMAKAN DAN TERNYATA IANYA MASIH WUJUD
CUCU TUN GHAFAR MAMPU 'PENINGKAN KEPALA' ANAK TUN RAZAK....Meskipun hanya terkemudian dicalonkan, pemilihan Ahli MPT Bersatu, Zahid Md Arip untuk menentang Najib Razak di kerusi Parlimen Pekan pada pilihanraya 9 Mei depan secara umumnya disambut baik oleh para pencinta perubahan.

Sebelum ini, Ketua Bersatu Bahagian Indera Mahkota, Kamarul Ariffin Mohd Shahar telah dinamakan sebagai calon Pakatan Harapan bagi kerusi Parlimen Pekan, tetapi Tun Mahathir Mohamad telah membuat perubahan di saat-saat akhir mengenainya.

Sebagai Pengerusi Pakatan Harapan dan bakal Perdana Menteri ke-7, Tun Mahathir tentu mempunyai alasan tersendiri yang difikirkannya terbaik dengan meminta Kamarul Ariffin melakukan suatu pengorbanan dengan memberi laluan kepada Zahid untuk menentang Najib.

Kamarul Ariffin menerima baik keputusan Tun Mahathir itu dan berjanji akan terus bekerja keras dalam pilihanraya ini demi Bersatu dan juga Pakatan Harapan.
Pemilihan Zahid yang merupakan penceramah popular dalam Bersatu untuk menentang Najib di Pekan secara kasarnya tidak ubah seperti "kalah dalam tangan, menang belum tentu."

Memang teramat sukar untuk mengalahkan Najib atas kedudukannya  sebagai Presiden UMNO, Pengerusi BN dan Perdana Menteri, tambahan lagi pengundi di Pekan sentiasa ditambah dengan angka yang drastik tahun demi tahun sejak 1999 yang lalu.

Ia tidak lain ialah memastikan Najib sentiasa selesa untuk mengekalkan kawasan itu menjadi miliknya, setelah hanya mampu menang tipis 241 undi pada pilihanraya 1999 itu.

Pada pilihanraya 1999, jumlah kertas undi yang dikeluarkan bagi Parlimen Pekan ialah sebanyak 26,797 iaitu mewakili 74.78 peratus daripada jumlah keseluruhan pengundi, tetapi pada pilihanraya 2013 lalu, jumlah pengundi Pekan direkodkan telah meningkat kepada 80,260 orang.

Pada pilihanraya 2008 pula, jumlah pengundi berdaftar di Pekan ialah seramai 58,217 orang.

Bayangkan betapa tingginya pertambahan jumlah pengundi di Pekan dan daripada mana mereka didatangkan, hanya Najib dan jentera BN saja yang mengetahuinya.

Untuk itu, selain kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri dan Pengerusi BN, secara realitinya pertarungan Zahid di Pekan bukanlah sesuatu yang mudah.

Namun begitu, kelebihan Zahid ialah beliau merupakan seorang penceramah popular yang mampu menggamit kehadiran orangramai dengan kelantangan serta cerita-cerita lucu yang banyak dalam memorinya, selain wataknya yang mudah mesra dengan sesiapa saja.

Perkara itu tidaklah menghairankan kerana darah politik memang sudah lama mengalir dalam tubuhnya di mana beliau adalah cucu saudara kepada Tun Ghafar Baba, bekas timbalan perdana menteri serta salah seorang pejuang tulin dalam UMNO.

Dengan kemampuan Zahid berceramah tiga atau empat kali sehari  serta menggunakan sepenuh masanya menemui seramai mungkin pengundi Pekan sepanjang tempoh berkempen, manakala Najib mungkin terhad masanya kerana perlu pergi ke seluruh negara memastikan BN tidak kalah dan jawatan Perdana Menterinya tidak terlepas, di sinilah kelebihan memihak padanya.
Lebih daripada itu, dengan kedudukannya sebagai bekas pegawai khas Pengerusi Felda, Isa Samad sebelum ini, Zahid tentunya juga ada ramai rakan akan kenalan di kawasan-kawasan Felda yang terdapat di Pekan.

Satu lagi kelebihan Zahid ialah beliau merupakan pemimpin Bersatu yang turut popular dengan kritikan mengenai pelbagai isu semasa melalui klip video yang kemudian disebarkan secara meluas menggunakan saluran youtube, facebook dan juga whatsapp.

Dengan menjadi calon, jika Zahid menerbitkan video kempennya setiap hari dengan menjadikan Najib, Rosmah, Jho Low, 1MDB dan  Riza Aziz sebagai sasaran misalnya, sambil ia kemudian disebarkan seluas mungkin kepada para pengundi Pekan, sedikit-sebanyak tentu membuatkan anak Tun Razak itu terganggu juga dibuatnya.

Zahid juga boleh mengatur satu program ceramah besar-besaran di Pekan yang melibatkan kehadiran Tun Mahathir dan pemimpin-pemimpin utama Pakatan Harapan yang lain bagi membuktikan beliau benar-benar serius berlawan dengan Najib.

Akhirnya, kalau Zahid mampu melakukan gangguan berterusan sepanjang tempoh berkempen nanti, fikiran dan jiwa Najib bukan saja pasti akan terganggu, malah tidak mustahil turut  "pening kepala"  dibuatnya.

Gangguan dan "pening kepala"  yang diakibatkan oleh Zahid itu secara langsung akan menyebabkan lebih tekanan kepada Najib.

Dari segi ini, tindakan Tun Mahathir memilih cucu Tun Ghafar berbanding calon-calon untuk melawan anak Tun Razak di Pekan adalah dikira suatu tindakan strategik dalam usaha Pakatan Harapan menumbangkan UMNO dan BN dalam pilihanraya 9 Mei nanti. (ShahbudinHusin 25/04/2018).

CUCU TUN GHAFAR LAWAN NAJIB DI PEKAN

Yang baru, muda dan Melayu dari DAP untuk PRU14


Tuan-tuan dan puan-puan, adik kakak sekalian. DAP dengan penuh rasa besar hati mempersembahkan, enam orang calon muka baru (dan tak berapa baru) selain, muda dan Melayu untuk pertimbangan rakyat Malaysia.
Sebenarnya kali ini ada sepuluh calon Melayu semuanya. Enam ini yang belum cecah 40 tahun usia. Bahkan ada yang belum masuk liga 30 tahun pun sebenarnya.
Zairil Khir Johari, 35 tahun adalah mantan Ahli Parlimen Bukit Bendera. Muncul kali pertama di lapangan politik Malaysia apabila membuat keputusan untuk meninggalkan industri pembuatan coklat yang diceburinya sejak tahun 2007, dan dilantik menjadi pegawai khas kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.
Graduan MMU dan kemudiannya School of Oriental and African Studies, University of London ini bakal bertanding di kerusi DUN Tanjung Bungah, Pulau Pinang.
Young Syefura Othman atau lebih popular dengan panggilan Rara, bakal bertanding di DUN Ketari, Pahang. Anak kelahiran Lumut, Perak berusia 28 tahun ini berpengalaman sebagai Ahli Majlis Perbandaran Kajang, dan penyelaras Impian Kelantan; inisiatif DAP dan NGO memulihkan penempatan penduduk yang terjejas akibat banjir lumpur pada penghujung tahun 2014.
Rara dikenali umum sebagai aktivis politik dan masyarakat, dan merupakan Penolong Setiausaha Wanita DAP di peringkat nasional.
Sheikh Omar Ali, 33 tahun lahir dan membesar di Kluang, Johor. Beliau adalah calon di DUN Paloh. Mantan aktivis PAS ini merupakan bekas pimpinan Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya di zaman mahasiswanya.
Selepas menamatkan pengajian universiti, beliau bertugas sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik sebelum melibatkan diri sepenuh masa dalam gerak kerja politik sebagai Setiausaha Eksekutif Sekretariat Pakatan Rakyat Pusat dari tahun 2010 hingga 2013.
Edry Faizal pernah bertugas sebagai felo penyelidik Islamic Renaissance Front, dan kemudian setelah menyertai DAP, menjadi penyelaras Sekolah Demokrasi, program pendidikan politik anjuran parti.
Calon DUN Dusun Tua berusia 33 tahun ini turut berpengalaman sebagai Ahli Majlis Perbandaran Selayang, selain pernah menjadi pengulas isu semasa dalam siri video pendek ‘Kupas’ stesen radio BFM. Edry juga adalah seorang pemuzik, dan juga merupakan AJK DAP Selangor. Serba serbi boleh.
Syerleena Rashid adalah seorang Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang sejak tahun 2015. Graduan Universiti Sains Malaysia ini menerima pendidikan awal di Sekolah Convent Green Lane, tidak jauh dari kawasan yang ditandinginya sekarang di DUN Seri Delima.
Sebelum menyertai politik, Syerleena (umurnya rahsia) adalah pengarah sebuah syarikat rekreasi dan kesukanan. Beliau mengajar wakeboarding, dan kemahiran berlayar. Jangan main-main, beliau juga seorang yang aktif bergiat dalam sukan kickboxing. Anak jati Pulau Pinang ini juga adalah Ahli Lembaga Pengarah Penang Youth Development Corporation (PYDC).
Jamaliah Jamaluddin, 29 tahun membesar di Lembah Klang dan lepasan Northwood University, Amerika Syarikat. Berpengalaman dua tahun sebagai Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya, beliau bakal bertanding di DUN Bandar Utama.
Jamaliah (atau panggilan manjanya, Aaliah) adalah cucunda kepada pemimpin Angkatan Wanita Sedar (AWAS), Allahyarham Shamsiah Fakeh.
Pada PRU ke-14 ini, DAP bakal bertanding di 152 kerusi (DUN dan Parlimen), dan mempertaruhkan 148 orang calon, 4 orang calon bertanding di kedua-dua kerusi DUN dan Parlimen.
Di 47 kerusi Parlimen dan 105 kerusi DUN yang ditandingi, DAP meletakkan 27 orang calon wanita. 58 orang calon bawah 40 tahun, 9 bawah 30 tahun. 40 peratus daripada calon-calon DAP adalah dalam kategori ‘pemuda’.
Untuk rekod, Pada tahun 1974, DAP pernah meletakkan 38 calon Melayu, diikuti 57 orang pada tahun 1978. 

SPR takut dengan gambar Mahathir, baik haramkan sahaja


Keputusan terkini Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengeluarkan peraturan baru beberapa hari sahaja sebelum penamaan calon, menimbulkan rasa tidak senang Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan.
Lim Lip Eng, yang juga calon Parlimen Kepong dalam kenyataannya mempersoalkan peraturan aneh melarang gambar selain presiden atau timbalan presiden parti digunakan dalam bahan kempen.
“Tiga hari lagi penamaan calon, dua minggu sebelum hari mengundi, bahan kempen sudah dalam proses cetak dan hampir siap untuk digantung,” keluhnya terhadap arahan yang begitu aneh.
SPR dalam kenyataannya mengehadkan penggunaan gambar pemimpin utama parti politik dalam bahan kempen dengan hanya membenarkan dua orang pemimpin utama parti dipaparkan pada bahan kempen.
Jawatan selain daripada Presiden (atau setaraf dengannya) dan Timbalan Presiden (atau setaraf dengannya) parti adalah tidak dibenarkan.
“Saya melihat ini sebagai cubaan SPR melarang penggunaan gambar mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam bahan-bahan kempen.
“Tak perlulah SPR berbasa-basi dengan pelbagai larangan dan sekatan,” kata beliau sambil mencadangkan supaya SPR mengharamkan sahaja penggunaan gambar negarawan terbabit.
“SPR takut apa?” soalnya.
Tun Mahathir telah dinobatkan sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan, menggantikan Datuk Seri Najib Razak.
Pun begitu, ada usaha daripada pihak-pihak tertentu untuk menggelapkan perkara tersebut daripada pengetahuan umum.
Ini di samping keputusan Jabatan Pendaftar Pertubuhan, menggantung sementara pendaftaran Parti Pribumi Bersatu yang diterajui Mahathir, hanya beberapa hari sebelum Parlimen dibubarkan. 

Nasir Dollah, calon Orang Asli pertama dalam sejarah DAP


Buat pertama kali dalam sejarah perjuangan selama 52 tahun, DAP meletakkan calon Orang Asli untuk bertanding dalam pilihanraya umum.
Nasir Dollah, 31 tahun bakal dicalonkan di DUN N.45 Galas, Kelantan, bagi mewakili suara orang Temiar di Gua Musang.
Beliau yang pernah menganggotai urusetia Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS), turut pernah memegang jawatan Timbalan pengerusi Jaringan Orang Asli Kelantan, dalam memimpin perjuangan hak-hak Orang Asli.
Nasir kini mewakili masyarakat Orang Asli Kelantan dalam Majlis Pimpinan Pakatan Harapan negeri Cik Siti Wan Kembang itu.
Nasir adalah antara 230 individu masyarakat Orang Asli Temiar yang menyertai DAP hujung Februari lalu dii Kampung Orang Asli Parik, Kuala Betis, Gua Musang.
Pada PRU ke-14 ini, DAP menampilkan 148 orang calon, yang bertanding di DUN dan Parlimen.
Daripada angka tersebut, tiga daripadanya berketurunan Dayak, tiga mewakili Kadazan-Dusun-Murut, manakala Nasir pula mewakili masyarakat Orang Asli.
Selebihnya, DAP menghantar 10 calon Melayu, 22 calon India dan 109 calon berketurunan tionghua. 

SPR TERDESAK LARANG GUNA GAMBAR MAHATHIR, ANWAR