'Doktor Dalam Rumah': Memoir Propaganda, Tidak Layak Dirujuk

Ditulis oleh nurul fahimah abdul malik11/03/2011 Share


Memoir 'Doktor Dalam Rumah' nukilan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad dipenuhi dengan fakta- fakta yang tidak betul dan dihasilkan hanya untuk memulihkan kreadibilitinya yang terhakis teruk semasa pemecatan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Ahli Parlimen Gopeng, Lee Boon Chye berkata Dr Mahathir menulis apa yang mahu ditulis sahaja dan tidak menulis apa yang sepatutnya ditulis.

"Memoir Mahathir ini bukan sekadar memoir, ia adalah agenda politik untuk memulihkan integriti beliau yang telah hancur dalam gerakan reformasi tahun 1998," ujar Boon Chye.

"Ini bukan memoir yang kredibiliti, sebab ada fakta- fakta yang tidak betul. Ada perkara yang beliau sebut bukan fakta tetapi perkara yang disebut untuk kepentingan politik," katanya.

Beliau berkata, jika dilihat amalam tokoh politik di luar negara, mereka akan menubuhkan satu pasukan bagi menyelidik dan mengesahkan kesahihan dan kebenaran setiap apa yang ditulis.

Ia bagi memastikan hasil naskah memoir itu berkreadibiliti dan berintegriti.

"Kalau kita lihat memo yang ditulis oleh ahli politik diluar negara, bukan setakat seseorang itu menulis apa yang patut ditulis, tetapi ada satu pasukan yang ditubuhkan bagi menyelidik dan mengesahkan apa yang dicakap itu betul," katanya lagi.

Sebaik sahaja naskah memoir Doktor Dalam Rumah dilancarkan, pelbagai kritikan dibuat terhadap kesahihan setiap fakta yang diutarakan Mahathir.

Malangnya banyak yang ditulis adalah tidak betul faktanya. contohnya kes dsai dan hubungannya dengan bekas Perdana Menteri singgapura, Lee Kwan Yuew. Begitu juga dengan akta ISA.

Terdahulu, dakwaan Mahathir berhubung Anwar pernah dibekalkan dengan dengan 4 wanita untuk hubungan seks, dibidas pelbagai pihak.

"Dua daripada mereka enggan mengadakan hubungan seks, tetapi yang dua lagi bersetuju. Mereka sudi untuk bercakap kepada polis dan kepada saya tetapi berkeras tidak mahu muncul di mahkamah untuk memberi keterangan," dakwa Mahathir.

Mahathir berkata bahawa 2 wanita itu menolak untuk mengadakan hubungan seks, manakala 2 lagi bersetuju. Namun mahathir berkata, beliau berkeras enggan ke mahkamah untuk memberi keterangan.

Dakwaan liar itu disusuli dengan penafian Anwar yang menyifatkan tuduhan Mahathir itu dibuat semata- mata mahu menutup penyelewengan yang dilakukannya semasa memegang tampuk pemerintahannya.

Pandangan Anwar turut disokong Lee, yang menyifatkan memoir Mahathir ini tidak lebih dari sekadar propaganda semata- mata.

"Ini bukan satu bahan yang boleh dirujuk sebagai bahan sejarah tetapi sekadar propaganda mahathir," tambahnya lagi.

Kes Anwar : Jude langgar peraturan polis dan Jabatan Kimia, kata peguam

11/03/2011

KUALA LUMPUR 11 MAC : Pegawai Penyiasat, Timbalan Penguasa Jude Pereira tidak mematuhi prosedur Jabatan Kimia mahupun Polis Diraja Malaysia ketika menyimpan 12 spesimen yang diserah oleh pihak hospital termasuk pakaian yang dirampas daripada pengadu Saiful Bukhari Adzlan.

Jude akur beliau melanggar prosedur Jabatan Kimia Malaysia dengan menyimpan bahan bukti itu dalam peti simpanan pejabatnya dan bukan peti ais.

Manakala Jude melanggar peraturan polis dengan tidak memastikan semua sampel itu mempunyai maklumat tepat seperti tarikh ujian dijalankan, kata peguambela Sankara Nair.

Sankara yang menyoal Jude berkata, walaupun mendapat arahan daripada doktor HKL yang memeriksa Saiful untuk menyimpan bahan bukti dalam peti sejuk, Jude membuat keputusan menyimpan dalam kabinet besi di pejabatnya.

"Dr Siew ada beritahu untuk letak spesimen dalam peti sejuk, adakah kabinet besi itu peti sejuk?" tanya Sankara.

"Saya langgar arahan (prosedur) tapi saya memutuskan sendiri. Peti sejuk di stor telah penuh dan saya ingin menjaga keselamatan spesimen tersebut lalu menyimpan dalam kabinet besi pejabat saya," jelas Jude.

Kes Anwar: Selain Najib, Rosmah Turut Beri Kenyataan Polis

11/03/2011

KUALA LUMPUR 11 MAC : Polis mengambil keterangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Rosmah Mansor berhubung aduan Saiful Bukhari Azlan atas dakwaan kononnya beliau diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jun 2008, pegawai penyiasat kes itu mendedahkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Timbalan Penguasa Jude Pereira berkata beliau merakamkan kenyataan daripada Rosmah dan Najib. Perdana Menteri berjumpa dengan Saiful pada 24 Jun 2008, empat hari sebelum Saiful membuat laporan polis terhadap Anwar.

Keterangan Jude bahawa Rosmah turut terbabit dalam siasatan polis mengejutkan mahkamah. Najib yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri pada mulanya menafikan beliau menemui Saiful tetapi kemudian mengaku berbuat demikian apabila perjumpaan itu didedahkan dalam media alternatif.

"Saya ada ambil kenyataan daripada Rosmah pada 17 Julai 2008," kata beliau di hadapan Hakim Datuk Zabidin Mohd Diah.

Hadirin yang berada di dalam mahkamah terkejut dengan maklumat tersebut.

Peguam Karpal Singh kemudiannya mengarahkan Jude untuk mengesahkan kenyataan beliau.

"Ada" kata Jude.

Sebelum itu, Jude mengakui tidak ada cubaan merekodkan kenyataan Anwar susulan laporan polis Saiful sehingga Ketua Pembangkang ditangkap pada 16 Julai 2008.

Jude juga mengakui Anwar diberikan notis untuk memberi keterangan tetapi waran tangkap dikeluarkan terhadap Mantan Timbalan Perdana Menteri itu walaupun beliau ketika itu dalam perjalanan ke Balai Polis untuk memberi keterangan.

"Seksyen 112 adalah untuk merekodkan kenyataan, bukan untuk menangkap Anwar. Jadi kenapa Anwar ditangkap?", tanya Karpal.

Jude berkata beliau memohon waran itu atas pertimbangannya sendiri tetapi tidak pula menjelaskan asas-asas tindakannya itu.

Pengawai kanan polis itu terus menimbulkan kecurigaan apabila memeberitahu mahkamah beliau tidak pernah mengarahkan mana-mana petugas lokap D9 IPKKL supaya tidak menyentuh barang-barang di dalam lokap.

Sebelum ini, petugas-petugas lokap yang dipanggil ke mahkamah sebagai saksi mengesahkan Jude sememangnya mengeluarkan arahan sedemikian.

Kredibiliti Jude terus tercemar apabila Karpal mengeluarkan laporan rasmi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia yang membuat perakuan bahawa pegawai polis itu memberi keterangan palsu berhubung siasatan badan berkenaan ke atas penahanan lima peguam tanpa waran tahun lalu.

3 DNA Dalam Dubur: Saiful tidak tahu

Ditulis oleh Edi Suleiman
11/03/2011


KUALA LUMPUR 11 MAC : Pengadu Saiful Bukhari Adzlan hari ini enggan mengakui beliau mengadakan hubungan sejenis dengan lebih daripada seorang berasaskan bukti DNA Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Ketua Pendakwaraya, Yusof Zainal Abiden pula membuat kejutan apabila tiba- tiba meminta Hakim Zabidin Mohd Diah untuk menarik balik keputusan tidak membenarkan barangan yang dirampas dari lokap Anwar dijadikan bahan bukti.

Zabidin sebelum ini mengishtiarkan sehelai tuala, berus gigi dan botol minuman air mineral diperolehi secara haram oleh polis pada Julai 2008 untuk ujian DNA terhadap Anwar.

Selepas menegaskan pihaknya tidak akan merayu keputusan hakim itu, Yusof berkata hari ini beliau tetap mahu keputusan itu di tarik balik.

Malah beliau mahukan perintah mahkamah untuk mewajibkan Anwar memberikan sampel DNA baru, sesuatu yang dibantah oleh peguambela Karpal Singh.

Zabidin akan mendengar hujah penuh kedua- dua pihak Isnin depan.

Sebelum itu, Saiful dipanggil semula ke kandang saksi oleh Karpal.

Saiful ditanya mengenai keterangan pakar Doktor Seah Lay Hong yang mengesahkan ada tiga sampel DNA berlainan dijumpai di dubur Saiful.

Saiful menafikan beliau diliwat oleh lebih daripada seorang tetapi tidak dapat menjelaskan hasil penemuan tiga DNA berlainan di kawasan duburnya.

Saiful turut memberitahu mahkamah beliau tidak mandi tetapi hanya membilas badan pada 26 Jun hingga 28 Jun 2008 sebelum menjalani pemeriksaan doktor.

"Saya ada bilas badan saya pada 26 hingga 28 di rumah iaitu selepas kejadian dan keesokkan harinya," kata Saiful.

(function() { var d = document, w = window; w

KES NAJIB